ЗУРРСУУ/1923/1/20-21/Положення про Окружні (повітові) З'їзди Рад і Окружні (повітові) Виконавчі Комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 20-21
Цей документ втратив чинність.
Підстава: Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети
ЗУРРСУУ/1923/1/20-21
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Положення про Окружні (повітові) З'їзди Рад і Окружні (повітові) Виконавчі Комітети
1923

319. Положення про Окружні (повітові) З'їзди Рад і Окружні (повітові) Викононавчі Комітети.
Розділ I-й.
Окружний (повітовий) З'їзд Рад.

§ 1. Окружний (повітовий) З'їзд Рад є на території повіту вищий, у межах своєї компетенції орган влади і підлягає вищим З'їздам Рад і їхнім Виконавчим Комітетам.

§ 2. Окружний (повітовий) З'їзд Рад складається з представників (делегатів), що їх обірають Міські Ради та Ради фабрично-заводских осель з населенням по-над 3.000 мешканців, а також фабрики й заводи росташовані по-за міським поселенням і районні (волосні) З'їзди Рад, з розрахунком від районних З'їздів—1 делегат на 2000 мешканців, від Рад міст і фабрично-заводських осель фабрик і заводів—1 депутат на 400 виборців.

Примітка 1. Коли по містах і фабрично-заводських оселях, що росташоваві на території округи (повіту) і мають право, передбачене § 2 безпосередньо посилати своїх представників на повітові З'їзди, міських Рад не організовано, то вибори на окружний (повітовий) З'їзд Рад від таких міст і фабрично-заводських осель переводяться на загальних зборах виборців згідно з нормою, встановленою для фабрично-заводських осель, як зазначено в § 2.

Примітка 2. Коли перед Окружним (повітовим) З'їздом Рад з будь-яких причин не відбудеться безпосередньо Районний (волосний) З'їзд Рад, то вибори на Окружний (повітовий) З'їзд Рад переводять волості в порядкові, що визначав що-разу Губвиконком.

§ 3. Окружний (повітовий) З'їзд Рад скликає Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет один раз на рік в реченець, встановлений Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка. Надзвичайні Окружні (повітові) З'їзди Рад можуть бути скликувані за вимогою одної третини всіх Районних (волосних) Виконавчих Комітетів округи (повіту), або за вимогою Ради окружного (повітового) міста, або за постановою Сесії Окружного (повітового) Виконкому, ухваленою не менше як ⅔ голосів, або ж за пропозицією Губвиконкому.

§ 4. Вибори на Окружний (повітовий) З'їзд Рад переводить Окружна (повітова) Виборча Комісія, яка організується щоразу за постановою Окружного (повітового) Виконавчого Комітету й провадить свою діяльність на підставі Положення „Про Виборчі Комісії“ затвердженого ВУЦВК'ом.

§ 5. Окружний (повітовий) З'їзд Рад перевіряє через вибирану ним Мандатну Комісію повноваження своїх членів і розвязує питання про те, чи дати їм рішаючий, чи дорадчий голос.

§ 6. Члени Окружного (повітового) З'їзду Рад виконують свої обов'язки безплатно.

Примітка. Видатки, в звязу з переїздом членив З'їзду Рад до місця З'їзду і участю в працях З'їзду, покриваються прогонними й добовими грішми з спеціяльних коштів в установленому загальнокошторисному порядкові.

§ 7. Передавати право голосу на Окружному (повітовому) З'їзді Рад як і на кожному иншому З'їзді Рад делегатами один одному не можна.

§ 8. Для керування роботами З'їду та об'єднання діяльности його Комісій і секцій, З'їзд обірає Президію. Президія обірає з-поміж себе голову й секретаря З'їзду. Президія З'їзду керує його роботами та об'єднує діяльність Комісій і секцій З'їзду.

§ 9. До вибору З'їздом Президії, роботами З'їзду керує Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 10. Повітовий З'їзд Рад перевіряє діяльність усіх підпорядкованих йому на території Округи (повіту) органів влади за минулий час і визначає форми та порядок роботи цих органів надалі.

