ЗЗРРСУУ/1929/1/8/Про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Матеріал з Вікіджерел
< ЗЗРРСУУ‎ | 1929‎ | 1‎ | 8
ЗЗРРСУУ/1929/1/8
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
1929

65. Про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Касуючи свою постанову з 30 липня 1925 р. «Про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету» (Зб. Уз. УСРР 1925 р. № 60-61, арт. 349), Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет постановив затвердити нижчеподаний Наказ про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету:

НАКАЗ
про порядок роботи Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.
Розділ I.
Про склад Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і про осіб, що беруть участь на її засіданнях.

1. Склад Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету утворюється згідно з арт. 16 «Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет» (Зб. Уз. УСРР 1924 р. № 45, арт. 276).

2. На засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету беруть участь з правом ухвального голосу тільки члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

3. Кандидати на членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають право ухвального голосу на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, коли вони заступають членів Президії порядком черговости за кандидатським списком, а так само, за постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, за тих випадків, коли на засіданні Президії будуть відсутні хтось із членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

4. Право дорадчого голосу на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають:

1) кандидати па членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, якщо вони не заступають членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

2) члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

3) Голова Ради Народніх Комісарів УСРР, його заступники, члени Ради Народніх Комісарів УСРР, керівники центральних урядництв і установ УСРР та їхні заступники;

4) Голови й члени Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР, Голова Ради Народніх Комісарів Союзу РСР і його Заступники;

5) Голова Центрального Виконавчого Комітету АМСРР, члени Президії Центрального Виконавчого Комітету АМСРР і Голова Ради Народніх Комісарів АМСРР;

6) постійний представник Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки при Уряді УСРР;

7) голови округових виконавчих комітетів або їхні заступники;

8) голови комісій при Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітеті, а так само завідатель організаційно-інструкторського відділу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

9) інші особи, що їм це право буде надане за постановами Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

5. Право дорадчого голосу на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету в окремих, що стоять на порядку денному, справах, мають:

1) представники народніх комісаріятів і центральних установ УСРР, що обіймають посади не нижчі від членів колегій народніх комісаріятів;

2) керівники центральних установ АМСРР, відряджені як представники Уряду АМСРР;

3) голови всіх виконавчих комітетів або їхні заступники;

4) інші особи на підставі особливих постанов Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

6. На засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету присутній також потрібний для обслуговання засідань технічний персонал.

7. На закритих засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, крім членів Президії, мають право бути тільки ті особи, що їм даний на це спеціяльний дозвіл від голови закритого засідання.

Розділ II.
Про урядництва, установи й осіб, що мають право подавати справи на розгляд Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

8. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету розглядає справи з доручення Всеукраїнського З'їзду Рад, Сесїї Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а також подавані від урядництв, установ і урядових осіб, зазначених у арт. 9 цього Наказу.

Увага. Народні комісаріяти й інші центральні урядництва та установи УСРР подають до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету про­єкти декретів і постанов через Раду Народніх Комісарів УСРР; проєкти декретів і постанов, що надходять від округових виконавчих комітетів і їхніх президій, розглядає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету піс­ля попереднього розгляду їх у Раді Народніх Комісарів УСРР.

9. Право подавати справи на розгляд Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету порядком ініціятиви мають:

1) Центральний Виконавчий Комітет Со­юзу РСР і центральні виконавчі комітети інших, що увіходять у склад Союзу РСР, союзних республік;

2) Голова й Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, члени Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету, а також і кандидати на членів Президії Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету;

3) члепп Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

4) Рада Народніх Комісарів УСРР;

5) Голова Ради Народніх Комісарів УСРР і його заступники;

6) голови постійних і тимчасових комі­сій при Всеукраїнському Центральному Ви­конавчому Комітеті;

7) Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів АМСРР;

8) округові виконавчі комітети;

9) народні комісаріяти й інші централь­ні урядництва й установи УСРР;

10) всеукраїнські громадські організації, як-ось: центральні кооперативні організа­ції, Всеукраїнська Рада Професійних Спі­лок, Товариство Червоного Хреста, Міжна­родня організація допомоги борцям рево­люції то-що.

