Сторінка:Правда. письмо літературно-політичне. Рочник X-ий (1877).pdf/390

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Шеховича, щоб крім „нарису до програми“, поданого в 23. ч. „Правди“ 1876 и в „Газеті шк.“ в двох останніх числах, предложити центр. виділови до трактованя на загальних зборах яко одну з найважніщих галузей видавництва популярного: видавництво книжочок популярних так з відомостей політичних (переважно), як и з відомостей скарбових и чисто юридичних в формі для народа приступній. — З дальших предметів внесених на порядок дневний розбудив живий интерес збору відчит п. Шеховича, про котрий вже в попереднім числі згадалисьмо. П. Шехович виказав дуже ярко, які шкоди наносить нашим людям лихва, пияньство, поділ грунтів селянських, и представив, що тілько просвіта и закладанє кас пожичкових громадських и инших подібних институций зможуть зарадити радикально сёму потрійному лиху, позаяк устава о пияньстві, мисиі тверезості и устава будуща о лихві тілько в часті охоронятимуть народ. Зібрані члени филіі розстались с тою милою думкою, що так гарно засіяне зерно видасть колись гарні плоди. Замітилисьмо именно, що міщане, селяне и учителі народні що раз більше зачинають интересуватись нашим товариством, и так на зборах зголосилось зараз 3 нових членів, 1 міщанин, 1 селянин и 1 учитель.

Поділюсь з Вами ще деякими даними, винятими из справозданя секретаря и скарбника. Члени филіі виготовили (крім виданоі „Пасіки“) чотири нові книжочки: „Паша, як іі приготовляти и як подавати, щоб господар доховався гарноі худоби“, „Наука про економию народню“, „Наука про здоровля чоловіка“, „Про худобу рогату“. Першу с тих подано центр. виділови до оцінки, а тамті незадовго предложить новий виділ. Також з узнанєм піднести належить, що виділ фил. заходиться коло заложеня библіотеки, с котроі б користати могли за дуже малою оплатою селяне, міщане й учителі. — Уступивший виділ роспродав книжок товариства за 224 р. 45 кр., зібрав вкладок 133 р. 95 кр., а крім того займався також продажею инших руських видань. — Не думайте однак, що вже всё зроблено, як слід. Новий виділ буде мати трудне заданє, як схоче совістно сповнити своє призначенє, та об тім напишу Вам иншим разом.



Холодний вітер российсько-турецькоі війни.

Півурядова Віденьска газета Fremdenblatt, орган партиі прихильноі примирю з Россиєю, пише в дописі з Волочиск от-що:

„Що у мешканців надморських місцевостей особливо більших властителів оказується дуже лихе и малодушне настроєнє, сему зовсім не можна дивуватись. Хотя ще не прийшло до бомбардованя надморських міст, а турецька флота тілько на східнім менше укріпленім побережу може оперувати, все ж таки застоя в торговлі завдає тяжкі страти нашим пристаням, а блокада зруйнувала вже сотки екзистенций. Щоби однак в третім місті держави, в Киіві, серед війни вимагаючоі ужитя всіх сил народу, малоруська людність після десятилітнёі павзи