ЗУРРСУУ/1925/1/86/Про міські й селищні ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 86
ЗУРРСУУ/1925/1/86
Постанова 2-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання
Про міські й селищні ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів
1925

490. Про міські й селищні ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів.

Для об'єднання трудящих міських мас для участи в державному управлінні й адміністративно-господарському будівництві та й для керовництва роботою міських установ і підприємств, касуючи постанови ВУЦВК'у з 30 березня 1921 року „Про секції рад робітничих й червоноармійських депутатів (міськрад)“ (Зб. Уз. 1921 р., № 5, арт. 148) і „Про права та обов'язки члена міськради“ (Зб. Уз. 1921 року, № 5, арт. 149), з 20 квітня 1921 року „Про організацію міських рад робітничих і червоноармійських депутатів“ (Зб. Уз. 1921 р., № 7, арт. 202), з 6 липня 1921 року „Про вибори до міських рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів“ (Зб. Уз. 1921 р., № 13, арт. 355) і з 12 жовтня 1921 року „Про зміну положення про вибори до міськрад“ (Зб. Уз, 1921 р. Додатковий Збірник № 38), 2-а Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання постановила затвердити нижченаведене:

ПОЛОЖЕННЯ
про міські й селищні ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів.
 
РОЗДІЛ I-й.
Організація міських і селищних рад.

1. Міські й селищні ради в межах їхньої компетенції й в межах обслугованої ними території є вищі органи влади, що провадять свою роботу під керовництвом вищих з'їздів рад та їхніх виконавчих комітетів.

2. Міські ради утворюється у всіх округових містах та в містах, де людність становить не менше, як 10.000 мешканців.

3. Селищні ради утворюється в селищах міського типу, фабрично-заводських, залізничих і инших робітничих, а також дачних селищах, де людність становить не менше, як 1.000 мешканців.

Увага. Список селищ, де засновується селищні ради, затверджує Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету на подання округових виконавчих комітетів, а на території Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки—на підставі постанови Центрального Виконавчого Комітету Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки.

4. Міські й селищні ради обирається порядком, передбаченим „Положенням про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів“, за такими нормами представництва:

а) по одному депутату на кожні 100 виборців від робітників і службовців всіх родів промислових закладів (фабрик, заводів, комунальних підприємств і т. инш.), від військових частин Червоної Армії та Флоти, від частин міліції, а також від осіб, що трудяться сільським господарством на засадах трудового землекористування, які проживають на території міської або селищної ради й не беруть участи в виборах сільських рад;

б) по одному депутату на кожні 200 виборців від службовців державних, громадських (в тому числі професійних і кооперативних) і приватніх установ, підприємств, правлінь та торговельних контор, трестів і т. инш. установ і організацій, слухачів державних учбових закладів, кустарів, осіб вільних професій та инших осіб, що мають право виборів.

Увага 1. Члени родин, що знаходяться на утриманні осіб, згаданих у п. п. „а“ і „б“ цього артикулу й не позбавлені виборчих прав, беруть участь у виборах за нормами, встановленими для осіб, що на їх утриманні вони живуть.
Увага 2. Передбачені цим артикулом норми представництва в селищах, з числом мешканців меншим ніж 2.000 чол. можуть бути, за постановою округового виконавчого комітету, а на території Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, за постановою Центрального Виконавчого Комітету Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки знижені, зберігаючи співвідношення в нормах представництва від згаданих у п. п. „а“ і „б“ категорій виборців.

5. Число членів міської та селищної ради не може бути менше ніж 10 чоловіка.

Увага. Крім членів, до міських і селищних рад обирається кандидатів, у числі не більшому як 20% загального числа членів.

6. Міські й селищні ради вибирається терміном на один рік з тим, що коли зі складу рад вибуває більше ніж ⅓ їх членів, раду можна розпустити й перед закінченням терміну її повноважень. Розпуск і дотермінові перевибори ради відбуваються за постановою округового виконавчого комітету.

