ЗУРРСУУ/1925/1/44/Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 44
Цей документ втратив чинність.
Підстава: Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети
ЗУРРСУУ/1925/1/44
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету й Ради Народніх Комісарів УСРР
Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети
1925

295. Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети.
Розвиваючи постанови ВУЦВК з 3 червня 1925 року „Про ліквідацію губерень і про перехід на трьохступеневу систему управління“ (Зб. Уз. 1925 р., ч. 29-30, арт. 233) і скасовуючи постанови ВУЦВК з 30 травня 1923 р. „Положення про округові (повітові) з'їзди рад і округові (повітові) виконавчі комітети“ (Зб. Уз. 1923 р., ч. 20-21, арт. 319) і з 12 жовтня 1924 р. „Про відділи й інспектури округових виконавчих комітетів“ (Зб. Уз. 1924, р, ч. 44, арт. 275), — Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів УСРР постановили затвердити нижчеподане Положення про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети:

ПОЛОЖЕННЯ
про округові з'їзди рад і округові ви­конавчі комітеті.
 
Розділ I-й.
Округовий з'їзд рад.

1. Округовий з'їзд рад є на тери­торії округи вищим, в межах його компетенції, органом влади, підлег­лим Всеукраїнському З'їздові Рад, Всеукраїнському Центральному Вико­навчому Комітетові і його Президії.

2. Округовий з'їзд рад складається з представників, обируваних від місь­ких і селищних рад та районових з'їздів рад, а також фабрик і заводів, розташованих поза міськими й фабрич­но-заводськими селищами після норм і в порядку, передбачених законодавством про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів.

3. Округовий з'їзд рад скликує округовий виконавчий комітет один раз на рік в реченець, установлюва­ний Президією Всеукраїнського Цен­трального Виконавчого Комітету.

Примітка. Надзвичайні окру­гові з'їзди рад можуть бути скли­кувані або на вимогу одної третини усього числа районових виконавчих комітетів в окрузі, або на вимогу міської ради округового міста, чи на підставі постанови пленуму ок­ругового виконавчого комітету, ух­валеної не менш як двома третина­ми голосів, чи на пропозицію Пре­зидії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

4. Округовий з'їзд рад для керовиицтва роботами з'їзду й об'єднання діяльности його комісій та секцій обирає президію з'їзду. Перед обран­ням президії з'їзду, його роботами керує президія округового виконав­чого комітету попереднього скли­кання.

5. До компетенції округового з'їзду рад належить:

1) розглядати й розвязувати всі місцеві справи, а також обмірковувати справи, що мають загальнодержавне значіння;

2) направляти діяльність усіх підлеглих йому органів влади;

3) затверджувати подавані від округового виконавчого комітету проєкти:

а) про розділ прибутків і видатків між бюджетами округовим, округового міста, районовими і

б) про установлення кінцевих для округ ставок місцевих податків і збору, не вищих від установлених законодавчим порядком;

4) затверджувати округовий бюджет і ухвалений міською радою бюджет округового міста, а також ті районові бюджети, що з приводу їх виникли розбіжності між округовими й районовими виконавчими комітетами;

5) розглядати й затверджувати звіт округового виконавчого комітету про виконання кошторису місцевих прибутків і видатків;

6) розглядати й затверджувати звіти про діяльність округової ревізійної комісії, округового виконавчого комітету, його відділів та інспектур, міської ради, округового міста, а також звіти про діяльність районових виконавчих комітетів і визначати порядок і напрямок дальшої їхньої роботи;

7) обирати округовий виконавчий комітет;

8) обирати округову ревізійну комісію;

9) обирати делегатів на Всеукраїнський З'їзд Рад.

6. Обов'язки членів округового з'їзду рад виконуються даремно.

Розділ II-й.
Округовий виконавчий комітет.

7. Округовий виконавчий комітет обирає округовий з'їзд рад реченцем на один рік у складі не більшому як 35 членів і 11 кандидатів до них.

8. Округовий виконавчий комітет є в періоді між округовими з'їздами рад вищим органом влади в межах своєї компетенції і в межах округи та має всі права юридичної особи.

9. Округовий виконавчий комітет діє під керовництвом округового з'їзду рад і підлягає безпосередньо Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітетові, його Президії й Раді Народніх Комісарів УСРР.

