ЗУРРСУУ/1923/1/20-21/Положення про Губерніяльні З'їзди Рад й Губерніяльні Виконавчі Комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 20-21
ЗУРРСУУ/1923/1/20-21
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Положення про Губерніяльні З'їзди Рад й Губерніяльні Виконавчі Комітети
1923

317. Положення про Губерніяльні З'їзди Рад й Губерніяльні Виконавчі Комітети.
(З редакційними поправками, внесеними постановою ВУЦВК від 13 червня 1923 р.).
 
І. Губерніяльні З'їзди Рад.
Про вибори Депутатів Губерніяльного З'їзду Рад.

§ 1. Губерніяльний З'їзд Рад складається з представників (депутатів), що обіраються мійськими Радами, Радами селищ мійського типу з населенням більше 3000 мешканців, фабриками та заводами, росташованими по-за мійськими селищами, і Повітовими З'їздами Рад із розрахунку: від Повітових Рад — 1 депутат на 10.000 мешканців, від Рад міст, селищ, фабрик і заводів — 1 депутат на 2000 виборців.

§ 2. Губерніяльний Виконавчий Комітет вживає заходів до того, щоб З'їзди Рад Волосних і Повітових відбувалися по змозі негайно після перевиборів сільських і мійських рад і щоби вся виборча кампанія провадилась в період часу з 1-го листопаду до 15 грудня.

Про порядок скликання й відкриття Губерніяльного З'їзду Рад.

§ 3. Губерніяльні З'їзди Рад скликаються один раз на рік. Надзвичайні Губерніяльні З'їзди Рад можуть скликатися: на підставі пропозиції Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, на підставі постанови Губерніяльних Виконавчих Комітетів, на підставі вимоги одної третини всього числа Повітових Виконавчих Комітетів і мійських Рад губерні.

Примітка. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету обов'язана про день З'їзду і про попередній порядок дия З'їзду, що мав відбуватися, вчасно повідомите Повітові Виконавчі Комітети та мійські Ради.

§ 4. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету відкриває З'їзд і керує його роботами до обрання З'їздом Президії.

§ 5. Для керування роботами З'їзду й об'єднання діяльности його комісій і секцій З'їзд обірає Президію в складі не більше 11 чоловік.

§ 6. Губерніяльний З'їзд Рад після свого відкриття, через спеціяльно обрану Мандатну Комісію, перевіряє повноваження своїх членів і вирішує, хто з них має право ріпаючого голосу і хто право дорадчого голосу.

§ 7. Передавати право голосу на Губерніяльному З'їзді Рад один одному депутатам не дозволяється.

Про права й обов'язки Губерніяльного З'їзду Рад.

§ 8. В межах його відання Губерніяльний З'їзд Рад є вища на території губерні влада, підлегла виключно Всеукраїнському З'їздові Рад, Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітетові та його Президії.

§ 9. Губерніяльний З'їзд Рад керує діяльностю всіх підлеглих йому на території губерні органів влади, а також доглядає й контролює установи й підприємства, підлеглі центральним органам.

§ 10. До відання Губерніяльного з'їзду Рад належить:

1) розгляд i вирішення всіх місцевих справ, а також обмірковання всіх питань, що мають загально-державне значіння;

2) розгляд i затверження місцевого бюджету;

3) розгляд і затверження звіту Губерніяльного Виконавчого комітету, що до виконання місцевого роспису прибутків і видатків;

4) розгляд і затверження звітів про діяльність Губерніяльного Виконавчого Комітету і його Відділів, а також Повітових Виконавчих Комітетів і визначення порядку й напрямку їхньої дальшої роботи;

5) вибори Губерніяльного Виконавчого комітету;

6) вибори делегатів на Всеукраїнський з'їзд Рад.

§ 11. Обов'язки члена Губерніяльного з'їзду Рад виконуються безплатно.

II. Губерніяльний Виконавчий комітет.
Загальні положення.

§ 12. Губерніяльний З'їзд Рад обірає Губерніяльний Виконавчий комітет.

§ 13. Губерніяльний Виконавчий комітет обірається на один рік у складі не більше як 25 членів і кандидатів до них, у числі не більше третини складу Губерніяльного Виконавчого Комітету.

Примітка. Зміни допускаються лише зі спеціяльного в кожному окремому випадкові дозволу Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

§ 14. У складі Губерніяльного Виконавчого комітету мусять бути, по змозі, представники Повітових Виконавчих Комітетів і великих промислових районів губерні.

