Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/348

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Але найбільшу його увагу зосереджено на виготуванні дисертації на тему „Сперматогенез и его биологические основы“, що її він виконав цілком самостійно.

28 березня року 1898, коли він прилюдно захистив цю дисертацію, Конференція Імператорської Військово-Медичної Академії вшанувала його ступенем доктора медицини.

Після цього він ще залишається на деякий час у Петербурзі: його було призначено до Петербурзького Клінічного Військового Шпиталю й одночасно прикомандировано до заводу Військово-Лікарських Закладів.

В-осени, 26-го вересня, Ф. З. виїздить до Варшави, куди його призначено до Варшавського Уяздовського Військового Шпиталю на посаду прозектора.

Тут перед ним відкрилася самостійніша діяльність, що в ній від разу-ж виявилася його багато обдарована натура, здатна не тільки до вузько-фахової наукової роботи, але й до широкої науково-організаторської. Він мав не тільки завідувати патолого-анатомічним інститутом Шпиталю, ба й складати план, винаходити кошти й переводити устаткування його.

Паралельно з цим розвивається й його наукова діяльність. Він ставить перед собою завдання з'ясувати антропологічний тип українця й для того він робить по-над 150.000 промірів на мерцях, за системою, що її сам виробив.

Цей колосальний матеріял, що став за основу для декількох наукових праць Ф. З., і досі ще остаточно не використаний.

Останніми роками, вже перебуваючи в Київі, Ф. З. заходивсь був його обробляти. Праця ця мала тривати не менш як двоє років, аж несподівана смерть завчасно перервала все...

Працюючи в патолого-анатомічнім інституті, Ф. З. стає на чолі Варшавської бактеріологічної лабораторії.

П'ять років прожив Ф. З. у Варшаві.

Навесні року 1903 він переїздить до Петербургу, куди його переведено на посаду прозектора анатомії Миколаївського Військового Шпиталю.

Разом з тим йому доручено завідувати хімічно-бактеріологічною лабораторією Єлизаветинської общини сестер-жалібниць.

Тут розвивається чимала науково-педагогічна праця Ф. З.

Отже, він викладає курс анатомії й фізіології для сестер-жалібниць і для слухачів Різдвянських курсів.

У Миколаївському Військовому Шпиталю Ф. З. викладає курс загальної патології, патологічної анатомії та бактеріології для студентів Військово-Медичної Академії.

Йому-ж доручено провадити ті самі курси й для лікарів, що їх надсилали до Петербургу для вдосконалення в медичних науках.

Енергійно й плідно розгортається діяльність Ф. З. з докторантами, що готували в його лабораторії свої дисертації.