ЗЗРРСУУ/1929/1/4/Устава про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах та районових виконавчих комітетах

Матеріал з Вікіджерел
< ЗЗРРСУУ‎ | 1929‎ | 1‎ | 4
ЗЗРРСУУ/1929/1/4
Постанова ВУЦВК і РНК УСРР
Устава про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах та районових виконавчих комітетах
1928

19. Устава про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах та районових виконавчих комітетах.

Щоб найновніше втягти селян до практичної роботи робітничо-селянської інспекції в справі поліпшення державного апарату та усунення всіляких хиб, на розвиток арт. 47 «Положення про сільскі ради» (Зб. Уз. УСРР 1927 р., № 47-48, арт. 212) і арт. 41 «Положення про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети» (Зб. Уз. УСРР 1927 р., № 56-57, арт. 231) та на доповнення до своєї постанови з 25 липня 1928 р. «Про постійні комісії та наради при районових виконавчих комітетах» (Зб. Уз. УСРР 1928 р., № 19, арт. 181), Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів УСРР постановили затвердити нижченаведену Уставу про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах та районових виконавчих комітетах.

УСТАВА
про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах та районових виконавчих комітетах.
 
I. Про секції робітничо-селянської інспекції при сільських радах.

1. Стосовно до розділу V «Положення про сільські ради» (Зб. Уз. УСРР 1927 р., № 47-48 арт. 212), у великих селах при сільських радах, де число членів ради понад 40, утворюється секції робітничо-селянської інспекції. що керуються в своїй діяльності вказівками відповідних сільських рад.

Увага. У сільських радах, де число членів ради менш як 40, секції робітничо-селянської інспекції можна утворювати тільки на підставі постанови відповідного округового виконавчого комітету на подання округового відділу робітничо-селянської інспекції.

2. Секції робітничо-селянської інспекції складаються з тих, що доброхітно записалися для роботи в цих членів сільських рад, ревізійних комісій сільських рад і кандидатів до них, а так само виборців: селян—незаможників і середняків, сільсько-господарських робітників, наймитів, сільської інтелігенції, жінок-делегаток, представників осередків Комуністичної Партії (більшовиків) України і Ленінської Комуністичної Спілки Молоди України, комітетів незаможних селян, профспілкових організацій, кооперації та селянських товариств взаємодопомоги.

Увага 1. У тих сільських місцевостях, де є фабрично-заводські підприємства або радянські господарства, до роботи секцій робітничо-селянської інспекції широко притягається робітникін із виробництва, виробничі наради та тимчасові контрольні комісії підприємств.
Увага 2. Персональний склад секцій затверджує сільська рада. На засіданнях секцій всі члени секції мають право ухвального голосу.

3. За завдання секцій робітничо-селянської інспекції є боротьба з бюрократизмом, тяганиною, недбайливим та формальним ставленням до справи, безгосподарністю в установах, підприємствах і громадських організаціях, а так само неуважним і зневажливим ставленням службовців сільських установ до відвідувачів.

4. Щоб поліпшити й спростити роботу сільських установ, та встановити більшу доступність їх для селянства, секції робітничо-селянської інспекції провадять:

1) обслід роботи підурядних сільській раді установ та підприємств, а так само радянських і колективних господарств, кооперативних і інших громадських та господарських організацій, не вищих від районового значіння.

Увага. Обслід установ, безпосередньо підурядних сільським радам і що є на місцевому бюджеті, належить плановим порядком погоджувати з роботою ревізійних комісій сільських рад.

2) прийом та розслід скарг людности на хиби в роботі сільських установ і підприємств, а так само прийом і вчасне пересилання скарг до вищих органів робітничо-селянської інспекції на хиби в роботі не підурядних сільським радам установ та підприємств;

3) контролю за вчасним і правильним здійсненням постанов сільських рад, а так само центральних, округових і районових органів, в тому числі і органів робітничо-селянської інспекції, і вчасно повідомляють вищі органи про невиконання відповідних постанов.

5. Обслід і ревізії секції робітничо-селянської до інспекції провадять за постановою сільської ради або з своєї ініціятиви, але з відома президії сільської ради, а так само за дорученнями округового відділу робітничо-селянської інспекції, або районового уповноваженого робітничо-селянської інспекції, що їх надсилається через сільські ради.

6. Постанови секцій робітничо-селянської інспекції затверджують і запроваджують до життя президії сільських рад.

7. Секції робітничо-селянської інспекції повинні через своїх членів підтримувати звязок з широкими незаможними і середняцькими колами селянства, а так само, через доповіді, знайомити широкі маси людности з роботою, що провадять секції.

8. До своєї роботи секції робітничо-селянської інспекції притягають селянських кореспондентів і підтримують щільний звязок з місцевою пресою та з стінними газетами, розслідуючи їхні нотатки й висвітлюючи наслідки своєі роботи в пресі.

