ЗУРРСУУ/1925/1/83/Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 83
Цей документ втратив чинність.
Підстава: Про затвердження «Устави про округові з'їзди рад, округові виконавчі комітети, їх відділи та інспектури»
ЗУРРСУУ/1925/1/83
Постанова II-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання
Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети
1925

487. Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети.

Касуючи постанову ВУЦВК і РНК УСРР в 1-го липня 1925 року „Про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети“ (Зб. Уз. 1925 р., № 44, арт. 295), (II-а Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання постановила затвердити нижчеподане Положення про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети.

ПОЛОЖЕННЯ
про округові з'їзди рад і округові виконавчі комітети.
 
Розділ І.
Округовий з'їзд рад.

1. Округовий з'їзд рад є на території округи вищим, у межах його компетенції, органом влади, підлеглим Всеукраїнському З'їздові Рад, Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітетові і його Президії.

2. Округовий з'їзд рад складається з представників, що їх обирається від міських і селищних рад та районових з'їздів рад, а також фабрик і заводів, розташованих поза міськими й фабрично-заводськими селищами за нормами і порядкам, передбаченими законодавством про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів.

3. Округовий з'їзд рад скликає округовий виконавчий комітет один раз на рік в реченець, установлюваваний Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Увага. Надзвичайні округові з'їзди рад можуть бути скликувані або на вимогу одної третини усього числа районових виконавчих комітетів в окрузі, чи на підставі постанови пленуму округового виконавчого комітету, ухваленої не менш як двома третинами голосів, або на пропозицію Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

4. Округовий з'їзд рад для керовництва роботами з'їзду й об'єднання діяльности його комісій та секцій обирає президію з'їзду. Перед обранням президії з'їзду його роботами керує президія округового виконавчого комітету попереднього складу.

5. До компетенции округового з'їзду рад належить:

1) розглядати й розвязувати всі місцеві справи, а також обмірковувати справи, що мають загальнодержавне значіння;

2) направляти діяльність усіх підлеглих йому органів влади;

3) затверджувати подавані від округового виконавчого комітету проекти:

а) про розподіл прибутків і видатків між бюджетами округовим, округового міста, районовими, б) про встановлення кінцевих для округ ставок місцевих податків і зборів, не вищих від установлених законодавчим порядком;

4) затверджувати округовий бюджет і ухвалений міською радою бюджет округового міста, а також ті районові бюджети, що з приводу їх виникли розбіжності між округовими й районовими виконавчими комітетами.

Увага. У разі, колі округовий з'їзд рад не припадає на час затвердження округового бюджету, то його (бюджет) затверджує пленум округового виконавчого комітету, подаючи на його остаточне затвердження до найближчого округового з'їзду рад.

5) розглядати й затверджувати звіт округового виконавчого комітету про виконання кошторису місцевих прибутків і видатків;

6) розглядати й затверджувати звіти про діяльність округової ревізійної комісії, округового виконавчого комітету, його відділів та інспектур, міської ради округового міста, а також звіти про діяльність районових виконавчих комітетів і визначати порядок і напрямок дальшої їхньої роботи;

7) обирати округовий виконавчий комітет;

8) обирати округову ревізійну комісію;

9) обирати делегатів на Всеукраїнський З'їзд Рад;

10) обирати, відкликати й пересовувати народніх суддів та затверджувати народніх засідателів.

6. Обов'язки членів округового з'їзду рад виконується безплатно.

Розділ II.
Округовий виконавчий комітет.

7. Округовий виконавчий комітет обирає округовий з'їзд рад реченцем на один рік у складі не більшому як 45 членів і 15 кандидатів до них.

8. Округовий виконавчий комітет є в періоді між округовими з'їздами рад вищим органом влади в межах своєї компетенції і в межах округи та має всі права юридичної особи.

9. Округовий виконавчий комітет чинить під керовництвом округового з'їзду рад і підлягає безпосередньо Всеукраїнському Центральному Виконавчому Комітетові, його Президії й Раді Народніх Комісарів УСРР.

10. Округовий виконавчий комітет скликає президія округового виконавчого комітету не рідше, як один раз на два місяці на чергове пленарне засідання.

