ЗУРРСУУ/1925/1/22/Про управління аптеками й аптечними установами (аптекоуправління)

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 22
ЗУРРСУУ/1925/1/22
Постанова Ради Народніх Комісарів УСРР
Про управління аптеками й аптечними установами (аптекоуправління)
Харків: 1925

160. Про управління аптеками й аптечними установами (аптекоуправління).

Розвиваючи постанову свою з 23 листопаду 1923 року «Про самоутримувальні лікарно-санітарні й аптечні установи» (Зб. Уз. 1923 р., ч. 40, арт. 536), Рада Народніх Комісарів УСРР постановила затвердити й надати чинности нижчеподаному Положенню про управління аптеками й аптечними установами (аптекоуправління):

Положення
про управління аптеками й аптечними установами (аптекоуправління).
I. Засади.

1. Інспектурам охорони здоров'я надається право організувати, залежно від місцевих умов, з дозволу відповід­ного виконавчого комітету, в межах округи або губерніяльного міста, за належністю, — округові чи міські упра­вління аптеками й аптечними устано­вами (аптекоуправления).

П р и м і т к а. З міркувань еконо­мічної доцільности з дозволу відповід­ного губерніяльного виконавчого комітету, міські й округові аптекоуправління можуть об'єднуватися в межах губерні.

2. До складу аптекоуправлінь увіхо­дять усі державні аптеки, магазини санітарії й гігієни, аптечні склепи, хемічно-фармацевтичні лабораторії й инші державні аптечні установи, що відпускають медикаменти й медичне майно за плату й знаходяться у ві­данні відповідних інспектур охорони здоров'я.

3. Аптекоуправління діють на під­ставі цього Положення і виданих На­роднім Комісаріятом Охорони Здоров'я на розвиток його правил і інструкцій і знаходяться у безпосередньому віданні відповідних інспектур охорони здоров'я під загальним керовництвом Народнього Комісаріяту Охорони Здоров'я.

4. Аптекоуправління діють на заса­дах господарського розрахунку й ма­ють право самостійно провадити свої операції, згідно з затвердженим для кожного з них статутом.

Примітка. Державна скарбниця за борги аптекоуправлінь не відпо­відає.

5. Аптекоуправління, від дня реє­страції встановленим порядком, набу­вають права юридичної особи (Цив. Код., арт. 13 і ч. 1. арт 19).

6. Кожне аптекоуправління стано­вить собою єдине підприємство й окре­мі аптеки та аптечні установи, що належать до нього (склепи, лабораторії й инш.), є його складові частини.

7. Аптекоуправління мають право відкривати нові аптеки й инші аптечні установи, а також переміщати й за­кривати існуючі лише з дозволу від­повідної інспектури охорони, здоров'я.

8. Аптекоуправління володіють, ко­ристуються й розпоряджаються нада­ним їм державним майном, а також про­вадять операції на загальних підставах цивільних законів з тими вилученнями, що встановлені або будуть устано­влені в особливих законах.

9. Аптекоуправління повинні вико­нувати доручення інспектур охорони здоров'я, що у віданні їх вони знахо­дяться, по купівлі, перехованню й від­пуску для їхніх потреб медикаментів і медичного майна за принципом безлрибутковости,зараховуючи фактично зроблені організаційні витрати.

10. Увесь чистий прибуток аптекоуправлінь, крім 15% відраховуваних до резервового капіталу, а також визначеного в статуті відсотку на амортизацію майна, надходить до спеціяльного фонду відповідного аптекоупра­вління.

11. Спеціальний фонд, передбачений попереднім артикулом, призначається на здешевлення вартости медикамен­тів, поповнення медикаментами й ре­манентом існуючої платної аптечної мережі й на дальший її розвиток/ пере­важно на селі, а також на поліп­шення контролі над аптеками й аптеч­ними закладами.

12. Для розгляду справ про розподіл спеціального фонду на потреби, перед­бачені попереднім артикулом, при Інспектурах охорони здоров'я утво­рюється комісії в складі представників від: інспектури охорони здоров'я (голова), фінансового відділу, місцевого відділу професійної Спілки Медикосанпраці й аптекоуправління.

Постанови комісії затверджують відповідні виконавчі комітети.


