ВЗРК/1907/40

Матеріал з Вікіджерел
ВЗРК/1907
О садженю і охоронї придорожних дерев
1907
Ч. 40.
Закон
з дня 20. марця 1907 для Королївства Галичини і Володимириї з Великим Княжеством Краківским о садженю і охоронї придорожних дерев.

За згодою Сойму Моєго Королївства Галичини і Володимириї з Великим Княжеством Краківским постановляю, що слїдує:

Арт. I.

Закон о садженю і охоронї придорожних дерев буде обовязувати від дня 1. сїчня року слїдуючого по єго оголошеню в вістнику законів і розпоряджень краєвих, з котрим то днем утратять обовязуючу силу дотичні приписи єствуючі, о скілько не згаджають ся з постановами сего закона.

Арт. II.

Закон сей не обовязує в обрубі громади міста Львова і Кракова.

Арт. III.

Виконанє сего закона поручаю Моєму Мінїстрови справ внутрішних.

Відень, дня 20. марта 1907.

Франц Йосиф в. р.

Бінерт в. р.

Закон
з дня 20. марця 1907 для Королївства Галичини і Володимириї з Великим Княжеством Краківским о садженю і охоронї придорожних дерев.
§ 1.

Здовж всїх доріг краєвих, повітових, громадских I. кляси і публичних доїздів зелїзничих мають бути посаджені і удержувані по обох боках дороги, а в місцях, де ширина дороги на се не позваляє, що найменше по однім боцї ряди дерев.

Виїмок становлять части доріг, ведучі через осади густо забудовані і через ліси.

Які єще иньші виїмки можуть бути допущені зі згляду на положенє і потреби дороги і з уваги на культуру сусїдних ґрунтів, постановить в кождім поодинокім случаю Видїл краєвий що до доріг, вістаючих в єго зарядї, а Видїли повітові що до всїх иньших в уступі 1. згаданих доріг.

§ 2.

Дерева придорожні мають бути саджені правильно на буртах дороги. Лише в случаях, де згляди комунікацийні той спосіб обсаджуваня дороги деревами виключають, мають бути ряди дерев придорожних уміщені поза ровами дороги.

По мисли тої засади постановлять власти заряджуючі дорогою, чи ряди дерев при тій дорозї мають бути посаджені, зглядно доповнені на буртах дороги, чи — поза ровами.

§ 3.

1. Обовязок садженя і удержуваня дерев на буртах дороги тяжить на власти заряджуючій дорогою.

2. Дерева поза ровами дороговими обовязана єсть також посадити і удержати власть заряджуюча дорогою, єсли поза ровом дороговим єствує пас ґрунту придорожного, будучого власностию дороги, що найменше 60 центиметрів широкий.

3. До ґрунту придорожного, котрий є власностию дороги, нема що найменше в розмірі повисше поданім, обовязаний єсть посадити і удержати дерева придорожні властитель ґрунту, прилягаючого до рову дороги, в речинци і на місцях, котрі означать орґани виконуючі заряд дороги (служба дорогова). Колиби вляститель ґрунту придорожного думав, що посадженє дерев в місцях, означених орґанами виконуючими заряд дороги, загрожує культурі єго ґрунту, має право внести представленє до Видїлу краєвого в речинци 14 днїв від дня повідомленя, о скілько ґрунт єго прилягає до дороги, зістаючої в зарядї краю, а до Видїлу повітового в такім самім речинци, о скілько ґрунт прилягає до одної з инших доріг автономічних, висказаних в § 1 уступ 1. Від рішеня тих властий не прислугує право дальшого відклику.

§ 4.

Колиби в речинци означенім орґанами виконуючими заряд дороги, зглядно в случаю внесеня представленя в речинци поданім в рішеню виданім властями в § попереднім згаданими, властитель ґрунту до приказу посадженя дерев придорожних не застосував ся (§ 6), буде єму визначений другий речинець 14 дневний, а єслиби і той речинець минув безуспішно, посадить заряд дороги дерева придорожні на кошт властителя ґрунту. В той сам спосіб поступить заряд дороги в случаю, коли би властитель ґрунту придорожного не посадив дерев на місци таких дерев, котрі в наслїдок приказу заряду дороги вже раз посаджені змарнїли або витяті зістали. Кошти понесені через заряд дороги на садженє дерев в заступстві опорного властителя ґрунту, прилягаючого до дороги, зістануть виказані через заряд дороги полїтичній власти повітовій і стягнені від властителя ґрунту в дорозі полїтичної екзекуциї.

