ЗЗНРСУСРСР/1926/1/4/Про урегулювання кордонів Української СРР з Російською СФРР та Білоруською СРР

Матеріал з Вікіджерел
< ЗЗНРСУСРСР‎ | 1926‎ | 1‎ | 4
ЗЗНРСУСРСР/1926/1/4
Постанова Президії Центрального Виконавчого Комітету СРСР
Про урегулювання кордонів Української Соціялістичної Радянської Республіки з Російською Соціялістичною Федеративною Радянською Республікою та Білоруською Соціялістичною Радянською Республікою
СЗ СССР, 1926, № 4, ст. 26, стор. 29–31 1926
26. Про урегулювання кордонів Української Соціялістичної Радянської Республіки з Російською Соціялістичною Федеративною Радянською Республікою та Білоруською Соціялістичною Радянською Республікою.

Маючи на меті урегулювання кордонів Української Соціялістичної Радянської Республіки з Російською Соціялістичною Федеративною Радянською Республікою та Білоруською Соціялістичною Радянською Республікою, Президія Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР, відповідно до Пункту „б“ 1 арт. і 6 арт. Констітуції Союзу РСР, постановляє:

1. До складу Української Соціялістичної Радянської Республіки включається слідуюча частина території Білоруської Соціялістичної Радянської Республіки:

Територія, підпорядкована Засинцівській сільській раді Каролінського району, Мозирської округи.

2. До складу Української Соціялістичної Радянської Республіки включаються слідуючі частини території Російської Соціялістичної Федеративної Радянської Республіки:

а) Семенівська волость, Новозибківського повіту, Гомельської губернії;

б) селище Зноб Трубачівської волости, Почепського повіту, Брянської губернії;

в) селища Хинельської волости, Сівського повіту, Брянської губернії: Фатевиж, Баранівка, Демьянівка, Муравійня, Товстодубове (бувш. Лемешківської волости) і Сільце-Микитське, Сітне, хутір Грудський (бувш. Подиводської волости);

г) весь бувший Путивльський повіт (з міст. Путивлем), за винятком бувш. Крупецької волости в старих її межах;

д) бувш. Криничівська волость, бувш. Суджанського повіту, Курської губернії;

е) південна частина Грайворонської волости, Грайворонського повіту, Курської губернії;

ж) південна частина Муромської волости, Білгородського повіту, Курської губернії і

з) Троїцька волость та частина Уразівської волости Валуйського повіту, Вороніжської губернії.

3. До складу Білоруської Соціялістичної Радянської Республіки передаються нижчепомічені частини території Української Соціялістичної Радянської Республіки:

а) північно-західня частина території Олевського району з хутіром Войткевичи Коростенської округи з кордоном від впадання р. Купели в р. Студенку і далі поблизу урочну Погребище, Курган, Камениця, Плоска та Ясне;

б) північна частина території Олевського району з селом Копище Коростенської округи по межі урочища Кривульки й острова Коз'ї Ноги;

в) північна частина території Славечанського району Коростенської округи з с. Жидовка та хут. Пластів з кордоном від урочищ Антоновський острів і далі на урочища Вел. Річиця, Товкачи, Брод, Смолкове, Воронів, Дуплиха, Кожушниця та Свинорий до урочища Жидова;

г) північна частина території Овручського району Коростенської округи, що знаходиться на лівому березі річки Словечно між хутірами Гажин та Нова-Рудня.

4. Передаються до складу Російської Соціялістичної Федеративної Радянської Республіки нижчепомічені частини території Української Соціялістичної Радянської Республіки:

а) Федорівський, Миколаївський (з міст. Таганрогом), Матвієво-Курганський, Советинський, Голодаївський райони і східня частина Катеринівського району Таганрожської округи;

б) Глубокинський, Ленінський, Каменський, Уст-Білокалитвенський, Володимирський, Сулинський, Шахтинський (з міст. Шахти) райони та частини території Сорокинського та Олексієвського районів Шахтинської округи.

5. В звязку з переходом зазначених в 4 арт. цієї постанови Шахтинської та Таганрожської округ Української Соціялістичної Радянської Республіки до Російської Соціялістичної Федеративної Радянської Республіки, вважати кордони між Українською Соціялістичною Радянською Республікою та Російською Соціялістичною Федеративною Радянською Республікою згідно з цією постановою по такій лінії:

Сорокинський район розбивається річкою Північний Донець на дві частини, північна переходить до Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки, а південна залишається в межах Української Соціалістичної Радянської Республіки далі кордон йде по річці Північний Донець аж до впадання до неї р. Вел. Камінки. Станиця Гундорівська в установлених межах землекористування переходить до Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки при чому при встановленні зовнішніх кордонів землекористування ст. Гундоровської копальні не входять за цю межу і залишаються в Української Соціалістичної Радянської Республіки. Далі кордон йде по р. Вел. Камінці, при чому хутори Н. Шевирьов та Плешаків переходять до Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки а хутори Власів та Королів залишаються в Української Соціалістичної Радянської Республіки, з тим що користування землею всіх цих хуторів залишається без зміни до переведення землеуряджених робіт. Далі, кордон йде між землекористуваннями радгоспу „Червона Могила“ (бувш. Провалля) і хуторами Коваліве, Платове та Гукове звідси кордон йде через межу села Криничного (б. Бірюкове), захоплюючи хутір Доброднев, тоб-то через кордон Шараповського району. Далі, проходячи по території Олексієвського району і залишаючи в межах Української Соціалістичної Радянської Республіки землекористування ст. Остахової та хуторів Н. Єфремівського, Н. Олександрівського та В. Тузлівського, кордон доходить до Таганрожської округи і проходячи через бувший окружний кордон Шахтинської та Таганрожської округ на протязі 5 верстов, йде в напрямку р. Тузлово через районний кордон між Голодаєвським та Дмитрівським районами до р. Міус. Далі, кордон йде по р. Міус через кордони землекористування між селами Мариновкою, Григорівкою та Голодаївкою так, що с.с. Мариновка та Григоровка залишаються в межах Української Соціялістичної Радянської Республіки, а с. Голодаївка переходить до Російської Соціялістичної Федеративної Радянської Республіки.

Проходячи далі по кордону землекористування німецьких колоній Вішлерівки, Марієнгейм та Густав Фельд, при чому ці колонії переходять до Російської Соціялістичної Федеративної Радянської Республіки, кордон йде по Амвросійському районному кордону до річки Середній Єланчик. Далі, кордон встановлюється по землекористуванням села Покрове-Кирейовки, хуторів Катеринославського, Слюсареве до яруги Грузський Єланчик, залишаючи північно-західню частину Катеринівського району в межах УСРР. Далі, кордон йде по ярузі Грузський Єланчик аж до кордону Маріупольської округи.


Голова ЦВК Союзу РСР М. Калінін.

Секретар ЦВК Союзу РСР А. Єнукідзе.

Москва—Кремль.

16 жовтня 1925 р.

Оголошено № 25 «Известий ЦВК Союза РСР і ВЦВК» з 31 січня 1926 р.