Сторінка:Руська історична бібліотека Том 23 Розвідки про міста і міщанство на Україні-Руси в XV-XVIII в. Ч.PDF/17

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

велика й безкористна тому, що можна означити сферу дїлання нїмецького права й без помочи сих актів: її легко означити при помочи сих признаків нїмецького права, що як раз є предметом дальшого нашого дослїду.

Число відомих нам, опублїкованих до нинї надань, хоч як воно велике, творить справдї лише незначний останок глибокої старини, хочби ми прилучили сюди й тії, що хоронять ся або гниють по архівах. Та не треба думати, що нїмецьке право розповсюднилось тільки при помочи надань; воно розширювалось скорійше й у більшій мірі за впливом приміру. Давнїйшими часами, коли його наданнє бувало виїмком, коли воно було знаком особливої ласки князя, для заведення його потрібне було конче наданнє, або осібне на кожду оселю, або

    й декільки чисто-польських і мазовецьких. Окрім надань нїмецького права й иньших актів, що відносять ся до устрою міст і сїл у нїмецькім праві, в збірцї Зоммерсберґа є акти особливо важні до означення й пояснення февдального порядку в Польщі.
    г) Codex diplomaticus Regni Poloniae et M. D. Litwaniae etc., виданнє Виленських Піярів (Collegii Vilnensis scholarum piarum) під редакциєю Доґеля. Т. I. (Vilnae 1758), т. IV. (Vilnae 1764), т. V. (1759). Цїле виданнє мало складатись з 7 томів й обіймити як властиві акти Польщі й Литви, так і умови, трактати инь. польських князїв і королїв з ріжними державами Европи; отже акти сього кодексу мають головну вартість для полїтичної істориї. Та між ними є богато актів, що відносять ся до суспільної істориї взагалї й по части до нїмецького права. В тім напрямку особливо був би важний т. VII, де намірено помістити: jura, libertates etc. Мацїйовский каже, що невидані томи зберігають ся в С.-Петербурській Імператорській Публичній Біблїотецї. Бажано булоб побачити їх коли в друку.
    2) Акти нїмецького права находять ся в частинних виданнях: а) Miechovia, sive promptuarium antiquitatum monasterii Miechoviensis, Сам. Накельского (Crac. 1634). Тут зібрані дорогоцїнні акти від половини XII до полов. XVII. віка. б) Tinecia, seu historia mon. Tinecensis (Crac. 1668).
    3) Між спеціяльними збірками актів нїмецького права нам відоме замітне виданнє Tzchoppe und Stenzel: Urkundensammlung zur Geschichte des Ursprungs der Staedte in Silesien und Ober-Lausitz. Важнїйшою частиною книги є „Urkundeubuch“ — збірка більше чим 200 актів, базпосередно й посередно відносячих ся до нїмецьrого права на Шлеску. Самаж розвідка, дуже докладна, доводить у більшій части до крайно хибних виводів. З неї зладив Кавелїн зміст і надрукував під заголовком: „Юридическій бытъ Силезіи и Лужицъ и введеніе нѣмецкихъ колонистовъ“ зразу в „Сборникѣ историческихь и статистическихъ свѣдѣній о Россіи“ Д. В. (Валуєва), потім передруковано сю статю в 2-й части „Полнаго собранія сочиненій К. Кавелина.“