ЗУРРСУУ/1925/1/84/Про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1925‎ | 1‎ | 84
ЗУРРСУУ/1925/1/84
Постанова 2-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання
Про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети
1925

488. Про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети.

Касуючи постанову 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання з 12-го жовтня 1924 року „Про затвердження Положення про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети" (Зб. Уз. 1924 р., № 46, арт. 278) — 2-а Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету IX-го скликання постановила затвердити нижчеподане Положення про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети:

ПОЛОЖЕННЯ
про районові з'їзди рад і районові виконавчі комітети.
 
Розділ I.
Районовий з'їзд рад.
1. Районовий з'їзд рад є, в межах своєї компетенції, вищим органом влади на території району.

2. Районовий з'їзд рад складається з депутатів, що їх обирають сільські, селищні й міські ради, що знаходяться на території району, з розрахунку: один депутат на кожні 500 мешканців від сільських рад і один депутат на кожні 100 виборців від міських і селищних рад і від загальних зборів фабрик та заводів, що не обирають делегатів до міських і селищних рад, а також від військових частин Червоної Армії й Флоти.

Увага. Делегатів на районовий з'їзд рад обирається в порядку, передбаченому чинним законодавством про виборчі права громадян і порядок переведення виборів.

3. Районові з'їзди рад скликає районовий виконавчий комітет один раз на рік. Реченець скликання з'їзду затверджує округовий виконавчий комітет. Надзвичайні районові з'їзди можна скликати на пропозицію округового виконавчого комітету, а також за згодою округового виконавчого комітету, на підставі постанови районового виконавчого комітету або на вимогу одної третини всього числа рад (сільських, селищних і міських) даного району.

4. Районовий з'їзд рад керує діяльністю всіх підлеглих йому на території району органів влади, а також контролює і наглядає в межах, установлених заканом, за діяльністю установ і підприємств, безпосередньо підлеглих вищим органам влади.

5. До компетенції районового з'їзду рад належить:

1) розглядати й розвязувати всі місцеві справи, дотичні району, а також обмірковувати справи, що мають загальнодержавне значіння;

2) розглядати й затверджувати внесені районовим виконавчим комітетом:

а) розподіли прибутків і видатків між бюджетом району і бюджетами міст, а також бюджетами сільських рад, виділених у самостійну бюджетову одиницю, у разі, як-що такі їм надані, додержуючись встановлених що до цього правил, або прибутково-видатковими кошторисами сільських і селищних рад;

б) ставки місцевих податків і зборів у розмірах не більших від кінцевих ставок, визначених округовим з'їздом рад або пленумами округового виконавчого комітету;

3) розглядати й затверджувати районовий бюджет і ухвалені міськими й сільськими радами бюджети міст і великих селищ, виділених у самостійні бюджетові одиниці, а тахож розглядати й затверджувати звіти про виконання зазначених бюджетів;

4) загально керувати діяльністю районового виконавчого комітету й нижчих органів влади, а також розглядати й затверджувати звіти районового виконавчого комітету й його відділків, а рівно міської або селищної ради районового центру, так у справі виконання місцевого кошторису прибутків і видатків, які в справі всіх инших видів діяльности згаданих органів;

5) обирати районовий виконавчий комітет;

6) розглядати звіти про діяльність районової ревізійної комісії й обирати нову ревізійну комісію;

7) обирати делегатів на округовий з'їзд рад.

Розділ II.
Районовий виконавчий комітет.

6. Районовий з'їзд рад обирає районовий виконавчий комітет реченцем на один рік і в період між з'їздами він є в межах своєї компетенції вищим органом влади на території району і має права юридичної особи.

7. Залежно від господарської міцности району, склад районових виконавчих комітетів хитається в межах від 17 членів і 5 кандидатів до них до 25 членів і 7 кандидатів до них.

8. Районовий виконавчий комітет обирає зі свого складу президію районового виконавчого комітету, що провадить свою роботу на підставі цього положення.

9. Районовий виконавчий комітет підлягає в своїй діяльності районовому з'їздові рад і вищим з'їздам та їхнім виконавчим комітетам.

10. Районовий виконавчий комітет скликає на чергові засідання президія районового виконавчого комітету не менше як один раз на два місяці. Позачергові засідання районового виконавчого комітету скликає в міру потреби президія районового виконавчого комітету, а в невідкладних випадках його голова з власної їхньої про те ініціятиви, або на заяву ⅓ членів районового виконавчого комітету.

