Сторінка:Правда. письмо літературно-політичне. Рочник IX-ий (1876).pdf/356

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
358

як було за козацького батька Хмельницького: не буде ні пана, ні мужика; всі стануть рівні. Дав нам такий заповіт батько Богдан: багатого дери, щоб не багатився, з убогим ділись, щоб не бідував; то й не буде лучче и не буде краще, як у нас на Вкраіні.“

(Дальше буде.)


 
Литературні звістки.

 

Пастырское Богословie — написалъ Дръ Юліан з Пелешъ, гр. кат. священникъ — за соизволеніемъ и благословеніемъ преосвященныхъ Ординаріатовъ Львовского и Перемыского — першій и другій вьпускъ — накладомъ автора — Вѣдень, 1876 — въ типографiи ОО. Мехитаристовъ, Сайдля и Маера. Сторон 262, в 8-ку.

Наша хата, книжечка для русскиха дѣтей — уложива Михаилъ М. Клемертовичъ — Львовъ, 1876 — типомъ Ставропигійского Института. Сторон 126, в 16-у, в переплеті; продається в Ставропигийській книгарні по 36 кр. Книжочка ся містить в собі багато коротеньких статеёк в тім роді, як автор пише в своій газетці для дітей Ластовка, и призначена передовсім на школьні нагороди, до чого вона й годиться так змістом своім, як и вложеними в текст численними иллюстрациями та й гарним, литографованою виньєтою украшеним переплетом.

Горитъ! — написалъ Иванъ Наумовичъ — изданій общества имени Мих. Качковского въ Львовѣ Ч. V. — Львовъ, 1876 — изъ типографiи Института Ставропигійского. Сторон 64, в 16-у.

Гостинецъ изъ Черновецъ — написава Дмитро Вѣнцковскій — накладомъ общества русскихъ академиковъ „Союзъ“ — Черновцть, 1876 — печатня вдовы Іосифы Петровской. Сторон 37, в 16-ку, ціна 10 кр. Є се поученьє для народа о тім, як людскість з часом розвивалася и позаводила собі різні установи.

Еinige Bemerkungen über das Geschlecht und den Artikel im Slavischen — von Demeter Wieckowskі — Аbdruck aus den „Виkowinaer рüdagogischen Blättern“ — Сzernowitz, Ріоtrowski's Wwе Висhdruckerei, 1876 — Verlag des Vereines russ. Аkademiker „Союзъ“. Сторон 11, в 8-ку, ціна 8 кр.

0твѣть Дра Исидора Шараневича — на статію умѣщену въ Ч. 22., 23. и 24. (въ фельетонѣ) „Слова“ за 1876 г. подз заглавіемъ: „Примѣчанія надъ новьмъ такъ званнымъ григоріяньскимъ календаремъ, его ошибки и совершеньство нашого лѣточисленія“ — въ оборонѣ статей нимъ сочиненьхъ и умѣщеньхъ въ временникахъ Ставротигійского Института зъ годовъ 1875 и 1876 подъ заглавіемъ „Причины рожниць межи календарями юліяньскимъ и григоріяньскимъ“ (г. 1875) и „О календаряхъ и знакахъ календарскихъ и еще о рожници календаря юліяньского и григоріянского“ (на г. 1876) — Львовъ, 1876 — накладомъ