Сторінка:Руська історична бібліотека Том 23 Розвідки про міста і міщанство на Україні-Руси в XV-XVIII в. Ч.PDF/100

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Польській не мали степів тай лишались серед суспільности, заражуючи її новою хоробою, так чужою словянському сьвітови; їх бездольний стан такий, що нове закріпощеннє, а навіть неволя, — се дуже гарний вихід із нього.

В Польщі до днїв нинїшнього пановання пролєтарият був у широких розмірах: з 3,300,000 селян було 1,839,000 людий без нїякої власности[1].

Звісно, що західні економісти розвинули погляд на закріпощеннє селян, як на неминучу історичну появу. Сей погляд, зовсїм вірний що до приватної — західно-европейської господарки, годї вповнї приложити до словянської громадської (де вона могла ще зацїлїти). Громада се саморідна ґрунтова ассоціяция, що заступає капітал.

IV.
Міське нїмецьке право.

Ґіппе, у своїм творі про польську конституцию, що вийшов минулого року, дуже наближив ся до правди, кажучи про значіннє нїмецького права в Польщі ось що: „Нещасна супротилежність землї і міста, що так важко тяжіла над західно-европейськім житєм від часу февдалїзму, та ще й тепер по части вяже ся у Нїмеччинї з нерівностию прав і численними шкідливими перепонами торговлї — в Польщі, при пануючих там умовах, мусїла виявитись ще яркійше, й таким чином ся республїка лишилась у середновічнім станї. Коли Анґлїя від певної доби випередила континент в економічнім і полїтичнім напрямку та навіть нинї (без огляду на свій орґанїчний розвиток) являєть ся далеко новійшою (сучаснїйшою), анїж сї держави, яких штучний орґанїзм зложено на основі

  1. Schnitzner, L'Empire de Tzars. III. 451. Автор, не знати на якій основі, відносить початки витворення польського пролєтарияту до року 1807., себто до видання Наполєоном I. манїфесту про особисте освободженнє селян у Варшавськім великім князївстві (III. 205). З одного боку, відомо про істнованнє пролєтарияту в Польщі далеко скорше, з другогож годї припустити, щоби майже половина селян найшлась у сїм положенню відразу по оголошеню манїфесту Наполєона I