§ 15. Губерніяльний Виконавчий Комітет скликається не рідше як раз на місяць на чергові засідання й не рідше як тричі на рік на розширені наради.

Розширені наради Губерніяльного Виконавчого комітету і обсяг їхнього відання.

§ 16. Розширені наради скликаються в речинці, що їх визначає Губерніяльний Виконавчий комітет, з тим що не пізніше, як за два тижні, порядок денний засідання буде подано Повітовим Виконавчим Комітетам.

§ 17. Розширені наради Губерніяльного виконавчого комітету обговорюють усі справи, так місцевого, як і загально-державного значіння й виносять постанови шляхом голосування членів наради по всіх справах що підлягають обговоренню розшереної наради, з тим що постанови розширеної наради мають обов'язкову силу, коли їх ухвалено більшістю голосів присутніх на нараді членів Губвиконкому; в противному разі вони мають значіння побажань розширеної наради.

§ 18. В розширених нарадах Губерніяльного Виконавчого комітету беруть участь, крім членів Губерніяльного Виконавчого комітету, представники всіх Повітових Виконавчих Комітетів, Міських Рад і представники великих промислових районів числом не більше як один представник на кожний Виконавчий Комітет, Міську Раду й район, а також по одному представникові Губерніяльної й Окружної Комісії Незаможніх Селян.

Примітка. В розширених нарадах беруть участь у обговорюванню справ Завідувачі Відділами Губерніяльного Виконавчого комітету, що не є членами Губерніяльного виконавчого комітету, Прокурор і спеціяльно запрошені особи, які в голосованні не беруть участи.

§ 19. Розширені наради Губерніяльних Виконавчих Комітетів мусять бути прилюдними й доступними для працюючих мас населення.

Чергові засідання Губерніяльного Виконавчого комітету (Пленума) і обсяг їхнього відання.

§ 20. Чергові засідання Губерніяльного Виконавчого комітету мають за предмет відання: а) питання біжучої діяльности Президії й Відділів Губерніяльного Виконавчого Комітету; б) переведення в життя декретів, постанов і роспоряджень Центральних Органів влади; в) боротьбу з контр-революцією й охорону революційного ладу, спокою й безпечности в губерні, і г) керовництво, направлення й об'єднання діяльности всіх Радянських установ, що знаходяться в межах губерні.

Примітка. Губ. Суд і Прокуратура, а також і військові установи (частини) чинять па підставі Особливих Положень.

§ 21. Правом участи у відкритих чергових засіданнях Губерніяльного Виконавчого Комітету користуються, крім членів Губерніяльного Виконавчого Комітету, Завідуючі Відділами, Прокурор і спеціяльно запрохані особи.

Примітка. Завідувачі Відділами Губерніяльного Виконавчого Комітету, що не входять до складу членів Виконавчого Комітету, беруть участь у нім з дорадчим голосом.

§ 22. Для здійснення завдань, зазначених в п. „б“ ст. 20 цього положення, Губерніяльний Виконавчий Комітет обов‘язаний вживати всіх необхідних заходів до виконання заковів, постанов і роспоряджень центральної влади, а також всебічно допомагати відрядженим центральними установами особам; йому надається право:

1) безпосередньо зноситись з вищими установами Республіки по справах про заходи, що вживаються центральною владою у відношенню до даної губерні або частини її;

2) відряжати на засідання Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів і Укр. Економ. Наради докладчика в справах губерні;

3) робити подання до Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й до Ради Народніх Комісарів про касування або зміну тих постанов, що через місцеві умови визнаються Губерніяльним Виконавчим Комітетом недоцільними;

4) припиняти переведення в життя роспоряджень окремих Народніх Комісаріятів у виїмкових випадках, при наявній невідповідності цього роспорядження постановам Ради Народніх Комісарів і Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, під колективною судовою відповідальностю всього складу членів Губерніяльного Виконавчого Комітету, з негайним доведенням про те до відому Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів і відповідного Народнього Комісаріяту;

5) давати висновки й пояснення в справі всіх подань до центральної влади безпосередньо або через його, Губерніяльного Виконавчого Комітету, посередництво;

6) видавати у порядкові управління обов'язкові, так для населення, як і для нижчих установ, постанови, на підставі спеціяльних узаконень;

7) в галузі приватно-правній Губерніяльний Виконавчий Комітет користується всіма правами юридичної особи.