Увага. Позачергові засідання пленуму округового виконавчого комітету скликається на підставі постанови його президії, або на пропозицію ⅔ складу виконавчого комітету, або на підставі постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

11. На пленарних засіданнях округового виконавчого комітету, з правом дорадчого голосу, беруть участь кандидати в члени округового виконавчого комітету, як-що вони не заступають на даному засіданні відсутніх членів, завідувачі відлілів та інспектур і осібно запрошені округовим виконавчим комітетом або його президією особи.

12. Поширені наради округового виконавчого комітету, передбачені розділом III цього Положення, скликається президією округового виконавчого комітету на менш як двічі на рік і в термін, що його призначає округовий виконавчий комітет.

13. До компетенції округового виконавчого комітету належить:

А. У царині загального керування.

1) Обирати президію округового виконавчого комітету й керувати її діяльністю.

2) Обирати, настановляти, відкликати й звільняти завідувачів відділів та інспектур і инших відповідальних співробітників округового виконавчого комітету й установ при ньому, а також накладати дисциплінарні покарання порядком, установленим законом, так на згаданих осіб, як і на членів нижчих виконавчих комітетів і їхніх президій.

3) Керувати виборами до міських, селищних і сільських рад і районових з'їздів рад, а також установляти реченці переведення згаданих виборів відповідно до постанов Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

4) Касувати виборче переведення на випадки, що їх зазначено у законі.

5) Керувати діяльністю районових виконавчих комітетів, а також міських, сільських і селищних рад та підлеглих йому установ і урядових осіб, що перебувають на території округи.

6) Скасовувати або зміняти незаконні або недоцільні постанови й розпорядження підлеглих йому установ і урядових осіб.

7) Загально наглядати за діяльністю на території округи установ, підприємств і урядових осіб, не підлеглих округовому виконавчому комітетові, не втручаючись до їхньої операційної діяльности.

Увага 1. Державні підприємства, не підлеглі округовому виконавчому комітетові, подають на його вимогу доповіді про свою діяльність і про план робот.
Увага 2. Взаємовідносини округових виконавчих комітетів і органів прокурорського догляду й суду визначається Положенням про судоустрій.
8) Брати участь на засіданнях Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів УСРР, Української Економічної Наради й инших центральних органів, коли вони розглядають справи, дотичні даної округи, через своїх представників, відряджуваних так з ініціятиви виконавчого комітету, як і на виклик згаданих органів.

9) Порушувати перед Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом і Радою Народніх Комісарів УСРР, справи про скасування або зміну тих постанов і розпоряджень центральних органів влади, що їх округовий виконавчий комітет визнає з місцевих умов за недоцільні або суперечні чинним законоположенням.

10) Зупиняти переведення в життя у виняткових випадках, за особистою відповідальністю усього складу членів округового виконавчого комітету, або його президії, що беруть участь в ухваленні постанови, розпоряджень окремих народніх комісаріятів УСРР відповідних їм центральних установ УСРР і уповноважених народніх комісаріятів СРСР при Уряді УСРР, коли зупинювані розпорядження явно не відповідають чинному законові, негайно подаючи про це до відому Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів УСРР і відповідного народнього комісаріяту, установи або управління уповноваженого Народнього Комісаріяту СРСР при Уряді УСРР.

11) Розглядати й розвязувати скарги та протести на чинності підлеглих йому органів нижчих виконавчих комітетів та рад і подавати висновки до вищих органів влади на скарги з приводу чинностей державних установ і осіб, йому не підлеглих.

12) Видавати обов'язкові постанови в межах чинного законодавства.

13) Переводити в життя узаконення й розпорядження центральної влади й наглядати за їх виконанням.

14) Сприяти розвиткові та діяльності організації незаможніх селян.

15) Сприяти розвиткові всіх форм кооперації й инших громадських організацій на території округи і загально доглядати за їхньою діяльністю.

16) Переводити в життя національну політику Радянської влади, шляхом втягнення національних меншостей до радянської роботи й забезпечення прав національних меншостей в царині мови, культури й инш.

17) Керувати роботою в царині статистичного обліку стану й зросту людности, окремих галузей народнього господарства й инш.

Б. У царині адміністративній.

1) Охороняти революційний лад, спокій і безпечність на території округи.

