ЗУРРСУУ/1924/1/46/Про затвердження Положення про сільські ради

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 46
ЗУРРСУУ/1924/1/46
Постанова 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету 8-го скликання
Про затвердження Положення про сільські ради
1924

279. Про затвердження Положення про сільські ради.

Касуючи постанову Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 8-го липня 1923 р. «Про сільські ради» (З. У. 1923 р., ч. 28, ст. 418), 3-я сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету постановила затвердити й надати чинности такому положенню про сільські ради.

Положення про сільські ради.
Розділ I.
Організація сільських рад.

1. Сільська Рада, в межах її компетенції та обслуговуваної нею території, станавить вищий орган влади й підлягає відповідному районовому з'їздові рад і його виконавчому комітетові.

2. Сільські ради утворюється в селищах, що мають найменше 1000 мешканців. Заселені пункти з числом мешканців меншим як 1000 людей, віддалені від центрального селища не більше ніж 3–5 верстов, дивлячись на густість населення, об'єднуються одною сільською радою, беручи участь в її виборах.

Примітка. В разі потреби, коли через умови даної місцевости об'єднання де-кількох селищ для утворення однієї сільської ради буде сполучене з великими невигідностями для населення, а також і в місцях, де перебувають національні меншости — щоб створити однородні що-до національного складу сільські ради — припускається з дозволу губерніяльного виконавчого комітету утворювати сільську раду з числом мешканців, меншим ніж 1000 людей.

3. Сільську раду обирають громадяни, що перебувають на її території й мають виборчі права, згідно з Конституцією УСРР і Положенням про виборчі права громадян, з розрахунку: від сільських мешканців — один делегат на кожні 100 людей всього без винятку населення, а також від робітників фабрик, заводів, радгоспів, промислових підприємств і від військових частин Червоної армії, що перебувають на даній території, по одному делегатові на кожних 20 виборців.

Примітка. Коли число робітників на підприємствах або червоноармійців військової частини є менше ніж 20 людей, але не менше ніж 10, вони посилають одного делегата. Військові частини й підприємства з числом, меншим як 10 людей, беруть участь у виборах на загальних підставах зі всіма громадянами.

4. Сільські ради обирається на один рік, з тим, шо коли зі складу сільської ради вибуде більше ніж одна третина її членів, а також, в разі незакономірности її діяльности, сільську раду можна розпустити й до спливу терміну її повноважень. Розпуск і передречинцеві перевибори сільської ради переводиться на підставі постанови районового виконавчого комітету, затвердженої округовим виконавчим комітетом.

5. Вибори сільради переводиться в порядку, передбаченому Положеням про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів.

6. Сільська рада збирається на засідання не менше ніж двічі на місяць. Надзвичайні засідання сільради можна скликати на пропозицію райвиконкому або на вимогу половини присутнього числа членів ради, а також з ініціятиви голови сільради.

7. Зміняти встановлене належним порядком місце, де стало перебуває сільрада і яке об'єднує де-кілька заселених пунктів, дозволяється не инакше, як на подання райвинконкому, затверджене відповідним окрвиконкомом.

8. Сільська рада має державну печатку встановленого зразку.

Розділ II.
Права та обов'язки сільської ради.

9. До компетенції сільради належить:

А. В організаційній галузі:

1) Обирати з числа членів сільради голову сільради та його заступника в випадках, зазначених арт. 10 цього Положення, й секретаря сільради.

Примітка. Секретаря сільради може обрати сільрада й не з числа членів сільради.

2) Сбирати делегатів на районовий з'їзд рад.

3) Брати участь в розробленні районового бюджету та й всебічно допомагати його успішному проведенні.

4) Керувати діяльністю урядових осіб сільради, загально стежити за діяльністю урядових осіб, призна- чених вищими органами влали на роботу на селі й заявляти відводини проти них.

5) Призначати молодших і старших сільських виконавців, згідно з Положенням про них, а також призначати инших урядових осіб сільради.

6) Скликати збори виборців, щоб усвідомати їх про діяльність сільради та й втягти працюючі маси в радянське будівництво.

7) Подавати звіти про свою діяльність перед виборцями, районовим з'їздом рад і районовим виконавчим комітетом.

8) Брати участь у належних випадках в переведенні виборів до відповідних установ, що перебувають на території нею обслуговуваній, допомагати згаданим установам і стежити за їх діяльністю.

9) Допомагати вищим органам влади в роботі, яку вони провадять на селі.

10) Порушувати в порядку, встановленому законом, клопотання про скасування беззаконних і недоцільних розпорялжень вищих органів влади, не зупиняючи, проте, виконання зазначених розпоряджень.