10. Справи, що їх порушують порядком ініціятиви поодинокі громадяни і їхні ко­лективи, надходять на розгляд Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, що від нього залежить їхнє даль­ше направлення.
Розділ III.
Порядок, як подавати справи до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і складати порядок денний засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

11. Усі подавані до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету справи повинні задовольняти нижченаведеним обов'язковим умовам:

1) їх треба скласти у формі проєктів постанов;

2) мати підпис керівника або заступника керівника, якщо справу подає урядництво або установа, або підпис особи, що має право подавати справи до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, якщо справу подає ця особа від свого імени;

3) мати пояснювальну записку, а також додаток інших матеріялів, потрібних для уґрунтування проєкту.

12. Якщо справу розвязувалось наперед у Раді Народніх Комісарів УСРР, то Рада Народніх Комісарів УСРР подає до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету по 35 примірників українського й російського тексту кожної своєї постанови.

Увага. Урядництва або установи, що порушують справи безпосередньо перед Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, подають до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету проєкти постанов і з'ясувальні записки до них кількістю 35 примірників українського тексту. Це правило не поширюється на справи, що їх порушують поодинокі члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

13. У справах, що надходять до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від Ради Народніх Комісарів УСРР, треба зазначати прізвища осіб, що будуть за доповідачів у тій чи іншій справі.

14. Справи, направляні на розв'язання до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, надходять до Секретаріяту Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету.

15. Секретаріят Всеукраїнського Цент­рального Виконавчого Комітету дає хід тільки тим справам, що задовольняють умовам, зазначеним арт. арт. 11 і 12 цього Наказу. Секретаріятові Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету нада­ється право або повертати назад справи, що не задовольняють зазначеним умовам, або зажадати на них матеріяли й відомості, що їх бракує.

16. Справи, підготовлені до слухання в Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету, ставиться порядком черговости на порядок денний засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету з розпорядження Се­кретаря Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету, з тим, що негайні справи ставиться на порядок денний най­ближчого засідання.

Порядок денний засідань Президії Всеук­раїнського Центрального Виконавчого Комі­тету складає Секретаріят Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й затверджує Секретар Всеукраїнського Цент­рального Виконавчого Комітету.

17. Порядок денний засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету розсилається за 2 дні перед засі­данням усім членам і кандидатам Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а так само таким особам:

1) Голові Ради Народніх Комісарів УСРР;

2) заступникам Голови Ради Народніх Комісарів УСРР;

3) Завідателеві Організаційно-Інтструкторського Відділу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

4) Керівничому Справ Ради Народніх Ко­місарів УСРР;

5) Голові Підготовчої Комісії Ради Народніх Комісарів УСРР;

6) народнім комісаріятам і іншим цент­ральним урядництвам та установам УСРР.

Увага. Про день засідання повідомляється так само й інших осіб, запрошуваних на засідання Президії Всеук­раїнського Центрального Виконавчого Комітету.

18. У порядок денний засідань, крім назви справ, розміщених порядком меншої ваги або негайности, належить зазначити:

1) рік, місяць, день і годину засідань Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету;

2) №№ справ і покликання на передущі протоколи засідань Президії Всеукраїнсь­кого Центрального Виконавчого Комітету;

3) назву урядиицтв, установ і осіб, що подають справи;

4) приблизний час слухання кожної справи, що стоїть па порядку денному;

5) підпис Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

19. Одночасно з порядками денними за­сідань Президії Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету розсилається по­трібні матеріяли членам Президії Всеукра­їнського Центрального Виконавчого Комі­тету й кандидатам до них, Голові Ради Народніх Комісарів УСРР його Заступникам, Генеральному Прокуророві Республіки і Керівничому Справ Ради Народнім Комісарів УСРР.

20. Основний порядок денний засідань Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету можна збільшити додатковим порядком денного тільки в тому разі, якщо надійдуть справи надзвичайної ваги й невідкладности. Матеріяли до додат­кового порядку денних повинні податп урядництва, установи або особи—ініціятори не пізніш, як за 24 години перед засі­данням Президії Всеукраїнського Цент­рального Виконавчого Комітету.

Розділ IV.
Порядок, як скликати й вести засідання Прези­дії Всеукраїнського Центрального Внконавчого Комітету.

21. Засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету бува­ють чергові і надзвичайні, відкриті й за­криті.

22. Чергові засідання Президії Всеукра­їнського Центрального Виконавчого Коміте­ту відбуваються що-тижня, в особливо встановлені від Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету дні й години.

23. Надзвичайні засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відбуваються з ініціятиви Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або на заяву найменш ⅓ членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

24. Закриті засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відбуваються з розпорядження Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету. На закритих засіданнях присутні тільки особи, зазначені в арт. 7 цього Наказу.