2) Порушувати прохання про оголошення й знесення військового й виїмкового стану, а також вживати надзвичайних заходів до охорони революційного ладу у випадках, законом зазначених.

3) Здійснювати політику Радянської влади про відокремлення церкви від держави й школи від церкви.

4) Наглядати за діяльністю товариств і спілок, що не мають на меті визиску й функціонують на території округи.

5) Керувати справою запису актів громадянського стану на території округи.

6) Приймати чужоземців за українських громадян у випадках, у законі зазначених, і керувати діяльністю підлеглих округовому виконавчому комітетові органів влади в справі видачі закордонних пашпортів, обліку чужоземних громадян і видачі їм особових посвідчень.

7) Вживати заходів до запобігнення стихійних злигоднів (масової пожежі, повіди, масових шкідників і инш.) і боротьби з ними.

8) Контролювати, наглядати й загально керувати виправно-трудовими установами.

В. У царині судоустрою й судочинства.
1) Обирати, відкликати й переміщати народніх суддів і затверджувати народніх суддів і затверджувати народніх засідателів з тим, щоб потім подати на затвердження округового з'їзду рад порядком, передбаченим Положенням про судоустрій.

2) Обирати голову, заступника голови й членів округового суду й подавати їх на затвердження Народнього Комісара Юстиції.

3) Затверджувати порядком Положення про судоустрій подання округового суду про кількість і межі районів народніх судів в окрузі.

4) Затверджувати президію та членів колегії захисників першого складу з правом наступнього їх відводу відповідно до „Положення про судоустрій“.

5) Заслухувати періодичні доповіді округового суду й округової прокуратури.

6) Організувати юридичну допомогу людності.

Г. У царині фінансово-податковій.

1) Загально, відповідно до чинних законоположень, директив Уряду УСРР і постанов округового з'їзду рад, керувати всіма справами місцевих фінансів у межах округи.

2) Наперед розглядати й подавати на затвердження округовому з'їздові рад проекти у всіх фінансово-податкових справах, належних до компетенції округового з'їзду рад.

3) Переводити виконання затвердженого округовим з'їздом рад округового бюджету, бюджету округового міста, що ввіходить до його складу, і подавати округовому з'їздові звіти про їхнє виконання, а також подавати міській раді округового міста доповідь про виконання міського бюджету.

4) Розглядати порядком догляду затверджені районовими з'їздами рад районові бюджети, так стосовно відповідности їх до чинних законоположень, як і з боку сути, а також звіти про їхнє виконання.

Увага. Коли районовий виконавчий комітет спротестує зміни, впроваджені від президії округового виконавчого комітету до районового бюджету, розбіжності між округовим виконавчим комітетом й районовим виконавчим комітетом розвязує пленум округового виконавчого комітету, або округовий з'їзд рад.

5) Встановлювати в межах, визначених законом, реченці виплати місцевих податків і зборів, проваджуваних за кошторисами прибутків округового міста, а також загально доглятати за стяганням місцевих податків і зборів.

6) Затверджувати загальний план переведення в межах округи цінування майна, оподатковуваного місцевими податками, а також цінувальні для його обкладання норми.

7) Подавати Народньому Комісаріятові Фінансів УСРР проекти про розміри надлишок на місцеві потреби до єдиного сільсько-господарського податку для внесення до відповідних законодавчих установ.

8) Подавати на затвердження Ради Народніх Комісарів УСРР проекти про розміри податку з майна, що дає особливу користь, завдяки знову здійснюваним заходам.

9) Затверджувати постанови округового фінансового відділу про знесення, відстрочення, розстрочення й повернення сум місцевих податків і зборів.

10) Порушувати прохання перед Радою Народніх Комісарів УСРР через Народній Комісаріят Фінансів УСРР про видачу коштів із особливих фондів, що є в розпорядженні Уряду УСРР.

11) Порушувати прохання через Народній Комісаріят Фінансів УСРР про встановлення нових податків і збору, не передбачених чинним законодавством.

12) Розглядати й розвязувати скарги на постанови районових виконавчих комітетів у справах місцевих податків і зборів.

Д. У царині місцевого господарства, промисловости й торгівлі.

1) Регулювати торгівлю й промисловість, одержуючи чинних що до цього правил, і видавати дозволи на спеціяльні види торгівлі у випадках, законом зазначених.

