ЗУРРСУУ/1926/1/58/Інструкція про роботу комісій сільських рад

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1926‎ | 1‎ | 58
384. Інструкція про роботу комісій сільських рад.

На розвиток і доповнення „Положення про сільські ради“, що затвердила 2 Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX скликання 28 жовтня 1925 року (Зб. Уз. УСРР 1925 р., № 85, арт. 489), — Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів УСРР постановили затвердити нижченаведену інструкцію про роботу комісій сільських рад.

 
ІНСТРУКЦІЯ
про роботу комісій сільських рад.
 
Відділ I.
Організація комісій сільських рад.

1. Комісії сільських рад утворюються для втягнення виборців і членів сільських рад до радянського будівництва і практичної роботи, покладеної на сільські ради, а також для провадження підготовчих робіт і обслідування окремих галузей сільської роботи при сільських радах.

2. За загальним правилом при сільських радах утворюється 5 комісій у справах:

1) земельних,

2) адміністративних, впорядкування і санітарії,

3) культурно-освітніх і охорони материнства та дитинства,

4) фінансово-господарських і

5) допомоги громадським організаціям (кооперативним, селянським товариствам взаємодопомоги, комітетам незаможних селян і инш.).

3. Якщо особливі умови праці поодинокої сільської ради, обсяг роботи, число членів сільської ради і кандидатів до них спричинюють потребу утворити инші комісії, крім передбачених в арт. 2 цієї інструкції, то сільська рада має право збільшити число комісій (наприклад, у лісових місцевостях можуть бути утворені окремі лісові комісії).

4. Сільські ради, де число членів і кандидатів до них є менш, як 10, можуть своїми постановами зменшувати число комісій, передбачених в арт. 2 цієї інструкції, з'єднуючи більш-менш близькі своєю роботою комісії (наприклад, культурно-освітню комісію—з'єднати з комісією допомоги громадським організаціям або фінансово-господарську—з комісією адміністративною і впорядкування).

5. Число членів кожної комісії визначує сільська рада.

6. Кожний член і кандидат у члени сільської ради мусять бути членами і брати активну участь у праці принаймні одної комісії сільської ради.

7. Вибір комісії, де гадає працювати той чи инший член і кандидат у члени сільської ради, робить кожний з них порядком доброхітного запису. Остаточний склад кожної комісії затверджує сільська рада, з тим що вона, залежно від практичних потреб, може перерозподілити в комісіях членів ради і кандидатів до них.

Увага. Якщо склад комісій сільської ради не можна заповнити порядком доброхітного запису, то його встановлюється за постановою сільської ради.

8. На першому засіданні кожної комісії сільської ради, що його скликує голова сільської ради або його заступник, комісія обирає з-поміж себе голову і секретаря. Голів комісій затверджує сільська рада.

9. Перехід члена комісії сільської ради з одної комісії до иншої допускається за постановою сільської ради або її президії.

10. Кожний член сільської ради може брати участь з правом ухвального голосу в роботах декількох комісій сільської ради.

11. Члени комісії сільської ради мусять брати активну участь у роботах комісій, ввіходять, навідувати всі засідання цих комісій і виконувати покладувані на них від комісій припоручення.

12. Комісії сільських рад мають право притягати до участи в своїй роботі з правом дорадчого голосу представників місцевих громадських організацій, представників од делегатських жіночих зборів, а також инших громадян даного села, що мають виборчі права, в тому числі лікарів, агрономів, ветеринарів і инших робітників на селі.

Увага 1. Якщо в комісіях сільської ради є не більш, як три члени сільської ради, то до постійної участи в роботах комісій на правах членів цих комісій, за постановою сільської ради, притягається громадян, що не ввіходять у склад ради, але мають виборчі права.

На засіданнях сільської ради такі члени комісій мають право дорадчого голосу.
Увага 2. До участи в роботах комісії в справах адміністративних, впорядкування і санітарії притягається сільських виконавців.

13. Підчас обміркування на комісіях сільської ради справ що до діяльности установ, що є на території сільської ради, на засідання комісій обов'язково запрошується представників од цих установ.