10. Округовий виконавчий комітет скликує президія округового виконавчого комітету не рідше, як один раз на місяць на чергове пленарне засідання.

Примітка. Позачергові засідання пленуму округового виконавчого комітету скликується на підставі постанови його президії, чи на пропозицію ⅔ складу виконавчого комітету, або на підставі постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

11. На пленарних засіданнях округового виконавчого комітету, з правом дорадчого голосу, беруть участь кандидати в члени округового виконавчого комітету, як-що вони не заступають на даному засіданні відсутніх членів, завідувачі відділів та інспектур і осібно запрошені округовим виконавчим комітетом або його президією особи.

12. До компетенції округового виконавчого комітету належить:

А. У царині загального керування.

1) Обирати президію округового виконавчого комітету й керувати її діяльністю.

2) Обирати, настановляти й звільняти завідувачів відділів та інспектур і инших відповідальних співробітників округового виконавчого комітету і установ, що знаходяться при ньому, а також накладати дисциплінарні кари порядком, установленим законом, так на згаданих осіб, як і на членів нижчих виконавчих комітетів і їхніх президій.

3) Керувати виборами до міських, селищних і сільських рад і районових з'їздів рад, а також установляти реченці переведення згаданих виборів відповідно до постанов Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

4) Скасовувати виборче переведення у випадках, в законі зазначених.

5) Керувати діяльністю районових виконавчих комітетів, а також міських, сільських і селищних рад та підлеглих йому установ і урядових осіб, що знаходяться на території округи.

6) Скасовувати або зміняти незаконні або недоцільні постанови й розпорядження підлеглих йому установ і урядових осіб.

7) Загально наглядати за діяльністю на території округи установ, підприємств і урядових осіб, не підлеглих округовому виконавчому комітетові, не втручаючись до їхньої операційної діятельности.

Примітка. Взаємовідносини округових виконавчих комітетів і органів прокурорського догляду визначається Положенням про прокуратуру.

8) Брати участь на засіданнях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів УСРР, Української Економічної Наради й инших центральних органів, коли вони розглядають справи дотичні даної округи, через своїх представників, відряджуваних так з ініціятиви виконавчого комітету, які на виклик згаданих органів.

9) Порушувати перед Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетов і Радою Народніх Комісарів УСРР справи про скасування або зміну тих постанов і розпоряджень центральних органів влади, що їх округовий виконавчий комітет визнає з місцевих умов за недоцільні або суперечні чинним законоположенням.

10) Зупиняти у виняткових випадках, за особистою відповідальністю усього складу членів округового виконавчого комітету, що беруть участь в ухвалі постанови, переведення в життя розпоряджень окремих народніх комісаріятів УСРР, відповідних їм центральних установ УСРР і уповноважених народніх комісаріятів СРСР при УСРР, коли зупинювані розпорядження явно не відповідають чинному законові, негайно подаючи про це до відома Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів УСРР і відповідного народнього комісаріяту, установи або управління уповноваженого СРСР при УСРР.

11) Розглядати й розв'язувати скарги та протести на дії підлеглих йому органів, нижчих виконавчих комітетів та рад і подавати висновки до вищих органів влади на скарги сприводу чинностей державних установ і осіб, йому не підлеглих.

12) Видавати обов'язкові постанови в межах чинного законодавства.

13) Переводити в життя узаконення й розпорядження Центральної Влади й наглядати за їх виконанням.

14) Керувати діяльністю організацій незаможніх селян і сприяти розвиткові їхньої діяльности.

15) Сприяти розвиткові всіх форм кооперації й инших громадських організацій на території округи.

16) Переводити в життя національну політику Радянської влади, шляхом втягнення національних меншостей до радянської роботи й забезпечення прав національних меншостей в царині мови, культури й ннш.

17) Керувати роботою в царині статистичного обліку стану й зросту людности, окремих галузей народнього господарства й ннш.

Б. У царині адміністраційній.
1) Охороняти революційний лад, спокій і безпечність на території округи.

2) Порушувати прохання про оголашення й знесення військового й виключного стану, а також вживати надзвичайних заходів до охорони революційного ладу у випадках, законом заначених.