2) Організувати нові підприємства, затверджувати виробничі плани й кошториси підлеглих підприємств та їхніх об'єднань, складати загально-округові плани промисловости, здавати в оренду підприємства і наглядати за виконанням умов орендових договорів.

3) Наглядати за діяльністю державних підприємств, що не є у віданні округового виконавчого комітету, додержуючи правил, зазначених у п. 7 под. А. арт. 13.

4) Допомогати переведенню експортових і імпортових операцій.

5) Сприяти страховій справі, додержуючи установлених правил, і розвязувати справи страхування у випадках, передбачених законом.

6) Організувати, завідувати й управляти місцевим господарством.

7) Керувати управлінням комунальними й допомічними до них підприємствами.

8) Укладати внутрішні позики установленим в законі порядком.

9) Керувати експлоатацією міських земель і місцевин.

10) Керувати переведенням в життя житлової політики Радянської влади.

11) Керувати місцевим будівництвом і піклуватися про впорядкування залюднених пунктів на території округи.

12) Завідувати місцевими шляхами, місцевим транспортом і телефонною мережею, згідно з чинними правилами.

13) Організувати заходи протипожежної охорони.

14) Порушувати прохання про поширення міської смуги і про наділення містам і промисловим центрам достатньої кількости землі.

Е. У царині земельній і сільсько-господарській.

1) Здійснювати всі заходи, покладені на місцеві виконавчі комітети Земельним Кодексом, Законом про Ліси, а також виданими на їхній розвиток узаконеннями.

2) Допомагати хліборобській людності у всіх галузях сільсько-господарського виробництва.

3) Переводити заходи, скеровані на розвиток і інтенсифікацію всіх галузей сільського господарства.

4) Колективізувати сільське господарство.

5) Переводити в життя затверджений план боротьби з інфекційними та поголовно-інфекційними захворуваннями тварин і охороняти тваринництво.

6) Об'єднувати й керувати почином в галузі меліорації, водяного господарства, торфової справи й сільського будівництва.

7) Керувати й сприяти здійсненню заходів до землевпорядження, регулювання землекористування, державного запису землекористування (земельна реєстрація).

Ж. У царині регулювання й охорони праці.

1) Наглядати, щоб державні, громадські й приватні підприємства виконували закони, й правила про охорону найманої праці, й вживати заходів спонуки до їх виконання.

2) Регулювати ринок праці.

3) Доглядати за додержанням на місцях чинних положень у справі оплати праці.

4) Провадити боротьбу з безробіттям.

5) Допомагати в розвязанні конфліктів, що виникають з приводу вживання найманої праці.

6) Провадити санітарно-технічні заходи в промислових, торговельних і кустарних підприємствах.

7) Керувати діяльністю установ соціяльного страхування.

8) Наглядати за переведенням законів про соціяльне страхування місцевими державними, громадськими і приватніми установами й підприємствами.

З. У царині соціяльного забезпечення.

1) Організувати й керувати справою соціяльного забезпечення на території округи.

2) Допомагати організації і діяльності селянських товариств взаємодопомоги.

3) Організувати через селянські товариства взаємодопомоги натуральну, грошову, трудову, юридичну й иншу запомогу сільським господарствам червоноармійців, родинам інвалідів і тих, що загинули на фронтах або виконуючи службові обов'язки, а також господарствам незаможнього селянства.

4) Сприяти розвиткові інвалідної кооперації й инших громадських організацій, що мають на меті забезпечувати родини червоноармійців і інвалідів праці, що не мають так працездатних членів родини, як і прибуткових господарств або промислів.

5) Подавати запомогу людності, що потерпіла від стихійних злигоднів, і жертвам контр-революції.

И. У царині народнього здоров'я.

1) Керувати лікарською справою в межах округи.

2) Організувати боротьбу з пошесними хворобами й вживати всіх заходів до запобігнення поширенню таких.

3) Сприяти всім формам медичних заходів центральних установ.

4) Керувати справою санітарного догляду на території округи.

5) Вживати заходів до оздоровлення місцевости.

6) Наглядати за санітарним станом підприємств.

7) Керувати підприємствами й установами в справі охорони материнства й дитинства.

8) Організувати нові медично-санітарні установи й допомагати розвиткові їхньої мережі.