25. Головує на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а в разі його відсутности й до затвердження Президією порядком арт. 26 «Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет» особи, що заступає Голову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або один із членів Президії, за постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

26. Засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відкривається затвердженням порядку денного, з тим, що по ньому допускається ставити попередні заяви:

1) про зняття справ з обговорення;

2) про відкладення розгляду справ;

3) про зміну порядку черговости справ, поставлених на розгляд.

Увага. Змінюючи порядок черговости справ, зважається на присутність доповідачів від урядництв і установ. Щоб доповідачі не марнували часу довгим жданням першими справами ставиться ті, що в них прибули доповідачі.

27. В кожній справі, що стоїть на порядку денному, перед її обговоренням, з розпорядження Голови, викликається на засідання, щоб бути при обговоренні цієї справи, представників від заінтересованих урядництв і установ, які прибули на засідання.

28. За доповідачів у справах, що стоять на порядку денному, є Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або особа, уповноважена від уряднищтва або установи, що подала справу на обговорення Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

У справах, що їх доповідає Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, допускається співдоповідачів, в особі керівників урядництв, або установ, що подали справу, чи їхніх заступників, або осіб особливо від них на те уповноважених.

Увага. Коли за доповідача в справі є уповноважена від урядництва або установи особа і цієї особи не буде перед обговоренням даної справи порядком черговости за порядком денним засідання, то справу знимається з обговорення на цьому засіданні, проте справи виключної негайности або ваги можна розглядати і без доповідача.

29. Для доповіди й співдоповіди дається найбільше 10 хвилин.

Увага. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету може змінити кількість часу, даваного доповідачам і співдоповідачам.

30. Заслухавши доповідь і співдоповідь до обговорюваної справи—Голова відкриває дебати.

Увага. За постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету в окремих справах дебатів можна не відкривати.

31. Регламентує дебати Президія та Голова на самому засіданні.

32. Пропозиції про закриття списку ораторів і про закриття дебатів можуть подавати члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету протягом усього часу обговорення справи.

По поданих пропозиціях про закриття списку ораторів або про закриття дебатів дається слово одному «за» пропозицію, другому «проти» пропозиції по одній хвилині кожному.

33. Закривши дебати Голова ставить подані пропозиції на голосування або порядком їхнього надходження, або порядком їхньої ваги.

34. Всі справи ухвалюється відкритим голосуванням і звичайною більшістю голосів.

35. З мотивів голосуванля слово дається після голосування найбільше одну хвилину.

36. Для заяв у особистій справі слово дається в кінці засідань не більш як одну хвилину.

37. Окремі думки членів Президії і керівників установ або урядництв передається Секретареві Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і додається до протоколу засідання.

Розділ V.
Про протоколи засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

38. Всім засіданням Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету ведеться українською мовою протоколи, де відзначається:

1) дату й час на який скликалося засідання, коли воно фактично розпочалось і коли закінчилось;

2) список членів і кандидатів па членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а також представників урядництва та установ, що були присутні на засіданні зазначивши осіб, що запізнилися на засідання і тривалість запізнення;

3) короткий зміст обговорених справ і ухвалені в цих справах постанови, включаючи до протоколу повний текст законодавчих постанов.

39. Протоколи засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету підписує спочатку Секретар, а потім Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

40. На засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, крім протоколів, можуть вестись, з розпорядження Президії та Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, стенографічні записи як всього засідання, як і окремих промов.

Увага. Окремі заяви й промови ораторів можна, на їхне бажання, але з дозволу Голови, заносити в протокол у стенографічному запису.

41. Протоколи засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету треба виправити, їх має підписати Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і подати на підпис Голові Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету найпізніше через 24 години по закінченні засідання.

42. Оригінали протоколів засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, що їх підписав Голова і Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, переховується разом із стенографічними записами в Секретаріяті Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

43. Засвідчені належним чином копії підписаних Головою і Секретарем протоколів засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету надсилається усім членам і кандидатам на членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Раді Народніх Комісарів УСРР, Центральному Виконавчому Комітетові й Раді Народніх Комісарів АМСРР, народнім комісаріятам і центральним установам УСРР, округовим виконавчим комітетам, а так само іншим установам, організаціям і особам за списком, що його затвердив Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Копії протоколів засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету російською мовою надсилається Центральному Виконавчому Комітетові Союзу РСР, Раді Народніх Комісарів Союзу РСР, Центральним Виконавчим Комітетам і Радам Народніх Комісарів союзних республік.