7. Засідання міських і селищних рад відбуваються: міських—не рідше одного разу, а селищних—не рідше як двічі на місяць. Надзвичайні засідання міських і селищних рад можуть бути скликані на вимогу одної третини членів ради, а також на підставі постанови президії міської або селищної ради або на підставі постанови вищого виконавчого комітету.

Увага. Всі засідання міських і селищних рад є прилюдні й на них можуть бувати широкі маси людности, крім випадків, коли постановою ради або її президії засідання ради буде оголошено закритим.

8. На засіданнях міських і селищних рад беруть участь з правом ухвального голосу тільки члени цих рад і з правом дорадчого голосу—кандидати в члени ради, завідувачі відділів і інспектур, члени відповідного вищого виконавчого комітету, члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР і кандидати до них.

Увага. На засіданнях міської та селищної ради можуть бути присутні, з правом дорадчого голосу, що-разу за окремою на те постановою ради або її президії,—фабрично-заводські комітети, комслужі, військові організації та инші організації трудящих в особі своїх представників, а також окремі особи.
9. Міські й селищні ради мають печатку з державним гербом установленого в УСРР і АМСРР взірця.

РОЗДІЛ II-й.
Компетенція міських рад.

10. До компетенції міських рад належить:

А. У царині організаційно-адміністративній.

1) Вибирати президію міської ради, порядком арт. 11 цеї постанови.

2) Вибирати делегатів на районові й округові з'їзди рад за належністю, а на території АМСРР на Всемолдавський З'їзд Рад.

3) Керувати діяльністю президії й урядових осіб міської ради, наглядати за діяльністю відділів, інспектур і урядових осіб місцевих виконавчих комітетів у справі переведення в життя постанов міської ради, наглядати за діяльністю урядових осіб, що їх призначають вищі органи влади на працю в містах і селищах міського типу, наглядати за установами місцевого значіння, а також заявляти відводини вищим органам влади проти урядових осіб, установ і підприємств, що перебувають на території міської ради, але їй не підлеглих.

4) Вживати заходів до виконання законів, розпоряджень і постанов вищих органів влади.

5) Давати періодичні звіти виборцям про діяльність міської ради.

6) Втягати трудящі маси в практичну роботу радянського будівництва.

7) Подавати звіти про свою діяльність вищим з'їздам рад і їхнім виконавчим комітетам.

8) Порушувати встановленим законом порядком прохання про скасовання незаконних і недоцільних розпорядків вищих органів влади.

9) Заслухувати звіти округових і районових виконавчнх комітетів про їхню працю порядком, що його встановлюють округові чи районові виконавчі комітети за належністю.

10) Видавати несуперечні законові й постановам округових і районових виконавчих комітетів обов'язкові постанови для даного міста у справах комунального господарства, житлової справи, впорядковання, охорони громадського ладу, санітарії, боротьби з пошестями і зі стихійними злигоднями, а також правила про місце та час торгівлі, встановлюючи відповідальність адміністративним або судовим порядком за ламання згаданих обов'язкових постанов відповідно до чинного законодавства.

11) Розглядати питання про поширення міських меж і подавати свої постанови на затвердження встановленим законом порядком.

Б. У царині господарській.

1) Розглядати й ухвалювати міський бюджет, подавати його на затвердження встановленим законом порядком й наглядати за його виконанням.

2) Керувати управлінням міським майном, комунальними й допомічними до них підприємствами.

3) Керувати експлоатацією комунальних земель і управляти муніціпалізованими будівлями.

4) Вживати заходів до розвитку міського будівництва.

5) Загально керувати житловою справою.

6) Дбати про міське впорядкування.

7) Загально керувати міським транспортом і міською телефонною мережею.

8) Обмірковувати питання про складення міських позик внутрішніх і зовнішніх.

9) Організувати, додержуючи існуючих що-до цього правил, кредитові установи комунального значіння (банки, ломбарди то що).

10) Затверджувати правила по зняття, розсрочку й відсрочку платежів, що припадають з незаможніх платників за комунальні послуги, та инших неподаткового характеру сум.