II. Засновання й реєстрація.

13. Для кожного аптекоуправління при його заснованні інспектура охо рони здоров’я складає статут, де на­лежить зазначати:

а) назву аптекоуправління;
б) мету й завдання аптекоупра­вління;
в) район його діяльности;
г) місцезнаходження правління;
д) розмір статутового капіталу;
е) численний склад правління й ре­візійної комісії й їхні повноваження.
П р и м і т к а. У статут можна зано­сити й инші постанови, що не пере­чать законові.

14. Майну, передаваному в розпо­рядження аптекоуправління, як статутовий капітал, інспектура охорони здоров'я складає опис з оцінкою його за існуючими цінами.

15. Складений інспектурою охорони здоров'я статут подається на затверд­ження відповідного виконавчого комі­тету.

Таким самим порядком переводиться дальші зміни й доповнення статуту, а також збільшення чи зменшення статутового капіталу.

16. По затвердженні статуту, інспек­тура охорони здоров'я настановляє керовничого або правління й ревізійну комісію.

Інспектура охорони здоров'я пере­дає керовничому або правлінню на під­ставі особливого акту все майно орга­нізованого аптекоуправління, згідно з описом і оцінкою (арт. 14).

Керовничий або правління, прий­нявши передаване майно, складає вступний баланс, що його перевіряє ревізійна комісія, і про це складається протокола.

17. Протягом 2-ох тижнів після прийняття майна керовничий або правління повинні зареєструвати апте­коуправління встановленим порядком, з тим, що реєструючій установі пода­ється в завірених копіях затверджений статут у 3-х примірниках, постанову інспектури охорони здоров'я про на­становлення керовничого або пра­вління, опис і оцінку прийнятому майну по кожному підприємству окремо, вступний баланс і протокол ревізійної комісії про перевірку вступного ба лансу, відомості про місцезнаходження аптекоуправління і список установ, що увіходять у його склад, а також імена й прізвища всіх членів правління (керовничого) і порядок підписання зобов'язань та угод.

18. Установа, що реєструє, після переведення реєстрації публікує вста­новленим порядком за рахунок апте­коуправління про відбулу реєстрацію.

У публікації зазначається:

а) назву аптекоуправління і місце­ знаходження його;
б) район його діяльности;
в) розмір статутового капіталу;
г) склад правління і ревізійної комі­сії й їхні повноваження.
П р и м і т к а. Установа, що реє­струє, посилає по 1 примірнику статуту Народньому Комісаріатові Охорони Здоров'я УСРР і відповідним губернільним інспектурам охорони здоров'я.
III. Майно, порядок відповідальностіі, звітність і розподіл прибутку.

19. Капітал, переданий алтекоуправлінням під час їхнього заснування, становить статутовий капітал аптекоуправлінь.

20. На майно, так передане аптекоуправлінням під час їхнього заснування, як і на те, що вони набули згодом, стягання можна обертати, додержуючись арт. 22 Цивільного Ко­дексу УСРР і приміток до нього.

21. Аптекоуправління можуть одер­жувати позички з кредитових установ на загальних підставах.

22. Резервовий капітал іде так на покриття втрат, що можуть виникнути, як і на розвиток діяльности аптекоуправлінь. Коли резервовий капітал досягне одної третини статутового капіталу, інспектури охорони здоров'я можуть порушувати справу про збільшення статутового капіталу, перерахувавши в нього частини резервового.
IV. Управління.

23. Управління аптекоуправлінням інспектура охорони здоров'я доручає керовничому або правлінню, що складається з голови й 2-х членів.

24. Голова й члени правління, а також і одноособовий керовничий, несе відповідальність так за цілість дорученого йому майна, як і за господарське провадження справи.

25. В разі розбіжности між головою й більшістю членів правління, спірну справу переноситься на розвязання інспектури охорони здоров'я.

У екстрених випадках голова має право проводити своє рішення в життя, негайно подаючи до відома інспектури охорони здоров'я про суть розбіжности й ужиті заходи.

26. Керовничий або правління керує усіма операціями аптекоуправління, порядкує справами й майном, що знаходиться в розпорядженні аптекоуправління і заступає аптекоуправління на суді й у зносинах з усіма державними й приватніми установами та особами.

