ЗУРРСУУ/1922/1/45/Про відносини поміж Радянськими Республіками

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1922‎ | 1‎ | 45
ЗУРРСУУ/1922/1/45
Резолюція III Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VI скликання
Про відносини поміж Радянськими Республіками
1922

670. Про відносини поміж Радянськими Республіками.

Визнаючи правильною національну політику, що її переводить Уряд, 3-тя Сесія ВУЦВК'у VI скликання вважає за необхідне звернути увагу на низку моментів, що вимагають точнішого та яснішого визначення взаємовідносин поміж братніми Радянськими Республіками.

У міжнародньому відношенню Радреспубліки й надалі перебувають в капіталистичному оточенні, а з другого боку — вони стають до ділових стосунків з капіталистичним світом, що не одмовився від зазіхань установити над ними свою економичну діктатуру та досягти знищення здобутків Жовтневої Революції.

Рівночасно нова економична політика, зміцнюючи дрібно-буржуазні групи та впливи, відкриває нову небезпеку виявлення, так сепаратно-шовиністичних, як і велико-державницьких росийських тенденцій та небезпеку, що з того походить для єдности пролетарсько-селянського фронта Радянських Республік.

Разом з тим, 5-ти річний досвід державного кермування та практика взаємовідносин по-між Радянськими Республіками вимагають дальшого кроку в галузі федерального будівництва. Тому, Сесія ВУЦВК'у, підкреслюючи цілковиту рівноправність всіх Радянських Республік, що умовляються, та цілковиту добровільність їх тісної Робітниче-Селянської Спілки, вважає за необхідне доручити Урядові роспочати переговори з урядами Радянських Республік про оформлення загально-спілкових органів законодавчих та виконавчих (Спілковий ЦВК та Раднарком), а, зокрема, органів, що кермують зовнішньою, так загальною, як і торговельною політикою. Відповідні зміни в спілкових умовах подати найблишчому VII-му З'їзду Рад.

м. Харків, дня 25-го жовтня 1922 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК'у

А. Іванов.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК'у“ од 29 грудня 1922 р., ч. 295.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).