Б. В адміністраційній галузі.

1) Вживати заходів до виконання законів, розпоряджень і постанов вищих органів влади.

2) Допомагати представникам вищих органів влади в виконанні покладених на них обов'язків.

3) Вживати заходів до охорони революційного ладу та спокою на підставі чинних законоположень.

4) Допомагати відповідним органам влади в боротьбі зі всілякою злочинністю і особливо з контр-революційними злочинами, бандитизмом, потаємним гуральництняом, конокрадством, підпалами та т. ин.

5) Вживати заходів в справі боротьби зі стихійним лихом.

6) Допомагати охороняти ліси, зсипні пункти, залізниці, телеграфні та те- лефонові мережі й спеціяльні будівлі, що знаходяться на території, підвідомчій сільраді, від злоумисних ушкоджень.

7) Допомагати незаможньому населенню організувати комітети незаможніх селян, а також допомагати їм провести заходи, передбачені Положеннями про комітети Незаможніх Селян (Зб. Уз. 1922 р., ч. 35, арт. 287; 1923 р., ч. 27, арт. 400, і ч. 41, арт. 539) та всіма иншими розпорядженнями Радянської влади, що стосуються діяльности КНС.

8) Доглядати за переведенням в життя законодавства в справі охорони праці що-до осіб, які працюють в наймах, і вживати заходів до регулярного повідомлення райвиконкому або інспектури праці про всі зауважені в цій галузі праволамання.

В. В галузі сільського господарства.

1) Стежити, щоб людність точно додержувала чинних у Республіці законоположень в справі ветеринарно-санітарній, землевпорядкування, боротьби з епізоотіями.

2) Допомагати хліборобській людности у всіх галузях сільсько-господарської продукції.

3) Допомагати розвиткові й давати можливу підтримку сільсько-господарським, кооперативним товариствам і колгоспам, а також всіляким господарським об'єднанням.

4) Вживати всіх способів до проведення разом з належними органами заходів у справі встановлення правильних систем землекористування на території сільради; всебічно допомагати агрономічному персоналові в його діяльности й, зокрема, при виділі агрономічних фондів, і постановці правильного користування ними, відповідно до розпоряджень вищих земельних органів, а також при виділі ріжних ділянок під групові насадження, сади, виноградники, хмільники й т. ин.

5) Вживати заходів до організації сільських насінньових запасів, а та- кож стежити за правильним їхнім видаткуванням.

6) Брати участь у розподілі державної насінньової позики безпосередньо або через місцеві сільсько-господарські товариства, згідно з чинними в цій справі постановами, і вишукувати її.

7) Вжити заходів до переведення обов'язків, що покладаються на населення по землевпорядкуванню, згідно з арт. 179 Земельного Кодексу.

8) Здійснювати взагалі всі заходи, що передбачені Земельним і Лісовим Кодексом УСРР і стосуються діяльности сільради.

Г. В господарській галузі.

1) Управляти місцевим майном і підприємствами сільського значіння в межах, наданих їм райвиконкомом, згідно з чинними що-до цього узаконеннями.

2) Стежити за діяльністю всіх инших підприємств місцевого значіння, не втручаючись у їхню оперативну діяльність.

Примітка. Сільраді належить право вимагати від управлінь та осіб, що завідують майном і підприємствами місцевого значіння, подавати звіти про стан та роботу підприємств.

3) Вживати заходів, щоб були справні та ремонтувалися мости, грунтові й шосейні шляхи.

4) Організувати протипожежні заходи.

5) Вживати заходів, щоб не псувавались і не руйнувались громадські будинки та будівлі.

6) Допомагати всілякому будівництву будинків на селі.

7) Допомагати розвиткові кустарної продукції й кустарно-промислових організацій, зокрема допомагати розвиткові кустарних майстерень, артілей та инш., відповідно до вказівок відповідних органів.

8) Допомагати всім родам кооперації.

Д. В військовій галузі.
1) Стежити, щоб населення виконувала обов'язкову військову службу, й провадити боротьбу з дезертирством.

2) Переводити в життя всі розпорядження про загальне військове навчання працюючих.

3) Допомагати військовим організаціям і частинам, згідно з чинними в цій справі узаконеннями й, зокрема, допомагати представникам військового командування, командированим до селищ, в їхній діяльности по підготовці до переведення військових заходів.

Е. В галузі культурної роботи й упорядкування.

1) Допомагати організації та розвиткові шкільно-виховничої й культурно-освітньої справи, зокрема, організації хат-читалень, селянських будинків і рад при них і допомагати нормальному їх функціонуванню. Допомогти організувати школи письменности дорослих, бібліотеки екскурсії, лекції, хори, театри, поширювати газети, листівки і вживати заходів до ліквідації неписьменности.

2) Забезпечувати культурно-освітні та шкільно-виховничі установи помешканням, відводом землі встановленим законом порядком, стежити, щоб вчасно запезпечено ці установи паливом, а також стежити за господарським станом цих установ.

3) Допомагати культурно-освітній роботі серед національних меншостей, що перебувають на території сільради, в порядку п. п. 1 і 2, літ. Є. цього артикулу.

4) Стежити за чистотою та санітарним станом селищ, зокрема, стежити за влаштованням і поліпшенням джерел води до пиття.

5) Допомагати медичному персоналові в переведенні способів у справі боротьби з пошестями та иншими заходами в справі охорони здоров'я населення.

6) Дбати про справний стан місцевих лікарних закладів і установ соціяльного забезпечення та допомагати розвиткові їхньої мережі.

Розділ III.
Голова, заступник голови та секретар сільради.

10. Для біжучої роботи, сільські ради обирають з-поміж себе в селищах з числом мешканців, меншим як 10.000 людей, голову та секретаря сільради, а в селищах з числом мешканців понад 10.000 людей, крім голови та секретаря—заступника голови сільради, в порядку арт. 9 літ. «А» п. 1 розділу 2 цього Положення.

11. Голова та заступник голови провадять свою роботу на підставі правил цього Положення, під керовництвом ради й райвиконкому, та дають їм звіти про свою діяльність.

12. Секретар сільради відає безпосередньо, під керовництвом голови сільради або його заступника, технічним апаратом сільради. Секретар сільради підлягає безпосередньо голові сільради або його заступникові.

13. Штати технічного апарату сільради визчачається в порядкові, устанавленому законом.

14. Голову сільради, його заступника, секретаря та технічний апарат утримується на місцеві кошти, згідно з тимчасовим Положенням про місцеві фінанси.

15. В разі суперечности поміж розпорядженнями сільради та вищих органів влади, голова сільради або його заступник мають виконати розпорядження вищих органів влади, повідомляючи про те негайно сільраду.

16. На голову сільради, його заступника та секретаря покладається обов'язок проводити в життя постанови сільради й вищих органів влади, зокрема, вони мають:

А. В адміністраційній галузі.
1) Оголошувати для загального відома та переводити в життя всі постанови й розпорядження влади, що стосуються до діяльности сільради.

2) Реєструвати всіх представників вищих органів влади, що прибувають до даної місцевости виконувати покладені на них доручення.

3) Безпосередньо керувати діяльністю молодших і старших сільських виконавців згідно з чинним про них Положенням.

4) Обраховувати населення в установленім законом порядку, а також переводити инші облікові роботи, на підставі розпорядження вищих органів влади та сільради.

5) Реєструвати акти громадського стану.

6) Видавати ріжні посвідчення громадянам даної місцевости, на підставі чинних про те постанов.

Б. В військовій галузі.

1) Провадити облік всіх військово-зобов'язаних громадян, коней, возів і збруї, згідно з чинними законоположеннями.

2) Стежити за точним виконанням військово-зобов'язаними громадянами повірочних зборів.

3) Давати облікові дані по призову громадян до Червоної Армії, а також по постачі Червоній армії коней, возів, збруї та инш., згідно з чинними законополаженнями й вказівками військових комісаріятів.

4) Виконувати призови громадян до Червоної армії, а також постачати Червоній армії коней, возів, збрую та инш., згідно з чинними законоположеннями й вказівками військових комісаріятів.

5) Вживати всіх инших, передбачених законом, заходів у військовій галузі, на пропозиції військового командування.

В. В инших галузях.
1) Вживати заходів до стягання встановлених законом податків і зборів у порядку, визначенім законоположеннями й інструкціями, та допомагати райвиконкомам і фінансовим органам в справі стягання податків і зборів.

2) Допомагати органам НКЮ в справі виконання судових вироків та присудів.

3) Повідомляти райвиконком або інспектура праці про всі зауважені праволамання в галузі охорони праці наймитів.

4) Повідомляти сільраду й райвиконком, як шо з'являться шкідники сільсько-господарських культур, і в разі граду та иншого стихійного лиха й негайно вживати можливих заходів, щоб яко мога швидче ліквідувати це лихо.

5) Реєструвати орендові угоди в випадках, зазначених арт. 31 Земельного Кодексу.

6) Виконувати постанови земельно-судових комісій у спірних справах, що не вимагають землемірно-технічних чинностей.

7) Завідувати господарством сільради, відповідно до чинних що-до цього постанов райвиконкому й сільради.

8) Стежити за справністю пожежної машини, вживати заходів проти пожеж і організувати гасіння пожеж.

Розділ IV.
Про уповноважених сільради.

18. Для виконання розпоряджень влади, що їх проводиться через сільради в окремих селищах, об'єднаних сільрадою, з числом найменше 100 мешканців, а також на фабриках, заводах, радгоспах і т. ин., сільрада призначає з-поміж себе уповноважених.

19. Уповноважені сільради виконують свої обов'язки під керовництвом і за вказівками голови сільради або його заступника.

20. Уповноважені сільради подають звіти про свою діяльність сільраді, а також голові або заступникові голови сільради.

21. Уповноважених сільради можна звільнити з їхньої посади тільки за постановою сільради або на підставі постанови органів судової влади в порядку, зазначеному законом.

Розділ V.
Про комісії сільрад.

22. Щоб притягти окремих членів сільради до радянського будівництва та практичної роботи, покладеної на сільраду, а також, шоб перевести підготовчі роботи й обслідувати окремі галузі сільської роботи, при сільраді утворюється комісії: 1) земельну, 2) упорядкування та санітарії, 3) культурно-освітню, 4) фінансово-господарчу.

23. Голів та членів комісії призначає сільрада, яка також визначає і число членів кожної комісії.

Примітка. Комісія має право, з дозволу сільради, притягати до участи в своїй роботі, з правом дорадчого голосу, громадян даного села, які не є членами сільради, але мають виборчі права.

24. Комісії подають звіти про свою роботу сільраді, а біжучу свою роботу комісії здійснюють під доглядом та керовництвом голови сільради.

25. Завдання комісії є такі: практично ознайомлювати членів сільради з роботою в даній галузі, приготовляти заходи до переведення розпоряджень вищих органів у цій галузі, детально розробляти заходи до переведення в життя завдань, що походять і від сільради, і від вищих органів, а також виявляти ініціятиву в відповідній галузі діяльности.

26. Засідання кожної комісії відбуваються не рідче, ніж один раз на два тижні в день, установлений комісією; порядок денний виробляє голова комісії, разом з головою сільради.

27. Комісії обслуговує апарат сільради.

28. Заходи, вироблені комісіями, а також ті чи инші проекти комісій переводиться в життя лише по затвердженні їх сільрадою.

Примітка. Вироблені комісіями заходи, що належать до компетенції голови сільради, може затверджувати та здійснювати голова сільради.

29. Члени комісій повинні відвідувати всі збори комісій.

Розділ VI.
Про збори виборців.

30. Щоб притягти до радянського будівництва широкі маси працюючих, голова сільради або його заступник, за постановою сільради, скликає періодичні загальні збори виборців, на яких можуть бувати всі особи, що мають право виборів до рад.

Примітка. В тих заселених пунктах, де є уповноважені, вони (уповноважені) головують на зборах виборців цих селищ або підприємств.

31. На загальних зборах виборців голова ради, його заступник або уповноважені усвідомлюють виборців про діяльність сільради, а також про заходи уряду, які торкаються місцевого життя.

32. Ухвалені на загальних зборах виборців постанови набувають чинність по затвердженні їх сільрадою.

Примітка. Постанови комісій в справах, що виходять за межі повноважень сільради, передає сільрада, як що їх буде ухвалено, на затвердження належних органів влади.
Розділ VII.
Про права та обов'язки членів сільради.

33. Кожен член сільради має відвідувати засідання сільради й виконувати обов'язки, покладені на нього сільрадою.

34. Члени сільради мають право подавати до сільради проекти в справах, що належать до компетенції сільради.

35. Члени сільради можуть виступати від імени сільради тільки тоді, коли на те уповноважила їх сільрада.

36. Члена сільради, як що він тричі без важливої причини не з'явився на засідання сільради, можна, за постановою сільради, покарати дисциплінарно, згідно з чинними узаконеннями.

37. Виключати зі складу сільради окремих її членів можна лише на підставі постанови сільради:

а) коли відклику делегата вимагає більшість виборців даної ради;

б) коли вони втратили виборчі права;

в) на підставі постанови двох третин присутніх членів сільради, так з їхньої ініціятиви, як і з ініціятиви вищих органів влади.

38. Членів сільради за бездіяльність, зловживання та надужиття влади й инші злочини притягається до судової відповідальности в порядку, встановленому законом.

39. Членів сільради можна заарештувати не инакше, як повідомляючи про це голову або його заступника.

40. Члени сільради виконують свої обов'язки в сільраді без винагороди.


Харків, дня 12-го жовтня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК Буценко.

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 2 грудня 1924 р., ч. 271.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).