3) Здійснювати політику радянської влади про відокремлення церкви від держави й школи від церкви.

4) Наглядати за діяльністю товариств і спілок, що не мають на меті визиску й діють на території округи.

5) Керувати справою запису актів громадського стану на території округи.

6) Приймати чужоземців за українських громадян у випадках, у законі зазначених, і керувати діяльністю підлеглих округовому виконавчому комітетові органів влади в справі видачі закордонних пашпортів, обліку закордонних громадян і видачі їм пашпортів.

7) Вживати заходів до запобігнення стихійних злигоднів (масової пожежі, повіди, масових шкідників і инш.) і боротьби з ними.

8) Контролювати, наглядати й загально керувати виправно-трудовими установами.

В. У царині судоустрою й судочинства.

1) Обирати, відкликати й переміщати народніх суддів і затверджувати народніх засідателів порядком, передбаченим „Положенням про судоустрій“.

2) Обирати голову, заступника голови й членів округового суду й подаватн їх на затвердження Народнього Комісара Юстиції.

3) Затверджувати порядком „Положення про судоустрій“ подання округового суду про кількість і межі участків народніх судів в окрузі.

4) Затверджувати президію та членів колегії оборонців першого складу.

5) Заслухувати періодичні доповіді округового суду й округової прокуратури.

Г. У царині фінансово-податковій.

1) Загально, відповідно до чинних законоположень, директив Уряду УСРР і постанов кругового з'їзду рад, керувати всіма справами місцевих фінансів у межах округи.

2) Наперед розглядати й вносити на затвердження округовому з'їздові рад проєкти у всіх фінансово-податкових справах, належних до компетенції округового з'їзду рад.

3) Переводити виконання затвердженого округовим з'їздом рад округового бюджету, бюджету округового міста, що ввіходить до його складу, і подавати округовому з'їздові звіти про їхнє виконання, а також подавати міській раді округового міста доповідь про виконання міського бюджету.

4) Розглядати порядком догляду затверджені районовими з'їздами рад районові бюджети так відносно відповідности їх до чинних законоположень, які і по суті, а також звіти про їхнє виконання.

Примітка. Коли районовий виконавчий комітет опротестує зміни, впроваджені від округового виконавчого комітету до районового бюджету, суперечности між округовими виконавчими комітетами й районовими виконавчими комітетами розвязують вищі органи влади.

5) Встановлювати в межах, визначених законом, реченці виплати місцевих податків і збору, проваджуваних по кошторисах прибутків округового міста, а також загально доглядати за справлянням місцевих податків і збору.

6) Затверджувати загальний план переведення в межах округи цінування майна, оподатковуваного місцевими податками, а також цінувальних для його обкладення норм.

7) Подавати Народньому Комісаріятові Фінансів УСРР проєкти про розміри надвишок на місцеві потреби до єдиного сільсько-господарського податку для внесення до відповідних законодавчих установ.

8) Подавати на погоджене затвердження Народнім Комісаріятам Фінансів і Внутрішніх Справ УСРР проєкти про розміри податку з майна, що дає особливу користь, завдяки знову здійснюваним заходам.

9) Затверджувати постанови округового фінансового відділу про внесення, відстрочення, розстрочення й повернення сум місцевих податків і збору.

10) Порушувати прохання перед Радою Народніх Комісарів УСРР через Народній Комісаріят Фінансів УСРР про видачу коштів із особливих фондів, що знаходяться в розпорядженні Ради Народніх Комісарів УСРР.

11) Порушувати прохання через Народній Комісаріят Фінансів УСРР про встановлення нових податків і збору, не передбачених чинним законодавством.

12) Розглядати й розвязувати скарги на постанови районових виконавчих комітетів у справах місцевих податків і збору.

Д. У царині місцевого господарства, промисловости й торгівлі.

1) Регулювати торгівлю й промисловість, додержуючи чинних на цей предмет правил, і видавати дозволи на спеціяльні форми торгівлі у випадках, у законі зазначених,

2) Організувати нові підприємства, затверджувати виробничі плани й кошториси підлеглих підприємств та їхніх об'єднань, складати загально-округові плани промисловости, здавати в оренду підприємства, наглядати за виконанням умов орендових договорів.