14. Комісії сільської ради свойого технічного апарату не мають, а в потрібних випадках користають з апарату сільської ради.

Відділ II.
Порядок діяльности комісій сільських рад.

15. Комісії сільської ради складають плана своєї роботи на кожні 3 місяці, передбачаючи в цьому плані реченець і порядок виконання від комісій завдань в галузях роботи, віднесених до відання сільської ради.

Плани робот комісій затверджує сільська рада.

16. По скінченні кожних 3 місяців комісії мусять підвести результати виконаному ними плану робот за минулі 3 місяці. Про виконання затверджених сільською радою планів роботи комісії дають звіта перед сільською радою по упливі кожних 3 місяців і, крім того, подають до сільської ради звіти про свою діяльність на її вимогу.

17. Засідання кожної комісії сільської ради відбуваються найменш один раз на два тижні, згідно з установленим від сільської ради календарним планом. Порядок денний складає голова комісії.

Увага. Засідання комісій відбуваються не тільки в тому селі, де є сільська рада, але й у инших залюднених пунктах, що ввіходять до складу сільської ради, як для розвязання справ що до цих залюднених пунктів, як і порядком ведіння поточної роботи.

18. Всім засіданням комісій їхні секретарі ведуть протоколи і підписує їх голова та секретар комісії.

Протоколи засідань комісій переховується у справах сільської ради.

Увага. Кожний член комісії має право заявити окрему думку про кожну постанову комісії і вимагати записати його окрему думку в протокол засідання комісії.

19. До завдань комісій сільської ради належить:

1) практично обізнавати членів сільської ради і виборців—громадян даного села—з роботою у відповідній галузі діяльности сільської ради;

2) розроблювати заходи до запровадження в життя законів, розпоряджень і постанов вищих органів влади і сільської ради у відповідній галузі діяльности та проводити їх через сільську раду або її президію;

3) допомагати запровадженню в життя поодиноких заходів, що їх здійснює безпосередньо районовий виконавчий комітет і инші органи влади на території сільської ради (будівельні й инші роботи);

4) обслідувати місцеві установи сільського значіння з припоручення сільської ради або її президії, не втручаючися в оперативну діяльність цих установ;

5) розроблювати, за постановою сільської ради або з власної ініціятиви, проєкти потрібних заходів до піднесення і розширення роботи в даній галузі радянського будівництва;

6) наперед розглядати всі справи даної галузі, що їх належить розвязувати на засіданні сільської ради, і давати на них сільській раді свої висновки та подавати пропозиції;

7) співдоповідати на засіданнях сільської ради до доповідей місцевих установ і підприємств сільського значіння;

8) виконувати инші припоручення сільської ради.

20. Підчас обміркування в якій-будь комісії сільської ради справи, що відноситься до компетенції иншої комісії, представників цієї запрошується на таке засідання або влаштовується спільне засідання відповідних комісій.

21. Комісії сільської ради, їхні голови і члени не мають права безпосередньо втручатися в розпорядження виконавчих органів сільської ради (голови, секретаря, уповноважених сільської ради й инш.), але мають право порушувати перед сільською радою прохання про скасування незаконних або недоцільних розпоряджень зазначених урядових осіб сільської ради.

22. Вироблені від комісій сільської ради заходи, а також проєкти і постанови комісій, не можна запроваджувати в життя аж доки не затвердить їх сільська рада.

Увага. Назначені від комісій заходи, що їх ухвалити відноситься до компетенції голови сільської ради, може затверджувати і здійснювати голова сільської ради.

23. Підчас розгляду на президії сільської ради справ, порушених від комісій сільської ради, на засіданні президії бере участь голова відповідної комісії з правом дорадчого голосу.

24. Загальне керівництво роботами комісій сільської ради здійснює сільська рада і її президія.

25. Районовий виконавчий комітет і його відділки здійснюють керівництво роботою комісій сільської ради через сільську раду і її президію.

26. Комісії сільської ради мають право брати участь в особі своїх голів на періодичних нарадах, що їх скликує районовий виконавчий комітет і його відділки для інструктування сільських рад про роботу комісій.