11) Дбати про матеріяльне забезпечення й господарське устатковання лікарень, шкіл, клубів, бібліотек і инш.

12) Загально керувати протипожежною справою й організувати протипожежні заходи.

13) Наглядати за діяльністю промислових підприємств округового та загально республіканського значіння, не сторкаючись їхньої оперативної діяльности.

14) Розвязувати в межах, наданих законом, всі инші питання міського господарства та впорядкування.

В. У инших галузях управління.

1) Вживати заходів до організації та розвитку культурно-освітніх установ і проводити заходи, що допомагають підняти культурний розвиток людности, як: ліквідувати неписьменність, провадити загальне навчання й инш. на території міста або селища міського типу.

2) Дбати про народню охорону здоров'я та соціяльне забезпечення й допомагати розвиткові мережі відповідних установ.

3) Організувати громадські роботи для безробітних і провадити инші заходи боротьби з безробіттям.

4) Вживати заходів до боротьби зі стихійними злигоднями.

5) Вживати заходів до охорони праці.

6) Провадити боротьбу з порушенням громадського ладу та спокою.

7) Допомагати вищим органам влади в справі проведення їхніх заходів в містах і селищах міського типу.

8) Допомагати організації й розвиткові професійних спілок, кооперації та инш. громадських організацій.

9) Допомагати розвиткові фізичної культури.

10) Регулювати місце й час торгівлі та допомагати її розвиткові.

11) Провадити боротьбу з дитячою безпритульністю.

12) Допомагати проводити в життя заходи, що торкаються військової служби і Червоної Армії.

РОЗДІЛ III-й.
Про виконавчі органи міської ради.

11. Щоб провадити біжучу роботу й керувати секціями в царині міського господарства та управління, міські ради мають президію, що складається з голови, заступника голови, секретаря й членів президії.

Президія міської ради складається не більше як з 15 членів для міст з людністю понад 100.000 мешканців і не більше 9 членів для инших міських селищ.

Увага. Точне число членів президії встановлює міська рада в межах, зазначених цим артикулом.

12. Голову, заступника голови і секретаря міської ради утримується за міським бюджетом.

13. Міські ради своїх виконавчих комітетів не утворюють, здійснюючи свої заходи через відділи й інспектури округового виконавчого комітету або апарати районових виконавчих комітетів, за належністю.

Увага. У містах за окремим списком, що його затверджує президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, утворюється відділи міського комунального господарства, що працюють на правах відділів округових виконавчих комітетів.

14. Розгляд і затвердження розробленого й ухваленого міською радою плану робіт, а також розгляд инших принципових питань міської роботи переводиться на спільному засіданні відповідного виконавчого комітету та президії міської ради.

15. Всі організаційні й принципові заходи, що належать до компетенції міських рад, можуть бути здійснені на території міста не инакше, як доки наперед не розглянуть їх відповідні міські ради або їхні президії.

16. Коли відділи (інспектури) округового виконавчого комітету або районові виконавчі комітети визнають, що проекти міської ради не відповідають законові або не випливають із ухваленого плану робіт, то тоді вони негайно повідомляють про це відповідний виконавчий комітет і в майбутньому керуються його розпорядженнями.

17. Президія міської ради має потрібний технічний апарат, штати його визначається установленим порядком, а утримання відноситься на рахунок міського бюджету.

РОЗДІЛ IV-й.
Про компетенцію селищної ради й її виконавчі органи.

18. До компетенції селищної ради належить:

1) здійснювати всі заходи, передбачені арт. 10 цього Положення, крім прав, зазначених в п. „10“ поділу «А», а також в п.п. „1“ і „10“ поділу «Б» зазначеного артикулу;

2) розглядати й ухвалювати кошториси прибутків і видатків селища міського або фабрично-заводського типу й подавати до районового виконавчого комітету, щоб було включено їх в загальний районовий бюджет, що надходить на остаточне затвердження установленим законом порядком.