Увага 1. Крім копій протоколів засідань Президії Вееукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, заінтересованим урядництвам,установам і округовим виконавчим комітетам надсилається витяги з протоколів у питаннях, що вимагають виконання від цих урядництв, установ і кругових виконавчих комітетів.
Увага 2. До протоколів засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету не включається тексти постанов таємного змісту, якщо їхню таємність визнано в самій постанові. Таємні постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету переховується в таємній частині Секретаріяту Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а копії їх надсилається таємним порядком для виконання виключно керівникам урядництв та установ або головам округових виконавчих комітетів, до яких вони безпосередньо стосуються.

44. Копії протоколів або витяги з них надсилається урядництвам, установам або особам, зазначеним в арт. 43 цього Наказу, па протязі 3 днів від дня засідання. Витяги з постанов, що вимагають негайного виконання, надсилається протягом 24 годин від часу закінчення відповідного засідання.

45. Особи, що мають право ухвального голосу, на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, можуть на найближчому черговому засіданні Президії подавати писану заяву про потребу поробити ті чи інші редакційні зміни у протоколі попереднього засідання.

46. Коли для виконання того або іншого доручення Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету призначила певний реченець, то такий реченець лічиться від моменту,коли фактично одержали відповідні урядництва, установи або особи витяг з протоколу засідання.

Увага. За тих випадків, коли в постановах Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, що вимагають виконання по суті в певний реченець, цього реченця не зазначено, то його призначає Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.
Розділ VI.
Порядок, як виконувати постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

47. Проєкти декретів і постанов, що їх ухвалила Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, й що їх має, перед їхнім оголошенням, затвердити З'їзд Рад або Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, подає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету на обговорення найближчої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

48. Перелік оголошених постанов, що їх ухвалила Президія Вееукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і що потрібують затвердження Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, подає Президія Вееукраїнського Центрального Виконавчого Комітету на затвердження найближчої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

49. Перелік інших постанов, що їх ухвалила в період між Сесіями Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, подає Президія до відома найближчої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

50. Ухвалені від Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету декрети й постанови українською й російською мовами надходять па підпис Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а потім на підпис Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету. Обидва тексти і український, і російський, вважається за оригінали.

51. На декретах і постановах, що їх ухвалює Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, не направляючи їх на затвердження вищих органів, тобто З'їздів Рад або Сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, проставляється дату дня засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а на декретах і постановах, що їх ухвалили З'їзди Рад або Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, проставляється дату дня коли їх ухвалив З'їзд Рад або Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

52. Проєкти декретів і постанов, що їх ухвалила Рада Народніх Комісарів УСРР і що надійшли на розгляд і затвердження Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, по затвердженні їх від Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, видається від імени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й Ради Народніх Комісарів УСРР.

53. Якщо Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету визнає за потрібне цілком або в частині змінити проєкт, що його подала Рада Народніх Комісарів УСРР, проєкта цього за постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету повертається до Ради Народніх Комісарів УСРР для відповідного переробітку.

54. Оригінали декретів і постанов, видаваних від імени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або від імени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й Ради Народніх Комісарів УСРР, переховується в Секретаріяті Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а засвідчені їхні копії надсилається негайно до Управління Справами Ради Народніх Комісарів УСРР.

55. Всі декрети й постанови, що їх ухвалила Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і що їх треба оголосити, направляє Секретаріят Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету найпізніше протягом 3 днів від дня ухвали їх, а для надто великих актів і постанов—найпізніше протягом 7 днів, в копіях, належно засвідчених, українською і російською мовами, в числі найменше 3 примірники кожний, до Народнього Комісаріяту Юстиції, що повинен її вчасно оголосити у «Збірникові Законів та Розпоряджень Робітничо-Селянського Уряду України» і у «Вістях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету».

56. На оголошення треба направляти всі декрети і постанови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й Ради Народніх Комісарів УСРР, за винятком декретів і постанов, зазначених в арт. 57 цього Наказу.

57. Не направляється на оголошення:

1) декретів і постанов, що про їх неоголошення винесено спеціяльну постанову Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету чи розпорядження Голови або Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

2) постанов Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету адміністративного і адміністративно-господарського характеру, що не мають загального значіння.