27. Відповідні комісії сільської ради скликується з розпорядження голови сільської ради на позачергові засідання, коли приїжджають у сільську раду завідателі відділків районового виконавчого комітету або инші представники району й округи для обізнання та обміркування справ, що будуть поставлені перед відповідними комісіями сільської ради.

Відділ III.
Про роботу окремих комісій сільських рад.
I. Фінансово-господарська комісія.

28. До відання фінансово-господарської комісії сільської ради належить:

1) брати участь у складанні прибутково-видаткових кошторисів сільської ради, а також її бюджету, як що його складати встановлено в законі, давати висновки й подавати пропозиції до цих кошторисів і бюджетів;

2) всеможливо допомагати виконанню прибутково-видаткових кошторисів сільської ради та її бюджету, якщо складати його встановлено в законі, а також прибутково-видаткових кошторисів установ, що є на місцевому бюджеті і перебувають на території сільської ради;

3) брати участь в підготовці селищних списків що до єдиного сільсько-господарського податку і допомагати сільській раді в її діяльності що до проведення цього податку;

4) розглядати проєкти кошторисів лікарень, шкіл, агропунктів, електричних станцій і инших установ та підприємств, що є на території сільської ради, перед тим як розглядатиметься їх на засіданнях сільської ради і давати їй свої висновки на ці кошториси;

5) брати участь у попередньому розробіткові районового бюджету;

6) допомагати сільській раді і фінансовим органам виявляти неплатіїв податків та об'єктів оподаткування;

7) допомагати сільській раді і органам державного страхування в облікові об'єктів страхування;

8) доглядати діяльність господарських установ і підприємств сільського значіння і робити, за постановою сільської ради або її президії, обслідування цих установ і підприємств, не втручаючися в їхню оперативну діяльність;

9) стежити за станом і порядком використування місцевого майна.

II. Земельна комісія.

29. До відання земельної комісії сільської ради належить:

1) обізнавати людність з земельним законодавством, правами й обов'язками поодиноких землекористувачів, а також з розпорядженнями вищих владних органів у справах землекористування і землевпорядження;

2) стежити, щоб людність точно додержувала чинних законів у галузі сільського господарства;

3) допомагати селянам, коли вони порушують прохання про провадження землевпорядження за затвердженими земельними органами планами;

4) допомагати людності одержувати кредит на виконання робот що до землевпорядження й виявляти бідарські групи людности, що дійсно потрібують безповоротної позички на землевпорядження;

5) виявляти протизаконні договори на землю, а саме: таємну купівлю, продаж, зародаж, заповіти, дарування, заставу, то-що;

6) розробляти справи що до організації прокатних, зерноочисних і инших пунктів, сільсько-господарських виставок, зразкових дільниць, конкурсів, то-що;

7) допомагати організуванню боротьби із шкідниками: садовими, польовими, городніми й иншими;

8) всеможливо допомагати розвиткові колективізації сільського господарства, зокрема, організуванню сільсько-господарських комун, артілей, машинових товариств і т. инш. і допомагати їм у їхній діяльності, у порозумінні роботою в цій царині сільсько-господарської кооперації, безпосередньо не втручаючись до господарської й організаційної діяльности її;

9) допомагати агрономічному персоналові в його діяльності, зокрема, підчас виділення агрономічних фондів і постави правильного користування ними, згідно з розпорядженнями вищих земельних органів, а також підчас виділення різних дільниць, призначених під групові посадки, садиби, виноградники, хмільники й инше;

10) допомагати ширенню серед людности знань у сільському господарстві й ветеринарії;

11) допомагати комітетам взаємодопомоги в організуванні насінньових запасів на селі і стежити за правильним витраченням цих запасів;

12) з доручення сільської ради брати участь у розподілі державної насінньової позички, згідно з чинними постановами в цій справі;

13) наглядати за правильною видачею лісу на потреби людности як із селянських, як і з державних лісів;

14) наглядати правильне використування лісу, переданого на користування селянської трудової людности;

15) допомагати залісенню непридатних земель і провадити „тижні лісу“;

