ЗУРРСУУ/1925/1/77/Про бюджетові права АМСРР і про порядок складення її державного бюджету

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 77
ЗУРРСУУ/1925/1/77
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і Ради Народніх Комісарів УСРР
Про бюджетові права АМСРР і про порядок складення її держав­ного бюджету
Харків: 1925

442. Про бюджетові права АМСРР і про порядок складення її держав­ного бюджету.

Всеукраїнський Центральний Вико­навчий Комітет і Рада Народніх Комі­сарів УСРР п о с т а н о в и л и затвер­дити нижчеподане Положення про бюджетові права Автономної Молдавсь кої Соціялістичної Радянської Республіки і про порядок складення її дер­жавного бюджету.

ПОЛОЖЕННЯ
про бюджетові права Автономної Мол­давської Соціялістичної Радянської Республіки і про порядок складення її дер­жавного бюджету.
I. Засади.

1. Державний бюджет Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, становлячи складову ча­стину єдиного державного бюджету УСРР, складається з фінансових кош­торисів, прибутків і видатків Централь­ного Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів, необ'єднаних і об'єднаних Народніх Комісаріатів і центральних урядництв АМСРР: Внут­рішніх Справ, Юстиції, Освіти, Охо­рони Здоров'я, Земельних Справ, Соціяльного Забезпечення, Фінансів, Праці, Робітничо-Селянської Інспекції, Внутрішньої Торгівлі, Ради Народнього Господарства і Статистичного Управ­ління.

2. Державний бюджет АМСРР, як його ухвалить Центральний Виконав­чий Комітет АМСРР, розглядає й об'єднує Рада Народніх Комісарів УСРР з бюджетом УСРР і одночасно з ним подається на затвердження Всеукраїнському Центральному Вико­навчому Комітетові.

3. Окрім державного бюджету АМСРР має місцевий бюджет, що його структуру визначається Тимчасовим Положенням про місцеві фінанси (36. Зак. СРСР за 1924 р., ч. 22, арт. 199).

4. Податкові і неподаткові прибутки, надзвичайні прибутки, також як і від­рахування від податкових і неподат­кових прибутків та надвишки до них визначається постановами Всеукра­їнського Центрального Виконавчого Комітету в розмірі, що забезпечував би самостійне збалансування бюджету АМСРР в межах, долущуваних так загально-союзним бюджетом, як і бюд­жетом УСРР.

Як-що не можна збалансувати, то дефіцит бюджету АМСРР покривається за рахунок ресурсів УСРР в розмірі бюджетом УСРР визначуваному.

5. У разі, як-що підчас виконання бюджету, АМСРР, одержані неподаткові прибутки перевищують кошторисові припущення по них, то лишки надходять повністю на підсилення резервового фонду Ради Народніх Комісарів АМСРР. Лишки від податкових прибутків АМСРР, у тому числі й лишки від відрахувань загально-союзних подат­ків і республіканських податків УСРР, включених у бюджет АМСРР, повер­тається передусім на покриття дер­жавного дефіциту АМСРР даного бюджетового року, як-що такий буде, і тільки решту, потім того, як повністю покривається дефіцит, заноситься в прибуткову частину бюджету наступного року, щоб його збалансувати.

У в а г а 1. Під лишками загально-­союзних податків належить розу­міти перевищення фактичного над­ходження цих податків по державно­му бюджету АМСРР по-над устано­влені податкові контингенти для АМСРР.
Лишки надходять у прибуток АМСРР у тому самому відсотко­вому відношенні, в якому встанов­лені відрахування для АМСРР.
У в а г а 2. Порядок розрахун­ку що до зазначених у цьому арти­кулові лишків установляється спеціяльними правилами, затвержуваними Радою Народніх Комісарів СРСР і Радою Народніх Комісарів УСРР.
6. У разі, як-що фактичне надход­ження прибутків АМСРР буде менше від кошторисових припущень, то дефіцит, що утворився, має бути збалансований шляхом відповідного зменшення видатків. Як-що протягом бюджетового року надасться чинно­сти постановам вищих органів СРСР або УСРР, що в наслідок їх чи змен­шиться будь який прибуток, визначе­ний для АМСРР, чи збільшаться видатки, до її кошторису віднесені, то в таких випадках одночасно належить зазначити й ті прибуткові джерела, з яких можна буде покрити дефіцит, що утворився.

II. Прибутки й видатки, по державчому бюджетові проваджувані.

7. У прибуткову частину держав­ного бюджету АМСРР увіходять:

а) прибутки від податків і збору і неподаткових прибутків, згідно з переліком звичайних прибутків АМСРР додаваного до це! постанови, а також відрахування від податків і збору та надвишок до них, установлювані за­конодавством УСРР для АМСРР у межах бюджету УСРР;

б) усі инші державні прибутки, вираховувані за фінансовими кошто­рисами Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народкіх Комісарів, а також необ'єднаних і об'єднаних Народніх Комісаріятів та центральних установ АМСРР;

в) надзвичайні прибутки: від реалізапії державних фондів АМСРР, від державних концесій Молдавського значіння, від повернення насінньових і харчових позичок, видаваних за рахунок надзвичайних кредитів за бюджетом АМСРР, від реалізації доз­волених АМСРР державних позик;

г) дотації з бюджету УСРР. при наявности в бюджеті АМСРР дефіциту покриваного від УСРР.

