ЗУРРСУУ/1923/1/28/Про припинення справ, що виникли в звязку з роскуркулюванням села

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 28

411. Про припинення справ, що виникли в звязку з роскуркулюванням села.

Декретом Раднаркому від 15 листопаду 1921 року „Про порядок реквізицій та конфіскат майна приватних осіб, і товариств“ (Зб. Уз. 1921 р., ч. 23, арт. 687) встановлено з цілковитою певністю, що надалі вселяке роскуркулювання належить зовсім припинити.

Одначе відомості про цей декрет не мали значного поширення по між незаможниками, внаслідок чого, протягом останнього часу, були випадки сумлінно-помилкового порушення зазначеного закону, що кінчалися притягненням винних до кримінальної відповідальности й кримінальним їх покаранням.

Стоячи завжди на сторожі інтересів селянської голоти та міського пролетаріяту, Робітниче-Селянський Уряд УСРР вважає за справедливе звільнити від вселякої відповідальности незаможніх селян, що при роскуркулюванні сіл сумлінно помиляючися що-до законности своїх вчинків порушили закон, а через те Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет ухвалює:

1. Припинити, на всякій стадії провадження, всі кримінальні справи, що виникли проти незаможніх селян, через порушення ними при роскуркулюванні села декрету Раднаркому від 15 листопаду 1921 року, „Про порядок реквізицій та конфіскат“ (Зб. Уз. 1921 р., ч. 23, арт. 687).

2. Осіб, засуджених за порушення при роскуркулюванні села декрету Раднаркому від 15 листопаду 1921 року „Про порядок реквізицій та конфіскат“, помилувати й від вселякої відповідальности звільнити.

3. Пояснення сумнівів, що виникають на практиці при переведенні в життя цієї постанови, покласти на Народній Комісаріят Юстиції.

4. Проводячи цю амністію ВУЦВК попереджує, що надалі не може бути дозволено жодних полегкостей відносно декрету від 15 листопаду 1921 року про припинення роскуркулювання й винних буде покарано по заслугах.

5. Цій амністії надати чинности телеграфом.

м. Харків, дня 18-го липня 1923 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК

Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ від 21-го липня 1923 р., ч. 160.