ЗУРРСУУ/1924/1/45/Про затвердження Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад Робітничих, Селян… Депутатів (ВУЦВК)

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 45
ЗУРРСУУ/1924/1/45
Постанова 3-ої сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання
Про затвердження Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад Робітничих, Селянських та Червоноармійських Депутатів (ВУЦВК)
1924

276. Про затвердження Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад Робітничих, Селянських та Червоноармійських Депутатів (ВУЦВК).

3-я сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання постановила затвердити „Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад Робітничих, Селянських та Червоноармійських Депутатів (ВУЦВК)“ в нижченаведеній редакції:

Положення про Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад Робітничих, Селянських та Червоноармійських Депутатів (ВУЦВК).
Розділ I.
Засади.

1. Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет в період поміж Всеукраїнскими З'їздами Рад є найвищим органом влади Української Соціялістичної Радянської Республіки.

2. Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет є відповідальний перед Всеукраїнським З'їздом Рад, що він його обирає в складі членів та кандидатів до них в числі, за постановою З'їзду, і на термін до наступного чергового Всеукраїнського З'їзду Рад.

3. Повноваження кожного складу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету починаються з менту його обрання Всеукраїнським З'їздом Рад і кінчаються в мент обрання нового складу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. Членів Всеукраїнського Цетрального Виконавчого Комітету, що вибувають раніш закінчення повноважень даного складу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, заступають кандидати до них у порядкові, встановленому при обранні складу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету (черга запису в кандидатському спискові).

4. Справи, що ними відає, та межі повноважень Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету встановлено в Конституції Української Соціялістичної Радянської Республіки.

5. Взаємовідносини Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету з органами влади Союзу РСР встановлено Конституцією Української Соціялістичної Радянської Республіки та Конституцією Союзу Радянських Соціялістичних Республік.

6. Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет обирає зі свого складу на першій черговій сесії Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а також затверджує Раду Народніх Комісарів Української Соціялістичної Радянської Республіки.

Розділ II.
Про Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

7. Засідання Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відбуваються по сесіях—чергових і надзвичайних.

8. Чергові сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету скликає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету не менш 3 разів на рік. Надзвичайні сесії скликає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету за своєю ініціятивою або на подання Ради Народніх Комісарів УСРР, або на вимогу однієї третини членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

9. Порядок засідань чергових сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету оголошує Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, не пізніше, як за два тижні перед сесією у «Вістях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету».

10. В разі скликання надзвичайних сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, оголосити про те можна і без додержання зазначеного в арт. 9 цього Положення терміну.

Примітка. Надзвичайні сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету можна скликати в усіх справах, зарахованих до компетенції Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

11. Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет на сесійних засіданнях:

а) здійснює загальне керовництво всією внутрішньою політикою Української Соціялістичної Радянської Республіки;

б) розглядає питання зовнішьної політики та розвязує їх у межах, установлених у Конституції;

в) обирає Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

г) затверджує Раду Народніх Комісарів Української Соціялістичної Радянської Республіки;

д) затверджує бюджет Української Соціялістичної Радянської Республіки;

е) затверджує та скасовує постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

ж) розвязує питання про зміну кордонів Української Соціялістичної Радянської Республіки, подаючи свої постанови на дальше затвердження Всеукраїнського З'їзду Рад;

з) розглядає питання про зміну Конституції Української Соціялістичної Радянської Республіки, подаючи про те на затвердження Всеукраїнському З'їзду Рад;

и) порушує, в порядкові ініціятиви, питання про зміну Конституції Союзу Радянських Соціялістичних Республік, подаючи відповідні пропозиції на розгляд Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР;

к) затверджує проекти кодексів, а рівно ж усіх декретів та постанов, що визначають загальні норми політичного та економічного життя Української Соціялістичної Радянської Республіки, або вносять корінні зміни в сучасну практику державних органів Республіки;

л) розв'язує инші питання, що їх буде поставлено на його розв'язання Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету або що їх ставитиме на свій розгляд сама сесія.