3) Наглядати за діяльністю державних підприємств, що не знаходяться в компетенції округового виконавчого комітету, додержуючи правил, зазначених у п. 7 відд. А, арт. 12.

4) Допомагати переведенню експортових і імпортових операцій.

5) Сприяти страховій справі, додержуючи установлених правил і розв'язувати справи страхування у випадках, передбачених законом.

6) Організувати, завідувати й управляти місцевим господарством.

7) Керувати управлінням комунальними й допоміжними до них підприємствами.

8) Укладати внутрішні позики установленим у законі порядком.

9) Керувати експлоатацією міських земель і урочищ.

10) Керувати переведенням в життя житлової політики Радянської влади.

11) Керувати місцевим будівництвом і піклуватися про впорядкування залюднених пунктів на території округи.

12) Завідувати місцевими шляхами, місцевим транспортом і телефонною мережею, згідно з чинними правилами.

13) Організувати заходи протипожежної охорони.

14) Порушувати прохання про поширення міської смуги і про наділення містам і промисловим центрам достатньої кількости землі.

Е. У царині земельній і сільсько-господарській.

1) Здійснювати всі заходи, покладені на місцеві виконавчі комітети Земельним Кодексом, Законом про Ліси, а також виданими на їхній розвиток узаконеннями.

2) Допомагати хліборобській людності у всіх галузях сільсько-господарського виробництва.

3) Переводити заходи, скеровані на розвиток і інтенсифікацію всіх галузей сільського господарства.

4) Колективізувати сільське господарство.

5) Переводити в життя затверджений план боротьби з заразними та поголовно-заразними захворуваннями тварин і охороняти тваринництво.

6) Об'єднувати й керувати почином в галузі меліорації, водяного господарства, торфової справи й сільського будівництва.

7) Керувати й сприяти здійсненню заходів до землевпорядження, регулювання землекористання, державного запису землекористання (земельна реєстрація).

Ж. У царині регулювання й охорони праці.

1) Наглядати, щоб державні, громадські й приватні підприємства виконували закони й правила про охорону найманої праці й вживати заходів спонуки до їх виконання.

2) Регулювати ринок праці.

3) Доглядати за додержанням на місцях чинних положень у справі оплати праці.

4) Провадити боротьбу з безробіттям.

5) Допомагати в розвязанні конфліктів, що виникають на грунті вживання найманої праці.

6) Провадити санітарно-технічні заходн в промислових, торговельних і кустарних підприємствах.

7) Керувати діяльністю установ соціяльного страхування.

8) Наглядати за переведенням законів про соціяльне страхування від місцевих, державних, громадських і приватних установ і підприємств.

З. У царині соціяльного забезпечення.

1) Організувати й керувати справою соціяльного забезпечення на території округи.

2) Допомагати організації і діяльності селянських товариств взаємодопомоги.

3) Організувати через селянські товариства взаємодопомоги натуральну грошову, трудову, юридичну й иншу запомогу сільським господарствам червоноармійців, родинам інвалідів і тих, що загинули на фронтах або виконуючи службові обов'язки, а також господарствам незаможнього селянства.

4) Сприяти розвиткові інвалідної кооперації й инших громадських організацій, що мають на меті забезпечувати родини червоноармійців і інвалідів праці, які не мають так працездатних членів родини, як і прибуткових господарств або промислів.

5) Подавати запомогу людності, що потерпіла від стихійних злигоднів, і жертвам контр-революції.

И. У царині народнього здоровля.

1) Керувати лікарною справою в межах округи.

2) Організувати боротьбу з пошесними хворобами й вживати всіх заходів до запобігнення поширенню таких.

3) Сприяти усім формам медичних заходів центральних установ.

4) Керувати справою санітарного догляду на території округи.

5) Вживати заходів до оздоровлення місцевости.

6) Наглядати за санітарним станом підприємств.

7) Керувати підприємствами й установами в справі охорони материнства й дитинства.

К. У царині культурно-освітній.

1) Вживати заходів до навчання й виховання дітей в установах соціяльного виховання, юнацтва у шкільних закладах професійної освіти, а також вживати заходів до піднесення культурного й політичного рівня людности в окрузі.