11. Для заслухання й затвердження пропозицій, що мають особливо важливе значіння для району, а також доповідей і звітів районового виконавчого комітету збираються не менше як один раз на 3 місяці поширені засідання районового виконавчого комітету у складі членів районового виконавчого комітету, а також з правом дорадчого голосу: кандидатів у члени районового виконавчого комітету і голів сільських, селищних і міських рад, що функціонують на території району.

На поширені засідання районових виконавчих комітетів належить запрошувати з правом дорадчого голосу представників професійних організацій, фабрик і заводів, що знаходяться на території району, а також представників організацій незаможних селян і селянських товариств взаємодопомоги.

12. І на розширені і на пленарні засідання районового виконавчого комітету можна запрошувати з правом дорадчого голосу керовників або представників державних установ, не підлеглих районовому виконавчому комітетові, кооперативних і инших громадських організацій, що перебувають на території району, а також представників жіночих делегатських зборів.

13. Засідання районового виконавчого комітету відбуваються відкрито.

Увага. Постановою районового виконавчого комітету засідання його може бути оголошено за закрите.

14. До компетенції районового виконавчого комітету належить:

А. В царині адміністративно-організаційній.

1) Вживати заходів до найшвидчого переведення в життя декретів, постанов і розпоряджень вищих органів влади й притягати до відповідальности винних у ламанні їх, а також допомагати всім представникам центральної й місцевої влади, що перебувають у межах району.

2) Подавати в округовий виконавчий комітет про скасування або зміну тих постанов чи розпоряджень вищих органів влади, що їх районовий виконавчий комітет визнає з місцевих умов за недоцільні або за такі, що суперечать чинним законоположенням.

3) Керувати діяльністю сільських рад і урядових осіб районового виконавчого комітету, наглядати за закономірністю й доцільністю їхніх чинностей, розвязувати скарги на чинності підлеглих районовому виконавчому комітетові місцевих установ, урядових осіб, а також сільських рад.

Увага. У разі непогодженности чинностей установ, непідлеглих районовому виконавчому комітетові, що знаходяться на території району, президії районового виконавчого комітету надається право влаштовувати наради з представниками від зазначених установ для встановлення погодженности в їхній роботі. Коли будь-який з представників установи не погодиться з постановами наради, справу переноситься президією районового виконавчого комітету на розгляд округового виконавчого комітету.

4) Затверджувати пропозиції, доповіді й звіти голови й членів районового виконавчого комітету й сільських рад, а також розподіляти обов'язки між членами районового виконавчого комітету.

5) Допомагати всім громадським організаціям, що діють на території району (організаціям незаможних селян, селянським товариствам взаємодопомоги, кооперативним і доброхітним громадським організаціям).

6) Скликати періодичні наради представників сільських рад для обміркування важливіших справ біжучої діяльности сільських рад.

7) Затверджувати на посади відповідальних робітників в установах, підлеглих районовому виконавчому комітетові.

8) Організувати наради в справах, підвідомчих відділкам районового виконавчого комітету.

9) Заявляти відводини проти урядових осіб, що їх призначають вищі органи влади, але без права усунення від виконання обов'язків перед одержанням відповідного розпорядження вищих органів влади.

10) Видавати обов'язкові постанови для території району у справах:

а) охорони громадського ладу,

б) розміщення переходящих військ,

в) впорядкування,

г) боротьби з пожежами,

д) народнього здоров'я (боротьби з епідеміями, антисанітарним становищем місць загального користування забрудженням питної води й инше),

е) боротьби з незаконним виробництвом горілки,

ж) боротьби з епізоотіями й шкідниками сільсько-господарчих культур,

з) боротьби з потравами й пошкодженням лук та засіву,

и) регулювання місця й часу торгівлі та к) боротьби зі стихійними злигоднями,

а також вносити до округового виконавчого комітету мотивовані подання про видання ним обов'язкових постанов у справах, не передбачених цим артикулом, з поширенням чинности такої обов'язкової постанови на території району.

