Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 1-22.pdf/230

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


99. Про низове районування.

Заслухавши доповідь Центральної Адміністраційно-територіяльної комісії «Про низове районування» та визнавши переведену роботу що-до корегування низового районування в цілому, так і що-до виділу національних адміністраційно-територіяльних одиниць правильною, 4 Сесія ВУЦВК 8 скликання постановила:

1. З метою наближення Радянської влади до населення та зміцнення низового радянського апарату терміновим порядком перевести роботу поширення теперішньої мережі сільрад, шляхом виділу в сільради усіх із населених пунктів, що мають 1000 і більше мешканців, а для національних меншостів 500 мешканців, крім того, в виключних випадках з дозволу окрвиконкомів, організуються сільради в заселених пунктах, що мають 500 мешканців, коли останні віддалені від инших центрів сільрад більше як 5 верст.

2. Йдучи на зустріч інтересам широких трудящих мас з національних меншостей наданням їм права та можливости розвивати свою культуру та мову, визнати за потрібне провадити надалі роботу по створенню окремих національних районів та сільрад, припускаючи зменшення норми що-до кількости населення для районів до 10.000 мешканців.

3. Вважаючи роботу внесення корективів в низове районування по окремих губернях не цілком закінченою, визнати за потрібне провадити її й надалі згідно з вказівками 4-ої Сесії ВУЦВК VII скликання.

4. Визнати накреслену Урядом роботу що-до часткового скорочення загальної кількости округ та як перші кроки в цьому напрямку розформування Балтської та Малинської округ правильними, доручити в найближчий час призначити для розформування та переконструкції ще кілька округ, що визначаються особливою маломіцністю або неправильністю кон-