2) Відкривати й сприяти влаштуванню шкільних закладів соціяльного виховання й професійної освіти, а також селянських будинків, клубів, бібліотек, музеїв, театральних підприємств і инших освітніх установ.

3) Постачати шкільно-виховавчим й культурно-освітнім установам грошові й матеріяльні засоби, забезпечувати їх приміщенням й наділяти дитячим установам і шкільним закладам земельні дільниці.

4) Переводити заходи до ліквідації неписьменности.

5) Наглядати за правильністю викладання у всіх шкільних закладах округи й переводити розпорядження центральної владі в царині освіти.

6) Наглядати за видавничою діяльністю, друкарнями й иншими підприємствами друку.

7) Переводити заходи до забезпечення викладання серед національних меншостей рідною мовою й сприяти розвиткові і поширенню літератури мовами національних меншостей.

8) Охороняти культурні цінності.

Л. У царині військовій.

1) Наглядати, щоб підлеглі органи й громадяни точно виконували всі законоположення й розпорядження, що стосуються до військового урядництва.

2) Допомагати військовим організаціям, військовим частинам і Військовому Командуванню в їхній діяльності що до переведення військових заходів, згідно з чинними законоположеннями.

3) Провадити військові мобілізації й періодичні (чергові) заклики до Червоної Армії й Флоти та боротися з дезертирством з Червоної Армії й Флоти.

4) Переводити в життя всі розпорядження про загальне військове навчання працюючих, а також у царині територіяльного будівництва війська.

5) Постачати Червоній Армії приміщення.

Розділ III-й.
Поширені наради округового виконавчого комітету.

13. Не рідше як один раз на три місяці в реченці, встановлені округовим виконавчим комітетом, президія його скликує поширені наради округового виконавчого комітету.

14. До складу поширених нарад округового виконавчого комітету, окрім членів округового виконавчого комітету, увіходять завідувачі відділів та інспектур округового виконавчого комітету, командир і військовий комісар вищого територіяльного місцевого військового з'єднання або територіяльної місцевої військової частини, представники всіх районових виконавчих комітетів, міських і селищних рад, округової комісії й районових комітетів незаможніх селян, а також районових комітетів селянських товариств взаємодопомоги, числом не більшим як один від кожного із зазначених органів і осіб, спеціяльно запрошених президією округового виконавчого комітету.

15. Округові наради обмірковують справи місцевого або загальнодержавного значіння, що їх вносить на їхній розгляд округовий виконавчий комітет.

16. Постанови поширених нарад округового виконавчого комітету набирають сили тільки після того, як затвердить їх округовий виконавчий комітет.

Розділ IV-й.
Президія округового виконавчого комітету.

17. Президію округового виконавчого комітету обирає останній зі свого складу в складі голови, його заступника, секретаря й членів, загалом не більш як 11 осіб, реченцем на 1 рік.

18. Президія округового виконавчого комітету має за своє завдання перезодити в життя постанови округового виконавчого комітету й вищих органів влади, а також направляти й об'єднувати дії всіх підлеглих округовому виконавчому комітетові органів, що знаходяться на території округи, й підготовляти справи до пленарних засідань і поширених нарад округового виконавчого комітету.

19. У періоді між засіданнями округового виконавчого комітету президії привласнюється всі права округового виконавчого комітету.

20. Президія округового виконавчого комітету, перед внесенням на обміркування засідання округового виконавчого комітету, заслухує доповіді й звіти відділів і інспектур округового виконавчого комітету.

21. Справи, належні до обміркування президії, розвязується звичайною більшістю голосів.

22. У випадках невідкладних голова екругового виконавчого комітету має право вживати заходів, що стосуються до компетенції президії округового виконавчого комітету, але повинний про свої чинности подати до відома президії на найближчому її засіданню.

Розділ V-й.
Про відділи й інспектури округового виконавчого комітету.

23. Округовий виконавчий комітет для виконання покладених на нього завдань має секретаріят, округову планову комісію, бюджетову комісію, кооперативний комітет, округову адміністраційно-територіяльну комісію, округове архівне управління, бюро або уповноважених у справах національних меншостей, комісію незаможніх селян, раду фізичної культури, комітет допомоги кооперативному будівництву робітничих житл, а також відділи й інспектури, перераховані в арт. арт. 24 і 26 цього положення.

