ЗУРРСУУ/1921/3/Про Радянське будівництво

Матеріал з Вікіджерел
ЗУРРСУУ/1921/3
Постанова пятого Всеукраінського З'ізду Рад
Про Радянське будівництво
1921

92. Про Радянське будівництво.
I. Про Всеукраінський Виконавчий Комітет.

1. Цих декретів, що торкаються встановлення загальних норм політичного та економічного життя, а також всі декрети, що роблять основну зміну існуючоі практики державних органів обовязково розглядаються Укр. ЦВК, при чому відповідні проєкти, декрети, та постанови загально-політичного і економічного значіння в тому числі всі найбільш важні заходи, по військовим та закордонним справам, оголошуються Презідією Укр. ЦВК. не пізшійш, як за два тижні до сесіі, з тим, аби місцеві ради мали час та можливість обміркувати іх раніш, ніж буде ухвалено остаточно.

2. З'ізд доручає Укр. ЦВК. збільшити контроль Укр. ЦВК. над працею відомств та місцевих рад, в напрямку чого регулярно ставити на сесію Укр. ЦВК. відчити Народніх Комісарів після попереднього обслідовання іх роботи спеціяльними комісіями Укр. ЦВК., а також відчити окремих Губвиконкомів. В період між Всеукраінськими З'іздами Рад повинно бути зроблене обслідування всіх Народніх Комісаріятів включаючи Комісаріяти об'єднані для всієі коопераціі.

3. З'ізд доручає Укр. ЦВК. або його Презідіі вкупі з Раднаркомом переглянути у двох місячний термін склад Наркоматів, іх колєгіі, а також колєгії головків, центрів та других центральних установ з метою проведення місцевих робітників, які особливо визначилися своіми організаційними здібностями.

4. З'ізд доручає Укр. ЦВК. відокремити із свого складу таку кількість робітників, якоі булоб досить для постійноі праці презідіі, рахуючи ця іхню роботу основною.

5. Склад Укр. ЦВК. збільшити до сто пятьдесять членів.

6. Чергові сесіі Укр. ЦВК. обовязково скликаються не рідше як один раз на два місяці.

II. Про Презідію Всеукраінського Виконавчого Комітету.

7. У додаток постанови Укр. ЦВК. З'ізд Рад надає Презідіі Укр. ЦВК. право касувати постанови Раднаркому та видавати порядком управління необхідні постанови від імени В.У.Ц.В.К., з обовязком представляти доклади про свою працю на чергові сесіі В.У.Ц.В.К.

8. Питання та конфлікти що торкаться взаімновідношень поміж Наркоматами, Головками і Центрами з одного боку та місцевими виконкомами з другого—розвязуються Презідією Укр. ЦВК.

9. Питання адміністративно-господарчого поділу У.С.Р.Р. розвязуються Презідією Укр. ЦВК.

10. На презідію покладаються особливо уважливо підготовка Всеукраінського З'ізду Рад і сесій Укр. ЦВК., при чому всі необхідні для іх матеріяли повинні оголошуватися презідією за місяць до З'ізду, або за два тижні до сесіі.

III. Про Раду Народніх Комісарів.

11. Усі декрети та загально-державні заходи, що можуть бути відкладені, в тому числі всі законодавчі заходи по справах військових і всі заходи по справах закордонних, що тягнуть обов'язання для У.С.Р.Р., обов'язково розглядаються та затвержуються Раднаркомом.

12. Ні-які органи, крім Всеукраінського З'ізду Рад та Укр. ЦВК., його презідіі та Раднаркому не мають права видавати законодавчі акти загально державного значіння.

13. Наркомати видають своі постанови та роспорядження лише в межах своєі компетенціі точно вказаноі у відповідних декретах Укр. ЦВК. та його презідіі.

IV. Про взаімовідношення центральних та місцевих органів влади.

14. Постанови місцевих з'іздів Рад можуть бути скасовані лише З'іздами що стоять вище, іх виконкомами, Укр. ЦВК., його презідією.

15. Постанови виконкомів та іх презідіі можуть бути скасоваві З'іздами що стоять вище, іх презідіями, Укр. ЦВК., його презідією та Раднаркомом.

16. Роспорядження Народніх Комісарів можуть бути скасовані Укр. ЦВК., його презідіі та Раднаркомом.

