ЗУРРСУУ/1923/1/20-21/Положення про Районні (волосні) З'їзди Рад і Районні (волосні) Виконавчі Комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 20-21
ЗУРРСУУ/1923/1/20-21
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Положення про Районні (волосні) З'їзди Рад і Районні (волосні) Виконавчі Комітети
1923

318. Положення про Районні (волосні) З'їзди Рад і Районні (волосні) Виконавчі Комітети.
Розділ I-й.

§ 1. Районний (волосний) З'їзд Рад є в межах своєї компетенції вищий орган влади на території району (волости).

Районний (волосний) З'їзд Рад складається з представників всіх Рад, що є на території району (волости), в тому числі й Мійськрад, коли такі є, з розрахунку: один депутат на кожних 500 мешканців від Сільрад і один депутат на кожних 100 виборців від Рад міст і фабрично-заводських осель, від Рад або загальних зборів виборців фабрик і заводів, що росташовані по-за оселями, а також від військових частин Червоної Армії.

§ 2. Районний (волосний) З'їзд Рад скликає районний (волосний) Виконавчий Комітет один раз на рік; речинець скликання З'їзду стверджує Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет.

Примітка. Екстрений З'їзд можна скликати або з пропозиції Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, або за вимогою Рад місцевостей, що налічують не менш як одну третину населення даного району (волости), або ж за ухвалою Районного (волосного) Виконавчого Комітету, ствердженою Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом.

§ 3. До компетенції Районного З'їзду Рад належить:

а) розглядати звіти Районного Виконавчого Комітету, а також підпорядкованих Районному З'їздові Рад на території району—органів влади за минулий час, і визначати порядок дальшої їхньої діяльности;

б) розглядати і ухвалювати місцевий бюджет для подання на затвердження Окружному (повітовому) З'їздові Рад, а також і звіт що-до його виконання;

в) доглядати за стяганням в межах до скликання районного З'їзду Рад району встановлених декретами податків і зборів.

Примітка. В разі, коли до скликання районного З'їзду Рад не можна відстрочити розв'язання справ, що належать до компетенції З'їзду і які зазначені в п.п. „б“ і „в“, Райвиконкомові надається право виносити в цих справах рішення і переводити їх в життя з наступним повідомленням про це найближчого З'їзду Рад;

г) переводити вибори Районного Виконавчого Комітету, і

д) переводити вибори делегатів на Окружний (повітовий) З'їзд Рад.

Розділ ІІ-й.
Про вибори на Районний (Волосний) З'їзд Рад.

§ 4. Вибори на Районний (волосний) З'їзд Рад переводить особлива Районна (волосна) Виборча Комісія.

§ 5. Районну (волосну) Виборчу Комісію,—за постановою Окружного (повітового) Виконавчого Комітету організує Окружна (повітова) Виборча Комісія в складі трьох осіб: голови—уповноваженого від Окружної (повітової) Виборчої Комісії—і членів: голови Районного (волосного) Виконавчого Комітету (або його заступника) і Голови Районного (волосного) Комітету Незаможніх Селян.

Примітка 1. В місцевостях, де є Райпрофбюро (волпрофбюро) або Райсекретаріяти (волсекретаріяти) Робземлісу, останні посилають з рішаючим голосом до Районної (волосної) Виборчої Комісії 4-го представника; крім того, до Районної (волосної) Виборчої Комісії з рішаючим голосом входить представник військової частини, як представник вищого військового з'єднання, що перебуває в даній місцевості.

Примітка 2. Склад Районної (волосної) Виборчої Комісії затверджує Окружна (повітова) Виборча Комісія.

§ 6. Районна (волосна) Виборча Комісія мусить: а) вживати всіх заходів, до найширшої участи в виборах всіх уповноважених виборців, а зокрема червоноармійців і робітників так міських, як і сільських місцевостей; б) розсилати роспорядження; і інструкції, одержані від Окружної (повітової) Виборчої Комісії; в) призначати уповноважених до Сільської Комісії в справі виборів до Рад; г) звертатися з поданням до Окружної (повітової) Виборчої Комісії про роспуск Виборчих Комісій і про усунення окремих її членів; д) доглядати за виборами та за роботами уповноважених в справі виборів і за роботою Сільських Виборчих Комісій де такі організовані; е) звертати особливу увагу на складання списків осіб, що законом або судом позбавлені прав брати участь у виборах до Рад, і щоб ці списки були оголошені в прилюдних місцях до загального відому за 2 тижні до виборів, ж) повідомляти про вибори, не рідше як один раз на тиждень Окружну (повітову) Виборчу Комісію, з) подавати все діловодство про вибори до Окружної (повітової) Виборчої Комісії, і) вимагати від своїх уповноважених в Виборчих Комісіях звітів про переведення виборів, к) розглядати протести й скарги що до складання виборчих списків, а також що до инших несправедливих вчинків уповноважених в справі виборів і Сільських Виборчих Комісій.

