Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/342

Матеріал з Вікіджерел
Цю сторінку схвалено

співробітників, взагалі, збільшили. Що-правда, збільшили число співробітників Історично-Філологічного Відділу, що й без того мав до своєї розпорядимости величезну більшість співробітників. Але Біологічний Інститут сподобивсь особливої якоїсь уваги — це був однісінький заклад Фіз.-Матем. Відділу, що в ньому Наркомос уважав за потрібне зменшити число наукових співробітників з 3-х душ до 2-х. Отже, зо складу співробітників Інституту мусів вибути В. Правдич-Немінський. За таких умов спокійна наукова праця співробітників стає взагалі неможлива: не маючи певности що-до свого становища, доводиться шукати підпори на стороні, й, видима річ, не можна вимагати від співробітника, щоб він усі свої сили віддавав на роботу в Академії (де ще й оплачують тую роботу нижче, ніж по ВУЗ-ах).

Що-до устаткування, то з цього боку становище Інституту також не можна ще вважати за цілком завдоволяще — хоч од Відділу Матеріяльного Постачання Наркомосу одержано вже досить багато: в 1925 році — 1 електричний термостат, 1 термостат з нафтовим опаленням, 1 центрофуга, 1 вакуумапарат, 1 торсіонна вага, 1 колориметр, хімічний посуд та ще деякі дрібниці, а цього року ще 3 великих мікроскопи, 1 мікротом, 2 препарувальні лупи, 2 рисувальні апарати. Але все-ж-таки бракує ще деяких найпотрібніших речей, як ось: немає аналітичної ваги, нема автоклава й жадного бінокуляра. Одержання вакуумапарату з електричним двигуном та помпою, що може помпувати й повітря, дало можливість зробити повітряне проведення для аерації акваріїв, для газолінового апарату, то-що.

Пощастило також значно поповнити устаткування меблями — від Управи Академії одержано 3 полиці на книжки, 3 великі столи та 1 маленький під акварій, 3 шафи. Крім того, за рахунок коштів, що їх регулярно відпускають на науково-операційні потреби, набули ще 2 шафі, невеличку льодовню, а з иншого майна — 1 невеличку самописку та низку дрібного приладдя, посуд, різний матеріял, то-що.

Регулярне відпускання коштів з боку Управи (торік — 50 крб., цього року 100 крб. що-місяця) дозволило також виписувати найпотрібнішу поточну літературу, отак бібліотека Інституту збільшилася за 1 рік на 70 назов.

Постачання для Інституту нових часописів ніяк не може налагодитися: з минулої осени Відділ Матеріяльного Постачання Наркомосу не висилає й тих 2-х часописів, що він їх висилав був 1924–25 рр. Можна просто сказати, що брак закордонних часописів — це найболючіше місце Інституту.

Що-ж до наукової роботи — то за неї може промовляти цей збірник, що звичайно поки-що не подає всієї праці Інституту, але в усякому разі дає те, що вже можна вважати за викінчене.

Будемо сподіватимемося, що цей збірник не буде останній, і що цим шляхом наукове життя Інституту дістане об'єктивнішого освітлення та