ЗУРРСУУ/1924/1/44/Про відділи й інспектури губерніяльних виконавчих комітетів

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 44
ЗУРРСУУ/1924/1/44
Постанова 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання
Про відділи й інспектури губерніяльних виконавчих комітетів
1925

274. Про відділи й інспектури губерніяльних виконавчих комітетів.

3-я Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання, змінюючи постанову ВУЦВК'у з 7 травня 1923 р. — «Положення про губерніяльні з'їзди рад й губерніяльні виконавчі комітети» (З. У. 1923 р., ч. 20-21, арт. 317), постановила розділ IV «Положення про губерніяльні з'їзди рад й губерніяльні виконавчі комітети» з 7 травня 1923 р. затвердити в нижченаведеній редакції:

Розділ IV.
Про відділи та інспектури губерніяльного виконавчого комітету.

§ 48. Губерніяльний виконавчий комітет, щоби виконувати покладені на нього завдання, має при собі: секретаріят, губерніяльну планову комісію, губерніяльний кооперативний комітет, які функціонують на підставі особливих про них положень, і наведені нижче відділи та інспектури.

§ 49. Губерніяльний виконавчий комітет має такі відділи:

1) адміністраційний,

2) фінансовий,

3) земельний,

4) державного політичного управління,

5) місцевого господарства в усіх губернях, за винятком Харківщини, Київщини, Одещини та Катеринославщини, де замісць відділів місцевого господарства є відділи:

а) комунального господарства і

б) відділи місцевої промисловости,

6) внутрішньої торгівлі,

7) статистичне бюро, на правах відділу.

§ 50. Відділи губерніяльного виконавчого комітету відають:

1) Переведенням в життя всіх заходів що до виконання законів та розпоряджень вищої влади та губерніяльного виконавчого комітету.

2) Керовництвом та наглядом за діяльністю всіх підлеглих йому на території губерні установ та осіб.

3) Призначенням та звільненням підлеглих відділу урядових осіб, з додержанням п. 8 § 24 «Положення про губерніяльні з'їзди та губвиконкоми» (Зб. Уз. 1923 р., ч. 20-21, арт. 317).

4) Складанням встановлених кошторисів та дальшим їхнім переданням в порядкові, передбаченому у законі.

5) Порядкуванням відкритими для відділів кредитами, розасигнуванням їх поміж підвідомчими відділам установами та наглядом за їхнім витрачанням відповідно до призначення.

6) Поданням губвиконкому та наркоматам встановлених звітів про роботу відділів.

7) Виконанням инших обов'язків, покладуваних законом.

§ 51. Губерніяльний виконавчий комітет має такі інспектури:

1) охорони здоров'я,

2) соціяльного забезпечення,

3) праці,

4) народньої освіти,

5) робітничо-селянської інспекції.

§ 52. Установи, підзарядні інспектурам, як от: лікарні, школи і т. и., відокремлюється в самостійні бюджетово-господарчі одиниці.

§ 53. Губерніяльні інспектури відають:

1) переведенням інспекційного догляду за діяльністю підвідомчих та підконтрольних інспектурі установ губерні;

2) призначенням та звільненням підлеглих інспектурі урядових осіб, з додержанням п. 6 § 24 „Положення про губерніяльні з'їзди та губвиконкоми“ (Зб. Уз. 1923 р., ч. 20-21, арт. 317);

3) наглядом за станом відомчих установ в господарчому відношенні;

4) даванням висновків про кошториси, подавані підвідомчими установами та переданням, в установленому в законі порядкові, проєктів розподілу коштів поміж окремими бюджетово-господарчими одиницями, якими відають інспектури і які фінансуються за рахунок місцевого бюджету;

5) наглядом за правильним та вчасним розасигнуванням поміж підвідомчими установами видаваних кредитів та за витрачанням зазначених коштів відповідно до їхнього призначення;

6) поданням губвиконкомові та наркоматам періодичних звітів про роботу губерніяльної та нижчих інспектур, а рівно ж про діяльність підвідомчих інспектурі установ.

