Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/252

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.
418. Положення про Сільські Ради.
Розділ I-й.
Організація Сільських Рад.

1. Сільська Рада є вищий орган влади, в межах своєї компетенції та в межах місцевости, що її обслуговує, підпорядкована відповідному Районовому З'їздові Рад і його Виконавчому Комітетові.

2. Всі постанови Сільської Ради, що не виходять за межі її компетенції й не суперечать існуючим законам, суть обов'язкові до виковання для всього населення місцевости, що її вона обслуговує.

3. Сільські Ради організуються в селах, що мають не менш 1000 мешканців. Селища з числом мешканців менш 1000, невеличкі села, хутори та оселі, що знаходяться від центрального селища не дальше 3—5 верстов, відповідно до їхньої залюднености, об'єднуються однією Сільською Радою, беручи участь в її обранні.

Примітка. В разі більшої відлеглости або наявности природніх перешкод для об'єднання даного селища з иншими, щоб утворити одну Сільраду, можна, з дозволу Губвиконкому, організовувати Сільради в оселях з числом мешканців менш 1000 душ.

4. Сільська Рада організується з представників (делегатів), що їх обірають громадяне, які мешкають в даній місцевости й мають право обірати та бути обраними до Ради і на з'їзди Рад, згідно з конституцією УСРР і постановою ВУЦВК „Про виборчі права громадян“ (Зб. Уз. 1921 р., ч. 22, арт. 620). Делегати обіраються від сільської людности з розрахунку—один делегат на кожних 100 мешканців, і від робітників фабрик, заводів, радгоспів і инших підприємств, а також від військових частин Червоної Армії, що перебувають на даній території—один делегат на кожних 20 виборців.