К. У царині культурно-освітній.

1) Вживати заходів до навчання й виховання дітей в установах соціяльного виховання, юнацтва в учбових закладах професійної освіти, а також вживати заходів до піднесення культурного й політичного рівня людности в окрузі.

2) Відкривати й сприяти влаштовуванню учбових закладів соціяльного виховання й професійної освіти, а також селянських будинків, клубів, бібліотек, музеїв, театральних підприємств і инших освітніх установ.

3) Постачати учбово-виховничим й культурно-освітнім установам грошові й матеріяльні засоби, забезпечувати їх приміщенням й наділяти дитячим установам і учбовим закладам земельні дільниці.

4) Переводити заходи до ліквідації неписьменности.

5) Наглядати за правильністю викладання у всіх учбових закладах округи й переводити розпорядження центральної влади в царині освіти.

6) Наглядати за видавничою діяльністю, друкарнями й иншими підприємствами друку.

7) Переводити заходи до забезпечення викладання серед національних меншостей рідною мовою й сприяти розвиткові і поширенню літератури мовами національних меншостей.

8) Охороняти культурні цінності.

9) Сприяти розвиткові фізичної культури в окрузі.

Л. У царині військовій.

1) Наглядати, щоби підлеглі органи й громадяни точно виконували всі законоположення й розпорядження, що стосуються до військового урядництва.

2) Допомагати військовим організаціям, війсковим частинам і Військовому Командуванню в їхній діяльності що-до переведення військових заходів, згідно з чинними законоположеннями.

3) Провадити військові мобілізацїї й періодичні (чергові) заклики до Червоної Армії й Флоти та боротися з дезертирством з Червоної Армії й флоти, відповідно до чинного законодавства.

4) Переводити в життя всі розпорядження про загальне військове навчання працюючих, а також у царині територіяльного будівництва війська.

5) Постачати Червоній Армії приміщення.

Розділ III.
Поширені наради округового виконавчого комітету.

14. Поширені наради округового виконавчого комітету скликається президією округового виконавчого комітету згідно арт. 12 цього Положення.

15. До складу поширених нарад округового виконавчого комітету, окрім членів округового виконавчого комітету, увіходять завідувачі відділів та інспектур округового виконавчого комітету, представники професійних органів, начальник і військовий комісар вищого територіяльного місцевого військового з'єднання або територіяльної місцевої військової частини, представники всіх районових виконавчих комітетів, міських і селищних рад, округових і районових організацій незаможніх селян, а також районових комітетів селянських товариств взаємодопомоги числом не більшим як один від кожного із зазначених органів і осіб, особливо запрошених президією округового виконавчого комітету.

16. Округові наради обмірковують справи місцевого або загальнодержавного значіння, що їх вносить на їхній розгляд округовий виконавчий комітет.

17. Постанови поширених нарад округового виконавчого комітету набирають сили тільки після того, як затвердить їх округовий виконавчий комітет.

Розділ IV.
Президія округового виконавчого комітету.
18. Президію округового виконавчого комітету обирає він зі свого складу в складі голови, його заступника, секретаря й членів, загалом не більш як 15 членів і 5 кандидатів до них.

19. Президія округового виконавчого комітету має за своє завдання переводити в життя постанови округового виконавчого комітету й вищих органів влади, а також направляти й об'єднувати чинності всіх підлеглих округовому виконавчому комітетові органів, що є на території округи, й підготовляти справи до пленарних засідань і поширених нарад округового виконавчого комітету.

20. У періоді між засіданнями округового виконавчого комітету президії надається всі права округового виконавчого комітету.

21. Президія округового виконавчого комітету, перед внесенням на обміркування засідання округового виконавчого комітету, заслухує доповіді й звіти відділів і інслектур округового виконавчого комітету.

22. Справи, належні до обміркування президії, розвязується звичайною більшістю голосів.

23. У випадках невідкладних голова округового виконавчого комітету має право вживати заходів, що стосуються до компетенції президії округового виконавчого комітету, але повинний про свої чинності подати до відому президії на найближчому її засіданні.

