Історія України-Русі (Аркас, 1912)/Передмова до I видання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіджерел
,
м Leh Palych перейменував сторінку з Історія України-Русі/Передмова до I видання на Історія України-Русі (Аркас, 1912)/Передмова до I видання без створення перенаправлення: уточнення
(Немає відмінностей)

Версія за 16:56, 30 листопада 2020


Розпочинаючи „Історію України“, я не мав на мислі написати науковий твір, — я хотів ясно росповісти землякам те, що робилося у нас на Вкраїні од найдавніших часів аж до останніх.

У „Історії“ моїй шановний читач не знайде нічого нового, викопаного зо дна архівів, — вона складена на основі давно відомих і певних джерел і звязана в одну історичну цілість; поділена вона на періоди, які натурально зазначує саме життя нашого народу. Через такий поділ, на мою думку, легче памятати поодинокі історичні факти.

Родоводи узято переважно з відомих історичних праць професора М. Грушевського, карти — з праць професора М. Грушевського, І. Попка та Ф. Кондратовича, або зроблено по сьогочасних данних. Ілюстрації до сієї книги узято або з малюнків відомих художників, або ж із збірників творів відомих письменників, з історичних та ілюстрованих журналів, та ще, дякуючи шановному хранителеві музею імени В. Тарновського у Чернигові, А. П. Шелухину, з річей і портретів, що зібрані у тому музеї.

Український письменник В. М. Доманицький узяв на себе труд виправити і скоректувати сю працю, за що я без краю вдячний йому. З сього боку, я доклав усього старання, щоб праця ся з'явилась на сьвіт божий такою, якою повинна бути популярна, доступна для кожного, історія свого народу.

МИКОЛА АРКАС.