Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 23-47.pdf/60

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

їнізацією під головуванням Голови Ради Народніх Комісарів УСРР у складі двох членів із персонального призначення Ради Народніх Комісарів УСРР, а на місцях — губерніяльні й округові комісії під головуванням голови відповідного виконавчого комітету в складі двох членів із персонального призначення виконавчого комітету і на них покласти давати напрямок і загально керувати переведенням українізації державного апарату.

12. Покласти на Народній Комісаріат Робітничо-Селянської Інспекції УСРР і його місцеві органи обов'язок періодично перевіряти українізацію радянського апарату й, особливо, перевіряти прийом на службу робітників, що не володіють українською мовою і про наслідки перевіряння доповідати центральній і місцевим комісіям для керовництва українізацією, за належністю (арт. 11).

13. Покласти на органи Народнього Комісаріату Робітничо-Селянської Інспекції УСРР обов'язок розпочати планомірне обслідування установ та підпорядкованих їм підприємств що до перевірення українізації їхнього апарату. Індивідуальне перевірення кожного співробітника, що до українізації покласти на атестаційну комісію та на керовників установ, давши їм право звільнити співробітників, що виявили недостатнє знання української мови.

14. Підтвердити постанову про заборону приймати на службу осіб, що не володіють українською мовою (арт. 20 постанови ВУЦВК і РНК УСРР з 1-го серпня 1923 року).

Надалі цей прийм провадити тільки порядком, зазначеним арт. 9 і 10 цеї постанови.

15. Установити, що співробітників державних установ та державних торговельно-промислових підприємств, де буде зауважено негативне ставлення до українізації, виявлене в тому, що протягом минулого періоду вони не вжи-