В способі садженя і удержуваня придорожних дерев примінить ся властитель ґрунту до дороги прилягаючого до вказівок, яких на підставі приписів сего закона і з ним в звязи будучої інструкциї виконавчої (§ 19) удїлять єму орґани виконавчі заряду дороги.

§ 5.

Кошти садженя і удержуваня дерев на буртах дорогових і на ґрунтах, котрі суть власностию дороги поносить:

а) на дорогах зістаючих в зарядї Видїлу краєвого фонд краєвий, зглядно специяльний фонд будови або удержаня дотичної дороги;

б) на повітових дорогах фонд доріг повітових, зглядно специальний фонд будови або удержаня дотичної дороги;

в) на громадских дорогах I. кляси повітовий фонд доріг громадских, зглядно специальний фонд будови або удержаня дотичної дороги. Виїмок становлять дороги громадскі I. кляси в містах обнятих законом з 13. марта 1889 В. з. кр. Ч. 24, в котрих видатки на тую цїль потрібні мають бути покриті з місцевого фонда дорогового (§ 43. з. дорог.);

г) на публичних доїздах зелїзничих сторони конкуруючі в відношеню означенім в § 4 зглядно в § 8 закона о публичних доїздах зелїзничих з дня 15. цьвітня 1881 В. з. кр. Ч. 46 в звуцї закона з 9 марця 1888 В. з. кр. Ч. 38.

Доходи з дерев засаджених на дорогових буртах і на ґрунтах котрі суть власностию дороги, впливають до властивого фонда дорогового.

§ 6.

Кошти садженя і удержаня дерев на ґрунтах до дороги прилягаючих, а не будучих власностию дороги, поносять властителї тих ґрунтів. Доходи з тих дерев належать до властителїв ґрунтів з ограниченями, заміщеними в § 8 сего закона.

Власти заряджуючі дорогою, затім Видїл краєвий для доріг в заряді краю зістаючих, а Видїли повітові для иньших доріг автономічних, в § 1 уст. 1 висказаних, можуть улекшити незаможним властителям ґрунтів, до дороги прилягаючих, виповненє обовязку посадженя дерев придорожних через безплатне удїленє деревець до садженя.

§ 7.

Дерева придорожні належить садити правильно в відступах не менших як 20 метрів від себе, по обох боках дороги не напротив себе, але так, щоби дерево з одного боку і два напротив лежачі дерева з другого боку дороги творили в приближеню трикутник рівнораменний. Нормально садити належить дерева так на буртах, як і поза ровами в віддаленю около 20 центіметрів від берега рова дорогового, зглядно около 30 центіметрів від стопи насипу дорогового. На високих насипах дорогових належить садити дерева на краю дороги густо в від ступах 1–1½ метра для утвореня охорони для переїзджаючих. Здовж глубоких вкопів дорогових не належить садити дерев.

На теренї гористім здовж доріг, ведучих стоком гори, належить садити дерева лише в однім рядї на буртї дороги, противлежачім від стоку гори. При дорогах, на буртах котрих стоять стовпи сполучень телєґрафічних або телєфонїчних, садити можна лише дерева, котрих зріст і форма корон сполученям тим не може перешкаджати, зглядно належить через обтинанє галузий удержати ті дерева в розмірах нешкідливих для тих сполучень.

Інструкция виконавча (§ 18) до сего закона означить подрібні приписи що до рода дерев, які при дорогах належить садити, способів садженя і плеканя тих дерев.

§ 8.

Обтинанє галузий придорожних дерев може бути виконуване лише в тій мірі, щоби не загрожувало дальшому житю і розвиткови дерева. Властитель дерева, посадженого на ґрунтї приватнім, до дороги прилягаючім, єсть обовязаний о намірі обтятя галузий або цїлковитого витятя дерева придорожного повідомити службу дорогову (дорожника), з поданєм речинця, коли тую чинність наміряє виконати, так, щоби заряд дороги був в можности виконанє тої чинности через свої органи сконтролювати, причім властитель дерева повинен при виконаню тої чинности примінити ся до препоручень тих орґанів. На місци витятого дерева мусить бути в найблизшій порі відповідній для садженя дерев нове деревце засаджене.

Заряд дороги має право обтинати галузи на деревах придорожних, хотяйби они були посаджені на ґрунтї чужім, до дороги прилягаючім, о скілько тії галузи звисають понад корону дороги, без обовязку звороту тих галузий або відшкодованя властителеви дерева. Також листє або галузи, котрі впали з такого дерева на дорогу або в рів дороговий має право заряд дороговий усунути без обовязку звороту в натурі або відшкодованя для властителя дерева.