§ 11. До компетенції Окружного (повітового) З'їзду Рад належить:

а) розглядати звіти Окружного (повітового) Виконавчого Комітету та його відділів, а також районних (волосних) Виконавчих Комітетів, і визначувати порядок їхньої діяльности надалі;

б) затверджувати встановлені Окрвиконкомом: 1) росподіли прибуткових джерел між окружними й районними бюджетами і 2) ставки місцевих податків і зборів в розмірах, що не перевищують визначених Губерніяльним З'їздом Рад;

в) розглядати й затверджувати районні бюджети та бюджети заштатних міст і давати Губвиконкомові висновки що-до окружного бюджету та бюджету окружного міста;

г) розглядати й затверджувати звіти в справі виконавня Окружного та Районного бюджетів і бюджетів окружного заштатного міста;

д) робити подання до Губерніяльного Виконкому про видачу підмог із Губерніяльного запасного фонду на покриття кошторисних дефіцітів і на непередбачені видатки.

Примітка. Коли вирішення справ, переданих до відання З'їзду не може бути відкладене до скликання Окружного З'їзду Рад, Пленумові Окрвиконкому надається право виносити що-до цих справ остаточні постанови і їх виконувати, з наступним повідомленням про це найближчого З'їзду Рад;

е) розглядати питання, що мають загальногуберніяльне й загальнодержавне значіння;

ж) обірати Окружний (повітовий) Виконавчий комітет;

з) обірати делегатів на Губерніяльний З'їзд Рад.

§ 12. Окружному (повітовому) З'їздові Рад надається право обговорювати справи, що торкаються взаємовідносин місцевих установ з урядовими, які чинять на території округи (повіту) і не є підрядковані Окружному (повітовому) Виконавчому Комітетові, і виносити в ціх справах постанови, що їх затверджують вищі органи в установленому порядкові.

Розділ II-й.
Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет.

§ 13. Окружний (повітовий) З'їзд Рад вибирає з-поміж себе Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет.

Примітка. Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет продовжує свої повноваження й функції до передачі їх ново обраному Виконкомові.

§ 14. Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет обірається на протяг одного року в складі не більше 20 членів і 5 кандидатів.

§ 15. Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет є в періоді між Окружними (повітовими) З'їздами Рад вищий орган влади в межах своєї компетенції і на території округи (повіту).

§ 16. Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет скликає Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету не рідше як раз на місяць для чергових засідань. Крім чергових засідань Виконкому, Президія скликає розширені Наради не рідше як раз на два місяці для обміркування всіх питань, як місцевого, так і загально-державного значіння.

Примітка. Позачергові засідання Окружного (повітового) Виконавчого Комітету скликаються на підставі постанови його Президії, або на підставі пропозиції ⅔ складу Виконкому. Розширені наради скликаються на підставі постанови Виконкому чи його Президії, або на підставі вимоги одної третини всіх Рай (вол.) Виконкомів цілої округи (повіту).

§ 17. Чергові засідання Окружного (повітового) Виконавчого Комітету розглядають питання біжучої діяльности Президії і Відділів Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 18. У засіданнях Окружного (повітового) Виконавчого Комітету беруть участь з правом дорадчого голосу кандидати до членів Окр. (повіт) Виконкому, коли вони не заступають на даному засіданні відсутнього члена. Завідувачі Відділами та спеціяльно запрошені особи.

§ 19. Розширені наради скликаються в речинці, визначені Окружними Виконавчими Комітетами, з тим що не пізніше як за два тижні до Сесії, про порядок денний засідання повідомляється Районні (волосні) Виконавчі Комітети. Останні можуть заздалегідь внести поправки й доповнення в порядок дня Нарад.

§ 20. До складу розширених нарад Окружного (повітового) Виконавчого Комітету входять крім, членів Окрвиконкому, також представника всіх районних (волосних) Виконавчих Комітетів і Міських Рад, Окружних Комісій Незаможніх Селян і їхніх районних Комітетів Незаможніх Селян, в числі не більш одного від кожного з зазначених органів.

Примітка 1. Зазначені представники беруть участь в голосованню всіх справ, що належать до обміркування розширеної наради, з тим що постанови розширеної наради мають обов'язкову силу, коли їх принято більшістю голосів присутніх на нараді членів Окрвиконкому, в противному разі вони мають значіння побажань розширеної наради.

