Сторінка:Яковлів А. Українсько-московські договори в XVII-XVIII віках (1935).pdf/54

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
II.
Проєкти договору за гетьманування Івана Виговського (1657—1659).
Московська політика супроти України після смерти Б. Хмельницького. Перший, другий і третій проєкти договору з Виговським. Висновки.

Міждержавні відносини, що встановилися між Україною та Москвою після договору 1654 р. лише почасти, і то в загальних рисах, були означені в цьому договорі. Не умови договору впливали на зміст цих відносин, а реальне життя та реальні сили обох держав. Склавши договір, неясний формою й змістом, обидві сторони у своїх взаємовідносинах не дуже то дотримувались його букви. Отвертого конфлікту між сторонами за життя Б. Хмельницького не сталося, бо завдання, які поставили собі гетьман Б. Хмельницький і московський уряд, торкалися ріжних сфер і не прийшли до колізії. Хмельницький найбільшу увагу звертав на міжнародню політику, на зносини з иншими державами, за допомогою яких думав зміцнити державне становище України. На внутрішню консолідацію в державі, на зміцнення її адміністративного устрою, він розмірно менше звертав уваги. Натомість Москва, не перестаючи слідкувати за політикою Хмельницького, хоч і дорікала йому, иноді, за неподання інформації про його міжнародні зносини, але не робила з цього казусу для конфлікту. Зате всю свою увагу московський уряд звернув на вивчення внутрішніх відносин на Україні, її фінансів, економіки, відносин між ріжними станами та ґрупами населення. Численні посольства, які московський уряд висилав на Україну, використовуючи всі можливі для цього приводи, одержували таємні накази, в яких на першому місці стояли інструкції розвідувати, скільки доходів і з яких джерел збиралося на Україні колись на короля, а тепер на гетьмана, які відносини існують між козацтвом і старшиною, як ставляться до гетьмана, як поводиться гетьман, і т. ин. Особливу увагу звернула Москва на державні фінанси України та на встановлений договором звязок між зібраними доходами й виплатою платні військові за „службу“. З питанням про доходи було тісно звязане питання про царських воєвод, які мали контролювати збирання доходів та приймати їх до царського скарбу. Це теж давало Москві можливість постійного втручання у внутрішнє автономне управління України. Тому Москва не тільки цікавився всякими відомостями про доходи, але й старалася використати кожний слушний момент, щоб своє зацікавлення практично здійснити.

Довідавшись про смерть В. Хмельницького, московський уряд вирішив використати цю важливу подію в житті Української держави, щоб