Маріупольська газета/1941/1

Матеріал з Вікіджерел
Маріупольська газета
1941

№1 (1 листопада)

МАРІУПОЛЬСЬКА
ГАЗЕТА

№ 1
СУБОТА
1
листопада 1941 року
Ціна 25 коп.

ОРГАН МАРІУПОЛЬСЬКОГО МІСЬКОГО УПРАВЛІННЯ

ДО ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ!

Непереможна німецька армія визволила з лабет більшовизму нарешті і наш Маріуполь. Маріупольці можуть тепер вільно дихнути на повні легені, випростати зігнуту більшовиками спину, розправити скуті протягом 24 років руки і стати до цільної плодотворної праці.

Нашу працю, наш добробут, наше майно віднині оберігає міцна надійна рука німецького народу, його славного командування, його геніального керівника — АДОЛЬФА ГІТЛЕРА.

Мрія українського народу визволитись з ярма за допомогою німецького народу — здійснилась. Український нарід віднині вільний як ніколи. Він вільно може будувати свою культуру, говорити, писати своєю мовою.

Сьогодні — знаменний день. Сьогодні, після довгої заборони більшовиками, починає виходити на Маріупольщині газета українською мовою.

Свої думи, свої прагнення, бажання, наміри кожен громадянин може без страху за життя висловити через свою газету.

Йдімо ж сміливо вперед до щасливого життя без злиднів, неволі, поневіряння!

Дружно, щиро зуміймо віддячити німецькому народові за порятунок.

Хай буде незламною вічна дружба німецького і українського народів!


Значні успіхи на Кримському фронті
Знешкоджено 6000 мін
Збито 150 радянських літаків

БЕРЛІН, 30 жовтня. Наступ в Криму супроводиться виключними бойовими успіхами військових частин, які діють на цій дільниці фронту. Не вважаючи на впертий опір радянської піхоти, шалений вогонь радянської артилерії, німецькі військові частини прорвали фронт.

Більшовики, крім того, без успіху силкувались затримати наступ німецьких військ, мінуючи поля. Німецькі інженерні війська, одначе, в короткий термін обезвредили радянські мінні поля, із'явши біля 6000 мін. Навіть привівши в дію всі наявні у них повітряні сили, більшовики не змогли стримати натиску німецьких військ.

В наслідок цих операцій радянська авіація зазнала тяжких втрат в штурмовій і нищівній авіації.

Таким чином за час боїв радянська авіація втратила 158 літаків, із яких 11 збито німецьким зенітним вогнем, 5 — вогнем різних військових частин. Німецька нищівна авіація збила 142 радянські літаки.


ОСТАННІ ПОВІДОМЛЕННЯ
ГОЛОВНОГО КОМАНДУВАННЯ

Ставка головного командування 31 жовтня. Головне командування німецької армії повідомляє: Переслідуваний німецькими і румунськими військами в Криму ворог втікає. Так завершились довготривалі і уперті бої за прорив фронту на Кримському півострові, які провадила піхотна дивізія армії генерала от інфантерії фон-Манштейна в взаємодії з авіаційний корпусом генерал-лейтенанта Пфлюгбейль.

В Донецькому басейні німецькі і союзні війська продовжували переслідування розбитого ворога.

Неодноразові спроби оточених в Ленінграді військ зробити вилазку закінчилися незмінною поразкою.

Важка артилерія обстрілювала військові об'єкти Ленінграда зі значними наслідками.

В інших пунктах східного фронту операції продовжують розвиватись нормально.

В районі Чорного моря авіація бомбардувала портові спорудження Євпаторії й Керчі і потопила 5 торговельних суден із загальним водозміщенням 13000 брутто-тон.

В боротьбі з англійським харчовим транспортом наші підводні човни потопили шість ворожих торговельних суден загальним водозміщенням 27000 брутто-тон, один есмінець і одно сторожеве судно. Один британський канонерський човен дуже пошкоджений нашим торпедоносцем.

В Атлантичному океані бомбардувальники дальної дії потопили в північно-західному напрямку від Кадікса торговельний пароплав водозміщенням 2000 брутто-тон. Бомбами пошкоджено також ще одно торговельне судно.

Озброєні розвідувачі минулої ночі бомбардували порти південного і східного узбережжя Англії.

В межах Німеччини ворога не було помічено.


Де стоять німецькі війська

В Карелії вже перед кількома тижнями взято Петрозаводськ. Між Онежським та Ладожським озерами очищено весь простір від більшовиків і лінія фронту проходить по річці Свир. Ленінград та Кронштадт охоплені таким вузьким кільцем німецького війська, що польова артилерія тримає обидва міста під обстрілом. Широким фронтом перейшли німецькі відділи ріку Волхов. Калінін (Твер) знаходиться в німецьких руках. Після боїв під Вязьмою та Брянськом, в яких захоплено понад 650.000 червоноармійців у полон, німецька армія перебував в 60 кілометрах від Москви і Тули. Білгород, Харків та Краматорськ зайняті. Сталіно та Макиївка лежать уже далеко поза фронтовою лінією; так само і Таганрог. Укріплення Перекопського перешийку прорвані і широким фронтом вийшла німецька армія у кримську рівнину.

За чотири місяці війни взято у полон понад 3 міліони червоноармійців. Всі українці, білоруси, литовці, латиші та естонці, які родом із зайнятих німецькою армією областей, вже відпущені з таборів додому на свою звичайну працю. Кільканадцять тисяч ворожих танків, літаків та гармат, згідно з офіційними німецькими звітами, знищено або здобуто. Втрати переможної німецької армії навпаки зовсім невеликі. Всі оповідання сталінського уряду про величезні втрати фашистів не мали нічого спільного з правдою. Найкращий доказ цьому — що Маріуполь далеко поза теперішньою лінією фронту.