12. Питання на обміркування сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету ставляться за постановою сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, за поданням Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Президії Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР, Ради Народніх Комісарів УСРР, губерніяльних виконавчих комітетів УСРР та членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. ВУЦРПС, ЦК Комнезамів, Вукопспілка, Сільський Господар та Червоний Хрест мають право ставити свої питання на обміркування сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету через Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

13. Всі питання, розглядувані Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом, він розвязує відкритим голосуванням та звичайною більшістю голосів.

Примітка 1. Для кворуму засідань сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету потрібна наявність не менш ⅓ членів.
Примітка 2. Персональне голосування переводиться лише після листовної заяви 20 членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

14. Внутрішній порядок роботи сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету встановлюється в регламенті, вироблюваному Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету та затверджуваному сесією.

Розділ III.
Про Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

15. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету в період поміж сесіями ВУЦВК, становить вищий законодавчий, виконавчий та розпорядчий орган влади УСРР.

16. Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету обирає Центральний Виконавчий Комітет зі свого складу на сесійному засіданні, в складі: Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, та Членів Президії, в числі за постановою Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, всього не більш 17-ти людей (в тому числі Голова та Секретар).

17. Кандидатів до членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету обирається в числі, встановленому сесією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, і вони мають, в порядкові нею встановленої черги, право рішаючого голосу в Президії.

18. Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету скликає на засідання Голова Всеукраїнського Виконавчого Комітету Засідання Президії вважаються за відбулі при наявности не менш половини загального числа членів Президії.

19. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відає:

а) наглядом за переведенням у життя Конституції Української Соціялістичної Радянської Республіки та за виконанням всіх постанов З'їздів Рад Союзу РСР, Всеукраїнських З'їздів Рад, Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР та Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

б) розглядом та затвердженням бюджету Української Соціялістичної Радянської Республіки з наступним поданням на остаточне затвердження сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. В разі неможливости вчасного переведення бюджету через сесію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Президія подає його безпосередньо до Союзних органів, з наступною доповіддю найближчій сесії;

в) підготовкою всіх матеріялів до Сесій Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету;

г) виданням декретів, постанов та розпоряджень і розглядом та затвердженням проектів декретів та постанов, подаваних Радою Народніх Комісарів УСРР.

Примітка 1. Всі декрети та постанови, що в них встановлюється загальні норми політичного та економічного життя Української Соціялістичної Радянської Республіки, або такі, що вносять істотні зміни в сучасну практику державних органів Республіки, а рівно ж кодекси законів—обов'язково належить подавати на розгляд та затвердження сесії ВУЦВК. У виїмкових випадках зазначені в цій примітці справи має право розвязувати Президія ВУЦВК з наступним поданням на затвердження сесії ВУЦВК.
Примітка 2. Наркомати та инші центральні установи УСРР подають до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету проекти декретів та постанов через Раду Народніх Комісарів УСРР. Проекти декретів та постанов, що їх подають губерніяльні виконавчі комітети та їхні президії, розглядає Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету після попереднього їхнього розгляду в Раді Народніх Комісарів УСРР;

д) скасуванням постанов Ради Народніх Комісарів Української Соціялістичної Радянської Республіки;

е) обранням, за поданням Ради Народніх Комісарів УСРР, та звільненням від обов'язків окремих народніх комісарів Української Соціялістичної Радянської Республіки, висуненням перед Радою Народніх Комісарів Союзу РСР кандидатів на посади уповноважених народніх комісаріятів Союзу РСР при УСРР, поданням своєї думки про всі кандидатури уповноважених, намічуваних народніми комісаріятами Союзу РСР та заявленням супроти них відводів (арт. 11 Загального Положення про народні комісаріяти Союзу РСР, затвердженого 12-го листопаду 1923 року);

ж) скасуванням беззаконних та недоцільних постанов і розпоряджень народніх комісарів та инших центральних органів влади УСРР, а рівно ж місцевих з'їздів рад, виконавчих комітетів та їхніх президій;

з) скасуванням присудів, вироків та постанов Найвищого Суду Української Соціялістичної Радянської Республіки в порядкові, зазначеному в Положенні про судовий устрій;

і) розглядом протестів та подань Прокурора Республіки;

к) нагородою орденами Червоного Прапору та Трудового Прапору;

л) розвязанням питань адміністраційно-територіяльного поділу УСРР;

м) розвязанням всіх инших питань в порядкові найвищого управління.

20. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету здійснює право амністії та право помилування, згідно Конституції.

21. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету подає висновки в справах, що стосуються до компетенції найвищих органів Союзу Радянських Соціялістичних Республік у тих випадках, коли подання таких висновків не постановлено до компетенції Ради Народніх Комісарів УСРР.

Примітка. Порядок подання висновків встановлюється в особливій постанові ВУЦВК та РНК УСРР.

22. Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету здійснює право законодавчої ініціятиви в найвищих органах Союзу Радянських Соціялістичних Республік, спротестовує постанови Ради Народніх Комісарів та найвищих органів Союзу РСР у випадках невідповідности до Конституції, або порушення ними важливих інтересів Української Соціялістичної Радянської Республіки, зупиняє розпорядження народніх комісарів Союзу РСР в порядкові і в випадках, зазначених у арт. 59 Конституції Союзу РСР.

23. Всі законодавчі акти, постанови та розпорядження Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету та його Президії підписують Голова та Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а в відповідних випадках—Голова ВУЦВК, Голова РНК та Секретар ВУЦВК. Зносини від імени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету з найвищими органами Союзу РСР та Союзними Республіками провадять Голова та Секретар ВУЦВК.

24. При Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету є секретаріят, що чинить згідно з постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, на підставі особливого про нього Положення, затверджуваного Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Розділ IV.
Про Голову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

25. Голову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету обирає сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

26. На випадок від'їзду або хвороби Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, обов'язки його виконує один із членів Президії Центрального Виконавчого Комітету, за призначенням Президії.

27. Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету чинить у межах повноважень, наданих Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету та від імени останнього вживає потрібних заходів розпорядчого характеру, подаючи про вжиті заходи до відома Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету на найближчому засіданні.

28. Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету головує на сесіях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету та в його Президії.

Розділ V.
Про Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

29. Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету обирає сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

30. В разі хвороби або від'їзду Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету його обов'язки виконує один із членів Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету за призначенням його Президією.

31. В разі від'їзду або хвороби Голови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і до затвердження Президією особи, що заступає Голову, в порядкові арт. 26 цього Положення, обов'язки Голови виконує Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету. Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету негайно скликає Президію за для обрання особи, що заступає Голову, в порядкові арт. 26 цього Положення.

32. Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету провадить від імени Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету зносини з радянськими установами, громадськими організаціями та приватніми особами.

33. Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету керує діяльністю Секретаріяту Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Розділ VI.
Про членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

34. Члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають право законодавчої ініціятиви та право запитання в сесіях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

35. Члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету обов'язані бути присутніми на всіх засіданнях сесії і в комісіях, що до них вони належать; мають право бути присутніми з дорадчим голосом на засіданнях Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й на засіданнях центральних та місцевих органів Радянської влади в межах Української Соціялістичної Радянської Республіки. Члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають право виступати від імени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету лише в тих випадках, коли вони мають на те уповноваження від Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. Таємні засідання центральних та місцевих органів влади члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету відвідують лише за особливим уповноваженням Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

36. Всі члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають право на вільний вхід до всіх радянських установ на території Української Соціялістичної Радянської Республіки після подання своїх мандатів і мають право діставати з усіх радянських установ потрібні їм довідки. Таємні відомості члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету мають право діставати лише за особливим уповноваженням Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

37. Справи про злочини або службовий недогляд членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету можна розпочинати переведенням лише за дозволом Президії Всеукра­їнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. В разі, коли питання про притягнення члена Всеукраїн­ського Центрального Виконавчого Комітету до судової відповідальности виникло при переведенні слід­чою владою розслідування в спра­вах осіб, що не є членами Всеукра­їнського Центрального Виконавчого Комітету, клопотання до Президії Всеукраїнського Центрального Ви­конавчого Комітету про дозвіл розпочати справу, належить порушити в мент з'ясування потреби в при­тягненні члена Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету до відповідальности як звинувачу­ваного, з тим, що рівночасно нале­жить подати докладну доповідь про всі обставини справи.