§ 23. Для боротьби з контр-революцією й для охорони революційного ладу, покою й безпечности Губерніяльний Виконавчий Комітет обов'язаний:

1) чинити з цією метою всіма способами, що маються в його роспорядженню, звертаючись у потрібних випадках до військової сили, міліції й спеціяльних частин військ, росташованих в межах губерні;

2) вживати усіх заходів що до охорони залізничих і водяних шляхів сполучення й установ особливої державної важности;

3) вживати через відповідні органи заходів запобігнення у відношенню до осіб, що: зробили карні вчинки, з правом передання під суд, переведення трусів, витягів і арештів;

4) порушувати клопотання про оголошення й зняття військового стану; вжити заходів, що надаються законом Губерніяльному Виконавчому Комітетові в місцевостях, проголошених на військовому стані.

Примітка. У виїмкових випадках Губерніяльному Виконавчому Комітетові, коли неможливо негайно знестися з центром, визволяється губерню або частину її оголошувати на військовому стані, з доведенням про те до відому Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, при першій змозі;

5) здійснювати, в межах існуючих законоположень, всі заходи, необхідні для як найскорішого усунення обставин, що викликали оголошення даної місцевости на військовому стані;

6) в губернях, що прилягають до державних кордонів, здійснювати політичну охорону кордонів і боротися з переходом кордонів без належного дозволу;

7) доглядати за додержанням правил про З'їзди, публичні збори, товариства й їх об'єднання—спілки;

8) доглядати за всякого роду друкованими виданнями, а також за публичними видовиськами.

§ 24. Як орган, що направляє й керує діяльністю всіх радянських установ, які перебувають в межах губерні, Губерніяльний Виконавчий Комітет має право:

1) касувати й змінювати постанови й роспорядження всіх підпорядкованих йому на території губерні установ, що суперечать існуючим законам і роспорядженням центральної чи губерніальної влади;

2) погоджувати діяльність уповноважених центральних урядових установ, чинних в межах губерні, і скеровувати її відповідно до місцевих умов; Губерніяльному Виконавчому Комітетові надається право касувати роспорядження зазначених уповноважених, з доведенням про це до відому відповідного Народнього Комісаріяту.

Примітка. У відношенню уповноважених ВУЦВК мають чинність спеціяльні правила, підлеглі затвердженню Президією ВУЦВК;

3) Контролювати й ревізувати діяльність всіх урядових установ, підпорядкованих центральним органам, як тимчасового, так і постійного характеру, що не входять до складу відділів Губерніяльного Виконавчого Комітету (за винятком установ дієвої армії й прокурорського догляду), негайно доводячи про це до відому відповідної центральної установи.

Примітка. Контроль і ревізія не повинні супроводитися втручанням в адміністративно-господарську діяльність правління підприємств, що увіходить до загально державних або крайових об'єднань;

4) В негайних випадках, коли по ходу ревізії (контролю) підпорядкованих центру установ або уповноважених виявляється необхідність усунення урядових осіб, тимчасово усовувати таких від посад, що вони мають, під відповідальністю Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету, з негайним телеграфичним повідомленням про це відповідної центральної установи;

5) приймати скарги й протести від усіх підпорядкованих йому органів і нижчих Виконавчих Комітетів, від приватних осіб і громад на постанови й вчинки місцевих органів влади й уповноважених центральних відомств і давати їм відповідний напрямок;

6) призначати, усовувати, зміщувати, накладати дисціплінарні кари й віддавати під суд всіх службовців Губерніяльного Виконавчого Комітету, його Відділів і підлеглих йому установ, а також накладати дисціплінарні кари на членів нижчих Виконавчих Комітетів і їхніх Президій.

Примітка 1-ша. У відношенню до осіб, що на їх поширюється чинність військового дисціплінарного статуту, дисціплінарні кари, на підставі вимог Губерніяльного Викопавчого Комітету, накладаються військовими органами влади.

Примітка 2-га. У відношенню до осіб, що перебувають на дійсній військовій службі, мають силу правила, встановлені для військового відомства.

Примітка 3-тя. У відношенню до де-яких категорій робітників НКЮ мають силу спеціяльно встановлені правила.