Примітка 2. В розширених нарадах беруть участь також кандидати в члени Окр. (повіт) Виконавчого Комітету, коли вони не заступають відсутніх на даному засіданню членів, Завідувачі Відділами Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, що не є членами Виконавчого Комітету й спеціяльно запрошені особи, які в голосованню участи не беруть.

§ 21. Розширені засідання Окружних (повітових) Виконавчих Комітетів обов'язково мусять бути прилюдними й доступними для трудящих мас населення.

§ 22. До завдань Окр. (повіт) Виконавчого Комітету належать:

а) зносини з вищими установами як у писаній формі, так і через відрядження спеціяльного доповідача;

б) подання через Президію Окрвиконкому до Президії Губвиконкому про скасування, або зміну тих постанов, що їх Окр. (повіт) Виконавчі Комітети для місцевих умов вважають за недоцільні;

в) припинення у виняткових випадках під колективною судовою відповідальністю членів Окрвиконкомів, що приняли постанову про припинення переведення в життя роспоряджень Відділів Губвиконкому. Про припинення та про мотиви, що вимагали скасування даного роспорядження, Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет негайно повідомляє Президію Губвиконкому й відповідний Відділ останнього;

г) об'єднання діяльности всіх органів Радянської влади, чинних на території округи, а рівно керовництво й направлення роботи підлеглих йому установ і урядових осіб і в передбачених законом випадках скасування та зміна постанов і чинностей ціх установ, коли вони суперечать постановам і роспорядженням вищих органів;

д) погодження діяльности уповноважених центральних і губерніальних урядових установ, чинних у межах округи (повіту) з місцевими умовами та потребами;

е) право контролювати, по узглядненій Окрвиконкому, діяльність усіх урядових установ і підприємств, підлеглих губерніяльним органам як тимчасового, так і постійного характеру, що не входять до складу Відділів Виконавчого Комітету (за винятком установ дієвої армії і прокурорського догляду), сповіщаючи про це негайно відповідний Відділ Губвиконкому або уповноваженого центральних установ.

Примітка. Контроль не має втручатись у адміністративно-господарську діяльність установ і підприємств, що ним контролюються;

ж) приймати й розглядати скарги та протести від усіх підлеглих йому органів і нижчих Виконавчих Комітетів, від приватніх осіб і товариств на постанови та чинности місцевих органів влади, а також подавати по належності скарги на уповноважених центральних відомств, що порушують права, компетенцію й законні інтереси позовників;

з) видавати обов'язкові для населення округи (повіту) постанови, які не суперечили б існуючим законам;

і) розглядати кошториси прибутків і видатків округи (повіту) й подавати на затвердження Губвиконкому;

к) вживати радикальних заходів проти особ, причетних до контр-революційних виступів, бандитизму, шпигунства, крадіжів на залізничих і водних шляхах сполучення, контрабанди й переходу кордонів без дозволу з правом провадження трусів, вислання й арештів через віддовідні установи, згідно з спеціяльними що-до цього законами;

л) призначати, усувати, зміщувати, накладати дисціплінарні кари й роспочинати судові переслідування відносно всіх службовців Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, його Відділів і підлеглих йому установ, а також накладати дисціплінарні кари на членів нижчих Виконкомів, їхніх Президій і службовців.

Примітка. Відносно призначення, усування й зміщення Завідувачів Відділами Окружного (повітового) Внконавчого Комітету додержується порядок, зазначений в §§ 33 і 34. Крім тих Завід. Відділами та Управліннями, що їх призначення передбачене відповідними спеціяльними узаконеннями.

м) порушити клопотання в справі оголошення та знесення військового надзвичайного й виняткового стану і вживати заходів наданих законом Окружному (повітовому) Виконавчому Комітетові в місцевостях, оголошених на військовім стані;

н) встановляти та зміняти речинці перевиборів нижчих Рад у межах речинців, що їх встановлених Президією ВУЦВК і Губвиконком так з власної ініціятиви, як і на підставі заяви нижчих Виконкомів, уневажнювати переведення виборів, касувати вибори, призначати нові відстрочувати вибори;

о) подавати широку допомогу всім родам кооперації, зокрема, сільсько-господарській, промисловій і кредитовій давати широку можливість їй провадити заготовки та всебічно розвивати місцеву промисловість і господарське життя взагалі, забезпечувати дрібним і середнім, приватним і кооперативним підприємствам умови правильного розвитку продукції і вільно роспоряджатися своїми продуктами;

п) визначати продукційні плани та завдання державних підприємств, якими відає Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет, а рівно віддавати їх в аренду з додержанням встановленого порядку, організовувати захист праці й керування в них.

