Сторінка:Руська історична бібліотека Том 23 Розвідки про міста і міщанство на Україні-Руси в XV-XVIII в. Ч.PDF/13

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Вважаємо конче потрібним сказати декільки слів про причини написання сеї статї.

Звісно, що в сучаснім економічнім житю Росиї є одна особлишао поява: в західній її части висша економічна дїяльність (торговля, ремесла, промисл) полишена чужому племеневи. Міста сеї части нашої вітчини (нерозмірно численні) заселені Жидами, — поява, якої не знає нїяка иньша держава Европи й яка лучить ся з нехористними результатами, так в соціяльних, як економічних відносинах; вона паралїзує найлїпші та найщедрійші заходи в користь рільничої верстви. Попри се замітний дуже низький ступінь економічного розвитку тих країв і застоя їх в ріжних напрямах, навіть в порівнанню з другою половиною сеїж Росиі. Булоб незвичайно інтересно порівнати західну Росию з північною й східною з економічного погляду, хоч статистичні цифри в сїм разї не дуже то можуть бути повними й точними показчиками дїйсности; та самий побіжний погляд сьвідчить про значну ріжницю між ними.

Хронїчне висиленнє сеї сторони се не нова проява, не результат новійших полїтичних потрясень, на се годять ся всї: Польща передала Росиї міста в станї, ще гіршім від теперішнього.

Принявсь погляд, що в давнїйших часах (менче більше до XVIII в.) економічний стан обох згаданих половин Росиї стояв у відворотних відносинах до себе: міста й міські промисли західної Росиї (що входила тодї в склад Річи Посполитої) процьвітали, містаж і міські промисли східної Росиі були в глибокім упадку, або радше в зародку (хоч період упадку польських і західно-руських міст кладуть звичайно на конець XVI віка). Мов на виразну признаку й разом із тим на причину