Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/197

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
Дніпровська Біологічна Станція та її науково-дослідча діяльність.
Д. Белінга.

Дніпровська Біологічна Станція виникла з ініціятиви кількох членів Київського Товариства Аматорів Природи. В 1907 р. при цьому Т-ві було засновано комісію на чолі з проф. Коротнєвим, що постановила здійснити ідею утворення Дніпровської Солодководної Біологічної Станції. Завдяки праці Комісії, ця думка стала помалу здійснюватись. Місто Київ одвело майбутній Станції біля 17 десятин землі в орендне користування на Трухановім Острові, який є проти м. Київа коло лівого долинного берега Дніпра.

Член Київського Т-ва Аматорів Природи проф. М. О. Кепен підтримав Станцію матеріяльно, завдяки чому в 1909 р. почалось спорудження власного будинку Станції на наміченому місці й тоді-ж за першого директора Станції було обрано М. О. Кепена. В 1910 р. М. О. Кепен помер, одписавши Станції свою власну лабораторію (мікроскопи, струменти та инше).

В 1911 р. спорудження будинку Станції було закінчено, й вона розпочала свою наукову діяльність, але за початок планомірної діяльности Станції треба вважати наступний 1912 р., коли було сконструйовано нову Комісію, щоб керувати роботами Станції, на чолі з проф. зоології Ю. М. Вагнером, якого й було обрано на директора Станції. На фактичного завідувача роботою Станції та завідувача Ботанічного відділу було обрано прив.-доц. В. І. Казановського (ботаник). Щоб завідувати Зоологічним відділом запрошено Д. О. Белінга.

З 1912 р. по 1915 р. науково-дослідча діяльність Дніпровської Біологічної Станції поступово зростала. За ці роки пощастило перевести цінні наукові досліди, що-до життя басейну Дніпра, та зібрати багато матеріялу — різних груп тварин та рослин. Одну частину цих матеріялів було оброблено силами співробітників Станції, другу — обробляли різні фахівці Москви, Ленінграду та инших наукових центрів Росії, третя-ж частина й до цього часу чекає оброблення.

Ми не зупинятимемось тут докладніше на наслідках попередньої діяльности Дніпровської Біологічної Станції. Тих, що цікавляться цим питанням, ми відсилаємо до друкованих праць Станції (див.: „Труды Днепровской Биологической Станции № 1, 1914 г. Киев, № 2, 1915,