§ 25. В галузі управління на Губерніяльний Виконавчий Комітет, окрім видання обов'язкових постанов, покладається:

1) встановлення й зміна строків скликання нижчих З'їздів Рад, виборів і перевиборів нижчих Рад і Виконавчих Комітетів, і касація виборчого переведення й касування виборів їх;

2) догляд за вчасним і законним Переведенням перевиборів мійських, селищних і сільських рад, за скликанням З'їзду Рад, а також за загальним станом і роботою нижчих виконавчих органів;

3) приняття чужоземців до Українського громадянства;

4) в губернях, що межують з державними кордонами, боротьба з пачкарством спільно з органами митного догляду;

5) переведення декрету про відокремлення церкви від держави й догляд за діяльністю релігійних громад і сект в межах губерні;

6) регулювання торговлі в межах чинних законів;

7) вживання заходів до запобігнення стихійному лихові (пожежам, повіді й инш.), боротьба з ними і допомога ушкодженим;

8) догляд за утримуваними під вартою і за адміністративно висланними.

§ 26. В галузі судової організації та судочинства на Губерніяльний Виконавчий Комітет покладається:

1) обірати Народніх Суддів, на підставі подання Губерніяльного Суду або Народнього Комісара Юстиції (ст. 12-а „Положення про судоустрій“), а також і усувати їх (ст. 13-а „Положення про судоустрій“);

2) затверджувати росподіл слідчих районів і призначати народніх слідчих, а рівно, в необхідних випадках роботи до Губсудів подання про усунення народніх слідчих з посади (ст. 36 „Положення про судоустрій“);

3) затверджувати членів Колегії Захисників 1-го складу (ст. 6-а „Положення про адвокатуру“), приймати та розвязувати скарги на відмову що до прийому в члени Колегії захісників (ст. 8-а „Положення про адвокатуру“);

4) здійснювати належне йому право направляти до виконання вироки, згідно з кримінально-процесуальним і кримінальним кодексом;

5) заслухувати в установленому порядкові періодичні доповіді губерніяльної прокуратури.

§ 27. В галузі фінансовій і податковій Губерніяльному Виконавчому Комітетові надається право:

1) доглядати за переведенням на території губерні встановлених центральною владою державних податків і зборів і вживати заходів, що до надходження їх до державної скарбниці;

2) складати загально-губерніяльні зводки кошторисів державних прибутків і видатків по всіх установах, підлеглих Губерніяльному Виконавчому Комітетові, й направляти їх до центру в установленім порядкові;

3) доглядати за правильним витрачанням підлеглими Губерніяльному Виконавчому Комітетові установами й підприємствами, що відпускаються ними, грошевих коштів виключно по призначенню в межах кошториснах кредитів і не допускати безкредитових видатків.

Примітка. Губерніяльним Виконавчим Комітетам дозволяється провадити переміщення відпущених по загальнодержавному бюджету кредитів з кошторисів одного відомства до инших з тим, щоби: а) сума, що переміщується, не перевищувала десяти відсотків кошторису кожного відомства і б) щоби про кожне переміщення негайно повідомлялися центральні органи так відомства, кредити якого зменшуються, як і відомства, що його кредити збільшуються;

4) розглядати, давати висновки і опротестовувати кошториси тих установ і підприємств, що самостійно складають і безпосередньо відправляють кошториси до своїх центральних управлінь, а також кошториси промислових підприємств і об'єднань, що безпосередньо підлягають центрові.

Примітка. Зазначене право не затримує розгляду відповідних кошторисів в центрі;

5) роскладати між повітами державні податки й наглядати за правильним оподаткуванням виплатників податків;

6) встановлювати розряди врожайности в межах губерні;

7) виконувати всі роспорядження центральної влади відносно роскладки й стягнення податків, як натуральних, так і грошевих, а також вносити подання до центральної влади в справі зміни губерніяльних ставок податку;

8) після закінчення кошторисного періоду—складати річний звіт на виконання губерніяльного кошторису прибутків і видатків з пояснюючою запискою до нього й подавати звіт на затверження Губерніяльного З'їзду Рад.

§ 28. В галузі місцевих фінансів, відповідно до спеціяльних законоположень, до відання Губерніяльного Виконавчого Комітету належить:

1) надавати чинности й наглядати за виконанням губерніяльного бюджету, згідно з виробленим Губерніяльним Виконавчим Комітетом і затверженим Губерніяльним З'їздом Рад прибутково-видатковим кошторисом;

2) провадити загальний догляд в справі стягнення місцевих податків і зборів і встановлення правил стягнення;

3) право робити подання до Упов. Народнього Комісаріяту Фінансів і Народнього Комісаріяту Внутрішніх Справ про видачу коштів із загальнодержавного дотаційного фонду і право росподілу одержаних дотацій в межах губерні;