Увага. Районовий виконавчий комітет повинен надсилати округовому виконавчому комітетові всі свої обов'язкові постанови не пізніш як протягом 48 годин з моменту їх затвердження. Зазначені обов'язкові постанови може скасувати тільки районовий виконавчий комітет, що їх видав, або вищий виконавчий комітет. Обов'язкові постанови районового виконавчого комітету, крім випадків цілковитої невідкладности, набувають сили не раніш як після 10 днів від дня їх оголошення, як-що в самій обов'язковій постанові не зазначено довшого реченця; у випадках невідкладности допускається зменшувати зазначений реченець.

11) Накладати адміністративні покарання за ламання чинних на території району обов'язкових постанов, у розмірі не більшому як 10 карбованців або примусову працю, яку праволомець відбуває на місці свого перебування й не більш як на 5 діб з правом або без права заміни одного покарання и на ннше, а також накладати адміністративне покарання за лісопорушення в межах і в порядку, встановлених законом.

Увага. У тих випадках, коли особу, що порушила обов'язкову постанову округового виконавчого комітету, належить покарати в розмірі, що перевищує права районового виконавчого комітету, то останній надсилає протокол за своїм висновком до округового адміністративного відділу для накладення покарання.

12) Накладати дисциплінарні покарання в межах чинних узаконень на урядових осіб районового виконавчого комітету й підлеглих йому установ.

Увага. Постанову про наложення дисциплінарного покарання на голів і членів сільських рад має затвердити президія округового виконавчого комітету.

13) Завідувати й розпоряджати районовою міліцією в установленому порядку.

14) Охороняти революційний лад і вживати заходів до запобігнення й перепинення злочинів.

15) Вживати заходів до запобігнення стихійних злигоднів.

16) Завідувати пожежною справою.

17) Переводити в життя заходи радянської влади про відокремлення церкви від держави.

18) Наглядати за діяльністю всіх товариств, а також об'єднань релігійного й иншого характеру.

19) Наглядати за реєстрацією актів громадського стану й провадити цю реєстрацію в районовому центрі в тому разі, як що там немає сільської ради.

20) Вчасно повідомляти й пояснювати людності про постанови виконавчих комітетів і центральної влади.

21) Видавати в межах компетенції районового виконавчого комітету посвідчення й свідоцтва громадянам, що мешкають на території району, а також засвідчувати угоди, договори й документи в межах і порядку, передбаченому особливими законоположеннями.

22) Наглядати за виданням творів друку, а також за розповсюдженням і провадженням торгівлі друкованими творами.

23) Наглядати за тим, щоб на території району не було кабальних угод, і вживати заходів до розірвання їх, а також притягати винних до відповідальности.

24) Сприяти переведенню почтових операцій і вчасному рухові почти на території району.

25) Охороняти громадські спорудження від псування й руйнації, а також охороняти залізничі, телефонні, телеграфні й инші електропроводні лінії.

26) Наглядати за страховими операціями на території району й допомагати в справі стягання страхових виплат.

27) Наглядати за додержанням правил про торгівлю.

28) Виконувати нотаріяльні функції в межах і порядку, зазначених в законі.

29) Організувати примирні камери по спорах, що випливають з вживання найманої праці в сільському господарстві.

30) Допомагати організації й організувати юридичну допомогу людності.

31) Допомагати органам Народнього Конісаріяту Юстиції у виконанні покладених на них обов'язків.

32) Провадити виборчу кампанію що-до виборів народніх засідателів порядком, встановленим Положенням про судоустрій.

Б. В царині військовій.

1) Провадити облік усіх військово-зобов'язаних громадян, а також коней, возів і збруї, згідно з чинними законоположеннями.

2) Наглядати за точним виконанням військово-зобов'язаними громадянами військової повинности, зокрема, наглядати за переведенням заходів що-до військового навчання.

3) Переводити військові мобілізації й періодичні (чергові) призови до Червоної Армії й Флоти, призови змінного складу територіяльних частин і допризивників на учбові збори, устатковувати й утримувати учбові й збірні пункти допризивної підготівлі й боротися з дезертирством з Червоної Армії й Флоти.

4) Допомагати політичним органам і політичним апаратам територіяльних частин у їхній політично-освітній і військово-виховничій роботі.

В. В царині фінансово-податковій.

1) Завідувати й розпоряджати в межах, установлених законом, місцевими районовими фінансами, складати й розглядати кошторис районового бюджету й подавати його на затвердження встановленим порядком.

