Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1927 рік. Відділ 1. Ч. 1-35.djvu/626

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


37. Всі аспіранти науково-дослідчих катедр, що готуються до наукової діяльности, повинні скласти окремо іспит з української мови, в обсязі, що його встановлює Народній Комісаріят Освіти УСРР.

38. Зараховувати в аспіранти осіб, що не знають української мови в установленому від Народнього Комісаріяту Освіти УСРР обсязі, не припускається.

39. Інструкцію про застосування правил, наведених в арт. арт. 29-38 цього Положення, видає Народній Комісаріят Освіті УСРР.

IV. Про вживання мов у національно-територіяльних адміністративних одиницях.

40. В національно-територіяльних адміністративних одиницях державні органи вживають, яко переважної для офіційних зносин, мови місцевої національної більшости, одначе забезпечуючи право користуватися рідною мовою для інших національностей в цій адміниствативній одиниці, що вони становлять в ній місцеву меншість.

41. Всі службовці державних органів в національно-територіяльних адміністративних одиницях повинні конче володіти мовою місцевої національної більшости, а також українською мовою.

42. Обов'язкові постанови та інші накази органів влади національно територіяльних адміністративних одиниць, оголошуванні до загального відома, належить публікувати мовою відповідної національности, що становить більшість в цій адміністративній одиниці, та мовою національної меншости даного району, з тим, що в селищах даної одиниці із складом населення інших національностей, ці постанови та накази належить оголошувати також і мовою національностей, що становлять більшість у тих селищах.

43. Печатки, штампи, а також вивіски, плакати, оголошення, подавані