4) встановлювати місцеві податки і збори в порядкові і межах, що визначаються чинними узаконеннями;

5) встановлювати й використовувати для задоволення потреб місцевого значіння надвишки до основних державних податків;

6) порушувати клопотання в справі введення в межах губерні або частини її непередбачених переліком нових податків і зборів;

7) робити роскладки місцевих податків між повітами;

8) поділяти місцеві видатки і прибутки па губерніяльні, повітові й мійські;

9) видавати правила та інструкції, які б регулювали порядок складання, виконання й звітности по місцевому бюджету;

10) організовувати кредитові й позичкові установи;

11) укладати позики з державними, кооперативними і приватними установами (банковськими й иншими та окремими особами в ССРР і за кордоном, так в облігаційній формі, як і під векселі й инші зобов'язання, як довгочасні, так і короткочасні.

§ 29. В справі складання й затверження місцевого бюджету Губерніяльному Виконавчому Комітетові надається право відповідно до існуючих законів:

1) складати кошториси місцевих прибутків і видатків;

2) розглядати кошториси повітів і міст, так у відношенні їхньої відповідности до існуючих законів, як і по суті. У випадках росходження з Повітовим Виконавчим Комітетом кошторис, ухвалений Губерніяльним Виконавчим Комітетом, не припиняється переведенням в життя;

3) загальногуберніяльний бюджет зі всіма окремими кошторисами Повітових Виконавчих Комітетів, міст і відомствених установ, віднесених по змістові на місцеві кошти, Губерніяльні Виконавчі Комітети обов'язані зі своїм висновком і пояснюючою запискою подавати на затверження Губерніяльного З'їзду Рад.

Примітка. Сесійні засідання Губерніяльного Виконавчого Комітету мають право раніш затвержувати й надавати чинність місцевому кошторису прибутків і видатків на губерню з неодмінним поданням його на розгляд чергового Губерніяльного З'їзду Рад;

4) після розгляду й затверження загальногуберніяльного бюджету Губерніяльним З'їздом—Губерніяльний Виконавчий Комітет подає його Упов. Народнього Комісаріяту Фінансів і Народньому Комісаріяту Внутрішніх справ до відому;

5) Губерніяльний Виконавчий Комітет має право пересовувати кредити із одних кошторисів до других в місцевому росписові прибутків і видатків в межах не вище 25 відсотків.

§ 30. В галузі господарсько-економичній і промислово-торговельній в межах чинних узаконень в обов'язок Губерніяльного Виконавчого Комітету входять:

1) організація нових підприємств, затвержеаня продукційних планів і кошторисів підпорядкованих підприємств і їх об'єднань, складання загальногуберніяльних планів і кошторисів, здача в оренду підприємств і догляд за виконанням ними умов орендних договорів;

2) передання в необхідних випадках підприємств, що знаходяться в його віданню, до вищих господарчих установ Республіки, а також прийняття підприємств від центральних органів за їхньою згодою;

3) контроль над державними підприємствами, що не знаходяться у віданню Губерніяльного Виконавчого Комітету, додержуючись правил, зазначених в примітці до п. 3 § 24;

4) переведення експортних і імпортних операцій;

5) допомога страховій справі, додержуючись встановлених правил;

6) допомога й регулювання промисловости й торговлі губерні, особливо в Держпромисловості й Держторговлі.

§ 31. В галузі кооперації:

1) на Губерніяльні Виконавчі Комітети покладається обов'язок всебічно підтримувати всі види кооперації;

2) Губерніяльні Виконавчі Комітети надають кооперативним організаціям перевагу, при рівних умовах, перед приватніми підприємствами й особами при здачі всякого роду поставок, підрядів і т. п. операцій;

3) Губерніяльні Виконавчі Комітети беруть спільно з Вукопспілкою участь в установленню строків виборів і перевиборів постійних органів споживчої кооперації (Правлінь, Рад, Ревізійних Комісій).

§ 32. В галузі Комунального Господарства, окрім повноважень, прав і обов'язків, зазначених в ст.ст. 28 і 29, Губерніяльним Виконавчим Комітетам надається право:

1) регулювати мешкальну справу, порядкувати в межах чинних узаконень житловою площею, що знаходиться у віданню Губерніяльного Виконавчого Комітету;

2) провадити упорядкування в залюднених пунктах;

3) завідувати й порядкувати комунальними й громадськими спорудженнями й будівлями і експлоатувати їх;

4) завідувати місцевим транспортом;

5) завідувати шляховою справою;

6) провадити пожежну справу;

7) відати електричними станціями місцевого значіння.