Примітка. Районна (волосна) Виборча Комісія не організує свого апарату, а користується апаратом Районного (волосного) Виконавчого Комітету.

§ 7. Всі заяви і скарги що до переведения виборів подаються протягом тижневого речинця, з моменту закінчення виборів, в писаній формі до Районної (волосної) Виборчої Комісії.

§ 8. По упливі зазначеного в ст. 7 речинця районний (волосний) Виконавчий Комітет згідно з доповіддю Виборчої Комісії, остаточно стверджує переведення виборів.

Примітка. Право припиняти і опротестовувати вибори перед Окружною (повітовою) Виборчою Комісією належить її Уповноваженому.

§ 9. В разі нествердження переведених виборів Районний (волосний) Виконавчий Комітет робить подання до Окружної (повітової) Виборчої Комісії про призначення речинця нових виборів.

Розділ III-й.
Районний (волосний) Виконавчий Комітет.

§ 10. Районний (волосний) 3'їзд Рад обірає Районний (волосний) Виконавчий Комітет.

§ 11. Рай (вол.) Виконкоми маштабом і характером своєї діяльности та штатами своїми поділяються на два розряди: цілком сільські і сільсько-міські. До другого розряду відносяться Райвиконкоми, що мають на території своєї діяльности бувші повітові або заштатні міста або оселі міського типу. Сільсько-міські Райвиконкоми організуються за особливим списком, що його складає НКСВ на підставі подання Губвиконкомів.

§ 12. Районні 3'їзди Рад обірають Райвиконкоми на один рік з тим, що Райвиконкоми сільського типу обіраються в складі трьох членів і двох кандидатів до них, а Райвиконкоми сільсько-міського типу обираються в складі п'ятьох членів і двох кандидатів до них.

Примітка. Кандидати до Членів Райвиконкому обіраються з голов Сільрад району.

§ 13. Районний (волосний) Виконавчий Комітет є, в періоді часу між з'їздами, вищий орган влади в межах своєї компетенції і в межах району (волости).

§ 14. Районний (волосний) Виконавчий Комітет обірає з свого складу Голову та Заступника Голови.

Примітка. Секретар Районного (волосного) Виконавчого Комітету може й не бути членом Райвиконкому (Волвиконкому), але його стверджує Райвиконком.

§ 15. Районний (волосний) Виконавчий Комітет підпорядковується Окружному (повітовому) Виконавчому Комітетові і відповідає в своїх вчинках перед Районним (волосним) З'їздом Рад і вищим Виконавчим Комітетом та їхніми Президіями.

§ 16. Голова Виконкому не рідше як один раз на тиждень скликає районний Виконавчий Комітет на чергові засідання.

Примітка. Позачергові засідання Районного (волосного) Виконкому можна скликати на підставі заяв членів Виконкому.

§ 17. Райвиконком не рідше як один раз на два місяці скликає районні (волосні) наради з членів Виконкому, Голів Сільських і Міських Рад території району (волости), а також голів Районних і Сільських Комітетів Незаможніх Селян.

Примітка 1. На волосних нарадах обов'язково беруть участь представники Окружного (повітового) Виконкому.

Примітка 2. В разі, коли неможливо делегувати представника Окружного (повітового) Виконкому на волосну нараду, Президія Окружного (повітового) Виконкому має право призначити свого представника з працьовників даного району (волости).

§ 18. На прилюдних засіданнях Районного (волосного) Виконкому, а також на волосних нарадах мають право брати участь не голосуючи, районний (волосний) дозорець, агроном, землеврядник, районний лікар, завшколою і инші урядові особи, що суть завідувачі на території району (волости).

§ 19. В справах спеціяльного характеру Райвиконком зноситься безпосередньо з відповідними відділами Окрвиконкому.

§ 20. В справах, що-до діяльности Рай (вол.) Виконкому в цілому, останній зноситься з Президією Окружного (повітового) Виконкому.

Примітка. Зносини з вищими Радянськими органами провадяться установленим законом порядком.

Розділ IV-й.
Компетенції і права Районного (волосного) Виконавчого Комітету.