У в а г а. Перелік звичайних і надзвичайних прибутків, переда­ваних АМСРР, додається до цеї постанови.

8. У видаткову частину державного бюджету АМСРР увіходять:

а) всі державні видатки, вирахову­вані за фінансовими кошторисами урядництв і установ, зазначених у пункті „6“ арт. 7 цеї постанови;

б) резервові, субвенційні й особливі фонди АМСРР;

в) надзвичайні видатки, віднесені до бюджету АМСРР, що-до фінансу­вання промислових і комунальних підприємств та установ АМСРР, що-до електрофікації, що-до фінансування кооперації і сільського господарства, також як і инші видатки, непередба­чені кошторисами урядництв і установ АМСРР і які Рада Народніх Комісарів УСРР, після затвердження їх Все­українським Центральним Виконавчим Комітетом, визнає за можливе віднести до бюджету АМСРР.

III. Порядок розгляду й затвердження бюджету.

9. Для розгляду кошторисів бюдже­ту АМСРР, при Народньому Коміса­ріатові Фінансів АМСРР засновується особливу Кошторисово-Бюджетову На­раду в складі Голови, настановлюваного Народнім Комісаріатом Фінансів, і представників—Народнього Коміса­ріату Фінансів, Народнього Комісарі­ату Робітничо-Селянської інспекції, Державної Планове! Комісії АМСРР, Народнього Комісаріату Праці (в спра­вах заробітньої платні) і урядництва, що його кошторис розглядається.

10. Кошториси державних прибут­ків і видатків окремих урядництв і установ АМСРР, потім того, як їх розгляне Особлива Кошторисово-Бюджетова Нарада, зводить Народній Комісаріат Фінансів АМОР у розпис, що Його подається разом із загальним зводом і з кошторисами урядництв на розгляд Ради Народніх Комісарів АМСРР, а потім він надходить на затвердження Центрального Виконав­чого Комітету АМСРР.

11. Центральний Виконавчий Комі­тет АМСРР, після затвердження бю­джету, подає його через Народній Комісаріат Фінансів УСРР до Ради На­родніх Комісарів УСРР для об'єднання із загальним бюджетом УСРР.

12. В тих випадках, коли протягом бюджетового року виникне потреба видатку, шо його не можна було пе­редбачити в бюджеті і задоволення якого не може бути відкладене до наступного бюджетового року без крайньої шкоди або коли дозволений за бюджетом кредит на будь-які ви­датки в силу нових обставин'не буде достатній, урядництвам надається пра­во прохати понадкошторисові кре­дити.

13. Видачу понадкошторисових кре­дитів так екстраординарних, цеб то, таких, які ороситься на потреби, зо­всім у кошторисах не передбачені, як і додаткових, цеб-то, таких, які про­ситься ма доповнення до відкритих уже по бюджету кредитів і не можуть бути покриті шляхом пересунення останніх, — можна провадити за рахунок резервових, чи инших спеціяльних фондів АМСРР, призначених на покриття понадкошторисових видатків, але не инакше, як у межах готівки цих фондів.

14. Вимоги на понадкошторисові кредити за рахунок УСРР з боку АМСРР можуть надходити на розв'язання Ради Народніх Комісарів УСРР тільки за відсутністю в розпорядженні АМСРР джерел, щоб задоволити потреби, на які прохається понадкошторисових кредитів.

IV. Розпорядники кредитів, право пересунення кредитів і касове виконання бюджету.

15. Головними розпорядниками кредитів по кошторисах необ'єднаних і об'єднаних урядництв та установ АМСРР є відповідні Народні Комісари АМСРР і инші урядові особи, що стоять на чолі установ із самостійними кошторисами.

16. Пересунення кредитів із параграфу в параграф того самого кошторису провадять головні розпорядники кредитів за згодою з Народнім Комісаріятом Фінансів АМСРР. Розбіжності розв'язує Рада Народніх Комісарів АМСРР.

Увага 1. Пересунення кредитів із параграфу в параграф кошторису Народнього Комісаріяту Фінансів АМСРР провадить Народній Комісаріят Фінансів АМСРР за згодою з Народнім Комісаріятом Робітничо-Селянської Інспекції АМСРР.
Увага 2. Надалі до переходу до системи твердих річних бюджетів Рада Народніх Комісарів УСРР установляє в межах, визначених Радою Народніх Комісарів СРСР квартальних бюджетових планів, квартальні бюджетові плани АМСРР, з тим, що Народній Комісаріят Фінансів УСРР повідомляє Народньому Комісаріятові Фінансів АМСРР про затвердження в цих планах сум так у прибутковій, як і видатковій частині, для відкриття відповідних кредитів.