§ 23. До обов'язків Окружного (повітового) Виконавчого Комітету в окремих галузях Управління належить:

А. В галузі керування (адміністр.):

а) організація й зміцнення Радянської влади на території округи (повіту) і загальне керовництво, контроль і об'єднання діяльности всіх районних (волосних) Виконавчих Комітетів, а також піднесення їх працездатности;

б) вживати потрібних заходів у справі виконання законів, роспоряджень і постанов Центральної та місцевої влади й притягати до відповідальности особ, що їх порушують;

в) придушувати явні контр-революційні рухи й бандитизм, вести боротьбу зі шпигунством, встановлювати в тому охорону залізничих і водних шляхів сполучення й виконувати спеціальні доручення Губерніяльного Виконавчого Комітету та його Президії в справі охорони революційного ладу;

г) провадити боротьбу через відповідні органи з контробандою й переходом кордонів Республіки без відповідного дозволу, наглядати за перевозом товарів через кордон й направляти їх через митні пункти;

д) вживати заходів до охорони революційного ладу, законности, спокою й безпечности на території округи (повіту);

е) підчас військового стану здійснювати всі заходи, необхідні для швидчого усунення обставин, що викликали проголошення даної місцевости на військовому стані;

ж) доглядати за вчасним і законним переведенням перевиборів міських, посілкових і сільських Рад і за скликанням З'їздів Рад;

з) вживати заходів до справжнього здійснення декрету про відокремлення церкви від держави й наглядати за діяльністю релігійних товариств і сект у межах округи (повіту), а рівно й доглядати за діяльністю ріжних спілок, товариств, об'єднань і т. и.;

і) керувати справою запису актів цивільного стану на території округи (повіту);

к) провадити облік чужоземних підданих і видачу їм паспортів, збірати відомості про особи, що оптують чужоземне або українське громадянство й приймати заяви про видачу закордонних паспортів;

л) провадити видачу дозволів на спеціальні види торговлі і догляд за торговлею на ринках, базарах і т. и.;

м) вживати заходів для запобігнення лихові (пожежі, повіді й т. и.); провадити боротьбу з ними, давати допомогу тим, що потерпіли;

н) доглядати за діяльністю комітетів незаможніх селян і допомогати всіма способами їхньому розвитку;

о) втягати до Радянської роботи національні меншості, що знаходяться на території округи (повіту);

п) провадити статистичний облік стану й росту населення, а також ріжних моментів у роботі місцевих органів;

р) керувати місцями позбавлення волі.

Б. В галузі культурної роботи:

а) вживати всіх заходів до навчання й виховування дітей в установах соціяльного виховання і юнацтва в школах професійної освіти, а також вживати заходів до піднесення культурного й політичного рівня населення округи (повіту);

б) відкривати й допомогати влаштуванню шкіл соціяльного виховання й професійної освіти, сельбудинків, клубів, книгозбірень, музеїв, театральних підприємств і инших просвітніх установ;

в) постачати всім шкільно-виховальним і культурно-освітнім установам грошеві й матеріальні засоби, забезпечувати їх помешканнями та наділяти дитячі установи й школи землею;

г) доглядати за правильним навчанням у всіх школах округи (повіту) і переводити в життя роспорядження Центральної Влади й відповідних губерніяльних органів у галузі освіти;

д) доглядати за видавничою діяльністю, друкарнями й иншими друкарськими підприємствами, провадити цензуру всякого роду друкованих видань і драматичних вистав та доглядати за прилюдними видовищами;

е) охороняти культурні цінности;

ж) будувати і експлоатувати підприємства санітарного характеру;

з) провадити організацію санітарного догляду й, з'окрема, вживати санітарно-техничних заходів у промислових, торговельних і кустарних підприємствах;

і) вживати заходів до оздоровлення місцевости;

к) доглядати за виконанням державними й приватними підприємствами законів і правил у справі охорони найманої праці та вживати примусових заходів до їх виконання; переводити в життя закони про соціяльне забезпечення, давати лікарську допомогу працюючим, провадити боротьбу з безробіттям; доглядати за виконанням державними й приватними підприємствами колективних договорів з професійними спілками й вживати заходів до їх виконання.

