ЗУРРСУУ/1924/1/44/Про відділи й інспектури округових виконавчих комітетів

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 44
Цей документ втратив чинність.
Підстава: Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети
ЗУРРСУУ/1924/1/44
Постанова 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання
Про відділи й інспектури округових виконавчих комітетів
1924

275. Про відділи й інспектури округових виконавчих комітетів.

3-я Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання, змінюючи постанову ВУЦВК'у з 30 травня 1923 р. „Положення про округові з'їзди рад й округові виконавчі комітети“ (З. У. 1923 р. ч. 20-21, арт. 319), постановила: розділ IV „Положення про округові з'їзди рад й округові виконавчі комітети“ з 30 травня 1923 року затвердити в нижченаведеній редакції:

Розділ IV.
Про відділи та інспектури округового виконавчого комітету.

§ 31. Округовий виконавчий комітет, щоби виконати покладені на нього завдання, має при собі секретаріят, округову планову комісію, що функціонують на підставі особливих про них положень, та наведені нижче відділи й інспектури.

§ 32. Округовий виконавчий комітет має такі відділи:

1) адміністраційний,

2) фінансовий,

3) місцевого господарства,

4) військовий комісаріят,

5) земельний,

6) статистичне бюро, на правах відділу.

Примітка 1. В містах можна організувати відділи комунального господарства на правах відділів виконкому зі штатом, передбаченим в особливому положенні.
Примітка 2. Крім того, при округовому виконавчому комітеті перебуває на правах завідувача відділу уповноважений губерніяльного відділу ДПУ та є відділок ДПУ на правах відділу окрвиконкому, що функціонує на підставі особливого положення.

§ 33. Відділи округового виконавчого комітету відають:

1) переведенням в життя всіх заходів що до виконання законів та розпоряджень вищої влади та округового виконавчого комітету;

2) керовництвом та наглядом за діяльністю всіх підлеглих їм на території округи установ та осіб;

3) призначенням та звільненням підлеглих відділам урядових осіб, з додержанням існуючих сприводу цього узаконень;

4) складанням установлених кошторисів та дальшим їхнім переданням у порядкові, передбаченому в законі;

5) розпорядженням відкритих кредитів, їхнім розасигнуванням поміж підвідомчими відділами, установами та наглядом за їхнім витрачанням відповідно до призначення;

6) поданням до окрвиконкому та до вищого відділу востановлених звітів про роботу відділів;

7) виконанням инших обов'язків покладених на них законом.

§ 34. Округовий виконавчий комітет має такі інспектури:

1) охорони здоров'я, 2) соціяльного забезпечення, 3) праці, 4) народньої освіти, 5) внутрішньої торгівлі.

§ 35. Округові інспектури відають:

1) переведенням інспекційного догляду за діяльністю підвідомчих та підконтрольних інспектурі установ округи;

2) призначенням та звільненням підлеглих інспектурі урядових осіб, з додержанням існуючих сприводу цього узаконень;

3) наглядом за станом установ відомства у господарчому відношенні;

4) даванням висновків про кошториси, подавані підвідомчими установами, та передаванням в установленому у законі порядкові проєктів розподілу коштів між окремими бюджетово-господарськими одиницями, якими відають інспектури і які фінансуються за рахунок місцевого бюджету;

5) наглядом за правильним та вчасним розасигнуванням між підвідомчими установами кредитів та за витрачанням зазначених коштів відповідно до їхнього призначення;

6) поданням до окрвиконкому та до вищої інспектури періодичних звітів про свою діяльність, а рівно-ж про діяльність підвідомчих інспектурі установ;

7) виконанням инших обов'язків, покладуваних законом.

§ 36. Відділи окрвиконкомів поділяються на підвідділи й мають окремі від секретаріяту окрвиконкому фінансово-господарчі частини та канцелярії. Інспектури окрвиконкомів не мають підвідділів, а рівно-ж і фінансових та господарчих частин, канцелярій, але мають за для оперативної роботи мінімальний штат по діловодству, визначуваний в установленому порядкові.

Примітка. Як вилучення з загального правила, в округах, наведених в особливому спискові, затверджуваному Радою Народніх Комісарів, до складу інспектур охорони здоров'я належать бюра робітничої медиціни, що функціонують на підставі особливого положення.

§ 37. На чолі відділів окрвиконкому стоять завідувачі, а на чолі інспектур—округові інспектори.

Завідувачів відділами та окрінспекторів обирають округові виконавчі комітети що-року. Вищі відділи чи інспектури мають право заявити відводини проти кожного кандидата.

§ 38. В разі розбіжности між округовими виконавчими комітетами та вищими відділами або інспектурами, в справі призначення завідувачів відділами чи окрінспекторів—питання це розвязує президія губерніяльного виконавчого комітету.

§ 39. Округовий виконавчий комітет має право звільнити чи на час усунути з посади завідувача відділу чи інспектора, в разі службового злочину, бездіяльности чи невідповідности до свого призначення.

Про таке звільнення чи усунення округовий виконавчий комітет негайно подає до відома вищого відділу чи інспектури.

Примітка. Вищі відділи чи інспектури мають право: порушувати перед окрвиконкомом питання про звільнення чи тимчасове усунення з посади завідувачів відділів та окрінспекторів з мотивів, викладених у цьому артикулі. В разі непогодження між вищим відділом чи інспектурою та окрвиконкомом в даній справі, її передається на розв'язання президії губерніяльного виконавчого комітету.

§ 40. Винятки з порядку обрання, звільнення чи тимчасового усунення з посади завідувача відділу чи округового інспектора (§§ 37—39 цього Положення) припускається тільки згідно з особливими спеціяльними про це узаконеннями.

§ 41. В своїй діяльності відділи та інспектури керуються постановами, розпорядженнями та інструкціями, так вищих відділів та інспектур, як і округового виконавчого комітету та його президії.

Завідувачі відділів та округові інспектори відповідають за хід роботи відділу чи інспектури, а рівно ж підвідомчих їм установ, так перед окрвиконкомом, як і перед вищим відділом чи інспектурою.

§ 42. В разі розбіжностей між розпорядженнями округового виконавчого комітету чи його президії та вищого відділу чи інспектури, а також у тих випадках, коли розпорядження вище згаданих органів неможна виконати через технічні та якісь инші причини, завідувач відділу чи окрінспектор подає про те до відома президії окрвиконкому та вищого відділу чи інспектури.

§ 43. Завідувач відділу чи окрінспектор, в разі оскарження окрвиконкомом розпорядження вищого відділу чи інспектури без зупинення його чинности, обов'язані виконувати розпорядження вищого відділу чи інспектури.

§ 44. Відділи та інспектури округового виконавчого комітету, в разі потреби у виданні обов'язкової постанови, подають до президії округового виконавчого комітету відповідний проект постанови.

§ 45. В разі непогодження інспектури або відділу з постановою президії округового виконавчого комітету, їм надається право оскаржити таку перед округовим виконавчим комітетом, подавши про те до відома вищого відділу або інспектури.

Оскарження не зупиняє переведення в життя розпорядження президії округового виконавчого комітету.

§ 46. Розформування теперішніх відділів та інспектур, а рівно ж утворення нових, можна переводити в порядкові зміни цього Положення.

Харків, дня 12 жовтня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 10 грудня 1924 р., ч. 281.