Розділ V.
Про відділи й інспектури округового виконавчого комітету.
24. Округовий виконавчий комітет для виконання покладених на нього завдань має секретаріят, округову планову комісію, бюджетову комісію, кооперативний комітет, округову адміністраційно-територіяльну комісію, округове архівне управління, бюро або уповноважених у справах національних меншостей, раду фізичної культури, комітет допомоги кооперативному будівництву робітничих осель, а також відділи й інспектури, перелічені в арт. арт. 25 і 27 цього Положення.

25. Округовий виконавчий комітет має такі відділи:

1) адміністративний,

2) фінансовий,

3) місцевого господарства,

4) земельний,

5) робітничо-селянської інспекції,

6) військовий комісаріят,

7) держполітуправління,

8) статистичне бюро на правах відділу.

Увага 1. У містах із розвиненим міським господарством і міською промисловістю можна зорганізувати, на підставі постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, відділи міського комунального господарства на правах відділів округового виконавчого комітету.
Увага 2. В округах із розвиненою промисловістю організується округові відділи місцевої промисловости. Списки округам, де організується відділи місцевої промисловости, затверджує Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.
Увага 3. В округах за особливим списком, затвердженим Президією Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, обов'язки округових військових комісаріятів виконують територіяльні управління корпусів і дивізій.

26. До компетенції відділів округового виконавчого комітету належить:

1) переводити в життя всі заходи до виконання законів і розпоряджень вищої влади й округового виконавчого комітету;

2) керувати й наглядати за діяльністю всіх підлеглих їм на території округи установ і осіб;

3) настановляти й звільняти підлеглих відділам урядових осіб, додержуючи чинних що до цього узаконень;

4) складати встановлені кошториси й далі їх направляти за порядком, передбаченим законом;

5) розпоряджати відкритими кредитами, розасигновувати їх між підлеглими установами й наглядати за видаткуванням їх відповідно до призначення;

6) подавати округовому виконавчому комітетові і відповідному народньому комісаріятові встановлені звіти про роботу відділів;

7) виконувати инші обов'язки, покладені на них законом.

27. Округовий виконавчий комітет має такі інспектури:

1) охорони здоров'я,

2) соціяльного забезпечення,

3) праці,

4) народньої освіти,

5) внутрішньої торгівлі.

28. До компетенції округових інспектур належить:

1) здійснювати інспекційний догляд за діяльністю підлеглих і підконтрольних інспектурам установ округи;

2) настановляти й усувати підлеглих інспектурі урядових осіб, додержуючи чинних що до цього узаконень;

3) наглядати за станом підлеглих установ у господарському відношенні;

4) давати висновки на кошториси, подавані від підлеглих установ, складати з них збірки-кошториси і направляти за встановленим у законі порядком проекти розподілу коштів між окремими бюджетово-господарськими одиницями, що є у віданні інспектур і фінансуються за рахунок місцевого бюджету;

5) наглядати за правильним і вчасним розасигнуванням між підлеглими установами кредитів і за видаткуванням зазначених коштів, відповідно до їх призначення;

6) подавати до округового виконавчого комітету періодичні звіти про свою діяльність, а також про діяльність підлеглих інспектурам установ;

7) виконувати инші обов'язки покладені законом.

29. Відділи округового виконавчого комітету поділяються на підвідділи і мають самостійні, окремі від секретаріяту округового виконавчого комітету канцелярії і, як загальне правило, за винятком фінансового відділу округового виконавчого комітету, самостійних господарсько-фінансових або адміністративно-фінансових частин у свойому складі не утворююгь, а їх обслуговують у цьому відношенні кошторисово-финансова й господарча частини секретаріяту округового виконавчого комітету.

Увага. Вилучення з установлених цим артикулом правил можуть бути допущені тільки в тих випадках, ях-що у затверджуваній установленим порядком структурі й штатах буде передбачено організацію самостійних господарчо-фінансових або адміністративно-господарчих частин у відділах округового виконавчого комітету.

30. Інспектури округового виконавчого комітету підвідділів не мають, так само й самостійних господарчо-фінансових або адміністративно-господарчих частин і окремих канцелярій і їх обслуговує у цьому відношенні апарат секретаріяту округового виконавчого комітету для операційної ж своєї роботи інспектури округового виконавчого комітету користуються затверджуваними для них за встановленим порядком мінімальними штатами діловодства.