17. Пересунення кредитів із кошторису одного об'єднаного урядництва або установи АМСРР до кошторису иншого об'єднаного або необ'єднаного урядництва або установи АМСРР провадить Рада Народніх Комісарів УСРР за згодою Ради Народніх Комісарів СРСР.

18. Пересунення кредитів із кошторису одного необ'єднаного урядництва або установи АМСРР до кошторису иншого необ'єднаного урядництва або установи АМСРР провадить Рада Народніх Комісарів АМСРР, за винятком випадків, особливо передбачених Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом підчас затвердження бюджету.

Увага. Про всі пересунення кредитів, передбачених у арт. арт. 16 і 18, Народній Комісаріят Фінансів АМСРР негайно подає до відому Народнього Комісаріяту Фінансів УСРР.

19. Кредити по остаточно затверкженому встановленим порядком бюджетові АМСРР відкриває Народній Комісаріят Фінансів АМСРР.

20. Всі каси Народнього Комісаріяту Фінансів на території АМСРР, шо за їхніми рахунками проведено відкриті кредити, зобов'язані оплачувати їх із загальної своєї готівки.

21. Рахівництво що-до прибутків і видатків АМСРР провадиться окремо від рахівництва що до прибутків і видатків, які проходять за бюджетами УСРР і Союза РСР.

22. Невикористані кредити по кошторисах АМСРР закривається після закінчення пільгового реченця.

Харків, 7 жовтня 1925 р.

Т. в. об. Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

А. Буценко.

Годова Ради Народніх Комісарів УСРР

В. Чубар.

Т. в. об. Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету,
Член Президії ВУЦВК


Мусульбас.

 

ДОДАТОК

до постанови ВУЦВК'у і РНК УСРР „Про бюджетові права АМСРР і про порядок складення її державного бю­джету“.

Перелік прибутків АМСРР.
I. Звичайні прибутки.

1. Відрахування від загальносоюзних і республіканських УСРР податків і мита та надвишки до них, а також неподаткові прибутки в межах від­рахувань, установлених для АМСРР особливою постановою Всеукраїнсько­го Центрального Виконавчого Комітету.

2. Спадкове мито.

3. Судовий, канцелярський, документовий і нотаріяльний збір, а та­кож мито, шо стягають судові уста­нови та адміністраційні установи не­об'єднаних і об'єднаних урядництв АМСРР.

4. Пробірчий збір.

5. Розвідковий, подесятинний та частковий збір з гірних відводів, від­даних АМСРР у межах, установлених постановою Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету.

6. Збір за видачу й візування за­кордонних пашпортів по Народньому Комісаріатові Внутрішніх Справ.

7. Цензурний збір.

8. Збір за право полювання.

9. Збір за землевлоряджені й від­водні роботи.

10. Прибутки з державних проми­слових та торговельних підприємств загальнодержавного Молдавського зна­чіння, шо діють на засадах комерцій­ного розрахунку.

11. Прибутки з кредитових установ АМСРР.

12. Відумерлі й безгосподарні майна й капітали.

13. Майно й капітали, конфісковані в порядкові чинного законодавства, розпорядженням необ'єднаних урядяицтв і установ АМСРР.

14. Прибутки з основної ренти міських земель, крім земель, відведених транспортові.

15. Прибутки від здачі в оренду рільницьких ґрунтів, луків, садків, го­родів, пасовиськ, нетр землі, торфових багон, рибно-промислових та мислівських місцевин, фабрично-заводських, торговельних, житлових і инших дер­жавних будинків і приміщень та ин­ших прибуткових статей, ще не пере­даних, у відання органів Союзу РСР та УСРР або місцевих Виконавчих Комітетів АМСРР.

16. Прибутки з республіканських куортів Молдавського значіння.

17. Лісовий прибуток.

18. Прибутки з державного сільсь­кого господарства.

19. Прибутки з підприємств, що знаходяться на державному бюджетові АМСРР.

20. Прибутки з майстерень в місцях позбавлення аолі, що знаходяться на державному бюджетові.

21. Прибутки від участи органів АМСРР в акційних товариствах, пай­ових товариствах та товариствах з обмеженою відповідальністю.

22. Стягання і штрафи, що надхо­дять по необ'єднаних і об'єднаних урядництвах АМСРР.

23. Прибутки від продажу непо­трібного й негодящого майна по необ'­єднаних і об'єднаних урядництвах і установах АМСРР.

24. Надходження по нарахованнях.

25. Різні надходження по об'єдна­них та необ'єднаних урядництвах і установах АМСРР.

II. Надзвичайні прибутки.

26. Прибутки від реалізації державних фондів АМСРР.

27. Прибутки від державних кон­цесій Молдавського значіння.

28. Надходження від позичок, вида­ваних за рахунок надзвичайнмх кре­дитів по бюджету АМСРР.

29. Прибутки від позик і кредито­вих операцій АМСРР.