Сторінка:Правда. письмо літературно-політичне. Рочник VIII-ий (1875).pdf/881

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
873

— „Се все паліятиви.“

— „Правда! але красче ніж нічого.“

— „А я ось-що гадаю: коли б матуся виділила мою частину землі, я б іі подаровала Куличанам…“

— „Ні, Рисю! матуся, покіль жива, сего не зробить.“

— „Певно, що не зробить; а коли б зробила, ти б що на се сказав?“

— „Поможи Боже!“

— „Памятай же се слово!“

— „Коли воно моє, так я й не забуду ёго.“

Швидко минуло літо. Не вспіла стара Жучиха й наговориться з Рисею!.. Прийшла спасівка — и Рися подалась до Петербурга. Подамось же и ми за нею.

(Конець II. части.)
 

 
ЧЕРВОНА КВІТКА.
Казка.
 

 

По обох сторонах шляху жовтіє жито. Де-де пробиваються які другі трави та квітки; а от коло самоі дороги стоіть така гарна, червона квітка, що любо й дивитись! Як тілько іі побачиш, здається вона зовсім як рожа, а подивишся ще трохи — ні, не рожа! Гарна та рідка була квітка! Отсе було йдуть по шляху дівчата в город, дивляться на іі та не знають, як і звати. Схотіла одного разу якась дівчина зірвать сю червону квітку, та другі дівчата ій сказали, щоб не рвала: „бо — кажуть — така квітка, що ми ще з роду не бачили. Нехай тут красується, а люде будуть коло неі йти та дивитись, яка вона гарна.“

Затим іі ніхто й не трогав, так вона собі й росла гарненько. Тілько отсе раз стояла собі ся квітка, нахилялась по трошку, дивилась на шлях, та балакала з другими квітками.

Аж зирк! щось сіріє. Приглядалась квіточка та й бачить, що се вітер стовп пилу несе, та й одхилилась знов од шляху, щоб іі пилом не занесло. Стовп пронісся, а на квітку впала одна порошина. Се ще вперве бачила червона квітка таку порошину: така вона була ласкава та говорлива — зараз почала з квітками балакати.

— „Чого,“ каже вона до червоноі квітки, „ти тут стоіш, хиба не хочеш на світ Божий подивитись?“