Дерево придорожне спорохнїле або грозяче упаденєм, хотяй посаджене на ґрунтї чужім до дороги прилягаючім, має право заряд дороговий витяти, однакож материял деревляний, який тоє дерево по витятю представляє, повинен заряд дороговий полишити на придорожнім теренї, затім на краю дорогового рова до диспозициї властителя дерева до певного, зарядом дороги маючого ся означити речинця. Колиби в означенім речинци дерева того властитель не забрав, заряд дороги усуне єго з терену придорожного без обовязку відшкодованя для властителя дерева. Анальоґічні права прислугують властителям ґрунтів прилягаючих до доріг в відношеню до зарядів дорогових що до дерев, котрі булиби через заряд дороги посаджені поза ровами дороговими на ґрунтах до дороги належачих. Іменно властитель ґрунту має право, з застереженєм однак попередного повідомленя служби дорогової (дорожника), обтинати галузи на дереві через заряд дороги на ґрунтї дороговім поза ровом дороги посадженім, о скілько галузи тії звисають понад єго ґрунтами, без обовязку звороту або відшкодованя заряду дороги за вартість того галузя, примінюючи ся при виконаню тої чинности до препоручень заряду дороги. Має право і то без попередного повідомленя служби дорогової (дорожника) листє, овочі або галузє упавше з дерева на єго ґрунт усунути без обовязку звороту в натурі або відшкодованя для заряду дороги. В кінци має право дерево спорохнїле або грозяче упаденєм за попередним однакож повідомленєм служби дорогової (дорожника) витяти, причім материял деревляний, який тоє дерево по витятю представляє, лишити повинен на теренї придорожнім до диспозициї заряду дороги.

§ 9.

Ушкодженє дерев придорожних, котре не спричиняє згуби дерева, як обтятє або обломанє галузя, зломанє або забранє паликів підпираючих дерево або иньших прирядів охоронних, а при деревах овочевих обірванє овочів буде каране карою грошевою від 2 до 10 корон.

Витятє дерева або таке скаліченє, котре спричинює згубу дерева, буде каране грошевою карою від 4 до 20 корон. Тим самим карам грошевим підпадає і властитель дерева, котрий при обтинаню галузя або вирубаню дерева не застосує ся до застережень, обовязуючих єго при виконуваню тих чинностий по мисли § 8 сего закона.

Тії кари трошеві мають приміненє в случаях, котрі не становлять тяжшої провини і не підлягають постановленям кодексу карного.

Крім кари грошевої буде шкідник обовязаний заплатити винадгороду шкоди, котру означує ся за кожде цїлком знищене дерево в висотї 10 корон, а за кождий знищений палик або приряд охоронний в висотї 4 корон. Мінїмальний той законом сим означений вимір відшкодованя не ухиляє однак обовязку шкідника до заплати висшого відшкодованя, єсли дїйсна вартість вирядженої шкоди переносить висше подані виміри відшкодованя.

О обовязку заплати і о висотї винагороди шкоди осудить власть, накладаюча кару грошеву рівночасно з виданєм карного осуду. В осудї належить висказати подрібно квоти, які припадають до заплаченя в титулу кари грошевої і з титулу відшкодованя. Єсли пошкодований жадає винадгороди переносячої 30 корон, тогдї в осудї карнім можна єму признати лише винадгороду до 30 корон, а що до решти винадгороди належить єго відослати до звичайної дороги судової.

За шкоди здїлані через дїти відповідають родичі, за службу по низше лїт 14 службодавцї. За шкоди здїлані звірятами відповідає властитель або солїдарно співвластителї звірять.
§ 10.

В случаю неможности стягненя кари грошевої, належить замінити єї на кару арешту, іменно при грошевій карі до 10 корон належить вимірити за першу корону 6 годин арешту, а за кожду дальшу дві години арешту, при висших карах грошевих за кождих пять корон дванайцять годин арешту, котрий в загалї найвизше розтягнути можна до днїв 14.

§ 11.

Кари грошеві впливають до фондів убогих тих громад, на котрих териториї переступленє зістало сповнене, — відшкодованя до фонду дотичної дороги, з виїмком відшкодовань за дерева посаджені на ґрунтї чужім до дороги прилягаючім, котрї то відшкодованя припадають властителеви ушкодженого дерева.

§ 12.