§ 21. В окремих спеціяльних галузях діяльности Райвиконкомів, переданих до відання окремих його членів, останні одержують провідні вказівки й контролюються відповідними відділами Окружного Виконкому тільки в межах компетенції останніх.

§ 22. В разі незгоди між окремими роспорядженнями Окрвиконкому та його Відділів, що даються в одній справі, Голова Райвиконкому мусить негайно повідомити про це відповідні Окружні Відділи і Президію Окрвиконкому, не припиняючи проте виконання того роспорядження, яке він визнає за найвідповідніше вимогам закону.

§ 23. В разі, кола Райвиконком виявить в будь-якому роспорядженні Окружного Відділу суперечність з існуючими законами і роспорядженнями вищої влади чи невідповідальність місцевим умовам, він мусить прохати Відділ, який дав це роспорядження, скасувати його, не припиняючи його виконання. В разі, коли зазначеного прохання Окружний Відділ не задовольнить, Райвиконком може внести своє прохання на обміркування до Окрвиконкому.

§ 24. На Районних нарадах: а) заслухуються пропозиції, доповіді й звіти Районного (волосного) Виконкому, його Голови і членів, а також окремих голов сільрад в галузі покладених на них робот; б) розглядаються і розроблюються заходи що-до виконання важливіших роспоряджень вищих органів влади й даються провідні вказівки згаданим вище органам влади.

§ 25. До компетенції Рай (вол.) виконавчого Комітету належить:

1) затверджувати пропозиції, доповіді, звіти Голови, членів Рай (вол.) Виконкому і голів Сільрад, а також росподіляти обов'язки між членами Рай (вол.) Виконкомів;

2) керувати діяльністю урядових осіб Рай. (вол.) Виконкому і Сільрад, наглядати за законістю і доцільністью їхніх вчинків, а також розвьязувати скарги на вчинки місцевих урядових осіб Сільських Рад;

3) розглядати й розроблювати заходи що-до виконання важливіших роспоряджень вищих органів влади й до охорони революційного ладу;

4) складати місцевий (районний) бюджет і подавати його на затвердження в установленному порядкові;

5) перевести до виконання місцевий (районний) бюджет, що затвердив його Окружний З'їзд Рад, і подавати звіт в справі його виконання;

6) стягати установлені податки и збори під доглядом відповідних податкових органів за належністю;

7) завідувати і роспоряджатися місцевими (районними) фінансами, розглядати кошториси районного (волосного) Виконкому й подавати його на затвердження вищих органів влади;

8) складати сільські податкові списки, вираховувати єдиний сільсько-господарський податок, одержувати скарги й прохання від неплатників єдиного сільсько-господарського податку й давати на них висновки, передаючи їх до вищих інстанцій, а також провадити звітність і діловодство в податкових справах;

9) затверджувати на посадах відповідальних робітників і подавати обгрунтовані відводини проти службовців, присланих Окрвиконкомом на відповідальні посади;

10) накладати адміністративні кари в розмірі штрафу не більше 10 карб. золотом, віддавати на примусову працю не більше одного тижня й заарештувати не більш 3 діб, за порушення тих обов'язкових постанов, які видавали Окр. (повіт.) і Губ. Виконавчі Комітети і де буде передбачено це право Рай(вол.) Виконкомів;

11) видавати для заштатніх міст, де Райвиконкоми сільсько-міського типу заступають Міські Виконкоми, обов'язкові постанови, чинні тільки в межах даного заштатнього міста чи осель міського типу, але з тим, щоб розміри стягань за порушення таких постанов не перевищували меж, передбачених в п. 10 цієї статті;

12) вживати заходів що-до піднесення культурного і господарського рівня району (волости), засновувати комунальні підприємства й установи;

13) сприяти всім формам громадської взаємодопомоги, що має на меті піднесення сільського господарства, промисловости, а також розвиткові форм кооперативної діяльности;

14) скликати періодичні наради представників Сільських Рад для обміркування важливіших справ біжучої діяльности Сільських Рад;

15) закладати лікарні, школи й инші просвітні установи;

16) відати шляхами, розвьязувати справи про будівлю та ремонт мостів і инших споруджень;

17) встановлювати охорону революційного ладу і вживати заходів запобігнення й унеможливлення контр-революційних виступів і кримінальних злочинів;

18) вживати заходів до як найскоршого переведення в життя декретів, постанов і роспоряджень вищих органів влади і притягати до відповідальности винних в порушенню їх, а також допомогати всім представникам центральної і місцевої влади, що перебувають в межах району (волости);

