Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1922 рік. Ч. 1-28.pdf/325

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


298. Про перенесення центру Летичівського повіту до Деражні.

Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет ухвалив:

Приймаючи на увагу географичні й економичні міркування, перенести адміністративний центр Летичівського повіту на Поділлі, з м. Летичева до містечка Деражні.

м. Харьків, дня 19 квітня 1922 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК

Оголошено в «Вістях ВУЦВК-у» од 25 травня 1922 р. ч. 116.




299. Про майно, яке вивозилось в Польщу в період від 1914 по 1920 рік.

З огляду на те, що згідно мирної угоди з Польщею, яку підписано в Ризі 18 березня 1921 р. — україно-російська сторона може на правах взаємности вимагати від Польщі повернення та реевакуації всього майна, що вивезено за час з 1914 року по 1920 р., так польськими, як і німецькими владами з терену УСРР і які є зараз на терені Польської республіки — Презідія ВУЦВК-у наказує:

I. Всім державним установам та суспільним організаціям Республіки, які мають матеріяли та відомости про виєіз майна в Польщу, негайно повідомити про це Народній Комісаріят Справ Закордонніх.

II. Всім Губвиконкомам, особливо ж межуючих з Польщею губерній, пропонувати всім громадянам, майно яких вивезено до Польщі при зазначених више обставинах, негайно повідомляти про це місцеві Виконкоми, для порушення через Наркомчужсправ питання, про повернення майна на Вкраїну та передачі його власникам.

Доказом факту можуть бути не лишень документи, що безпосередньо підтверджують його, але й свідоцькі викази окремих громодян, завірених місцевими народніми судами або нотаріяльними відділами місцевих органів юстіції.

III. Всі зазначені в цій постанові документи, повідомлення та свідоцькі викази треба по мірі виявлення та вступу, негайно надсилати за для використання в Народній Комісаріят Справ Чужоземних на адресі: м. Харків, Чернишевська вул., 60 Економично-Правовий відділ.

м. Харків, дня 19 квітня 1922 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК-у

Оголошено в «Вістях» ВУЦВК від 9 травня 1922 р. ч. 102.




ІНСТРУКЦІЯ
300. Членам Всеукраїнської Комісії Незаможніх селян при ВУЦВК'у.

Згідно з постановами Всеукраїнських з'їздів Комітетів Незаможніх Селян, для захисту інтересів незаможнього селянства за для безпосереднього звязку з ним й за для вивчання в повному обсягу умов їхнього життя і господарсько-культурного розвитку член Всеукраїнської Комісії незаможніх селян обов'язаний: