ЗУРРСУУ/1924/1/46/Про затвердження Положення про районові з'їзди рад та про районові виконавчі комітети

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 46
ЗУРРСУУ/1924/1/46
Постанова 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання
Про затвердження Положення про районові з'їзди рад та про районові виконавчі комітети
1924

278. Про затвердження Положення про районові з'їзди рад та про районові виконавчі комітети.

Касуючи постанову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 3-го вересня 1924 року „Поло­ження про районові з'їзди рад та районові виконавчі комітети“ (Зб. Узак. 1924 р., ч. 33, арт. 232), 3-я Сесія Всеукраїнського Центрального Вико­навчого Комітету постановила:

Ухвалити Положення про районові з'їзди рад та районові виконавчі комітети, в нижче зазначеній редакції:

Положення про районові з'їзди рад та районові виконавчі комітети.
Розділ I.
Районовий з'їзд рад.

1. Районовий з'їзд рад є в межах своєї компетенції вищий орган влади на території району.

2. Районовий з'їзд рад утворюється з представників від усіх рад, що є на території району, в тому числі й від міськрад, коли такі є, з розрахунку: один депутат на кожні 500 мешканців від сільрад і по одному депутату на кожні 100 виборців нід міських рад і фабрично-заводських селищ, від рад або загальних зборів виборців фабрик і заводів, що знаходяться по-за селищами, а також від військових частин Червоної армії.

3. Районові з'їзди рад скликає райвиконком один раз на рік. Речинець скликання з'їзду затверждує окрвиконком. Надзвичайні районові з'їзди рад можна скликати: на пропозицію округового виконавчого комітету, а також за згодою окрвиконкому,—на підставі постанови районового виконавчого комітету, або на вимогу однієї третини всього числа рад (сільських і міських) даного району.

4. Делегатів на районовий з'їзд рад обирається згідно з Положенням про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів.

5. Районовий з'їзд рад керує діяльністю всіх підпорядкованих йому на території району органів влади, а також контролює й наглядає в межах, устанавлених законом, за діяльністю установ і підприємств, безпосередньо підпорядкованих вищим органам влади.

6. До компетенції районового з'їзду рад належить:

1) розглядати й розвязувати всі місцеві справи, дотичні району, а також обмірковувати справи загально-державного значіння;

2) розглядати й похваляти районовий бюджет, що його має затвердити відповідний окрвиконком;

3) загально керувати діяльністю районового виканавчого комітету й нижчих органів Радянської влади, а також розглядати й затверджувати звіти районового виконавчого комітету й його відділів, так в справі викокання місцевого кошторису прибутків і видатків, я і в справі всіх инших форм діяльности згаданих органів;

4) обирати районовий виконавчий комітет;

5) розглядати звіт про діяльність районової ревізійної комісії й обирати нову ревізійну комісію;

6) обирати делегатів на округовий з'їзд рад.

Розділ II.
Районовий виконавчий комітет.

7. Районовий з'їзд рад обирає районовий виконавчий комітет речинцем на один рік, і в період між з'їздами він є, в межах своєї компетенції, вищий орган влади на території району і має права юридичної особи.

8. Районові виконавчі комітети маштабом і характером своєї діяльности та штатами своїми поділяються на два розряди: на сільські й сільсько-міські. До останніх належать райвиконкоми, що мають на своїй території міста та містечка.

Примітка. Реєстр райвиконкомів сільсько-міського типу складають губерніяльні викочавчі комітети й затверждує Президія ВУЦВК.

9. Райвиконкоми сільського типу складаються з 5-х членів та 2-х кандидатів до них, а райвиконкоми сільсько-міського типу—з 7-х членів та 2-х кандидатів до них.

10. Районовий виконавчий комітет обирає голову, заступника голови й секретаря. Голову й заступника голови обирається з числа членів районового виконавчого комітету. Секретар райвиконкому може бути й не з числа членів райвиконкому.

11. Районовий виконавчий комітет підпорядковується в своїй діяльности районовому з'їздові рад і вищим з'їздам рад і їхнім виконавчим комітетам.

12. Районовий виконавчий комітет збирається на чергові засідання не рідче як раз на тиждень.

Примітка. Позачергові засідання районового виконавчого комітету скликає в міру потреби голова райвиконкому з власної ініціятиви, або на заяву членів виконкому.

13. На засіданнях райвиконкому з правом дорадчого голосу можуть бути присутні й не члени райвиконкому на підставі його постанови або запрошення.

14. До компетенції районового виконавчого комітету належить:

А. У царині адміністраційно-організаційній.

1) Вживати заходів до найшвидчого переведення в життя декретів, постанов і розпоряджень вищих органів влади й притягати до відповідальности винних у ламанні їх, а також допомагати всім представникам центральної й місцевої влади, шо перебувають у межах району.

2) Подавати в окрвиконком прохання про скасування або зміну тих чи инших розпоряджень вищих органів влади, які райвиконком визнає за недоцільні або суперечні чинним законоположенням, не зупиняючи, проте, їхнього виконання.

3) Керувати діяльністю урядових осіб райвиконкому й сільрад, наглядати за закономірністю й доцільністю їхніх чинностей, а також розвязувати скарги на чинности місцевих установ і урядових осіб і сільських рад.

Примітка 1. У разі, як-що є непогодженість чинностей установ, шо знаходяться на території району, хоч би й не підпорядкованих райвиконкомові, голові райвиконкому надається право влаштувати наради з представниками від указаних установ, для встановлення погоджености в їхній роботі. В разі, як-що будь-який з представників установи або інституцій не погодиться з постановами наради, справу переноситься на остаточне розвязання до відповідної вищої инстанції.
Примітка 2. Особи, що прибувають у район як службово відряджені мусять повідомити голову райвиконкому про свій приїзд мету приїзду.

4) Затверджувати пропозиції, доповіді, звіти голови, членів райвиконкому й голов сільрад, а також розподіляти обов'язки між членами райвиконкому.

5) Керувати діяльністю районової комісії незаможніх селян.

6) Скликати періодичні наради з представників від сільських рад для обміркування важливіших справ біжучої діяльности сільрад.

7) Затверджувати відповідальних робітників на посади.

8) Заявляти відводи проти урядових осіб, призначуваних вищими органами влади, але без прав усувати від виконання обов'язків до одержання відповідного розпорядження вищих органів влади.

9) Видавати обов'язкові постанови для території району в справах:

а) охорони громадського ладу,

б) впорядкування,

в) народнього здоровля,

г) боротьби з незаконним горільництвом, і

д) боротьби зі стихійним лихом, а також увіходити в окрвиконком з мотивованим поданням, щоб він видав обов'язкові постанови в справах, не передбачених цим артикулом, поширюючи чинність такої обов'язкової постанови на територію району.

Примітка. Райвиконкоми всі свої обов'язкові постанови мусять не пізніш як протягом 24-х годин надсилати окрвиконкомові. Зазначені обов'язкові постанови можуть скасувати тільки райвиконком, що їх видав, або вищі виконавчі комітети.

10) Накладати адміністраційну кару в розмірі не більшому як 25 карб. золотом, примусову працю, або арешт не більш як на 7 діб, з правом або без права зміни одної кари на иншу, за ламання виданих райвиконкомом обов'язкових постанов.

Примітка. Адміністраційно карати за ламання обов'язкових постанов, виданих окрвиконкомом або губвиконкомом, можуть райвиконкоми тільки в тому разі, коли в цих постановах буде передбачено право райвиконкому карати.

11) Дисциплінарно карати в межах чинних узаконень урядових осіб райвиконкому й підпорядкованих йому установ.

Примітка. Дисциплінарну кару на голів і членів сільрад має затверджувати президія окрвиконкому.

12) Завідувати й розпоряджати районовою міліцією встановленим для міліції порядком.

13) Охороняти революційний лад і вживати заходів до запобігнення й перепинення контр-революційних і кримінальних злочинів.

14) Наглялати за діяльністю товариств і об'єднань релігійного й иншого характеру.

15) Наглядати за реєстрацією актів громадського стану й провадити цю реєстрацію в районовому центрі в тому разі, як-що немає сільради.

16) Вчасно повідомляти й пояснювати людности про постанови виконкомів і центральної влади.

17) Видавати в межах компетенції райвиконкому посвідчення й свідоцтва громадянам, що мешкають на території району, а також засвідчувати угоди, договори й документи в межах і порядку, передбаченому спеціяльними законоположеннями.

Доглядати виконання правил про торгівлю.

Б. У царині військовій.

1) Провадити облік усіх військово-зобов'язаних громадян, а також коней, возів, збруї, згідно з чинними законоположеннями.

2) Наглядати, щоб військово-зобов'язані громадяни точно виконували військову повинність, зокрема, наглядати за переведенням заходів по лінії Всеобучу.

3) Провадити військові мобілізації й періодичні (чергові) призви до Червоної армії, флоти, призви змінного складу територіяльних частин і допризивників на навчальні збори, обладновуватий утримувати навчальні й збірні пункти допризивного підготовлення й поборювати дезертирство з Червоної армії й флоти.

4) Допомагати політорганам і політапаратам терчастин у їхній політосвітній й військово-виховничій праці.

В. У царині фінансовій.

1) Завідувати й розпоряджати в межах, установлених законом, місцевими районовими фінансами, складати й розглядати кошториса районового бюджету й подавати його на затвердження встановленим законом порядком.

2) Виконувати затверджений округовим з'їздом рад місцевий (районовий) бюджет й подавати звіти по його виконанні.

3) Стягати встановлені законом податки й збори.

4) Вишукувати нові джерела місцевих прибутків у межах, наданих законом, експлоатуючи майно й проводячи иншу господарську діяльність.

5) Порушувати встановленим порядком прохання про дання дотації, а також прохання про провадження встановленим законом порядком спеціяльного збору.

6) Складати селищні списки, вичисляти єдиний сільсько-господарський і инші передбачені законом податки й збори, розглядати скарги й прохання платників єдиного сільсько-господарського й инших передбачених законом податків і зборів і давати висновки на них, направляти їх до вищих інстанцій, а також провадити звітність і діловодство податкових справ.

7) Приймати, переховувати й видаткувати суми районового бюджету, а також приймати й переховувати прибуткові надходження з инших (не даного райвиконкому) місцевих бюджетів на підставі спеціяльних постанов губвиконкому.

8) Приймати й переховувати суми, що надійшли на виплату державних податків і зборів, й инші державні прибуткові надходження на підставах, установлюваних законом і інструкціями Наркомфіну.

Г. У царині сільського господарства й лісової справи.

1) Охороняти ліси й здійснювати завдання, покладені Земельним Кодексом, і сприяти переведенню в життя заходів у царині землеврядження й землекористування, а саме:

а) організувати боротьбу зі шкідниками сільсько-господарської культури в районовому маштабі;

б) вживати заходів до поліпшення скотарства, організації припускних пунктів і подання ветеринарної допомоги людности;

в) розробляти заходи в царині поліпшення й підсилення колективних господарств й організувати їх;

г) провадити облік врожаїв, засівів і харчових запасів у районі;

д) наглядати за виконанням правил і речинців мислівства й рибальства;

е) сприяти розвиткові сільсько-господарського кредиту;

ж) сприяти поширенню сільсько-господарського знаряддя;

з) сприяти розвиткові споживчої, сільсько-господарської й кустарно-промислової кооперації.

Д. У царині господарській і культурно-освітній.

1) Завідувати місцевим господарством і, з'окрема, підприємствами й закладами районового значіння (млинами, круподерками, олійнями, вовномойками, валюшами, цегельнями, кузнями, ремонтовими майстернями, прокатними й припускними пунктами то-що), а також здавати їх в оренду в порядку, передбаченому чинним законодавством, і будувати нові.

2) Притягати сільради до організації управління місцевим майном і підприємствами сільського значіння.

3) Завідувати й розпоряджати землями й майном, що знаходяться в безпосередньому віданні райвиконкомів (рибальством, земельними фондами то-що).

4) Завідувати впорядкуванням міських і сільських хуторів, що знаходяться на території району, закладати комунальні підприємства, завідувати дорожньою справою, будуванням і ремонтом мостів і инших подібних громадських споруджень, а також заряджувати націоналізованими й громадськими будинками й вживати заходів до поліпшення житлової справи.

5) Завідувати пожежною справою.

6) Згідно зі спеціяльними узаконеннями, продавати й заставляти належні денаціоналізації будинки, не взяті й не повернені колишнім будинковласникам, а також вчиняти всі потрібні майнові угоди, згідно з чинним узаконеннями.

7) Одержувати позики в установах установленим у законі порядком.

Примітка. У разі одержання позики, відповідну частку річного призначення, по сплаченні позик, вноситься до видаткової частини річного бюджету.

8) Поборювати неписьменність, сприяти й уживати заходів до підтримання й закладення нових освітніх установ (сельбудинків, хат-читалень, бібліотек, то-що) наглядати за їхньою діяльністю, а також наглядати за діяльністю всіх установ народньої освіти.

9) Сприяти всім формам громадської допомоги, що має на меті розвиток сільського господарства й промисловости.

10) Наглядати за санітарним станом району й уживати заходів до поборення пошестей, а також організувати нові лікарно-санітарні установи в межах затвердженого бюджету.

11) Утримувати й завідувати культурно-господарськими установами, що знаходяться на районовому бюджеті й керувати ними згідно з інструкціями й розпорядженнями відповідних вищих органів, а також контролювати й наглядати за діяльністю установ, що знаходяться на округовому або губерніяльному бюджеті.

12) Вживати заходів до охорони праці.

13) Вживати запобіжних заходів проти стихійниго лиха й подавати допомогу потерпілим.

14) Наглядати за переведенням поштових операцій, а також наглядати за діяльністю телефонових станцій і телефонових мережі.

15) Охороняти громадські спорудження від псування й руйнації, охороняти залізничні, телеграфні й телефонові лінії.

Розділ III.
Районові наради.

15. Не рідче, як один раз на 2 місяці районовий виконавчий комітет скликає районові наради.

Районові наради складаються з представника від округового виконавчого комітету, членів районового виконавчого комітету, голів сільських та міських рад, що знаходяться на території району, а також голів районових і сільських комітетів незаможніх селян.

Примітка 1. На районовій нараді можуть бути присутні: командир розташованої або тої, що тимчасово перебуває військової частини, районовий агроном і землевряджувач, районовий лікар і инші урядові особи, ще завідують на території району будь-якою галузею керування.
Примітка 2. Особи, перейменовані в примітці 1-й, мають право ухвального голосу тільки в справах своїх відомств.

17. Районові наради обмірковують усі справи місцевого або загально-державного значіння, що вносить на їхній розгляд районовий виконавчий комітет або вищі органи Рядянської влади.

18. Постанови районових нарад набувають чинности тільки по затвердженні їх райвиконкомом.

Розділ IV.
Порядок переведення райвиконкомом роботи в окремих залузато керування.

19. Для переведення біжучої работи районовий виконавчий комітет відділів не утворює, покладаючи завідування окремими галузями керування на голову й членів районового виконавчого комітету.

20. У райвиконкомах сільського типу з 5-х членів райвиконкому для провадження біжучої роботи виділяється 3 члени й між ними цю роботу поділяється так:

1) голова райвиконкому, крім загального керовництва всією роботою райвиконкому, відає також безпосередньо: адміністраційною й військовою роботою й відповідає за загальне провадження фінансово-податкової справи;

2) другий член райвиконкому відає земельною справою;

3) третій член райвиконкому відає роботою;

а) культурно-освітньою, б) народнього здоровля, в) охорони й регулювання праці й соціяльного забезпечення, г) місцевого господарства.

Примітка. Відповідно до розподілу обов'язків між членами райвиконкому, технічний штат розподілюється на діловодства: 1) адміністраційне, 2) військове, 3) земельне, 4) місцевого господарства, 5) культурно-соціяльне й 6) фінансово-податкове.

21. У райвиконкомах сільсько-міського типу з 7-ох членів райвиконкому для провадження біжучої роботи виділяється 5 членів і між ними цю роботу розподіляється так: голова райвиконкому відає загальним керовництвом району, заступник голови відає комунальним (місцевим) господарством і фінансово-податковою справою, 3-й член райвиконкому відає адміністраційною й військовою роботою, 4-й член відає земельною справою й 5-й відає культурно-освітньою роботою, здоровлям, а також справою охорони й регулювання праці й соціяльного забезпечення.

Примітка. Технічний штат райвиконкому розподіляється на діловодства: 1) адміністраційне, 2) військове, 3) земельне, 4) культурносоціяльне, 5) фінансово-податкове, 6) комунального господарства й 7) міської міліції.

22. Голова районового виконавчого комітету крім обов'язків указаних у арт. 20—21, стежить, щоб вчасно й точно виконувалися розпорядження вищих радянських органів і районового виконкому і погоджує роботу членів райвиконкому.

23. Голова й члени районового виконавчого комітету в слеціяльних галузях діяльности, доручених їм на підставі арт. арт. 20—22 цього положення, керуються, окрім розпоряджень райвиконкому, розпорядженнями, обіжниками й інструкціями відповідних відділів і інспектур вищого виконавчого комітету.

24. У разі, як-що голова або члени районового виконавчого комітету одержать віл відділів або інспектур вищого виконавчого комітету розпорядження, суперечні законам і розпорядженням, вищої влади або постановам районового виконавчого комітету, то про це вони негайно подають до відома райвиконкому й відповідного відділу або інспектури вищого виконавчого комітету, не зупиняючи їх виконання. В разі незадоволення, районовий виконавчий комігет має право перенести цю справу на обміркування окрвиконкому.

Розділ V.
Про права й обов'язки членів районових виконавчих комітетів.

25. Кожний член районового виконавчого комітету здійснює в межах цього положення діяльність, доручену йому районовим виконавчим комітетом.

26. Кожний член районового виконавчого комітету має право входити в районовий виконавчий комітет з поданнями так у справах, що витікають з його діяльности в дорученій йому галузі керування, як і в усіх взагалі справах, що їх належить обміркувати районовому виконавчому комітетові.

27. Члени районового виконавчого комітету повинні бути присутні на всіх засіданнях районового виконавчого комітету. На невідвідання без важних причин засідання районового виконавчого комітету член райвиконкому може підпасти під дисциплінарну кару на підставі постанови районового виконавчого комітету в межах чинних що до цього законів.

28. Члени районового виконавчого комітету мають право участи на зборах, засіданнях і нарадах усіх державнах і громадських установ даного району (за винятком судових установ) з правом дорадчого голосу.

29. Члени районового виконавчого комітету можуть виступати від імени райвиконкому тільки в тому разі, якщо їх на це спеціяльно уповноважить районовий виконавчий комітет.

30. Членів районового виконавчого комітету не можна арештовувати наперед не повідомивши про це районовий виконавчий комітет. У нагальних випадках членів райвиконкому судові органи можуть негайно арештувати, рівночасно повідомляючи про це райвиконком.

31. Голів райвиконкомів не можна арештовувати наперед не повідомивши окрвиконком. У негайних випадках голів райвиконкомів можна негайно арештувати, рівночасно повідомляючи про це окрвиконком.


Харків, дня 12-го жовтня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 2 грудня 1924 р., ч. 274.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).