§ 33. В галузі регулювання охорони праці на обов'язки Губерніяльного Виконавчого Комітету покладається:

1) догляд за виконанням державними, громадськими й приватніми підприємствами законів і правил про охорону найманої праці і зживання заходів примусу до виконання їх;

2) регулювання ринку праці й боротьба з безробіттям;

3) догляд за додержанням на місцях чинних положень в справі оплати праці;

4) догляд за виконанням в державних і приватних підприємствах колективних договорів і вживання заходів що до виконання всіма наданими законом засобами;

5) допомога в розвязанню конфліктів, що виникають на грунті вживання найманої праці;

6) переведення санітарно-техничних заходів в промислових, торговельних і кустарних підприємствах;

7) переведення законів про соціяльне страхування й догляд за додержанням правил про соціяльне страхування місцевими державними, громадськими й приватними установами і підприємствами.

§ 34. В галузі сільсько-господарській Губерніяльний Виконавчий Комітет зобов'язаний:

1) забезпечити за кожною земельною громадою право вільного вибору форми землекористування, а за кожним хліборобом або групою їх—право виходу із громади з землею в установлених законом межах;

2) наглядати за строком сільсько-господарської оренди, а також за виконанням відповідно до місцевих умов і існуючих для цього інструкцій центральної влади;

3) визначати норму наділу господарства луковими ланами й встановлювати заходи заохочування і спонукання до масового поліпшення луків;

4) допомагати, організації установ довгочасного сільсько-господарського кредиту і чинити їм широку піддержку;

5) всебічно розвивати, удосконалювати й забеспечувати матеріяльними ресурсами сільсько-господарську досвідну справу, сільсько-господарську освіту всіх видів і агрономичну організацію;

6) вживати заходів, необхідних для охорони й заохочування господарств, що переходять до удосконалених і складніших способів господарювання й для охорони, відновлення й розвитку скотарства й правильної постановки лісного господарства;

7) наділяти міста й промислові центри землею, а також всебічно чинити допомогу робітникам радгоспів і колективів;

8) керувати засівними кампаніями;

9) розвязувати всі питання, що виникають між окремими хліборобами й громадами, про земельні кордони і про порядок користування землею;

10) сприяти всім видам ветеринарної допомоги.

§ 35. В галузі охорони народнього здоровля Губерніяльний Виконавчий Комітет:

1) регулює лікарську справу в межах губерні;

2) організує, боротьбу з пошесними заразливими хворобами й всіма засобами запобігає їхньому поширенню;

3) всебічно допомагає всім видам медичних заходів центральних установ;

4) організує санітарний догляд;

5) вживає заходів що до оздоровлення місцевости;

6) наглядає за санітарним станом підприємств.

§ 36. В галузі соціального забезпечення Губерніяльний Виконавчий Комітет зобов'язаний:

1) сприяти організації й діяльности селянських органів взаємодопомоги;

2) організувати через органи селянської взаємодопомоги сільсько-господарську трудову й иншу допомогу сільським господарствам червоноармійців, родинам інвалідів й забитих на фронтах чи при виконанню службових обов'язків, а також господарствам найбіднішого селянства;

3) забезпечувати існування родин червоноармійців, інвалідів війни й родин забитих на фронтах чи при виконанню службових обов'язків, що не мають працездатних членів родини або прибуткових господарств чи промислів;

4) допомагати населенню, потерпівшому від стихійного лиха й жертвам контр-революції.

§ 37. В галузі культурно-освітній Губерніяльний Виконавчий Комітет зобов'язаний:

1) вживати всіх заходів що до піднесення культурного й політичного рівня населення губерні шляхом закладення загальних і спеціальних шкіл, утримання їх, постачання грошевими й матеріальними засобами;

2) наглядати за правильністю постановки викладання по всіх школах губерні;

3) відкривати й улаштовувати бібліотеки, музеї, театри й инші культурно-освітні заклади, а також вживати заходів що до охорони пам'ятників старовини.

§ 38. В галузі національної політики Виконавчий Комітет:

1) переводить у життя всі постанови й завдання НКВС по справах національностей;

2) здійснює захист прав і інтересів національних меншостей;

3) вживає заходів що до піднесення політичного, економичного й культурного рівня відсталих елементів національних меншостей.

III. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету.

