Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1927 рік. Відділ 1. Ч. 1-35.djvu/625

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


Увага 2. Всі особи, що вступають до вищих шкільних закладів УСРР та не закінчили професійної школи або робітничого факультету з українською мовою навчання, складають окремо іспит з української мови в обсязі, що його встановлює Народній Комісаріят Освіти УСРР. Для осіб, що вступають до вищих шкіл УСРР з інших союзних республік для іспиту з української мови, встановлюється окремі попільжені реченці.

32. Вчителі, викладачі, професори та наукові співробітники всіх шкільних закладів та наукових установ УСРР що до знання українскої мови та мов відповідних нацменшостей повинні задовольняти вимогам, встановленим для службовців державних установ.

34. Професори та викладачі вищих шкільних закладів повинні переходити на викладання українською мовою, згідно з установленим від Народнього Комісаріяту Освіти УСРР планом.

Увага. Винятки з правил, наведених у арт. арт. 33, 34 цього Положення, припускається тимчасово лише за дозволом Народнього Комісаріяту Освіти УСРР.

35. На посади професорів, викладачів вищих шкільних закладів належить призначати лише осіб, що можуть провадити викладання українською мовою.

Увага. Винятки припускається в порядкові уваги до арт. 34 цього Положення з зобов'язанням вивчити і перейти в певний реченець на викладання українською мовою.

36. Всю наукову дослідчу роботу та всі справи науково-дослідчих катедр на інших наукових установах в УСРР, за винятком призначених виключно для обслуговування потреб національних меншостей, належить провадити українською мовою.