Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 80-105.pdf/90

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

ми рад та їх виконавчими комітетами.

2. Сільські ради утворюються в селищах, що мають не менш як 1000 мешканців; селища з числом мешканців меншим за 1000 людей об'єднуються одною сільською радою, якщо знаходяться від центрального селища на віддаленні не більшому 3 верств.

За постановою округового виконавчого комітету сільську раду можна утворити і в селищах з числом мешканців меншим як 1000, але не меншим як 500 людей, коли з умов даної місцевости об'єднання декількох селищ для утворення одної сільської ради буде незручним для людности, а також і в місцевостях, де проживають національні меншості, для утворення однородних що до національного складу сільських рад.

Увага. Сільські ради й їхні виконавчі органи існують на загальних засвдах у залюднених пунктах сільського типу, не виключаючи сільських селищ, що є районовими центрами, а також у селищах сільського типу, що знаходяться поза селитебно-будівельною міською смугою.

3. У великих територіяльно-розтягнутих селищах територію сільської ради розподіляється на райони, що межі їх, по змозі, мають збігатися з межами земельних громад. Райони ці, перебуваючи у віданні сільської ради, для переведення біжучої роботи мають уповноважених сільської ради (арт. 21-27).

Увага. Територію розтягнутих селищ розподіляється на участки за постановою сільської ради, з затвердженням районовим виконавчим комітетом.

4. Сільську раду обирають громадяни, що перебувають на її території і мають виборче право, згідно з Конституцією УСРР і Положенням про виборчі права громадян, з розрахунку: один делегат на кожні 100 осіб усієї людности, крім військових частин. Від військових частин Червоної Армії, що перебувають на даній території,