Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/346

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Незабаром вступає туди й Ф. З.

З перших-же кроків перебування в прогімназії він визначивсь зо всієї маси своїми здібностями до науки й веселою лагідною вдачею, нахилом до самостійности, що відзначали педагоги на зборах педагогічної ради.

I в своїй родині, вже з другої — третьої класи він починає брати активну участь, допомагаючи їй матеріяльно: його чутлива, тонко-нервова організація не могла не реагувати на безпросвітню працю своєї матери. Сам ще хлопчик-учень він стає репетитором своїх молодших товаришів.

З малих років надзвичайно витриманий він вражав всіх своєю щирістю й вихованістю, шляхетністю й серйозністю своїх інтересів.

Наука далася йому й він закінчив 6-ти класову Глухівську прогімназію в 1883 році одним з найкращих учнів.

В-осени того-ж-таки року Ф. З. переїздить до м. Чернігова й вступає до 7-ої класи гімназії.

Одтоді він сливе зовсім не одержує матеріяльної допомоги від своєї матери, а сам заробляє собі кошти й далі дуже успішно вчиться, його звільнено від платні за навчання.

Крім того, він учиться малювання й музики (скрипка).

У музиці він осяг таких успіхів, що навіть брав участь в оркестрі, а в скрутні моменти життя це було й джерелом для його заробітків.

З особливим захопленням він віддававсь вивченню математики й в цьому відношенні виявив надзвичайну обдарованість, що й було підкреслено в його атестаті.

Року 1885-го Ф. З. закінчив 8-у класу Чернігівської гімназії, як найкращий учень, із золотою медалею й правом дурно учитися в університеті.

В-осени цього-ж-таки року Ф. З. вступив до Київського університету св. Володимира на медичний факультет.

Надзвичайна матеріяльна незабезпеченість, дорожнеча в такому великому місті, як Київ, відсутність знайомих, що могли-б в тяжкий момент підтримати, складало несприятливі умови для навчання. Але Ф. З. і тут усе це переміг і був найкращим студентом.

Він не тільки виконував усе, чого вимагали від студента, але ще й знаходив час і можливість суто науково працювати в університетських лабораторіях. З особливим інтересом він брав участь у роботах з гістології у проф. Перемежка, з патологічної анатомії у проф. Мінха й т. ин.

Найлюбіша для нього наука була бактеріологія, що тоді так буйно розвивалася. Її він вивчав під керівництвом проф. В. Подвисоцького.

У нього-ж в лабораторії Ф. З. написав свій перший науковий твір „О влиянии паров эфирных масел на бациллы брюшного тифа, чахотки и сибирской язвы“. Цю роботу приставлено на конкурс, що його оголосив медичний факультет. Авторові її присуджено премію імени М. І. Пірогова й срібну медалю.