Увага. Розпорядчиком кредитів по районовому бюджету є голова районового виконавчого комітету.

2) Керувати діяльністю сільських рад що до складання ними сільських прибутково-видаткових кошторисів або сільських бюджетів, де такі виділяється, відповідно до прибутку.

3) Виконувати затверджений районовим з'їздом рад районовий бюджет і бюджет міст, виділених у самостійні бюджетові одиниці, і подавати районовим з'їздам рад звіти про їхнє виконання, а також подавати доповіді міській раді міста, виділеного в самостійну бюджетову одиницю, про виконання його бюджету.

4) Стягати встановлені законом податки й збір.

5) Вишукувати нові джерела місцевих прибутків у межах, наданих законом, шляхом експлоатації майна й иншої господарської діяльности.

6) Порушувати встановленим порядком клопотання про надання дотації, а також клопотання про заведення встановленим законом порядком спеціяльних зборів.

7) Складати поселещні списки, вираховувати сільсько-господарські й инші, передбачені законом, податки й збори, а також провадити звітність і діловодство в податкових справах.

8) Приймати, переховувати й видаткувати суми районового бюджету, а також приймати й переховувати прибуткові надходження з инших (не даного районового виконавчого комітету) місцевих бюджетів, на підставі особливих постанов округових виконавчих комітетів.

9) Приймати й переховувати суми, що надходять на виплату державних податків і зборів і инших державних прибуткових надходжень на підставах, встановлених законом та інструкціями Народнього Комісаріяту Фінансів.

Г. В царині сільського господарства й лісової справи.

1) Охороняти ліси й здійснювати завдання, що їх покладає Земельний Кодекс УСРР, та допомагати переведенню в життя заходів в царині землевпорядження й землекористування, як-ось:

а) допомагати роботі районового агрономічного й землевпорядчого персоналу й стежити за його діяльністю, а також вживати заходів до поширення й прискорення землевпорядчих робот, захищаючи інтереси бідняцької частини людности;

б) вживати заходів до поширення площі під корисні культури та поліпшувати якість насінньового матеріялу;

в) доглядати за переведенням в життя рішенців судово-земельних комісій, а також инших органів влади у справах землекористування й землевпорядження;

г) наглядати за використанням згідно з призначенням державного земельного майна, провадити облік його й вести земельну реєстрацію;

д) допомагати організації меліоративних товариств, а також наглядати за переведенням меліоративних робот в межах району;

е) організувати й переводити в життя заходи до розвитку продукційности сільського господарства;

ж) організувати районові насінньові фонди, розподіляти їх, організувати хлібо-запасні гамазеї й безпосередньо керувати переведенням сільсько-господарських кампаній;

з) організувати боротьбу зі шкідниками сільсько-господарських культур в районовому маштабі;

и) вживати заходів до поліпшення скотарства, організації припускних пунктів і ветеринарної допомоги населенню;

к) розроблювати заходи в галузі поліпшення й підсилення колективних господарств та їхньої організації;

л) переводити облік врожаїв, засівів і харчових запасів у районі;

м) стежити за виконанням правил і реченців мислівства й рибальства;

н) допомагати розвиткові сільсько-господарського кредиту;

о) допомагати поширенню сільсько-господарського знаряддя;

п) допомагати розвиткові споживчої, сільсько-господарської й кустарно-промислової кооперації;

р) наглядати за охороною й правильним господарством у лісах, так державних, як і місцевого значіння, в межах району;

с) стежити за додержанням правил про відпуск лісових матеріялів людності, за виконанням правил про раціональне використання лісів та за додержанням встановлених в законі про Ліси УСРР пільг, а також вживати заходів до боротьби з загарбанням лісу та лісових матеріялів.

2) Реєструвати угоди про вивлащення не на знос чи перенос будівель, безпосередньо звязаних з рільничим господарством, або розташованих на землях трудового користування.

3) Реєструвати договори про трудову оренду землі, а також давати дозволи на продовження кінцевого реченця трудової оренди землі за випадків, в законі зазначених.

Д. В царині господарській.

1) Завідувати місцевим господарством і зокрема підприємствами й закладами районового значіння (млинами, драчами, олійницями, шерстомийнями, валюшами, цегельнями, кузнями, ремонтними майстернями, прокатними й припускними пунктами і т. инш.), а також здавати їх в оренду порядком, передбаченим чинним законодавством, і будувати нові.