Право доходженя і караня переступлень означених в § 9 сего закона, а сповнених чи то в громадї, чи на обшарі двірскім, становлячім з нею одну місцевість, виконує в порученім обсязї дїланя начальник тої громади з двома асесорами, а в містах обнятих законом громадским з 13. марця 1889 В. з. кр. Ч. 24 і в громадах обнятих законом громадским з 3. липня 1896 В. з. кр. Ч. 51 посадник, зглядно начальник громади.

Єсли обжалований о переступленє єсть властитель або настоятель двірского обшару, або єсли обвинена єсть одна з осіб до переведеня доходженя і виміру кари покликаних, тогдї переведе поступованє карне полїтична власть повітова.

§ 13.

До нагляду і охорони придорожних дерев обовязана єсть в першім рядї служба дорогова с. є. дорожники, дорогомайстри і кондуктори дорогові і т. и. опісля орґани місцевої і пільної полїциї і ц. к. жандармерия.

Орґани сії отже мають обовязок під одвічальностию службовою донести дотичному урядови о достереженім ушкодженю придорожного дерева.

Кождий задержаний тими орґанами з причини переступленя приписів сего закона має бути повільний їх припорученям під грозою наслїдків правних непослушеньства власти.

Єсли тії орґани придибають чоловіка їм незнаного на ушкодженю придорожних дерев, а заходить обава, що не буде можна потягнути єго пізнійше до отвічальности, повинні удати ся з ним до найблизшого уряду громадского, котрий переведе доходженє і видасть осуд карний після приписів § 12 сего закона, хотяйби переступленє сповнене було на териториї иньшої громади сусїдної.

§ 14.

Від рішень, виданих властями громадскими після приписів § 12 сего закона уступ 1, прислугує право відкликаня ся до полїтичної власти повітової. Рекурс належить внести на руки начальника громади в протязї 8 днїв, числячи від дня одержаня ореченя.

В случаях, в котрих полїтична власть повітова єсть першою інстанциєю, обовязують що до рекурсу загальні приписи.

Против двох рівнозвучних рішень нема дальшого рекурсу.

Рекурси против децизиї і рішеням властий і репрезентаций, виданим на підставі иньших постанов сего закона, мають бути вношені в звичайнім ходї інстанциї по мисли загальних в тій мірі єствуючих приписів. Виїмок становить рішенє власти зяряджуючої дорогою, видане по мисли § 3 сего закона.

§ 15.

Закон сей не нарушає відносин правних, які заходять що до дерев вже єствуючих, чи то на буртах дорогових, чи також поза ровами дороговими. Приписи однакож сего закона, дотичні охорони придорожних дерев, приписи карні за ушкодженє дерев і приписи обмежуючі спосіб ужиткованя з тих дерев мають приміненє і до придорожних дерев, посаджених перед виданєм сего закона і до дерев посаджених при всякої категориї дорогах публичних автономічних, отже і при громадских дорогах II. кляси.

Також можуть бути на внесок Ради повітової приписи повисшого закона, дотичні обовязкового обсадженя доріг деревами (§§ 1 до 7 закона), примінені на підставі соймової ухвали і за призволенєм Цїсарским до певних або евентуально всіх громадских доріг II. кляси в повітї.
§ 16.

Закон сей не зміняє загальних приписів о праві надзору властий полїтичних державних над виконуванєм законів. Правосильні ухвали, рішеня і зарядженя, видані на підставі сего закона, будуть екзеквовані на жаданє властивої автономічної власти через полїтичну власть повітову. Всїлякі належитости, припадаючі наслїдком предпринятя на підставі сего закона примусових средств, а не оплачені в означенім речинци, будуть стягнені дорогою полїтичної екзекуциї.

§ 17.

Постанови § 3 уступ 3, §§ 6, 8, 9, 10 і 11 мають приміненє анальоґічне в случаях, в котрих дерева придорожні малиби бути посаджені здовж доріг державних.

В справах з властителями ґрунтів, прилягаючих до дороги, що до обовязків, які на них тяжать на підставі повизших приписів закона, рішають, о скілько ходить о відносини повставші з обовязку садженя дерев при державних дорогах, власти полїтичні державні в ходї інстанциї.

До переведеня карних доходжень з причини переступлень сего закона, сповнених на дорогах державних, покликані суть виключно полїтичні власти повітові, до котрих то належить вносити донесеня, згадані в другім уступі § 13.

§ 18.

До закона сего видасть полїтична власть краєва в порозуміню з Видїлом краєвим виконавчу інструкцию.