Зокрема, до компетенції керовничого або правління належить:

а) порядкувати всим майном і керувати діяльністю всіх установ, що належать до складу аптекоуправлінь;

б) організувати діловодство, каси й звітності;

в) складати план діяльности й кошториси на майбутній рік, щомісячні й рокові баланси й роковий звіт;

г) приймати й звільняти робітників та службовців,згідно з чинними законоположеннями;

д) наймати склепи й помешкання і страхувати майно;

е) видавати й приймати до виплати векселі й инші термінові зобов'язання і дисконтувати векселі, що надходять на ім'я аптекоуправління;

ж) вчиняти законні (арт. 22 Цивільного Кодексу) акти на набуття й вивласнення майна, а також укладати угоди, що належать до обсягу операцій аптекоуправління, з тим, що набуття, вивласнення і заставу будівель, а також здачу їх в оренду на строк більший, як 6 років, дозволяється тільки з дозволу інспектури охорони здоров'я;

з) видавати довіреності.

27. Обов'язки керовничого або правління і межі їхніх прав мають бути точно встановлені в статуті аптекоуправління.

У своїй діяльності керовничий або правління керуються інструкцією, що її затверджує й змінює інспектура охорони здоров'я.

28. Зносини від імени аптекоуправління з державними, громадськими й приватніми установами й особами провадять керовничий, голова або член правління, що його заступає, де такий є, крім зносин з виконавчими комітетами й центральними державними органами, зносини з якими провадиться через інспектуру охорони здоров'я.

29. При складанні рокового звіту провадиться інвентарний опис, згідно з інструкцією, видаваною органами охорони здоров'я.

30. Засіданням правління ведеться журнали, які підписує голова й усі члени правління.

V. Ревізійна комісія.

31. Для ревізії діяльности аптекоуправлінь утворюється ревізійні комісії в складі голови й 2-х членів. Голову комісії й одного члена її настановляє інспектура охорони здоров'я, а другого члена комісії делегує Професійна Спілка Медикосанпраці — усіх на 1 рік.

32. Голова й члени ревізійної комісії можуть одержувати винагороду із коштів аптекоуправління за час їхньої дійсної роботи.

33. До обов'язку ревізійної комісії належить перевіряти звіти й баланси, давати висновки на план робот, а також на роковий звіт у цілому. Окрім того, ревізійна комісія зі своєї ініціятиви або з доручення інспектури охорони здоров‘я може робити раптові ревізії.

34. Керовничий або член правління й усі службовці аптекоуправління та установи, що належать до його складу, повинні, на вимогу ревізійної комісії або її голови, показати книги й оригінали документів та й давати по­трібні відомості й пояснення.

35. Члени ревізійної комісії відпові­дають за хибні вчинки й провини як урядові особи.

VI. Ліквідація.

36. Аптекоуправління ліквідується на підставі постанов відповідних вико­навчих комітетів, погоджених з На­роднім Комісаріатом Охорони Здоров'я у тих випадках, коли дальше існу­вання їх визнається за недоцільне.

Постанову про ліквідацію й про призначення ліквідаційної комісії пу­блікується встановленим порядком і подається до відома тої установи, де аптекоуправління було зареєстроване.

37. В постанові про ліквідацію аптекоуправління належить узгляднити порядок дальшого функціонування установ, що належать до складу лікві­дованого аптекоуправління.

38. Ліквідацію провадить ліквіда­ційна комісія, настановлювана інспек­турою охорони здоров'я, у речінець, визначуваний інспектурою охорони здоров'я, але не далі, як 6 місяців пі­сля оголошення про ліквідацію аптеко­управління.

VII. Про надання чинности цьому Положенню.
39. Цьому Положенню надається чинности з дня його оголошення і від того часу ні одно аптекоуправління не може бути організоване инакше, як за правилами цього Положення.

40. Не пізніш, як за 3 місяці від оголошення цього положення, міс­цеві виконавчі комітети мусять закін­чити реорганізацію існуючих при інспектурах охорони здоров'я аптекоуправлінь — губмедторгів і окрмедторгів на аптекоуправління, що діють на підставі цього Положення.

41. Зобов'язати Народній Коміса­ріат Охорони Здоров'я протягом мі­сяця розробити спільно з Народнім Комісаріатом Внутрішньої Торгівлі й Народнім Комісаріатом Юстиції і ви­дати Інструкцію на розвиток цього Положення і типовий статут для аптекоуправлінь.

Харків, дня 9 квітня 1925 р.

Заст. Голови Ради Народніх Комісарів УСРР

Булат.

Керуючий Справами Ради Народніх Комісарів УСРР

Ф. Бега.