2) Притягати сільські ради до організації управління місцевим майном та підприємствами сільського значіння.

3) Завідувати й розпоряджати землями та майном (рибна ловля, земельні фонди і т. инш.), що знаходяться у безпосередньому віданні районових виконавчих комітетів.

4) Завідувати впорядкованням міських та сільських селищ, що є на території району, будувати комунальні підприємства, завідувати шляховою справою, будувати й ремонтувати містки то-що, завідувати громадськими спорудженнями, а також управляти націоналізаваними й громадськими будівлями і вживати заходів до поліпшення житлової справи.

5) Одержувати позики встановленним законом порядком.

6) Відповідно до особливих узаконень продавати й заставляти будинки, що мають бути денаціоналізовані й які не взяті й не повернуті колишнім домоволодільцям, а також складати потрібні угоди на майно, згідно з чинними узаконеннями.

Е. В царині культурно-соціяльній.

1) Провадити боротьбу з неписьменністю, допомагати переведенню загального навчання і вживати заходів до підтримання й відкриття нових освітніх установ (сільських будинків, хат-читалень, трудових шкіл, бібліотек то-що), стежити за їх діяльністю, а також за діяльністю всіх установ народньої освіти.

2) Допомагати ширити серед людности твори радянського друку, в тому числі видання мовою місцевих національних меншостей.

3) Допомагати організації й наглядати за діяльністю всіх медично-санітарних установ (лікарень, амбулаторій, лікарських та хвершальських пунктів і инших лікарно-санітарних установ) в межах району і утримувати їх у належних випадках.

4) Вживати заходів до поширення серед людности санітарно-освітнього знання.

5) Вживати заходів до поширення сільської лікарно-санітарної мережі.

6) Дбати про охорону материнства й дитинства.

7) Переводити заходи до запобігнення інфекційних хвороб та до організації боротьби з ними.

8) Вживати заходів до забезпечення районового медичного персоналу, а також вчителів, житлом, паливом і иншим встановленим утриманням, а також транспортом під час службових роз'їздів.

9) Допомагати розвиткові самодіяльности сільської людности для забезпечення культурно-освітніх та лікарно-санітарних установ всім потрібним.

10) Сприяти всім формам громадської допомоги.

11) Стежити ва виконанням чинних узаконень і правил про допомогу інвалідам, демобілізованим та їхнім родинам і допомагати організації та діяльності артілів інвалідів.

12) Організовувати соціяльне забезпечення й допомогу родинам червоно-армійців, згідно з Кодексом Законів про пільги військовим службовцям.

13) Переводити заходи до охорони праці й допомагати діяльності професійних організацій.

14) Сприяти розвиткові фізичної культури.

Розділ III.
Президія районового виконавчого комітету.

15. У період між засіданнями районового виконавчого комітету вищим органом влади на території району є президія районового виконавчого комітету.

16. Президію районового виконавчого комітету обирає пленум районового виконавчого комітету у складі: голови, заступника голови, секретаря—секретаря районового виконавчого комітету та членів в числі від 5 до 7 чоловік при 2-х до них кандидатах.

Увага 1. Секретар районового виконавчого комітету є член президії районового виконавчого комітету; в разі потреби президія районового виконавчого комітету має право мати особливо технічного секретаря президії.
Увага 2. Штати районових виконавчих комітетів визначаються загально встановленим порядком, з розбивкою районових виконавчих комітетів на три розряди, залежно від їхньої господарської міцности, території та инш.

17. Президія районового виконавчого комітету переводить у життя постанови районового виконавчого комітету та вищих органів влади, працюючи під керівництвом районового виконавчого комітету, якому й подає звіт про свою діяльність. В період між засіданнями районового виконавчого комітету президія районового виконавчого комітету має всі його права.

Увага. Найбільш значні питання принціпового характеру, що виникають з діяльности президії районового виконавчого комітету, вона подає на розвязання пленуму районового виконавчого комітету. У невідкладних випадках ці питання розвязується президією районового виконавчого комітету, а вона потім доводе про це до відому пленуму районового виконавчого комітету.

18. Президія районового виконавчого комітету збирається на чергові засідання в міру потреби, але не менш як один раз на тиждень.

Розділ IV.
Відділки районового виконавчого комітету.