19. До компетенції селищних рад заселених пунктів—не районових центрів належить також:

1) витрачати суворо-кошторисовим порядком кошти селищної ради й подавати про це звіти відповідному виконавчому комітетові на встановлені реченці;

2) накладати адміністративні покарання в розмірі не вище 2-х карбованців штрафу або одної доби примусової праці за ламання обов'язкових постанов вищих виконавчих комітетів, коли це право надано селищній раді самою обов'язковою постановою, і подавати в инших випадках до районового виконавчого комітету про накладання покарання за ламання обов'язкових постанов;

3) наглядати, щоб людність виконувала обов'язкову військову службу, і провадити боротьбу з дезертирством;

4) провадити облік військово-зобов'язаних громадян;

5) наглядати, щоб військово-зобов'язані громадяни точно виконували повірочні збори;

6) допомагати проведенню всіх розпоряджень про загальне військове навчання трудящих;

7) розквартировувати проходящі військові частини та військові установи й давати їм приміщення;

8) провадити облік кінського складу, повозок і збруї, відповідно до існуючих що до цього особливих узаконень і правил;

9) доглядати за діяльністю товариств і спілок, а також видавати в потрібних випадках дозволи на влаштовання зборів, видовищ і походів;

10) організувати записи актів громадського стану;

11) наглядати в межах території селищної ради за вчасним і точним виконанням чинного законодавства про працю й розпоряджень центральних органів влади про працю;

12) доглядати за додержанням закону про відокремлення церкви від держави;

13) провадити облік людности встановленим порядком;

14) здійснювати в належних випадках опіку та піклування над особами й майном;

15) видавати громадянам потрібні посвідчення й справки.

Про виконавчі органи селищної ради.
20. Для провадження біжучої роботи селищна рада вибирає президію в складі від 3-х до 5-ти чолов.

21. Президія селищної ради провадить свою роботу під керовництвом селищної ради та районового виконавчого комітету й подає їм звіти про свою діяльність.

22. Селищна рада районового центру проводить всі свої заходи через відповідні відділки районового виконавчого комітету.

23. Селищні ради заселених місць, що не є районовими центрами, розпоряджають технічним апаратом, що його штати визначається встановленим законом порядком й утримується їх на місцеві кошти.

РОЗДІЛ V-й.
Про секції міської й селищної рад.

24. Для притягнення всіх членів міської або селищної ради до практичної роботи зазначених рад, ради утворюють секції на підставі добровільного запису членів, але з обов'язковою участю кожного члена ради принаймні в одній секції.

Кількісний склад кожної секції визначає міська або селищна рада.

25. Секція, як орган, що допомагає пленумові ради, підготовляє проекти постанов ради й наглядає за їхнім виконанням.

26. Число секцій і розподіл між ними роботи встановлює міська або селищна рада відповідно до обсягу й характеру робіт міської або селищної ради.

27. Крім членів ради, в кожну секцію входять в числі, визначеному радою, делегати фабрично-заводських комітетів, делегатських зборів робітниць, оргазізацій молоди й представники Червоної Армії та Флоти.

Увага. Рада може будь-якого виборця включити, за його згодою, в члени секції.
28. Секції для провадження своєї роботи можуть утворювати, з затвердження президії міської або селищної ради, комісії.

29. Секції провадять роботу під керовництвом бюра секцій, що складаються з голови й членів числом до п'яти чоловік, що їх вибирає секція з поміж себе.

Увага 1. В найважливіших характером роботи секціях голову секції вибирається секцією з числа членів президії ради.
Увага 2. Секретар секції одержує утримання за місцевим бюджетом.

30. План і внутрішній розпорядок робот секцій виробляють самі секції відповідно до затвердженого радою плану їхніх робот і затверджує їх президія міської або селищної ради.

31. Президія ради з своєї іниціятиви або з іниціятиви секцій може скликати міжсекційні наради.

32. Загальне керовництво роботою секцій покладається на президію міської або селищної ради.

33. Бюра секцій міської або селищної ради особливого технічного апарату не мають і вживають технічного апарату ради або відповідного виконавчого комітету, його відділів і інспектур.