§ 39. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету має за своє завдання переводити в життя постанови Губерніяльного Виконавчого Комітету й вищих органів влади, а також направляти й об'єднувати чинности всіх підвідомчих Губерніальному Виконавчому Комітетові установ на території губерні. В період між засіданнями Губерніяльного Виконавчого Комітету Президії надаються всі права першого.

§ 40. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету складається із голови Губерніяльного Виконавчого Комітету, його заступника, членів Президії й секретаря, але всіх разом не більше 7 чоловік.

§ 41. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету підготовлює всі справи до чергових засідань і розширених нарад Губерніяльного Виконавчого Комітету.

§ 42. Президія Губерніяльного Виконавчого Комітету перед внесенням на обговорення засідання Губерніяльного Виконавчого Комітету, приймає доповіді й звіти Відділів Виконавчого Комітету.

§ 43. Члени Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету росподіляють між собою обов'язки в справі догляду за окремими галузями діяльности (господарської, адміністративної і культурно-освітньої) губерні.

§ 44. Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету надається право накладати адміністративні й дисциплінарні кари за зловчинки у встановлених законом межах.

§ 45. Голова й Члени Губерніяльного Виконавчого Комітету не мають права без дозволу на те Губерніяльного Виконавчого Комітету залишати свої посади аж поки не відбудуться нові вибори.

§ 46. Справи, що підлягають обміркованню Президії, розвязуються звичайною більшістю голосів.

§ 47. У невідкладних випадках, голова має право сам вживати заходів, наданих колегіяльному віданню Президії, але зобов'язаний про всі свої вчинки доповісти Президії на найблизчому її засіданню.

IV. Відділи Губерніяльного Виконавчого Комітету.

§ 48. Завідувачів Відділами Губерніяльного Виконавчого Комітету обірається строком на 1 рік. Відповідний Народній Комісаріят має право зробити відводини завідувачеві Відділом. На випадок непогодження між Губерніяльним Виконавчим Комітетом і відповідним Народнім Комісаріатом, що до призначення завідувача Відділом, справа передається на розвязання Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

§ 49. Зміщення чи тимчасове усунення завідувача Відділом може перевести Губерніяльний Виконавчий Комітет у випадках злочинства по службі, бездіяльности й невідповідности свойому призначенню. Про таке зміщення чи усунення Губерніяльний Виконавчий Комітет негайно доводить до відому Народнього Комісаріяту, в якого віданні знаходиться Відділ.

Примітка. Порядок призначення, усунення й зміщення завідувачів Відділами у виняток з Правил, що встановлюються §§ 48 і 49, передбачений спеціальною постановою Президії ВУЦВК.

§ 50. Завідувач Відділом відповідає за хід роботи Відділу й всіх підлеглих Відділові установ, так перед Губерніяльним Виконавчим Комітетом, як і перед відповідним Народнім Комісаріятом. Кожний Відділ Губерніяльного Виконавчого Комітету відає певною галузю діяльности, яка увіходить до компетенції Губерніяльного Виконавчого Комітету, і є так виконавчий орган Губерніяльного Виконавчого Комітету, як і місцевий виконавчий орган відповідного Народнього Комісаріяту.

§ 51. До завдань Відділів Губерніяльного Виконавчого Комітету увіходить:

1) вживання всіх заходів що до виконання законів і роспоряджень вищої влади й Губерніяльного Виконавчого Комітету й його Президії, що належать до справ відання Відділу;

2) догляд за вчинками всіх підлеглих йому на території губерні осіб і установ.

§ 52. В своїй діяльності Відділ керується, інструктується, контролюється й направляється постановами й роспорядженнями так Губерніяльного Виконавчого Комітету й його Президії, як і відповідного Народнього Комісаріяту.

§ 53. В разі непогодження між роспорядженнями Губерніяльного Виконавчого Комітету або його Президії і Народнього Комісаріяту, а також в разі неможливости для Відділу одночасного виконання тих і инших роспоряджень з технічних чи з инших причин, завідувач Відділом зобов'язаний негайно повідомити про це Губерніяльний Виконавчий Комітет й відповідний Народній Комісаріят.

§ 54. Губерніяльний Виконавчий Комітет у випадкові, передбаченому попереднім пактом, не пізніше семиденного строку, або касує своє роспорядження, або користується правом, зазначеним в п. 4 ст. 22 цього положення.