В. В галузі фінансово-податковій:

а) загальне керовництво в межах округи (повіту) відповідно до вказівок губерніяльного і окружного З'їздів Рад і Губвиконкому всіма справами про місцеві фінанси;

б) попередній розгляд і внесення на затвердження окружного (повітового) З'їзду Рад проектів у всіх справах, що належать до видання окружного (повітового) З'їзду (ст. 11);

в) виконання затвердженого губерніяльним Виконкомом окружного бюджету і подання звіту після його виконання;

г) загальний догляд за стяганням в межах округи, (повіту) місцевих податків і зборів;

д) росподіл нарахований на округу (повіт) витрат на окружні й районні;

е) складання сільських податкових списків, вирахування єдиного сільсько-господарського податку, прийом скаргів і прохань від платників єдиного сільсько-господарчого податку і висновки по них при надсиланню їх до вищих інстанцій, а також провадження звітности й діловодства в податкових справах;

ж) затвердження постанов Окрфінвідділу про снесення, відстрочення, розстрочення й повернення сум місцевих податків і зборів, що стягаються за повітовими і волосними кошторисами на суму не вище від 5.000 карб.;

з) встановлення загальних підстав використування і експлоатації місцевих прибутків в порядкові керування й завідування ними;

і) розгляд і роз'вязання скарг на рішення Районних (волосних) Виконкомів у справах про місцеві податки і збори.

Г. В галузі земельній і сільсько-господарській:

а) здійснення державної агрикультурно-економичної допомоги хліборобському населенню у всіх галузях сільсько-господарської продукції;

б) переведення систем державних заходів, направлених до розвитку і інтенсифікації всіх галузів сільського господарства;

в) колективізація сільського господарства;

г) переведення в життя затвердженого плану боротьби з пошесними й масовими хворобами тварин, охорона скотарства й продуктів одержуваних від них;

д) об'єднання й керовництво всіма починами в галузі меліорації, водяного господарства, дернинної справи й сільського будівництва;

е) керовництво й допомога в здійсненні заходів що-до землеврядження, регулювання землекористування й державного запису землекористування (земельна реєстрація);

ж) всебічна допомога непідпорядкованим Окрвиконкомам, земельним органам, господарствам і особам в здійсненні ними їхніх обов'язків що-до зміцнення, розвитку й охорони сільського й лісового господарства.

Д. В галузі місцевого господарства:

а) організація, завідування й порядкування місцевим господарством;

б) керування комунальними підприємствами загального користування (вода, каналізація, очищення від сміття й бруду, цвинтарі, справи хоронення), похорон (крематорії, різниці, утилізаційні заводи й инш.) і подібними до Комунального Господарства підприємствами;

в) переведення внутрішніх позик в установленому законом порядкові за дозволом НКСВ і Уповнаркомфіну;

г) завідування й експлоатація комунальних земель і господарств та керування націоналізованими будівлями, піклування про місцеве будівництво, добробут, поліпшення мешкальної справи і орудування житловим фондом на цілій території округи (повіту);

д) розвязання загально-мешкальної справи й переведення санітарно-техничних заходів, а також загальний догляд за місцевим будівництвом, відповідно до існуючих правил;

е) завідування місцевими шляхами сполучення, місцевим транспортом і телефоничною сіткою, відповідно до існуючих правил;

ж) протипожежна охорона;

з) подання про розширення міської межі та наділення міст і промислових центрів потрібною землею.

Е. В галузі військовій:

а) догляд за точним виконанням підлеглими органами й громадянами всіх законоположень і роспоряджень, що відносяться до військового відомства;

б) постачання Червоної Армії кватирами, згідно з існуючими законоположеннями;

в) переведення військових мобілізацій, і періодичних (чергових) призвів до червоної армії та флоти, боротьба з дезертирством з Червоної Армії і Флоти;

г) переведення в життя всіх роспоряджень про загальне військове навчання трудящих;

д) допомога військовим організаціям, військовим частинам і військовому командуванню в їхній діяльності в справі переведення військових заходів, згідно з існуючими законоположеннями.