16) допомагати приводити у виконання присуди судово-земельних комісій;

17) допомагати сільській раді та відповідним органам у боротьбі з епізоотіями і стежити за правильним доглядом і ізоляцією хворої худоби;

18) встановлювати постійний звязок із земельними громадами і, на припоручення сільської ради, допомагати їм в їхній діяльності на підставі чинного законодавства і статут земельної громади;

19) допомагати земельним громадам і поодиноким групам людности в організуванні меліоративних товариств і допомагати їхній діяльності;

20) допомагати відповідним органам у справі обліку перелюднення і малоземелля, а також у проведенні переселення, а саме:

а) по місцях виходу—організувати групи переселенців і розселенців, а також ліквідувати будівлі, засіви, садиби й инш.;

б) по місцях оселення—забезпечувати переселенцям тимчасові приміщення в найближчих селах;

21) вивчати стан сільського господарства на території сільської ради і ураховувати врожай, засіви, харчові запаси, а також виробляти заходи до поліпшення сільського господарства;

22) наглядати стан і способи використування державного земельного майна місцевого значіння і як орендарі цього майна виконують свої обов'язки;

23) провадити иншу роботу підготовчу й обслідну, потрібну для виконання сільською радою покладених на неї законом обов'язків у царині сільського господарства.

III. Комісія адміністративна, впорядкування й санітарії.

30. До відання комісії адміністративної, впорядкування і санітарії належить:

1) розглядати справи про потрібні заходи до охорони революційного ладу й спокою, на підставі чинних узаконень;

2) розробляти заходи до боротьби з стихійними злигоднями, злоумисним пошкодженням лісів, телеграфної, телефонної й електропровідної сітки, колії залізниць і инш.;

3) розробляти заходи, на підставі чинних узаконень, до боротьби з хуліганством, самогонщиною і конокрадством;

4) стежити за виконанням законів і постанов вищих органів влади у даній царині діяльности (ц. т. у справах адміністративних, впорядкування й санітарії) і повідомляти сільську раду та її президію про випадки складення лихвярських правочинів і про инші праволомства;

5) вивчати обов'язкові постанови округового й районового виконавчих комітетів, що чинність їх шириться на територію сільської ради, розробляти заходи до найширшого обізнання з ними людности й наглядати виконання їх;

6) розробляти питання про доповнення, в разі потреби, чинних обов'язкових постанов, якщо їх надішле районовий виконавчий комітет на висновок сільській раді;

7) стежити за використанням примусової робочої сили на селі;

8) розробляти питання про організування й поліпшення поштово-телеграфного й иншого звязку;

9) розглядати списки сільських виконавців, проєкти розподілу території сільської ради на райони й сільських виконавців по районах, порядок черги дворів у виконанні обов'язків сільських виконавців, залежно від господарської й трудової міци дворів, і инші справи що до запровадження в життя законів про сільських виконавців;

10) вивчати діяльність сільських виконавців і виробляти заходи, щоб усунути спостережені хиби;

11) допомагати сільській раді й її президії в їхній діяльності що до обліку людности, а так само в инших облікових роботах;

12) розробляти заходи до найширшого обізнання людности із значінням і завданнями запису актів громадянського стану й наглядати, щоб вчасно записувалося факти народження й смерти;

13) допомагати сільській раді, її президії та відповідним органам влади провадити в життя закони в царині військовій;

14) розробляти справи що до протипожежних заходів й допомагати організуванню пожежних дружин;

15) обслідувати мости, грунтові й бруковані шляхи, що є на території сільської ради, й розробляти потрібні заходи, щоб підтримувати їх у придатному стані;

16) розробляти заходи до піднесення впорядкування села, до обсадження вулиць деревами, брукування й осушення вулиць боковими канавами, освітлення, розбивки садків громадського користування, впорядкування базарів і инш., а так само розробляти заходи до електрифікації й водопостачання села;

17) допомагати всім типам сільського будівництва;

18) доглядати порядок експлоатування будинків, переданих релігійним громадам;

19) обслідувати санітарний стан селищ, зокрема, джерел питної води;

20) розробляти заходи до забезпечення людности юридичною допомогою, а саме: заходи для встановлення постійного звязку з юридичними консультаціями, де такі є, а також до виявлення підпільних адвокатів то що.