19. Районовий виконавчий комітет для виконання покладених на нього завдань має секретаріят і 5 відділків:

1) адміністративний (з військовим столом і бюром примусової праці),

2) фінансово-податковий,

3) земельний,

4) місцевого господарства,

5) культурно-соціяльний (народньої освіти, соціяльного забезпечення, охорони здоров'я й праці).

Увага 1. При районовому виконавчому комітеті знаходяться: бюджетова комісія, що чинить на підставах особливого положення, комісія для допомоги кооперації, районова рада фізичної культури й инші комісії, встановлені законом.
Увага 2. При секретаріяті районового виконавчого комітету знаходиться районовий статистик, що працює під керівництвом округового статистичного бюра та районового виконавчого комітету.

20. На чолі секретаріяту є секретар районового виконавчого комітету—він-же член його президії, на чолі відділків районового виконавчого комітету є члени президії районового виконавчого комітету з його призначення.

Увага. В разі потреби, як виняток з загального правила, за постановою президії районового виконавчого комітету, на одного з членів його може бути покладено одночасово завідувати двома відділками районового виконавчого комітету, або секретаріятом районового виконавчого комітету й одним з відділків.

21. Відділки районового виконавчого комітету переводять в життя постанови й розпорядження вищих органів влади й районового виконавчого комітету та керують роботою підлеглих їм урядових осіб і установ.

22. Відділки районового виконавчого комітету провадять свою роботу під керівництвом районового виконавчого комітету та його президії, а також відповідних відділів та інспектур округового виконавчого комітету.

23. В разі розбіжности між розпорядженнями районового виконавчого комітету чи його президії і розпорядженнями відділів та інспектур округового виконавчого комітету, а також, коли ці розпорядження не можуть бути виконані з технічних або инших причин, завідувачі відділків районового виконавчого комітету доводять про це до відому президії районового виконавчого комітету та відповідного відділу чи інспектури округового виконавчого комітету.

24. Для широкого притягнення виборців до роботи у радянському будівництві, районовий виконавчий комітет може організувати при собі постійні чи тимчасові комісії або скликати наради.

Розділ V.
Права й обов'язки членів районових виконавчих комітетів.

25. Кожний член районового виконавчого комітету має право подавати до районового виконавчого комітету внески так в справах, що випливають з його діяльности по довіреній йому галузі управління, як і взагалі по справах, що належать до обміркування районового виконавчого комітету.

26. Члени районового виконавчого комітету повинні відвідувати всі засідання районового виконавчого комітету. Як-що член районового виконавчого комітету не відвідує засідань районового виконавчого комітету без важливих на це причин, то його можна, за постановою районового виконавчого комітету, покарати в межах чинних що до цього законів.

27. Члени районового виконавчого комітету за час, витрачений ними на участь в засіданнях районового з'їзду рад, районового виконавчого комітету та на окремі його доручення (ревізії, обслідування й инше), як що цей час збігається з робітним часом, одержують утримання за кошторисом районового виконавчого комітету.

28. Члени районового виконавчого комітету мають право брати участь на зборах, засіданнях та нарадах всіх державних і громадських установ даного району (за винятком судових установ) з правом дорадчого голосу.

29. Члени районового виконавчого комітету можуть виступати від імени районового виконавчого комітету тільки в тих випадках, коли вони будуть спеціяльно на це уповноважені районовим виконавчим комітетом.

30. Членів районового виконавчого комітету не можна заарештовувати, не повідомивши про це наперед районовий виконавчий комітет. У виїмкових випадках членів районового виконавчого комітету можуть негайно заарештовувати судово-слідчі органи, рівночасно повідомляючи про це районовий виконавчий комітет.

31. Голову районового виконавчого комітету не можна заарештовувати без попереднього повідомлення округового виконавчого комітету. У виїмкових випадках голову районового виконавчого комітету можуть негайно заарештовувати судово-слідчі органи, рівночасно повідомивши про це округовий виконавчий комітет.

32. Організацію районових виконавчих комітетів у Автономній Молдавській Соціялістичній Радянській Республіці переводиться на підставі положення, що його видає Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народніх Комісарів АМСРР, відповідно до основних принципів цього положення.

Харків, 28 жовтня 1925 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.

Оголошено у «Вістях ВУЦВК'у» 21 листопаду 1925 р., № 266.