Розділ III-й.
Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 24. Негайно після свого вибору Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет обірає з-поміж себе Президію з п'ятьох членів і двох кандидатів і Завідувачів Відділами Окружного (повітового) Виконавчого Комітету на один рік.

§ 25. Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету має завданням переводити в життя постанови Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, й вищих органів влади, а також направляти і об'єднувати діяльність усіх підлеглих Окружному (повітовому) Виконавчому Комітетові органів, що є на території губерні. В період між засіданнями Окружного (повітового) Виконавчого Комітету Президії надаються всі права Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 26. Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету складається з Голови Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, його Заступника й трьох членів, один з них може бути секретарем.

§ 27. Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету підготовляє всі справи на чергові і розширені наради засідання Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 28. Президія Окружного (повітового) Виконавчого Комітету, перш як внести на обміркування засідання окружного (повітового) Виконавчого Комітету, заслухує доповіді й звіти Відділів Виконавчого Комітету.

§ 29. Справи, що їх має обговорювати Президія, розвязуються звичайно більшістю голосів.

§ 30. У невідкладних випадках Голова Президії сам має право вжити заходів, що належать до компетенції Колегії Президії, але він мусить повідомити про свої заходи Президію на її найближчому засіданню.

Розділ IV-й.
Відділи Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 31. Окружний (повітовий) Виконком для виконання покладених на нього завдань утворює при собі Окружну Економичну Нараду й поділяється на шість відділів: Управління, Фінансово-Податковий, Продовольства, Військовий, Місцевого господарства, Охорони здоровля, а також Земельне Управління, 3 інспектури (наросвіти, соцзабезу і праці) і Статбюро. Він має секретаріят з загальною техничною канцелярією й кошторисно фінансовою частиною.

Примітка. Решта органів влади (Упов. ДПУ, Упов. УРНГ та инш.), що не мають при Окр. (повіт) Виконкомі своїх відділів або інспектур, входять безпосередньо в зносини з Окружним Виконкомом і обслуговуються своїми спеціяльними штатами.

Примітка 2. В містах можуть бути організовані міські Відкомгоспи з правами відділів Виконкомів з штатами, передбаченими спеціяльним положенням.

§ 32. Завідування кожним Відділом і інспектурою Окружного (повітового) Виконавчого Комітету доручається особі, обраній Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом на 1 рік, за винятками, встановленими спеціальними законами.

Примітка. Завідування Відділом Управління покладається на заст. Голови Окрвивонкому.

§ 33. Про заступлення посад завідувачів Відділами і інспекторами Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет негайно повідомляє відповідний Губерніяльний Відділ Виконкому, який має право заявити відводини. Коли по упливі місяца з дня повідомлення Губвідділу останній не надішле заперечень проти наміченого Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом кандидата, останній вважається затвердженим на своїй посаді. Завідувач Відділом чи інспектурою обнімає свою посаду негайно після обрання його Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом.

§ 34. Зміщення або тимчасове усунення завідувача Відділом може перевести Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет у випадках службових злочинів, бездіяльности й невідповідальності свойому призначенню. Про таке зміщення або усунення Окружний (повітовий) Виконавчий Комітет негайно повідомляє відповідний Губвідділ.

§ 35. Завідувач Відділом або Інспектурою відповідає за роботу Відділу або Інспектури й всіх підлеглих Відділові установ як перед окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом, так і перед відповідним Губерніяльним Відділом.

§ 36. Кожний Відділ і Інспектура Окружного (повітового) Виконавчого Комітету відає повною галуз'ю діяльности Окр. (повіт) Виконавчого Комітету і в цій галузі є виконавчим органом Окружного (повітового) Виконавчого Комітету та місцевим виконавчим органом відповідного Губвідділу.

§ 37. До завдань Відділу й Інспектури Окр. (повіт.) Виконкому належить: а) вживати всіх заходів що-до виконання закону й роспоряджень вищої влади і Окр. Виконкому і його Президії, що належать до галузі провадження відділу; б) наглядати за чинностями всіх підлеглих йому на території Округи (повіту) осіб і установ, як через посередництво відповідного Район. (вол.) Виконкому, так і через своїх уповноважених; в) робити подання Окр. (повіт.) Виконкому про призначення і усунення осіб, що стоять на чолі, установ на території Округи (повітів), підлеглих відділам і інспектурам; г) зноситись з відповідним Губвідділом Виконкому; д) росподіляти всі грошеві й матеріяльні кошти, що відпускаються для даного Відділу або Інспектури як з центру, так і з місцевих коштів.