17. Припинення переведення в життя якого небудь роспорядження окремих Народніх Комісаріятів допустимо тільки, у виімкових випадках, коли на око не відповідає роспорядження постановам Укр. ЦВК., його презідіі та Раднаркому, по постанові Губвиконкому та під колєктивну відповідальність судову останнього. Про припинення та про своі міркування що до необхідности скасування цього роспорядження Губвиконком негайно повідомляє презідію Укр. ЦВК, відповідного народнього комісара та Раднарком. Презідія Укр. ЦВК ухвалює про притягнення до суду винного, себто, або Наркома, або Губвиконкома, який неправильно припинив роспорядження Наркому. Тіж права на тих же підставах надаються повітовим виконкомам що до місцевих роспоряджень губерніяльних виконкомів.

18. Центральні установи провадять згідно правил через місцеві Ради та іх відділи управління, що не підлягають місцевим Радам, відділи та спеціяльні управління. Виконуючи це правило всі постійні місцеві органи та адміністративно-господарські установи всіх Наркоматів, рівно як і всі органи що створюються тимчасово для вдарних праць входять у відповідні відділи губерніяльних та повітових виконкомів, або безпосередно підлягають останнім. Виімки у цього правила що до окремих установ припускаються по спеціяльних постановах Укр. ЦВК. або його презідіі.

19. Безпосередньо виконкомам та іх презідіям мають право давати накази тілько ті виконкоми що стоять вище, іх презідіі, Укр. ЦВК, його презідія та Раднарком.

20. Поручається презідіі Укр. ЦВК переглянути декрети про дісціплінарні та адміністративні кари шо накладаються на членів виконкомів, виходячи з прінціпу, шо діспіплінарні кари на членів виконкомів як тих що керують відділами так і тих шо не є керовниками, не можуть покладатися Наркомами.

21. Доручити Раднаркомові розглянути постанови про Народні Комісаріяти та іх органи на місцях з метою погодження з постановами та з метою одноманітного будування цих органів не пізніш 20-го травня цього року, подавши до затвердження презідіі Укр. ЦВК. Після вказанного терміну всі раніш видані відповідні постанови касуються.

V. Про працю місцевих рад та іх виконкомів.

22. Підтверджуючи необхідність переведення в життя постанови Укр. ЦВК від 20-го червня 1920 року З'ізд рахує необхідним:

а) робити регулярні перевибори селянських, волосних, мійських та других рад у призначені терміни, а також регулярно скликати З'ізди Рад;

б) мійські ради утворювати у всіх селищах мійського типу кожного разу по особливій постанові Губвиконкому;

в) плєнум мійських рад скликати не рідше двох разів на місяць;

г) поставити обов'язком виконкомам збиратися: волосним та повітовим не рідше одного разу на тиждень, губерніяльним—не рідше одного разу на два тижні;

д) крім засідань виконкомів скликати поширені наради волосних виконкомів з представниками сель. рад та сельскомнезамож—не рідше одного разу в місяць; повітових з представниками виконкомів волкомнезаможів—не рідше одного разу на місяць; губерніяльних з представниками повітових та районних виконкомів—не рідше одного разу на два місяці;

е) на всіх цих нарадах та засіданнях ставити на обговорення всі питання як місцевого, так і загальнодержавного значіння, при чому постанови таких нарад належать до затвердження відповідних виконкомів;

ж) поверх того періодично скликати наради керуючих відділами виконкомів;

з) на засідання рад притягати можливо більшу кількість робітників та селян улаштовуючи ці засідання у робітничих кварталах та по можливости по великих фабриках та заводах;

і) засідання виконкомів також по можливости улаштовувати по фабриках та заводах;

к) всім виконкомам вжити заходів до найбільш широкого освідомлення робітничо-селянського населення про всі заходи радянськоі влади для встановлення найбільшого звязку радянських робітників з робітничо-селянською масою, давати регулярні відчити про свою діяльність робітничо-селянському населенню;

л) всі постанови мійських рад та всіх повітових і губерніяльних з'іздів рад надсилати прізідіі Укр. ЦВК., який раз на два місяці оголошує звіт всіх важних постанов;

м) Цупчрезком переіменовати на Всеукраінську Надзвичайну Комісію;

н) рахувати необхідним, з метою єдности радянськоі медицини, підлеглість військово-санітарного відомства украінському Наркомздорову;

о) для найскоршого та плянового переведення в життя вище указаних заходів доручається презідіі Укр. ЦВК. у двох місячний термін розробити відповідні інструкціі.

VI. Виняток.

23. У тих районах Украіни, де будуть складатися обставини гостроі громадянськоі боротьби та оборони проти контреволюційних виступів, вживати в повній мірі постанови четвертого Всеукраінського З'ізду Рад про згорнуті органи влади.

Голова 5 Всеукраінського З'ізду Рад


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).