Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/199

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

для робітників; для робіт на Труханів острів було приставлено силу полонених (австрійців); далі стали сюди привозити ліс та инший будівельний матеріял; отже в результаті Станція опинилася в центрі робітничого поселення, а вся місцевість навкруги Станції, колись вкрита деревами, кущами, травою, серед яких тулилися стариці та калюжі з багатим біологічним матеріялом, переродилась у витоптаний голий і забруднений тисячами людей участок землі.

Для довершення цього всього будинок самої Станції почав руйнуватися як силами природи, так і заходами людей. Будинок Станції споруджено було на палях і підлогу його було піднесено над землею насажень. I от, в першу-ж велику весняну повідь Дніпра, яка збіглася часом з закінченням будівлі мосту, Дніпровські води, змінивши напрямок своєї течії через збудування мосту та гатки, ринули в напрямок до Станції і почали її підмивати. Палі будинку почали потроху оголятись, так що до кінця повіди під будинком Станції виникло досить глибоке водоймище. Через це оголені палі не витримали ваги, частина їх опустилась і будинок нахиливсь, в стінах, пічках з'явилися розколини, тинк почав обcиптись і т. инше.

Комісія для керування Біолог. Станцією намагалася добути кошти, щоб можна було відновити будинок Станції та засипати піском водоймище під будинком, але даремно. Сама Станція коштів не мала й не було установи, яка могла-б підтримати її матеріяльно. Таким чином, будинок Станції залишивсь не відновлений і тому залишений на дальше руйнування. Цьому багато допомагали люди, що розтягали дошки, якими було обшито нижню частину Станції. Крім того, персонал підчас будування мосту не міг користуватись помешканням та стежити за майном Станції, помешкання зайняли з розпорядження військового уряду доглядачі над збудуванням мосту.

Тут настали роки революції, які ще більш відбилися на стані Станції. Підчас громадянської війни й частої зміни урядів у Київі, що супроводилось, звичайно, військовими подіями, будинок Станції не раз займали військові частини й станційне майно розкрадали й далі.

Беручи на увагу події, Комісія для керування Станцією вирішила, що дальша робота Дніпровської Біологіч. Станції в її попередньому помешканні неможлива, та ухвалила, щоб yратувати цінне Станційне майно, вивезти його з Труханового острова до міста, що й було зроблено. Рівночасно Комісія ухвалила шукати спокійнішого місця трохи далі від м. Київа, де в майбутньому можна-було-б збудувати новий будинок Станції.

Після довгого розшукування Комісія зупинилася на Тарасівській лісній дачі Старосільського лісництва, за 16 верстов од м. Київа вверх Дніпром, як на районі найпридатнішім на потреби Станції. Коли було обрано місце, Комісія ухвалила звернутися до влади з клопотанням про виділ їй частки лісу й землі, щоб спорудити тут будинок Станції.