38. Членів Всеукраїнського Цен­трального Виконавчого Комітету су­дова чи адміністраційна влада викли­кає на допит яко свідків у загаль­ному порядкові.

В разі неможливости прибути на допит, члени Всеукраїнського Цен­трального Виконавчого Комітету ма­ють право заявити про їхній допит на місці їхньої посади або вдома.

В особливо виїмкових випадках, коли члени Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету з якихсь мотивів визнають для себе неможивим дати свідчення, вони обов'язані повідомити про те слідчу владу й рів­ночасно Президію Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, навівши мотиви своєї відмови.

39. Органи судово-слідчої влади не мають права вживати, що до членів Всеукраїнського Центрального Вико­навчого Комітету заходів, передбачених у відповідних артикулах Кримінально-Процесуального Кодексу проти нез'яв­лення свідків і обов'язані зверну­тися до Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету за потрібними вказівками.

40. Члени Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету не підля­гають арешту та затриманню, трусу та огляду судовими та адміністраційними органами без спеціяльної поста­нови Президії Всеукраїнського Цен­трального Виконавчого Комітету.

В особливо нагальних випадках таке затримання може відбутися за згодою Голови Всеукраїнського Цен­трального Виконавчого Комітету, з наступною його доповіддю про те на найближчому засіданні Президії Все­українського Центрального Виконав­чого Комітету.

41. Членів Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету можна віддати під суд або притягти до адмі­ністративного покарання лише за по­становою Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету або його Президії. В цих випадках закінчені матеріяли розслідування в справах, що в них членів Центрального Вико­навчого Комітету притягається до відповілальности, належить подавати заздалегідь до Президії Всеукраїн­ського Центрального Виконавчого Ко­мітету. Розв'язувати це питання мож­на тільки після виправлення від зви­нувачуваного особистого прибуття або листовних пояснень на запитання Президії Всеукраїнського Централь­ного Виконавчого Комітету в найближчому засіданні останньої.

42. Усовувати притягнених до слід­ства та суду членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від займаних посад до суду можна ви­ключно за постановою Президії Все­українського Центрального Виконав­чого Комітету.

43. Виключати зі складу членів Всеукраїнського Центрального Вико­навчого Комітету поміж черговими Всеукраїнськими З'їздами Рад припу­скається за постановою надзвичайних Всеукраїнських З'їздів Рад, в особливо термінових випадках, за постановою Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, з поданням ухваленої постанови про виключення на остаточне затвердження найближчого Всеукраїнського З'їзду Рад.

44. Порядок оплати праці членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету встановлюється в особливій постанові Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, відповідно до директив, ухвалених сесійними засіданнями Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

45. Кандидати в члени Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету (в порядкові чергового запису в кандидатському спискові) мають право рішаючого голосу при відсутности відповідного числа членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, а в инших випадках мають право дорадчого голосу.

На кандидатів поширюються права та обов'язки, встановлені для членів Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, викладені в цьому розділі.

Розділ VII.
Про комісії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

46. Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет та його Президія можуть утворювати тимчасові та постійні комісії за для розгляду питань біжучого законодавства й керування; ці комісії функціонують на підставі особливих про них постанов або положень, видаваних Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом.

47. Постійні чи тимчасові комісії, що є при Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітеті, обслуговуються апаратом Секретаріяту Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, коли в самому положенні про них не передбачено иншого порядку технічного їхнього обслуговування.

Харків, дня 12 жовтня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 2 грудня 1924 р., ч. 274.