24. Округовий виконавчий комітет має такі відділи:

1) адміністраційний,

2) фінансовий,

3) місцевого господарства,

4) земельний,

5) робітничо-селянської інспекції,

6) військовий комісаріят,

7) держполітуправління,

8) статистичне бюро на правах відділу.

Примітка 1. У містах із розвиненим міським господарством і міською промисловістю можна з'організувати, на підставі постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, відділи мійського господарства на правах відділів округового виконавчого комітету.
Примітка 2. В округах із розвиненою промисловістю організується округові відділи місцевої промисловости. Списки округам, де організується відділи місцевої промисловости, затверджує Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.
Примітка 3. В округах Артемівській, Вінницькій, Катеринославській, Житомирській, Полтавській і Чернигівській обов'язки округових військових комісаріятів виконують територіяльні управління корпусів і дивізій.

25. До компетенції відділів округового виконавчого комітету належить:

1) Переводити в життя всі заходи до виконання законів і розпоряджень вищої влади й округового виконавчого комітету.

2) Керувати й наглядати за діяльністю всіх підпорядкованих їм на території округи установ і осіб.

3) Настановляти й звільняти підлеглих відділам урядових осіб, додержуючи чинних на цей предмет узаконень.

4) Складати встановлені кошториси й далі їх направляти за порядком, передбаченим законом.

5) Розпоряджати відкритими кредитами, розасигновувати їх між підлеглими установами й наглядати за видаткуванням їх відповідно до призначення.

6) Подавати округовому виконавчому комітетові і відповідному народньому комісаріятові встановлені звіти про роботу відділів.

7) Виконувати инші обов'язки, покладені на них законом.

26. Округовий виконавчий комітет має такі інспектури:

1) охорони здоровля,

2) соціяльного забезпечення,

3) праці,

4) народньої освіти,

5) внутрішньої торгівлі.

27. До компетенції округових інспектур належить:

1) Здійснювати інспекційний догляд за діяльністю підлеглих і підконтрольних інспектурам установ округи.

2) Настановляти й звільняти підлеглих інспектурі урядових осіб, додержуючи чинних на цей предмет узаконень.

3) Стежити за станом підлеглих установ у господарському відношенні.

4) Давати висновки на кошториси, подавані від підлеглих установ, складати по них збірки-кошториси і направляти за встановленим в законі порядком проєкти розподілу коштів між окремими бюджетово-господарськими одиницями, що знаходяться у віданні інспектур і фінансуються за рахунок місцевого бюджету.

5) Наглядати за правильним і вчасним розасигнуванням між підлеглими установами кредитів і за видаткуванням зазначених коштів, відповідно до їх призначення.

6) Подавати до округового виконавчого комітету періодичні звіти про свою діяльність, а також про діяльність підлеглих інспектурам установ.

7) Виконувати инші обов'язки, покладені законом.

28. Відділи округового виконавчого комітету поділяються на підвідділи і мають самостійні, окремі від секретаріяту округового виконавчого комітету канцелярії і, як загальне правило, з винятком фінансового відділу округового виконавчого комітету, самостійних господарсько-фінансових або адміністративно-фінансових частин у свому складі не утворюють, а їх обслуговують у цьому відношенні кошторисово-фінансова й господарча частини секретаріяту округового виконавчого комітету.

Примітка. Винятки з установлених цим артикулом правил можуть бути допущені тільки в тих випадках, як-що у затверджуваній установленим порядком структурі й штатах буде передбачено організацію самостійних господарчо-фінансових або адміністраційно-господарчих частин у відділах округового виконавчого комітету.

29. Інспектури округового виконавчого комітету підвідділів не мають, так само й самостійних господарчо-фінансових або адміністраційно-господарчих частин і окремих канцелярій, і їх обслуговує у цьому відношенні апарат секретаріяту округового виконавчого комітету, для операційної ж своєї роботи інспектури округового виконавчого комітету користуються затверджуваними для них за встановленим порядком мінімальними штатами по діловодству.

Примітка. Як виняток із загального правила у де-яких округах, що список їх встановляє Президія ВУЦВК'у, в складі інспектури праці знаходиться окружна каса соціяльного страхування, а в складі інспектури охорони здоровля—окружна каса робітничої медицини, що діють на підставі особливих положень.