9. Секції робітничо-селянської інспекції підтримують звязок з місцевими органами робітничо-селянської інспекції округи або районовими уповноваженими робітничо-селянської інспекції, одержуючи від них вказівки підчас складання плану робот і включаючи до плану своєї роботи пропоновані від них питання, а так само виконують окремі завдання вищих органів робітничо-селянської інспекції. Місцеві органи робітничо-селянської інспекції повинні використати в своїй роботі, з надто підчас обсліду справ, звязаних з селом, членів секції робітничо-селянської інспекції.

II. Про секції робітничо-селянської інспекції при районових виконавчих комітетах.

10. Стосовно до «Положення про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети» (Зб. Уз. УСРР 1927 р., № 56-57 арт. 231), при районових виконавчих комітетах утворюється постійні секції робітничо-селянської інспекції, що керуються в своїй діяльності вказівками відповідних районових виконавчих комітетів і округових відділів робітничо-селянської інспекції.

11. Секції робітничо-селянської інспекції складаються з: районового уповноваженого бюра скарг і тих, що доброхітно записалися для роботи членів районового виконавчого комітету, ревізійної комісії та кандидатів до них, а так само з виборців: селян—незаможників і середняків, сільсько-господарських робітників, наймитів, сільської інтелігенції, жінок-делегаток, представників осередків Комуністичної Партії (більшовиків) України, Ленінської Комуністичної Спілки Молоди України, комітетів незаможних селян, профспілкових організацій, кооперації й селянських товариств взаємодопомоги.

Увага 1. По тих районах, де є фабрично-заводські підприємства або радянські господарства, до роботи секцій робітничо-селянської інспекції притягається робітників з виробництва, виробничі наради та тимчасові контрольні комісії підприємств.
Увага 2. Персональний склад секції робітничо-селянської інспекції затверджує президія районового виконавчого комітету. За голову секції є уповноважений бюра скарг. На засіданні секції всі члени секції мають права ухвального голосу.

12. Завданням секції робітничо-селянської інспекції є боротьба з бюрократизмом, тяганиною, недбайливим та формальним ставленням до справи, безгосподарністю в установах, підприємствах та громадських організаціях, а так само неуважним і зневажливим ставленням службовців місцевих установ до відвідувачів.

13. Щоб поліпшити й спростити роботу місцевих установ та встановити більшу приступність їх до людности, секції робітничо-селянської інспекції провадять:

1) обслід роботи підурядних районовому виконавчому комітетові установ та підприємств, а так само радянських і колективних господарств, кооперативних і інших громадських та господарських організацій не вищих від округового значіння.

Увага. Обслід установ, безпосередньо підурядних районовому виконавчому комітетові і що є на місцевому бюджеті, треба планово погоджувати з роботою ревізійних комісій районових виконавчих комітетів.

2) прийом і розслід скарг людности на хиби в роботі районових установ і підприємств, а так само прийом і вчасне пересилання скарг до вищих органів робітничо-селянської інспекції на хиби в роботі не підурядних районовому виконавчому комітетові установ та підприємств;

3) контролю за вчасним і правильним здійсненням постанов районових виконавчих комітетів, а так само центральних і округових органів, в тому числі і органів робітничо-селянської інспекції, та вчасно повідомляють вищі органи про невиконання відповідних постанов.

Увага. Секції робітничо-селянської інспекції при райвиконкомах мають право давати через районовий виконавчий комітет доручення секціям робітничо-селянської інспекції при сільських радах про обслід та ревізію сільських установ.

14. Обслід та ревізії секції робітничо-селянської інспекції провадять за постановою районового виконавчого комітету, його президії, або з власної ініціятиви, проте, з відома президії районового виконавчого комітету, а так само за дорученням округових відділів робітничо-селянської інспекції, що їх надсилається через районовий виконавчий комітет.

15. Постанови секцій робітничо-селянської інспекції при районових виконавчих комітетах затверджують, і запроваджують до життя президії районових виконавчих комітетів.

16. Секції повинні підтримувати через своїх членів звязок з широкими незаможними і середняцькими колами селянства, а так само через доповіді знайомити широкі маси людности з роботою, що провадять секції.

17. До своєї роботи секції притягають селянських кореспондентів і підтримують щільний звязок з місцевою пресою та стінними газетами, розслідуючи їхні нотатки і висвітлюючи наслідки своїх робот в пресі.

18. Секції робітничо-селянської інспекції підтримують звязок з округовими відділами робітничо-селянської інспекції, одержуючи від них вказівки підчас складання плану робот і включаючи до плану своєї роботи пропоновані від них питання, а так само виконують окремі завдання вищих органів робітничо-селянської інспеції.

Округові відділи робітничо-селянської інспекції повинні використати в своїй роботі, а надто підчас обслідуваня справ, звязаних з селом, членів секції робітничо-селянської інспекції.

Харків, 14 грудня 1928 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Заст. Голови Ради Народніх Комісарів УСРР Сербиченко.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.

Оголошено в Вістях ВУЦВК 1 січня 1929 р., № 1.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).