ЗУРРСУУ/1922/1/45/Про адміністративно-територіяльний поділ УСРР та про спрощення Радянського апарату

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1922‎ | 1‎ | 45
ЗУРРСУУ/1922/1/45
Резолюція III Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VI скликання
Про адміністративно-територіяльний поділ УСРР та про спрощення Радянського апарату
1922

668. Про адміністративно-територіяльний поділ УСРР та про спрощення Радянського апарату.

Заслухавши доповідь про новий адміністративно-теріторіяльний поділ УСРР, III-тя Сесія ВУЦВК'у ухвалила:

1. Прийняти грунтовні засади адміністративно-теріторіяльного поділу УСРР, а саме:

а) Визнати трьохступневу систему адміністративно-теріторіяльного поділу досконалішою, але, зважаючи на політичні та техничні умови, що перешкоджають негайному переведенню реформи, переводити її в порядкові повільности.

б) Установити терен сільської адміністративної одиниці з кількостю населення не менш 1.000 людей; радянської волосної одиниці (району) — від 25.000 до 40.000 людей та повітової (окружної) одиниці — від 400.000 до 600.000 людей.

в) Розробка місцями проекту нового адміністративно-теріторіяльного поділу подається на ствердження ВУЦВК'у не пізніше 1-го січня 1923-го року.

2. Скасувати губерні: Кремінчущину та Запоріжжя; об'єднати губерні — Одещину та Миколаївщину; доручити Презідії ВУЦВК'у установити губерніяльний осередок для об'єднаних Одещини та Миколаївщини і розподілити повіти скасованих губерень поміж залишених. Перевести об'єднані губерніяльні З'їзди Рад в зазначених губернях уже в біжучу виборчу кампанію, залишаючи переведення виборів до нижче зазначених З'їздів Рад цих губерень в попередніх теріторіяльних межах.

3. Доручити Презідії ВУЦВК'у кодіфікувати всі окремі постанови про права та взаємовідносини ВУЦВК'у та РНК, на підставі діючої конституції та набутої практіки.

4. Запропонувати Презідії ВУЦВК'у в двохтижневий термін перевести справи про скасування Наркомсоцзабезу та про передачу його функцій відповідним органам, а Центроевак підпорядкувати Наркомвнусправу.

5. Запропонувати всім Комісаріятам не пізніш 20-го листопаду подати до Презідії ВУЦВК'у положення та штати Наркоматів, так що-до персонального складу, як і господарчо-матеріяльної частини з метою їх спрощення та скорочення.

6. Доручити Презідії ВУЦВК'у в 2-х тижневий термін розглянути питання про спрощення апарату повітвиконкомів, погодивши з усима Наркоматами та Презідіями Губвиконкомів, а також розробити до 7-го З'їзду Рад питання про спрощення апаратів Наркоматів та Губвиконкомів.

7. Доручити Презідії ВУЦВК'у остаточно зредагувати положення про Губерніяльні З'їзди Рад та Губвиконкоми та посунути його в установленому законодавчому порядкові.

м. Харків, дня 25-го жовтня 1922 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК'у

А. Іванов.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК'у“ од 29 грудня 1922 р., ч. 295.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).