Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 48-79.pdf/453

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


В негайних випадках урядництва й комісії мають право оголошувати зазначені постанови й розпорядження безпосередньо у „Вістях ВУЦВК“ або офіційному органі місцевого виконавчого комітету, з тим, що таке оголошення не звільнює їх від обов'язків направити цю постанову або розпорядження до Народнього Комісаріяту Юстиції для оголошення загальновстановленим порядком.

2. Порядком цієї постанови належить оголошувати всі не секретного характеру постанови й розпорядження центральних установ і урядництв УСРР, які виходять за межі регулювання внутрішньої діяльности установ і урядництв, що видають їх в межах наданої їм компетенції, і які торкаються прав та обов'язків людности, громадських організацій і державних установ та підприємств різних урядництв, а також, взагалі, всі ті постанови центральных урядництв і комісій ВУЦВК й РНК, що, з тих чи инших підстав, мають загальнодержавне значіння.

3. Якщо Народній Комісаріят Юстиції визнав, що надіслану установою або урядництвом постанову або розпорядження не належить оголошувати у Збірникові Узаконень і Розпоряджень, бо вони не відповідають ознакам, зазначеним у арт. 2 цієї постанови або суперечать законові, то, не оголошуючи їх, повідомляє, не пізніш як через тиждень, відповідну установу або урядництво про причину неоголошення з докладним мотивуванням. Установа, і урядництво може оскаржити таку постанову Народнього Комісаріяту Юстиції до Ради Народніх Комісарів УСРР.

Якщо Народній Комісаріят Юстиції визнає, що надіслану до нього постанову або розпорядження належить оголосити, то таке оголошення слід зробити не пізніше тижневого реченця з дня одержання постанови або розпорядження.