§ 55. В разі оскарження Губерніяльним Виконавчим Комітетом роспорядження Народнього Комісаріяту без припинення його чинности, завідувач Відділом зобов'язаний виконати роспорядження Народнього Комісаріяту.

§ 56. Відділи Губерніяльного Виконавчого Комітету, в разі потреби видання обов'язкової постанови, подають до Президії відповідний проект постанови з тим, що остання може бути видана лише в імени Губерніяльного Виконавчого Комітету й за підписом Голови Президії або його заступника.

§ 57. В разі непогодження Відділу з рішенням Президії, Відділові надається право оскаржити таке в Губерніальнім Виконавчім Комітеті; оскарження не припиняє рішення Президії.

§ 58. Губерніяльні Відділи направляють і об'єднують чинности нижчих Відділів того відомства, до якого вони належать. Нижчі Відділи зобов'язані виконувати всі роспорядження відповідних Губерніяльних Відділів.

§ 59. При зносинах з нижчими Відділами Губерніяльний Відділ зобовязаний одночасно звертатись також і до Президії відповідного Виконавчого Комітету у випадках:

1) коли через обставини вимагається спонукання нижчого Відділу до виконання;

2) коли заходи Губерніяльного Відділу потрібують допомоги Відділів инших відомств.

§ 60. Роспорядження Губерніяльних Відділів, де оголошуються закони й роспорядження центральних відомств і Губерніяльного Виконавчого Комітету чи його Президії, може заперечувати лише Повітовий Виконавчий Комітет в порядкові, зазначеному положенням про Повітові Виконавчі Комітети.

§ 61. Коли роспорядження Губерніяльного Відділу виходить від нього самого в порядкові біжучої переписки, то, як що нижчий Відділ добачає в ньому невідповідність до місцевих умов або заперечення існуючим законам чи роспорядженням місцевої влади, то цей відділ зобов'язаний порушити до Губерніяльного Відділу клопотання про скасування такого роспорядження. Коли йому в цьому буде відмовлено, то йому надається право подати через Президію Виконавчого Комітету, якому він безпосередньо підлягає, до Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету про скасування заперечуваного роспорядження. Постанова Губерніяльного Виконавчого Комітету є остаточна.

§ 62. При Губерніальному Виконавчому Комітеті утворюється Губерніальна Економична Нарада і такі Відділи:

1) управління,

2) військовий,

3) фінансовий,

4) земельних справ,

5) рада народнього господарства,

6) народньої освіти,

7) праці,

8) соціяльного забезпечення,

9) робітниче-селянської інспекції,

10) продовольства,

11) охорони здоровля,

12) політичний,

13) комунальний,

14) статистичний.

Примітка. Відділи, що не перелічені у цьому пакті, Губерніяльний Виконавчий Комітет може утворити за спеціяльним дозволом Президії Всеукраїнського Центрального і Виконавчого Комітету і, коли їх буде утворено в такому порядкові, вони існують на загальних з иншими Відділами підставах.

§ 63. Скасування існуючих Відділів, а також утворення нових Губерніяльний Виконавчий Комітет провадить за згодою відповідного Народнього Комісаріяту і за затвердженням Президії Всеукраїнського Виконавчого Комітету.

V. Права і обов'язки членів Губерніяльного Виконавчого Комітету.

§ 64. Кожний Член Губерніяльного Виконавчого Комітету виковує певні обов'язки, що їх покладав на нього Губерніяльний Виконавчий Комітет.

§ 65. Кожний Член Губерніяльного Виконавчого Комітету мав право робити подання до Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету в справі ведення всіх Відділів і місцевих установ, а також центральних відомств.

§ 66. Члени Губерніяльного Виконавчого Комітету можуть виступити в імени Виконавчого Комітету тільки в тому випадкові, коли їх уповноважив на це Губерніяльний Виконавчий Комітет або його Президія.

§ 67. Коли тричі без поважних причин член Виконавчого Комітету не буде присутній на засіданнях Комітету, то Президія має право накласти на цього адміністративну кару.

§ 68. Члени Губерніяльного Виконавчого Комітету мають право брати участь у зборах, засіданнях і нарадах всіх урядових установ на території губерні з дорадчим голосом.

§ 69. Члени Губерніяльного Виконавчого Комітету не можуть бути заарештовані без попереднього повідомлення про це Президію або голову Губерніяльного Виконавчого Комітету.


м. Харків, дня 7-го березня 1923 року.


Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.


Т. В. О. Секретаря ВУЦВК Буздалін.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).