Увага. У вилучення з загального правила, в де-яких округах, що списки їх встановлює Президія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету, в склад інспектур охорони здоров'я входять бюра робітничої медицини, що й діють на підставі особливого про них положення, а при інспектурах праці—каси соціяльного страхування.
31. На чолі відділів округового виконавчого комітету стоять завідувачі, а на чолі інспектур—округові інспектори.

Завідувачів відділів і округових інспекторів обирає округовий виконавчий комітет що-року. Відповідний народній комісар має право заявити відводини проти того чи нишого кандидата.

32. На випадок розбіжностей між округовим виконавчим комітетом і відповідним народнім комісаром у справі обрання завідувача відділу або округового інспектора, справу цю розвязує Рада Народніх Комісарів УСРР.

33. Усунення або тимчасове звільнення з посади завідувачів відділів або інспекторів може перевести округовий виконавчий комітет у разі злочину на посаді, бездіяльности, невідповідности свойому призначенню й инших причин, з розсуду округового виконавчого комітету.

Крім того відповідний народній комісар має право вимагати від округового виконавчого комітету усунути або тимчасово звільнити з посади завідувача відділу або інспектури з зазначених вище причин.

Про кожне звільнення, або усунення округовий виконавчий комітет негайно подає до відому відповідного народнього комісара. Розбіжності між народнім комісаром й округовим виконавчим комітетом розвязується загальновстановленим порядком.

34. Вилучення з порядку обрання, усунення або тимчасового звільнення з посади завідувача відділу або округового інспектора (арт. арт. 31—33 цього Положення) допускається тільки в силу особливих спеціяльних на це узаконень.

35. У своїй діяльності відділи інспектури керуються постановами, розпорядженнями й інструкціями так округового виконавчого комітету, як і відповідних народніх комісаріятів.

Завідувачі відділів і округові інспектори мають відповідальність за роботу відділу або інспектури, а також підлеглих їм установ так перед округовим виконавчим комітетом, як і перед відповідним народнім комісаром.

Увага. Округові військові комісари в своїй діяльності керуються особливими положеннями, що їх затверджує Революційна Військова Рада Союзу РСР.

36. У разі розбіжности між розпорядженням округового виконавчого комітету або його президії і розпорядженнями народнього комісаріяту, а також у тих випадках, коли розпорядження народніх комісаріятів не можна виконати з технічних або инших причин, завідувач відділу і округовий інспектор оповіщають про це президію округового виконавчого комітету й відповідний народній комісаріят.

37. Завідувач відділу або інспектор у разі, коли округовий виконавчий комітет оскаржить розпорядження народнього комісаріяту, не зупиняючи його чинности, повинні виконувати розпорядження народнього комісаріяту.

38. Відділи й інспектури округового виконавчого комітету, в разі є потреба видати обов'язкові постанови, подають до президії округового виконавчого комітету відповідного проекта постанови.

39. У разі незгоди інспектури або відділу з рішинцем президії округового виконавчого комітету, їм надається право оскаржити його до округового виконавчого комітету, сповістивши про це відповідний народній комісаріят.

Оскарження не зупинює переведення в життя розпорядження президії округового виконавчого комітету.

Розділ VI.
Права й обов'язки членів округового виконавчого комітету.
40. Кожний член округового виконавчого комітету виконує певний обов'язок, покладений на нього округовим виконавчим комітетом.

41. Кожний член округового виконавчого комітету має право подавати до президії округового виконавчого комітету пропозиції, що стосуються до компетенції инших відділів, інспектур і установ виконавчого комітету, а також центральних урядництв.

42. Член округового виконавчого комітету може виступати від імени виконавчого комітету тільки тоді, як що був на те уповноважений округовим виконавчим комітетом або його президією.

43. Член округового виконавчого комітету має право брати участь на зборах, засіданнях і нарадах усіх урядових установ на території округи із дорадчим голосом.

Увага. Участь на таємних засіданнях дозволяється тільки у випадках і порядку, встановлених законом.

44. Члени округового виконавчого комітету не можуть бути арештовані без попереднього повідомлення про це президії або голови округового виконавчого комітету.

Харків, 28 жовтня 1925 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.

Оголошено у „Вістях ВУЦВК'у“ 24 листопаду 1925 р., № 268.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).