IV. Комісія культурно-освітня й охорони материнства та дитинства.

31. До відання комісії культурно-освітньої й охорони материнства та дитинства належить:

1) розробляти справи організування й розвитку культурно-освітньої справи;

2) обслідувати трудові школи, хати-читальні, селянські будинки і всі инші культурно-освітні установи на території сільської ради й заслухувати доповіді про їхню роботу, не втручаючись у педагогічну діяльність;

3) обізнаватися з планами роботи культурно-освітніх установ і з їхньою матеріяльною забезпеченістю та подавати до сільської ради свої пропозиції в зазначених справах;

4) розробляти заходи до поліпшення роботи культурно-освітніх установ;

5) обізнаватися з наслідками обліку дітей шкільного й передшкільного віку й допомагати провадити в життя загальне навчання;

6) допомагати відповідним органам провадити облік неповнолітніх праволомців і безпритульних дітей;

7) обслідувати життя робітників з найму й патронованих дітей і наглядати додержання директив і постанов центральних органів про поліпшення становища таких дітей;

8) допомагати сільській раді поповнювати її бібліотеку, допомагати постачати літературу й газети та допомагати селянським будинкам хатам-читальням, за порозумінням з ними, підбирати керівників гуртків та доповідачів;

9) піклуватися про влаштування вистав і концертів, екскурсій, то-що, про організування політично-освітніх і хорових гуртків;

10) розробляти заходи до боротьби з неписьменністю й допомагати товариствам ліквідації неписьменности в їхній діяльності;

11) розробляти заходи до розвитку фізичної культури на селі;

12) обслідувати дитячі охоронки, дитячі садки й инші установи охорони материнства й дитинства та стежити за тим, щоб вони були в належному стані;

13) піклуватися про організування й поліпшення справи охорони материнства та дитинства.

V. Комісія допомоги громадським організаціям.

32. До відання комісії допомоги громадським організаціям, відповідно до того, що сільські ради безпосередньо не керують діяльністю громадських організацій, що є доброхітними об'єднаннями громадян, які діють на підставі своїх статутів і окремих законів, належить:

1) обізнаватися з діяльністю громадських організацій, що є на території сільської ради, а саме:

а) кооперативних,

б) селянських товариств взаємодопомоги,

в) комітетів незаможних селян,

г) осередків товариств „Червоного Хреста“, „Друзів Дітей“, „Аерохему“, „Модр'у“, „Лікнепу“ й инш.;

2) обізнавати людність з метою й значінням окремих громадських організацій на селі, а також з порядком їх організації;

3) підготовлювати справи для обміркування на нарадах представників різних громадських організацій, які скликує сільська рада;

4) піклуватися про притягнення широких верств працюючих до існуючих на селі громадських організацій;

5) вивчати хиби в роботі окремих громадських організацій на селі;

6) догомагати розвиткові кооперативних, в тому числі кустарно-промислових артілей і товариств, об'єдвань незаможного селянства, товариств взаємодопомоги, то-що;

7) допомагати об'єднанням незаможного селянства одержувати кредит і різні пільги, а також всеможливо допомагати їм у справі колективізації й кооперування сільської бідноти для поліпшення й розвитку їх господарства;

8) розробляти заходи до поліпшення методів роботи громадських організацій і до усунення спостережених хиб;

9) розробляти проєкти заходів як сільської ради, як і вищих органів влади що до подання допомоги громадським організаціям;

10) допомагати розвязувати непорозуміння в діяльності громадських організацій;

11) допомагати громадським організаціям провадити різні кампанії на селі;

12) виконувати иншу роботу в зазначеній царині як за постановами сільської ради, як і з власної та громадської ініціятиви.

Харків, 29 вересня 1926 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Заст. Голови Ради Народніх Комісарів УСРР Сербиченко.

Т. в. об. Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Член Президії ВУЦВК'у Гаврилін.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).