Сторінка:Анатолій Носов. Матеріали до антропології України. Українці Дніпропетровщини. Журнал геолого-географічного циклу. №3–4. 37-79. 1932.pdf/2

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Виміри проваджено згідно з міжнародньою угодою, ухваленою на конґресах у Монако р. 1906 та в Женеві р. 1912.


УКЛАД

Таблиця 1

NN
Уклад
Constitution
1
2
3
N
%
N
%
N
%
Лоцмани 74 16 21,6 47, 63,5 11 14,9
Хлібороби 71 10 14,1 52 73,2 9 12,7
Разом 145 26 17,9 99 68,3 20 13,18

Загальний стан фізичного розвитку, уклад тіла досліджених українців досить різноманітний; здебільшого і лоцмани, і хлібороби і всі взагалі мають середній уклад (2) 63,5% — 73,2%; є серед них і суб'єкти з слабким (1) та міцним (3) укладом, до того ж перших виявлено трохи більше, як більше других. Цікаво відзначити, що лоцмани, що здавалося б, повинні мати І помітно більший відсоток суб’єктів міцного укладу, у звязку з їхньою професією, насправжки проти хліборобів тільки на 2% більше мають міцного укладу, а суб’єктів слабкого укладу серед них навіть більше аж на 7,5%, тим самим відповідно зменшується проти хліборобів число суб’єктів середнього укладу. Тим більше це зауваження має підставу, коли з наших матеріялів прилучити до укладу (3) тих осіб, що їх в індивідуальних картках відзначено позначкою „2—3“ (лоцманів 5 суб., хліборобів 4 суб.), а в таблиці укладу їх записано до категорії (2); тоді відсоток суб'єктів з міцним укладом обох цих груп збільшиться до 21,6 і 18.3, себто поширеність серед наших лоцманів суб'єктів міцного укладу буде така сама, як і поширеність слабосилих, а у хліборобів слабосилих буде навіть менше ніж з міцним укладом.

Отже, наша група української людности, маючи здебільшого середній уклад тіла, разом з тим виявляє більшу тенденцію давати людей слабосилих ніж міцних, до того ж ця тенденція начебто у лоцманів, можливо у зв’язку з їхньою професією, помічається виразніше, ніж у хліборобів. Звичайно, тут треба мати на увазі, що ми дослідили взагалі розмірно небагато суб’єктів, і тому зазначене явище, можливо, має тільки випадковий характер, що й позначилося відповідно на нашому матеріялі.

ПІҐМЕНТАЦІЯ

Колір волосся. З таблиці 2 (с. 39) бачимо, що і лоцмани, і хлібороби нашої групи українців здебільшого темноволосі, до того ж серед лоцманів трохи менше темноволосих, ніж серед хліборобів; вони ж таки далеко більше відзначаються наявністю й білявих суб'єктів, а таких серед хліборобів знайшли ми тільки одного суб'єкта. Взагалі група лоцманів за цією ознакою більше змішана, ніж група хліборобів.

Колір очей. Вивчаючи з тої самої таблиці колір очей, бачимо, що змішаність досліджених українців ще яскравіше виступає: обидві групи здебільшого мають „мішані“ очі, майже однакова кількість серед них і тем-