ЗУРРСУУ/1924/1/9/Інструкція про порядок перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 9
ЗУРРСУУ/1924/1/9
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й Ради Народніх Комісарів
Інструкція про порядок перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель
1924

87. Інструкція про порядок перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель.

Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів постановили затвердити нижчеподану інструкцію про порядок перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель:

1. Перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель провадиться постановами ВУЦВК'у на ходатунки Губвиконкомів, порушувані в порядку, передбаченому цією інструкцією.

2. Ходатунки про перечислення залюднених пунктів до розряду міських можна, як загальне правило, порушувати що-до осель, де є не менш як три тисячі мешканців.

До ходатунків треба додати нижчеподані дані:

а) про кількість людности;

б) про відсоток особ, що працюють у сільському або не сільському промислові;

в) про кількість господарств, забудованих і не забудованих і площі, що вони посідають, у квадратових саженях;

г) про кількість шкільно-виховавчих політосвітніх і медично-санітарних установ;

д) чи є в даному пункті електричне освітлення, бруковані вулиці й инші впорядкування;

е) як-що даний пункт є районовий центр, то чи є там Райвідкомгосп, число службовців у ньому і які видатки на комунальне господарство у бюджеті на біжучий рік;

ж) про стан торговлі даного пункту, характеризуючи її кількістю торговельних закладів за категоріями (дер­жавні, кооперативні й приватні), чис­лом особ, шо працюють у торговлі й відомостями про ярмарки й базари;

з) про промисловість пункту, харак­теризуючи її числом промислових за­кладів за категоріями (державні, кооперативні й приватні), числом промзакладів з двигунами, числом особ, що працюють на промислових закладах, числом промислових закладів, що вжи­вають найманої праці, числом осіб, що працюють на них з наймів;

и) про число господарств, обкладуваних єдиним сільсько-господарським податком.

3. Міським оселям, де є не менш як 10 тисяч мешканців на чолі з Міськ­радою, надається назву „міста“.

Инші оселі міського типу збері­гають старі назви: містечко, слобода, село й хутір.

4. Ходатунки про перечисления да­ного залюдненого пункту до одної з за­значених в арт. 1-му груп можуть по­рушувати так органи влади, як і сама людність.

5. Усі зазначені в арт. 4-ому хода­тунки треба подавати до відповідного місцевого Виконкому.

6. Належним чином пророблені й погоджені так із нижчими Виконко­мами, як і з заінтересованими відом­ствами (Земвідділом, Фінвідділом, Відкомгоспом і Губстатбюром), і пере­проваджені через Губплан ходатунки разом із відносним до них листуван­ням і потрібними відомостями, перелі­ченими в арт. 2-му, надходять з від­повідними висновками Губерніяльної Адміністраційно-Територіяльної Комісії на розгляд Губвиконкому.

7. Губвиконкоми, в разі визнання ходатунків про перечислення залюднених пунктів за поважливі, весь матеріял, зазначений в арт. 6-му, разом зі своїми постановами, надсилають на затвердження до ВУЦВК'у через Центральну Адміністраційно-Територіяльну Комісію.

8. Постанова Центральної Адміністраційно-Територіяльної Комісії у справах перечислення залюднених пунктів до розряду міських або сільських осель, а також про надання зазначених в арт. 3-му назв, подається з висновком Укрдержплану на затвердження ВУЦВК'у встановленим порядком.

Харків, дня 16 квітня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Заст. Голови Ради Народніх Комісарів Владимирський.

Секретар ВУЦВК'у А. Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ від 25 квітня 1924 р., п. 94.