30. На чолі відділів округового виконавчого комітету стоять завідувачі, а на чолі інспектур—округові інспектори.

Завідувачів відділів і округових інспекторів обирає округовий виконавчий комітет що-року. Відповідний народній комісар має право заявити відводини проти того чи иншого кандидата.

31. У разі суперечностей між округовим виконавчим комітетом і відповідним народнім комісаром у справі обрання завідувача відділу або округового інспектора, справу цю розвязує Рада Народніх Комісарів УСРР.

32. Звільнення або тимчасове усунення з посади завідувачів відділів або інспекторів може перевести округовий виконавчий комітет у разі злочину по посаді, бездіяльности, невідповідности свому призначенню й инших причин, з розсуду округового виконавчого комітету.

Головним чином відповідний народній комісар має право вимагати від округового виконавчого комітету звільнити або тимчасово усунути з посади завідувача відділу або інспектури з зазначених вище причин.

Про кожне звільнення або усунення округовий виконавчий комітет негайно подає до відома відповідного народнього комісара. Суперечності між народнім комісаром й округовим виконавчим комітетом розвязується після загально-встановленого порядку.

33. Винятки з порядку обрання, звільнення або тимчасового усунення з посади завідувача відділу або округового інспектора (арт. арт. 30 і 31 цього Положення) допускається тількі в силу особливих спеціяльних на це узаконень.

34. У своїй діяльності відділи й інспектури керуються постановами, розпорядженнями й інструкціями так округового виконавчого комітету, як і відповідних народніх комісаріятів.

Завідувачі відділів і округові інспектори несуть відповідальність за роботу відділу або інспектури, а також підлеглих їм установ так перед округовим виконавчим комітетом, як і перед відповідним народнім комісаром.

Примітка. Округові військові комісари в своїй діяльності керуються особливими положеннями, що їх затверджує Революційна Військова Рада Союзу РСР.

35. У разі розбіжности між розпорядженнями округового виконавчого комітету або його президії і розпорядженнями народнього комісаріяту, а також у тих випадках, коли розпорядження народніх комісаріятів не можна виконати з технічних або инших причин, завідувач відділу і округовий інспектор оповіщають про це президію округового виконавчого комітету й відповідний народній комісаріят.

36. Завідувач відділу або інспектор, у разі коли округовий виконавчий комітет оскаржить розпорядження народнього комісаріяту, не припиняючи його чинности, повинні виконувати розпорядження народнього комісаріяту.

37. Відділи й інспектури округового виконавчого комітету, в разі є потреба видати обов'язкову постанову, входять до президії округового виконавчого комітету з відповідним проєктом постанови.

38. У разі незгоди інспектури або відділу з вирішенням президії округового виконавчого комітету, їм надається право оскаржити його до округового виконавчого комітету, сповістивши про це відповідний народній комісаріят.

Оскарження не зупиняє переведення в життя розпорядження президії округового виконавчого комітету.

Розділ VI-й.
Права й обов'язки членів округового виконавчого комітету.

39. Кожний член округового виконавчого комітету виконує певний обов'язок, покладений на нього округовим виконавчим комітетом.

40. Кожний член округового виконавчого комітету має право входити до президії округового виконавчого комітету з поданнями, що стосуются до компетенції инших відділів, інспектур і установ виконавчого комітету, а також центральних урядництв.

41. Член округового виконавчого комітету може виступати від імени виконавчого комітету тільки у тому разі, як-що був на те уповноважений округовим виконавчим комітетом або його президією.

42. Член округового виконавчого комітету має право брати участь на зборах, засіданнях і нарадах усіх урядових установ на території округ із дорадчим голосом.

Примітка. Участь на таємних засіданнях припускається тільки у випадках і порядку, встановленому законом.

43. Члени округового виконавчого комітету не можуть бути арештовані без попереднього повідомлення про це президії або голови округового виконавчого комітету.

Харків, дня 1 липня 1925 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Заст. Голови Ради Народніх Комісарів УСРР Сербиченко.

Т. в. об. Секретаря Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Угаров.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК“ 21 липня 1925 р., ч. 164.