ЗУРРСУУ/1923/1/26/Про розкуркулення села

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 26
ЗУРРСУУ/1923/1/26
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Про розкуркулення села
1923

394. Про розкуркулення села.

Вважаючи на те, що в наслідок затяжної на Україні боротьби з бандитизмом, процес роскуркулювання на селі своєчасно но міг бути переведений і, в багатьох випадках, фактично здійснювався з порушенням зазначеного вище для роскуркулювання речинця і, йдучи назустріч побажанням 3-го Всеукраїнського З'їзду Незаможних Селян, Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет постановив:

1. У виняток загального порядку, зліквідувати всі суперечки що до скарг осіб, що вних в період часу, з моменту оголошення декрету від 15-го листопаду 1921 року „Про порядок реквізіції та конфіскати майна приватних осіб та товариств“ (Зб. Уз. 1921 р., ч. 23, ст. 687) і по день набуття чинности цією постановою, в порядку роскуркулювання на селі відібрано рухоме майно (реманент, будівлі та инш. окрім землі й земельних грунтів).

2. Для переведення, зазначеного в арт. 1-му заходу організувати в окружних центрах „окружні ліквідаційні комісії“ в складі Голови Місцевого Окрпрокурора і членів: представника Окрвідділу Управління, Окрзему правління, Окркомісії Незаможніх Селян і одного за призначенням Окрвиконкому.

3. Всім судовим і слідчим органам, а також земельно-судовим Комісіям негайно припинити переведення всіх, зазначених в п. 1-ому цієї постанови справ а саме переведення передати до зазначених Окружних Ліквідаційних Комісій.

4. Зобов'язати Окружні Ліквідаційні Комісії протягом 2-х місячного речинця зліквідувати всі вищезазначені суперечки, керуючися при цьому виключно міркуваннями господарської і політичної доцільністи.

5. Постанови Окружних Ліквідаційних Комісій вважати за остаточні і не підлягаючі жадному оскарженню.

6. Ця постанова не поширюється на ті справи, що їх розвязали Суди і Земельно-Судові Комісії і присуди, що до них набули законної чинности.

7. Покласти на НКЮ тлумачення справ, що можуть виникнути при переведенні в життя цієї постанови.

8. Кожне дальше відбирання майна всупереч з існуючими законами надалі карати з усією суровістю кримінальних законів навіть в тому разі, коли роскуркулювання буде переводитися з мотивів, що в минулому періоді вважалися за революційно-доцільні.

9. Запропонувати Наркомзему подати проект постанови про порядок ліквідації земельно-судовими комісіями всіх справ, що виникли в звязку з відібранням в порядку роскуркулювання села земель і земельних грунтів за час з дня надання чинности декретові від 15 листопаду і по день видання цієї постанови.

10. Комісії Незаможних Селян доручити широко оголосити цю постанову.

11. Постанові надати чинности телеграфом.

м. Харків, дня 11-го липня 1923 р.

За Голову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

За Секретаря ВУЦВК

Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ від 21-го липня 1923 р., ч. 160.