Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/293

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

а також і в містах з більшістю населення, що належить до національних меншостей, органи влади користуються мовою більшости населення, з додержанням, проте, гарантій для решти національностей, що є в цьому районі.

Примітка 1. Національна меншість творить більшість для даної адміністративно-територіяльної одиниці (чи міста) в тому разі, коли вона перевищує своїм числом половину всього населення.
Примітка 2. В тих місцевостях, де ні одна з національностей не має абсолютної більшости, органи влади користуються переважно мовою відносної більшости населення цієї місцевости.

7. На з'їздах, засіданнях Рад, зборах, мітингах, конференціях, прилюдних читках і вселяких прилюдних виступах кожному громадянинові надається право вільно говорити своєю рідною мовою.

II. Діловодство.

Відповідно з загальними засадами, викладеними в розділі 1-му цього декрету, діловодство держорганів реорганізується з додержанням таких правил.

8. Протягом року з дня оголошення цього декрету переводиться на українське діловодство такі відомства: а) Керування Справами ВУЦВК, б) Керування Справами Раднаркому, центральні та місцеві установи — в) Наркомосу, г) Наркомзему, д) Нарком'юсту, е) Наркомвнусправ, в першу чергу міліція (виняток може бути тільки для його органів комунального господарства), ж) Наркомпроду, з) Наркомсоцзабезу, і) місцеві податкові органи Наркомфіну, к) Уповнаркомпочтеля — в тій частині його органів, що обслуговує сільське населення беспосередньо, л) окружні органи Наркомздорову та установи сільської медицини, м) інспекції Сільсько-Господарської Праці, Наркомпраці, н) Військове Відомство — його районні діловодства, Окружні та Губерняльні Військові Комісаріяти.