Увага. У разі потреби міські ради можуть мати в найважніших характером своєї роботи секціях по одному платному діловоду.

34. До компетенції секцій належить:

1) розробляти заходи, що належать до даної галузі діяльности міської або селищної ради, і проводити їх через ради;

2) наглядати за діяльністю відповідних відділів, інспектур і урядових осіб місцевих виконавчих комітетів, без права безпосередньо втручатися в їхню діяльність, тоб-то, без права касувати або змінювати їхні постанови й розпорядження;

3) контролювати, щоб було неухильно проведено в життя постанови ради й вищих органів влади, дотичні даного міста або селища міського типу;

4) провадити, на підставі постанови президії міської або селищної ради, обсліди й ревізії діяльности місцевих органів влади, установ і підприємств, що до виконання ними постанов ради;

5) заздалегідь обмірковувати всі заходи відділів і інспектур округових виконавчих комітетів та відділків районових виконавчих комітетів, дотичних міського життя й міського господарства;

6) повідомляти завідувачів відділів і інспектур округових виконавчих комітетів або відділків районових виконавчих комітетів про зауважені секцією господарчі, організаційні або инші недогляди, бюрократизм то що;

7) подавати до міської або селищної ради про потребу скасувати ті чи инші незаконні або недоцільні розпорядження місцевих органів влади;

8) розробляти заходи в справі погодження праці міської або селищної ради з інтересами й потребами сільської людности та притягати до цієї праці представників громадських сільських організацій.

35. Розбіжності між секцією та відповідним відділом (інспектурою) округового виконавчого комітету, або відділком районового виконавчого комітету розв'язує президія міської або селищної ради, а коли секція, відділ (інспектура) або відділок не погоджуються з постановами президії міської або селищної ради, то тоді питання переноситься на пленум міської або селищної ради, й її постанови відділ (інспектура) або відділок можуть перенести на остаточне розвязання виконавчого комітету.

36. Члени секції мають право бути присутніми під час переведення робот, а також на всіх засіданнях відповідного відділу (інспектури) округового виконавчого комітету або відділку районового виконавчого комітету й підлеглих їм установ.

37. Рада розпускає секції своєю постановою.

РОЗДІЛ VI-й.
Права й обов'язки членів міської або й селищної ради.

38. Кожний член міської або селищної ради повинен бувати на засіданнях ради й її секцій та виконувати покладені на нього радою обов'язки.

Увага. Установи, підприємства й організації, де служать члени міських і селищних рад, мусять звільняти їх від роботи на час, коли вони беруть участь на засіданнях ради й її секцій і для виконання обов'язків, покладених радою.

39. Член міської або селищної ради має право подавати до ради й її секцій внески, що належать до компетенції ради.

40. Члени міської або селищної ради виконують свої обов'язки що до ради та її секцій безплатно.

Увага. Члени міської або селищної ради за свою роботу в пленумі міськради або її секціях, а також, коли вони виконують доручення ради або її президії в службовий час, одержують винагороду з місцевого бюджету.

41. Члени міської або селищної ради можуть виступати від імени ради тільки тоді, коли їх на це уповноважила рада або її президія.

42. Члени міської й селищної ради дають звіт виборцям про свою діяльність в раді принаймні один раз на три місяці.

43. Виключати окремих членів ради зі складу міської або селищної ради можна тільки за постановою ради:

а) коли більшість їх виборців вимагатиме відкликати даних членів ради;

б) коли вони втратили виборчі права й

в) за постановою ⅔ присутніх членів ради, так з їхньої іниціятиви, так і з ініціятиви вищих органів влади.

44. Членів міської або селищної ради не можна заарештовувати, не повідомивши про це заздалегідь президію ради, або-ж у невідкладних випадках голову ради. У виїмкових випадках членів міської або селищної ради можуть заарештовувати судові органи, повідомивши потім того про це президію ради.

Харків, 28 жовтня 1925 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Г. Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ 26 листопаду 1925 р., ч. 270.