ЗЗРРСУУ/1932/6/Про затвердження Устави й устава про обласні організаційні комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗЗРРСУУ‎ | 1932‎ | 6
ЗЗРРСУУ/1932/6
Постанова ВУЦВК і РНК УСРР
Про затвердження Устави й устава про обласні організаційні комітети
1932
38. Про затвердження Устави й устава про обласні організаційні комітети.

На виконання постанови IV (позачергової) Сесії ВУЦВК про утворення областей Всеукраїнський центральний виконавчий комітет і Рада народніх комісарів УСРР постановили за­твердити й надати чинности нижченаведеній уставі про обласні організаційні комітети:

Устава про обласні організаційні комітети.

1. Обласні організаційні комітети утворюється для підготу­вання й запровадження до життя всіх заходів, пов'язаних з утво­ренням на території УСРР обласної системи і для здійснення, до скликання обласних з'їздів рад, загального та оперативного керів­ництва місцевими органами влади в усіх галузях соціялістичного будівництва.

2. Особовий склад обласних організаційних комітетів настановлює президія Всеукраїнського центрального виконавчого ко­мітету.

3. Обласні організаційні комітети підпорядковано безпосередньо президії Всеукраїнського центрального виконавчого комітету й Раді народніх комісарів УСРР.

4. Постанови обласних організаційних комітетів у підзарядних їм справах, обов'язкові для чинних на території області районових виконавчих комітетів, міських та сільських рад, всіх держав­них, кооперативних та громадських організацій і для всієї людности в області.

5. На засіданнях обласних організаційних комітетів беруть участь з правом дорадчого голосу уповноважені центральних урядництв у справах, що їх стосуються, та інші особи,—на запро­шення голів обласних організаційних комітетів.

6. На обласні організаційні комітети покладається:

1) розглядати й затверджувати проєкта контрольних чисел перспективного та оперативного плянів народнього господарств і та інші плянові проєктування в межах області;

2) складати обласний бюджет і давати директиви міським радам та райвиконкомам, щодо складання місцевих бюджетів об­ласті в межах чинного законодавства;

3) складати, розглядати й затверджувати проєкт розподілу між місцевими радами, виконкомами та обласними установами, що є на території області, місцевого майна підприємств і соціяльно-культурних установ місцевого значення;

4) розробляти та затверджувати тилові штати обласних установ;

5) підготовляти й скликати обласні з'їзди рад.

Увага. Реченці скликання обласних з'їздів рад визна­чається у постановах президії ВУЦВК'у на подання обласних організаційних комітетів.

6) розглядати й розв'язувати всі інші питання та справи господарського й культурного будівництва та управління, пов'язані з утворенням областей.

7. Для здійснення завдань, покладених на обласні організаційні комітети, їм надається право:

1) жадати від усіх установ і підприємств, що є на території області, всіх потрібних відомостей та матеріялів;

2) викликати для спільного розгляду й погодження питань, що належать до компетенції обласних організаційних комітетів, від­повідальних представників установ та підприємств, що чинять на території області;

3) удаватися до законодавчих органів УСРР з різними питан­нями, що стосуються області;

4) скликати наради в справах, підурядних обласному організаційному комітетові.

8. У виняткових випадках за особистою відповідальністю всього складу членів обласного організаційного комітету, що беруть участь в ухваленні відповідної постанови, обласний ор­ганізаційний комітет має право зупинити запровадження до жит­тя розпоряджень окремих народніх комисаріятів, прирівнених до них установ, а також уповноважених народніх комісаріатів Союзу РСР при Уряді УСРР, коли ці розпорядження не відповідають чинному законові чи директивам центральних керівних органів, негайно повідомляючи про це відповідний народній комісаріат, центральну установу УСРР або уповноваженого народнього комі­саріату СРСР при Уряді УСРР та Раду народніх комісарів УСРР.

9. До скликання обласних з'їздів рад обласні організаційні комітети здійснюють загальне та оперативне керівництво роботою райвиконкомів і міських рад у всіх галузях господарського та культурно-соціяльного будівництва на території області і вида­ють, коли треба, обов'язкові до виконання постанови, інструкції та розпорядження.

10. При обласних організаційних комітетах утворюється плянову комісію, комісію виконання та відповідні органи для оперативної роботи в окремих галузях управління на чолі з керівниками, що їх настановлюють обласні організаційні комітети, погодивши з відповідними наркоматами та прирівненими до них централь­ними установами.

Керівники цих обласних оперативних органів відповідають за свою роботу перед обласним організаційним комітетом та відпо­відними народніми комісаріятами й прирівненими до них центральними установами.

11. Організаційні комітети й утворюваний при них потрібний технічний апарат утримується з коштів, що їх дається встановленим порядком.

Голова ВУЦВК Г. Петровський. Голова РНК УСРР В. Чубар. Секретар ВУЦВК Ю. Войцехівський.

Харків, 20 лютого 1932 р. Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ 22 лютою 1932 р. № 44