§ 54. На чолі відділів губвиконкомів є завідувачі, а на чолі інспектур—губерніяльні інспектори; завідувачів відділів та губерніяльних інспекторів вибирають губерніяльні виконавчі комітети щороку.

Відповідний народній комісар має право заявити відводини проти обрання якоїсь особи на завідувача чи інспектора.

В разі розбіжности між губерніяльним виконавчим комітетом та відповідним народнім комісаром в справі обрання завідувача відділу чи губінспектора, питання це розвязує Президія Всеукраїнського Центрального Виконачого Комітету.

§ 55. Відділи губерніяльного виконавчого комітету поділяються на п/відділи і мають окремі від секретаріяту губвиконкому фінансово-господарчі частини та канцелярії. Інспектури губвиконкомів не мають підвідділів, а рівно ж і фінансових та господарчих частин, канцелярій та технічного апарату і мають за для оперативної роботи мінімальний штат по діловодству, визначуваний в установленому порядкові.

Примітка. У вилучення із загального правила, до складу інспектури праці належить бюро соціяльного страхування, а до складу інспектури охорони здоров'я бюро робітничої медицини, шо функціонують на підставі особливих положень.

§ 56. Звільнення чи тимчасове усунення від посади завідувачів відділів або губінспекторів може переводити губерніяльний виконавчий комітет, в разі службового злочину, бездіяльности та невідповідности до свого призначення. Про таке звільнення або усунення губерніяльний виконавчий комітет негайно подає до відома народнього комісара, що відає відділом чи інспектурою.

Примітка. Народні комісари мають право порушувати перед губвиконкомом питання про звільнення чи тимчасове усунення від посади завідувачів відділів чи губінспекторів з мотивів, наведених у цьому артикулі. В разі розбіжности думки між народнім комісаром та губвиконкомом в даному питанні, питання це передається на розв'язання ВУЦВК'у.

§ 57. Винятки з порядку обрання, звільнення та тимчасового усунення з посади завідувачів відділів або губерніяльних інспекторів, визначеного в §§ 54 та 56 цього Положення, припускаються тільки на підставі спеціяльних що-до цього виданих законів.

§ 58. В своїй діяльности відділи та інспектури керуються постановами, розпорядженнями та інструкціями, так відповідних народніх комісарів, як і губерніяльного виконавчого комітету та його президії. Завідувач відділу та губерніяльний інспектор відповідають за хід роботи відділу або інспектури, а рівно підвідомчих їм установ, так перед губерніяльним виконавчим комітетом, як і перед відповідним народнім комісаріятом.

§ 59. В разі розбіжностей між розпорядженнями губерніяльного виконавчого комітету чи його президії та народнього комісаріяту, а також у тих випадках, коли розпорядження згаданих органів неможна виконати через технічні чи якісь инші причини, завідувач відділу чи губінспектор негайно подає про те до відома президії губерніяльного виконавчого комітету та відповідного народнього комісаріяту.

В разі оскарження губерніяльним виконавчим комітетом розпорядження народнього комісаріяту без зупинення його чинности, завідувіч відділу чи губінспектор обов'язані виконати розпорядження народнього комісаріяту.

§ 60. Відділи чи інспектури губерніяльного виконавчого комітету, в разі потреби у виданні обов'язкової постанови, подають до президії губвиконкому відповідний проєкт постанови.

§ 61. В разі незгоди відділу або інспектури з постановою президії, їм надається право оскаржити її перед губерніяльним виконавчим комітетом, подавши про те до відома відповідного народнього комісаріяту. Оскарження не зупиняє виконання постанови президії губвиконкому.

§ 62. Розпорядження губерніяльних відділів та інспектур, видаванні ними так на підставі постанов та розпоряджень вищих органів влади, як і з власної ініціятиви, і заадресовані ними нижчим відділам та інспектурам, можна опротестувати та зупинити у випадках і в порядкові, зазначеному в §§ 42, 43 „Положення про округові з'їзди та округові виконавчі комітети“.

§ 63. Ліквідацію відповідних відділів та інспектур, а рівно ж утворення нових, можна перевести лише в порядкові зміни цього Положення.

Харків, дня 12 жовтня 1924 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 10 грудня 1924 р., ч. 281.