19) наглядати за діяльністю товариств, об'єднань релігійного й иншого характерів;

20) вживати заходів запобігнення стихійному лихові й допомогати потерпівшим від нього;

21) охороняти громадські спорудження від пошкодження й руйнування; охороняти залізниці, телеграфні й телефонні дротові лінії;

22) наглядати за реєстрацією актів громадянського стану;

23) видавати вселякі посвідчення і свідоцтва громадянам, що перебувають в межах району (волости);

24) завідувати й заряджувати районною (волосною) міліцією;

25) переводити військові мобілізації й вести боротьбу з дезертирством з Червоної Армії і Флоти;

26) провадити облік всіх військово-зобов'язаних громадян; а також коней, возів і упряжів згідно з існуючими законоположеннями;

27) доглядати за неухильним виконанням військовообов'язаними громадянами військової повинности;

28) охороняти ліси і здійснювати завдання, зазначені в Земельному Кодексі і допомагати при переведенні в життя заходів в галузі землеврядження і землекористування;

29) Завідувати підприємствами, майстернями, прокатними пунктами й инш. організаціями, які утримують Рай(вол.) Виконкоми;

30) завідувати впорядкуванням міст, сіл, що є на території району (волости), а також шляхів, мостів і инш. громадських споруджень;

31) завідувати пожежною справою;

32) наглядати за лікарнями, санітарним становищем волости і за вжжиттям заходів що-до боротьби з пошестями і епізотіями;

33) наглядати за шкільними і просвітніми установами району (волости) і допомагати їм;

34) охороняти працю;

35) допомагати організації Сільбудинків.

Розділ V-й.
Про права й обов'язки членів Рай (вол.) Виконавчих Комітетів.

§ 26. Член Районного (волосного) Виконавчого Комітету не має права покидати своєї посади до перевиборів без відома й згоди Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 27. Члени Рай(вол.)Виконкомів не можуть відмовлятися від доручень, обов'язків і роботи, що їх покладає на них Виконавчий Комітет або його Президія.

§ 28. Члени Виконавчого Комітету можуть виступати в імени його в тих випадках, коли мають на те повноваження цілого Районного Виконавчого Комітету.

§ 29. Члени Районного (волосного) Виконавчого Комітету росподіляють між собою обов'язки що-до провадження біжучої роботи так:

а) Голова Рай(вол.)Виконкому, окрім загального керування всією роботою Виконкому, відає також безпосередньо: 1) адміністративною, 2) військовою, 3) фінансовою і 4) податковою справами.

б) Заступник Голови відає земельною, а також і комунальною справою.

в) Третій член Волвиконкому відає справами: 1) культурно-просвітньою, 2) народньої здоровохорони, 3) в галузі охорони і регулювання праці й соціяльного забезпечення.

Примітка. Відповідно до росподілу обов'язків між членами Райвиконкому, техничний штат росподіляється на діловодства: 1) адміністраційно-військове, 2) земельно-господарське, 3) культурно-соціальне і 4) фінансово-податкове.

§ 30. В разі, коли Райвиконком складається з 5-ох членів, передбачених в розділі 3-му, § 12, обов'язки між членами росподіляються так: Голова Райвиконкому відає загальним керовництвом Району. Заступник Голови відає адміністративною, військовою й фінансово-податковою справою; 3-й член Райвиконкому відає земельною справою; 4-й відає комунальним господарством і 5-й відає культурно-просвітньою справою, здоровохороною, а також в галузі охорони праці та регулювання праці й соціяльного забезпечення.

Примітка. Техничний штат Райвиконкому росподіляється на діловодства: 1) адміністраційно-військове, 2) земельне, 3) культурно-соціяльне і 4) фінансово-податкове та на відділи: 1) комунального господарства і 2) міської міліції.

§ 31. Голова Районного (волосного) Виконавчого Комітету наглядає за своєчасним і неухильним виконанням роспоряджень вищих Радянських органів і Районного Виконкому, погоджує роботи членів Райвиконкому (волвиконкому) і скликає засідання останнього.

§ 32. Членів Райвиконкомів не можна арештувати без попереднього повідомлення Окружного Виконавчого Комітету. В нагальних випадках членів Рай(вол.) Виконкому можуть арештувати судово-слідчі органи, негайно повідомляючи про це Президію Окрвиконкому і Райвиконкому.


м. Харків, дня 30 травня 1923 р.


Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.


Т. В. О. Секретаря ВУЦВК Буздалін.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).