Увага. Нотатку про те, що постанову не треба оголошувати, робить на оригіналі постанови Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

58. Декрети й постанови, що їх ухвалив Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет і що їм належить надати чинности телеграфом, негайно, після того, як підпише їх Голова й Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, розсилає Секретаріят Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відповідним урядництвам і центральних установам, а так само повідомляється телеграфно відповідним виконавчим комітетам і іншим органам місцевої влади, що на них безпосередньо покладається їх виконання. Разом з тим, коли ці декрети й постанови треба оголошувати, їх направляється, за арт. 55 цього Наказу, до Народнього Комісаріяту Юстиції УСРР для оголошення загальним порядком.

59. Заінтересовані урядництва й установи повідомляється про ухвалені від Президії Вееукраїнського Центрального Виконавчого Комітету постанови, розсилаючи їм витяги з відповідних протоколів засідань Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

60. Наглядає виконання постанов Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

61. Представники преси одержують відомості про постанови, ухвалені на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, через Організаційно-Інструкторський Відділ Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а також через безпосередньо присутніх представників офіційної преси на засіданнях з особливого що-разу дозволу Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або особи, що його заступає, з тим, що надрукування інформаційних нотаток про засідання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету допускається не інакше, як по одержанні на тексті нотатки дозвільної візи Завідувача Організаційно-Інструкторського Відділу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Розділ VII.
Порядок, як розглядає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету надійшлі до неї протести та скарги.

62. На розгляд Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету можна подавати протести на постанови Ради Народніх Комісарів УСРР, народніх комісаріятів і центральних органів Республіки, місцевих з'їздів рад, їхніх виконавчих комітетів і Найвищого Суду УСРР.

63. Протести на постанови Ради Народніх Комісарів УСРР до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету подають:

1) Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

2) Голова Ради Народніх Комісарів УСРР і його заступники;

3) Члени Радп Народніх Комісарів УСРР;

4) Президія Центрального Виконавчого Комітету й Рада Народніх Комісарів Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки;

5) президії округових виконавчих комітетів;

6) Генеральний Прокурор Республіки;

7) керівники центральних установ і організацій УСРР.

64. Протести на постанови Ради Народніх Комісарів УСРР подається до президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, за підписами осіб, що їх подають, одночасно посилаючи копії протестів Голові Ради Народніх Комісарів УСРР.

65. Протести та скарги на постанови окремих Народніх Комісаріятів і центральних органів УСРР можуть подавати до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету: Голова й Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Президія Центрального Виконавчого Комітету й Рада Народніх Комісарів АМСРР, Генеральний Прокурор Республіки, місцеві виконавчі комітети, їхні президії і громадські організації з тим, що ці протести та скарги розглядається па Президії, одержавши висновок Ради Народніх Комісарів УСРР.

66. Протести та скарги на постанови місцевих з'їздів рад, місцевих виконавчих комітетів і їхніх презилій можуть подавати до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету: Голова й Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Голова Ради Народніх Комісарів УСРР, його заступники, члени Ради Народніх Комісарів УСРР і інші керівники центральних урядництв та установ УСРР, Генеральний Прокурор Республіки і громадські організації.

67. Протести на постанови й вироки Найвищого Суду УСРР подається до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету порядком, передбаченим Уставою про Судоустрій УСРР і іншими спеціяльними узаконеннями.

68. Справи опротестування постанов вищих органів Союзу РСР можуть подавати на розгляд Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету: Голова й Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, члени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Рада Народніх Комісарів УСРР, Голова Ради Народніх Комісарів УСРР, його заступники, члени Ради Народніх Комісарів УСРР і інші керівники центральних урядництв і установ УСРР, Президія Центрального Виконавчого Комітету й Рада Народніх Комісарів АМСРР, Генеральний Прокурор Республіки, місцеві виконавчі комітети, їхні президії й громадські організації.

Увага. Члени Ради Народніх Комісарів УСРР і інші керівники центральних установ УСРР подають свої протести формального характеру на постанови вищих органів Союзу РСР, що ламають чинні закони або перечать Конституції Союзу РСР, через Генерального Прокурора Республіки.

69. В подаваних протестах має міститися мотивований виклад суті протесту й повинно додавати копії опротестовуваних постанов.

70. Районові виконавчі комітети, міські, селищні й сільські ради, а так само приватні організації й особи можуть вдаватися з колективними або індивідуальними скаргами до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або прохати про скасування чи зміну постанов Ради Народніх Комісарів УСРР, окремих народніх комісаріятів, центральних установ Республіки, місцевих виконавчих комітетів та їхніх президій через Голову або Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Харків, 6 лютого 1929 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету М. Василенко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ 21 березня 1929 р., № 65.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).