§ 38. У випадкові незгоди між роспорядженнями Окр. (повіт.) Виконкому або його Президією й відповідного Губвідділу, а також у випадкові неможливости для Відділу одночасно виконати одне й друге роспорядження через технічні або инші якісь причини, Зав. Відділом мусить негайно зробити подання про це до Окр. (повіт.) Виконкому.

§ 39. Окр. (повіт.) Виконком у випадкові, передбаченім попереднім §-м, або касує своє роспорядження, або робить подання до Губвиконкому в порядкові п. акту „б“ § 22 про скасування роспорядження відповідного Губерніяльного Відділу, або одночасно припинає виконання роспоряджень Губерніяльного відділу, порядком зазначеним в п. „в“ § 22.

§ 40. У випадкові оскарження Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом роспоряджень Губерніяльного Відділу Виконкому без припинення його постанови, Завідувач Відділом або Інспектурою мусить виконати роспорядження Губерніяльного Відділу.

§ 41. У випадку незгоди Відділу і Інспектури з рішенням Президії, Відділові надається право оскаржувати його в Окружному (повітовому) Виконавчому Комітеті; оскарження не припиняє рішення Президії.

§ 42. Відділи та Інспектури Окружного (повітового) Виконавчого Комітету не мають права видавати обов'язкові для людности округи (повіту) постанови. В разі потреби Відділи (Інспектури) надсилають проекти постанов (погодивши їх перед тим з Відділом Управління), до Окружного (повіт.) Виконкому, які можуть бути видані тільки в його імени і за підписом Голови Президії або його Заступника; підпис Завідувача відповідними Відділами або Інспектурами не обов'язковий.

§ 43. Всі значні заходи Відділів і Інспектур як принціпової, так і практичної важливости, так саме як і кошториси Відділів і Інспектур, Відділи й Інспектури повинні вносити на затвердження до Виконавчого Комітету.

§ 44. Окружні (повітові) Відділи та Інспектури керують діяльністю районних (Волосних) Виконкомів округи (повіту) тільки в межах своєї компетенції.

§ 45. При зносинах з Рай (вол.) Виконкомами, окружні (повітові) Відділи і Інспектури обов'язані звертатися одночасно й до Президії Окрвиконкому в таких випадках:

1. Коли через обставани вимагається примусити Рай (вол) Виконком до виконання.

2. Коли потрібна допомога инших Відділів і Інспектур.

3. Коли заходи Окружного (повітового) Відділу або Інспектури зв'язані з обставинами, зазначеними в § 43.

§ 46. Господарське та будівельне обслуговання місцевих установ Наросвіти, Здоровохорони, Соцзабезу і органів Юстиції, за винятком спеціяльного постачання, зазначені відомства можуть передавати до відділів місцевого господарства. В такому випадкові одночасно з цім повинні передаватися й кредити принзачені для покриття переданих функцій.

Розділ V-й.
Права і обов'язки членів Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.

§ 47. Кожний член Окружного (повітового) Виконавчого Комітету виконує певні обов'язки, покладені на нього Окружним (повітовим) Виконавчим Комітетом і його Президією.

§ 48. Кожний член Окружного (повітового) Виконавчого Комітету має право робити до президії Окружного (повітового) Виконавчого Комітету подання, що належать до відання инших відділів і установ Комітету, а також центральних відомств.

§ 49. Член Окружного (повітового) Виконавчого Комітету може виступати в імени Комітету тільки в тому разі, коли його уповноважив на це Комітет або Президія.

§ 50. Член Окружного (повітового) Виконавчого Комітету має право брати участь у зборах, засіданнях і нарадах всіх урядових установ на території округа (повіту) з дорадчим голосом.

§ 51. Членів Окружного (повітового) Виконавчого Комітету не можна арештувати без попереднього повідомлення про це Президію або Голову Окружного (повітового) Виконавчого Комітету.


м. Харків, 30 травня 1923 року.


Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.


Т.В.О. Секретаря ВУЦВК Буздалін.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).